Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › brädkopior
-
brädkopior
Publicerad av m_flink på 25 april, 2001 vid 12:33Jag undrar om det går att få tag i exakta mått på tillverkade brädor? Det skulle underlätta vid ett brädbygge om man vet att shapen fungerar från tidigare.
Finnjäveln
andres svarade 23 år, 6 månader sedan 5 Medlemmar · 10 Svar -
10 Svar
-
Jag tror nog du får mäta själv. Till rockerkurvan behöver man en speciell mätgrej, emn till resten går det bra med linjaler och sån’t.
För att få en bra bild av hur brädan ser ut kan du mäta följande saker (var 5:e cm):
Rocker
Outline
V
tucked under (=det horisontella avståndet från punkten där bottnen börjar till maxbredden)
Kantens höjd (=det vertikala avståndet från botten till den punkt på railen där brädan är bredast)
tjocklekenDessutom bör du mäta var boxar och stroppar är placerade samt kanske ta några extra mätpunkter för att hålla koll på däckets form. Finns det konkaver eller kanaler måste även deras geometri mätas.
Lycka till
Ola H.
-
tack för tipset. Det är nämligen så att jag har tänkt bygga en kopia av en bic Tabou 250 men jag känner ingen med en sån bräda så det är lite problem.
Vad rekommenderar du att man använder för core material? Jag jobbar på ett båtföretag som heter Baltic Yachts , de tillverkar segelbåtar upp till 140 fot i 100% kolfiber så jag tänkte bygga brädan i kolfiber.
Jag tar gärna emot byggtips om du har.Flink
-
intressant jobb, det låter som du har alla möjligheter att lyckas.
Använd frigolit (expanderad polystyren) som kärna och PVC-sandwich. Laminera med epoxi och undertryck.
Har du möjlighet att sälja kolfiberväv?
/marcus
-
Det finns säkert andra som vet betydligt mer om praktiska tips vid brädbyggning än vad jag gör, men när det gäller kärnmaterial tror jag nog de flesta använder frigolit (EPS) 15-20kg/m3 (för vågbrädor). Med lättare skum finns det en risk att själva skummet efter ett tag utmattas och brister vilket får samma följder som en delaminering. Ett problem med frigolit är att skummet suger rätt mycket plast. Jag vet att en del byggare på något sätt tätar skummet innen de lägger laminat ett och sandwich. Jag vet inga detaljer om detta, men antagligen använder man epoxy med mycket microballonger, eller nå’t. Jag antar att du tänker bygga sandwich. Det vanligaste är att man kör Divinycell på undersidan och Airex på ovansidan. Airex är till skillnad från de flesta Divinycellkvaliteter böjbart och kan, med viss möda, svepas runt kanterna. Tjockleken på sandwichen samt vikt och typ av väv över och under sw beror på dina vikt och stabilitetskrav. Många standardbrädor använder en dubbel sw på ovansidan, men jag tror nog egentligen man kommer långt (och sparar vikt) med ett lager samt eventuellt lite extra under fötterna. Till skillnad från vid fabrikstillverkning kan ju du lägga ned mycket tid på att mickla med att få till bra passning av sandwichen.
Jag antar att du inte håller till i Göteborg. Jag är själv intresserad av att hitta någon byggkollega med tillgång till någon slags lokal.
Ola H.
-
Ifall man bygger sw måste man ju göra kärnan mindre än vad brädet är för med divinucellen tillkommer ju några millimeter, eller har jag fel? Tycker du man borde köra kolfiberstringer eller klarar man sig utan? Jag hittade en mycket bra sida på nätet om brädbyggning hos spsystems.com där förklarar det mesta.
Du snackade om en mätapparatur för rockerkurvan, är det en invecklad manick eller kan jag göra den själv, min brädbyggarkompis och jag har nån sorts ide’ om en mätapparatur men om det finns enklare så vore det fint. Tyvärr ola bor jag inte i göteborgsområdet utan i jakobstad som ligger 100 km norr om vasa i västra delen av finland
Svar till blueride, jag kan tyvärr inte sälja dig kolfiberväv.
-
Det verktyg man mäter rockerkurvan med är rätt enkelt, helt enkelt t.ex. en rak rektangular aluminiumprofil med hål var 5:e eller var 10:e centimeter. Genom dessa hål skall det gå någon typ av låsbara pinnar. När man mäter av en rockerkurva lägger man verktyget på brädan, lossar alla pinnarna så att de får kontakt med brädan. Sedan låsen man pinnarna och har en modell av bottenkurvan.
Ja, när man bygger SW måste alla mått anpassas till laminatets tjocklek. I praktiken ändras rockerkurvan endast mycket lite (så länge man inte kör väldigt tjock sw) och det är i princip endast outline, kanter och tjocklek man måste kompensera.
Ola H.
-
Jag funderar lite över det här med sw, om man nu har de exakta formerna som man vill ha på kärnan och sen sätter på ett lager divinucell på undersidan, kommer inte shapen att mattas ut en aning då?
Om man väljer att bygga sw med kolfiber och kolfiber stringer i mitten för att få en starkare fenbox och styvare bräda, kan man då efteråt hälla i aceton eller liknande vätska för att kärnan skulle lösas upp och kan rinna ut ur brädan för att få den lättare. Eller klarar en sw bräda inte av att vara utan kärna för att inte gå sönder?
flink
-
En “normal” sw-bräda klarar sig absolut inte utan skumkärna. Skummet står i själva verket för mer stabilitet än man tror.
När det gäller shapen är det precis som du säger. Man måste “räkna bort” sw-tjockleken när man shapar. När det gäller rockerkurvan blir skillnaden rätt liten, om än existerande, men kanter och sånt påverkas mer.
Ola H.
-
Har letat runt på sidan som du rekommenderar om brädbyggning. måste vara blind. Kan du ge en direkt länk??
Mvh
-
hej vet ni hur mycket materialet går på för att bygga en bräda??
har ni sett http://www.viser.net/~anthwind/ föresten mycket bra sida
Logga in för att svara.