Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › kol slut?
-
kol slut?
Publicerad av anonym-anvandare på 10 maj, 2001 vid 19:27jag har svårt at förstå att en kolmast kan ta slut!? mig veterligen håller sig kol hur länge som helst, har jag fel?
anonym-anvandare svarade 23 år, 5 månader sedan 3 Medlemmar · 4 Svar -
4 Svar
-
Jodo, master går lätt slut på fem år. Resultatet blir att man bara drar av den och sedan kan man berätta till polarna hur råstark man är… Det ända dåliga med att segla gamla master är att man hamnar reparera segel och i värsta fall simma hem. Konstruktionen på master bygger på en sk. fibermatris gjord av glasfiber&kol limmad med epoxy. En fibersträng av kol håller bra drag på längden men sidledes håller den ingenting. Med matrisen får man de önskade egenskaperna för materialet och kan konstruera tex en mast. I master är det viktigt att varje punkt håller den runda formen (den sk. bro-konstruktionen mellan båda sidorna) och att inget ställe ger vika. När matrisen bryts ( epoxylimningen viker och fiber lossar från varandra om du får smäll på masten) sjunker mastens hållbarhet dramatiskt pga. fiberknipporna inte hålls ihop och de bryts. Det kan vara att en 2.0 mm kolfiberbit håller 400 kg drag men det behövs en hel matrislaminat i rund form för att den tar 400 kg som en mast där det är frågan om både kompression och drag. Själv byter jag master vart fjärde år, beroende hur mycket jag kör med varje. När man kör längre, tar man risken att hamna betala 600 SEK extra för varje mastficka och möjligen även mera för hela seglet.
Jag bröt 460 mast med en 6.6 i 12-13 m/s vind och svorde efter en 2 timmars simning att gamla master får gå. Det är överraskande att för varje minuts surfande ut tar det ca. 60 minuter att simma tillbaka in med grejerna. Det är bäst att inte dra ut 5 minuter i sträck… -
Kan inte hålla med om att kolmasterna skulle ta mer slut än “vanliga” master, det beror ju på hur mkt du använt masten och om den fått några skador (vassa slag).
Alla vet väl vid det här laget att kol är extra känsligt för vassa slag, som oftast händer på land (stenar etc.).
Att kolmasten också är känslig mot solen vet väl alla också och det är väl det som är värst, att solen kanske mattar ut kolet, (men det behöver vi nordbor knappast oroa oss för) därör kommer nog fler att försöka att få ngt som skyddar mot solen och mot vassa skador på sina master som tex North’s Viper som from iår har en titanium legering ytterst.. Brädorna lär ju mattas rätt mkt med tiden dom med och det beror ju på hur mkt man anv dom, så det här med 5 år stämmer nog inte riktigt för alla..Stay windaddicted..
http://windaddicted.tripod.com -
Jepp, min föregående…upphetsade (?) förklaring menade alla master och mekaniken i dom. Kanske kolmaster hålls längre i bra skick än glasfibermaster men alla master går av vanligen inte pga att kol skulle “tröttna” utan pga limningen mellan fiberna har fått fel och den sk. matrisen spricker. Det kan hända på mikronivå eller innanför laminaten och man har ju ingen som helst metod att undersöka om masten “är på väg” eller inte.
Logga in för att svara.