• Stor vågis

    Publicerad av anonym-anvandare på 20 oktober, 2001 vid 15:29

    Funderar på att köpa en stor vågbräda typ mistral 8´6 el rrd 260 (jag väger 95kg). Eftersom Jag bor i Sthlm så blir det nog mest lite större segel typ 5.8-6.8. Går det att köra 6.8 frestylesegel på dessa brädor ? eller vad är max storlek ?
    /per

    ola-h svarade 23 år, 3 månader sedan 6 Medlemmar · 9 Svar
  • 9 Svar
  • aerial-arnie

    Medlem
    20 oktober, 2001 vid 16:16

    hej du, det går någ med 6.8. Själv är jag 90 kilo och har en naish 8.5 (86L) som jag har seglat ibland 6.2 med. Känndes inte optimalt men jag planade!! Så jag tror det går med 8.6:an o 5.8-6.8. Det är kanske mer lönt att köpa en freestyle bräda med lite mer volym, du planar tidigare och jibar nästan lika bra!! Tänk på saken!!

    holländare, som har blivit local på lomma stranden, kallat oftast för den “snurrande” holländare

  • andreas-f

    Medlem
    20 oktober, 2001 vid 16:53

    Jag har kört 6.0 slalomsegel på min RRD 250, fungerade helt ok på plattvatten. Så 6.8 borde väl gå på en 260. Fast en freestyle är som sagt var säkert ett bättre val, särskilt i Stockholm.

  • anonym-anvandare

    Medlem
    20 oktober, 2001 vid 19:18

    Med rätt fena kan du köra stort segel på RRDn, har själv testat.

  • s

    Medlem
    21 oktober, 2001 vid 12:14

    Hej

    När jag var på Barbados i vintras testade jag genom lite olika brädor i de vindar du pratar om. Jag seglade mellan 6.4 och 5.4 på både våg- och freestylebrädor. Det lär bli 5.8 till 6.8 för dig eftersom du är 10kg tyngre än vad jag är.

    Det går nog utmärkt att segla upp till 6.8 på en våg 8’6:a – jag seglade 6.4 och det kändes absolut inte för stort så jag kan inte tänka mig att 6.8 blir för stort även om det har några kvadratdecimeter ytterligare.

    Nu skall jag slå ett slag för en brädkompromiss som sett dagens ljus de senaste åren som jag verkligen fastnat för och tror kan bli en favorit bland svenska våg-orienterade seglare!

    Jag tycker att du skall snegla på vågfreestyle brädor – inte rena freestyle utan ett litet mellanting. “Vanlig” freestyle gillar jag inte alls! Och jag kan tänka mig att du är lite som jag eftersom du eftersöker “vågkänslan” men vill ha lite fler dagar på vattnet än de riktigt tokblåsiga.
    Jag tycker att en vanlig freestylebräda känns fel. OK, du planar upp tidigt och det är lätt att göra de där “springa-runt-på-brädan-och-snurra-segel” manövrar. Men de svänger sämre, du har en bred akter som du måste pressa ner, du står på ett platt däck som känns fel för fötterna. Inte kul.

    Men vågfreestyle brädorna känns rätt – de känns som en vågis, ser ut som en vågis men har plockat några goda egenskaper från freestylen (eller racebrädorna om man vill det). Mistral (tror jag) inledde denna trend med sin Wavescore vilken hade en outline bak som en vågis, fram som en freestyle och en rocker som en freestyle. Däcket är välvt som en vågbräda vilket gör att du har känslan som om du står på en riktig vågis. Den enda kritik jag hört mot denna bräda är att den har något för lite scoop fram för att fungera bra när vågorna blir större och du vill lägga ner lite brantare noslandningar.

    En stor fördel med dessa brädor är att de planar upp lite snabbare och håller planingen längre. De har ofta en högre toppfart än en vågis också beroende på att du har en flackare rocker.
    Du missar lite i vågridningsegenskaper, främst bottensvängen drabbas då du har en lite fetar bräda att trycka ner och en lite rakare rocker att arbeta med. På toppen slaschar du lätt runt den och de är ofta t.o.m. bättre för en tung seglare då du kommer upp på toppen för du har något mer volym i aktern.
    Nu tycker jag att de negativa egenskaperna som lite svårare bottensväng lätt överträffas av det positiva att du har en högre toppfart och planar upp tidigare. Det blir roligare segling!

    Nu så testade jag lite olika brädor på Barbados i vintras, lite bakgrundsdata.
    Det blåste 5.4 till 6.4 och vågorna var från en till tre meter.
    Jag väger 85kg, gillar att hoppa och vågrida. Inte särskilt duktig på kluriga transitions men kan några, typ volcanos. Jag har seglat vågbräda länge vilket avspeglar sig på mitt val tror jag.

    Jag testade allt från liten våg till stor freestyle.
    Jag fastnade för två favoriter i dessa vindar – F2 Maui Project 8’6 (våg) samt F2 Maui Project Style Medium 8’5 (vågfreestyle).

    De hade bägge ca 95 liter och hade liknande outline.

    Våg 8’6 var något smalare (56,5) och hade en större taillift. Den var skön att rida med men saknade riktig toppfart pga rockern. Den planade också upp något sämre och 6.4:an kändes som ett större segel på den även om det inte var för stort. Men om man seglar vågor mycket och vill ha den neråt 4.5 så är det det givna valet.

    Vågfreestylen var lite fetare (knappt 58cm) och hade en rakare rocker, men fortfarande en fin pintail och den svängde mycket bra. Löjligt lätt att gippa och att lära sig carving 360. Den var snabb, mycket snabb och den var mycket lätthoppad! Lättmanövrerad i vågorna även om man fick jobba lite mer med seglet för att få riktig “framfotscarving” i bottensvängen. Men den fungerade mycket bra! Jag fann ingen anledning att segla den något långsammare 8’6:an i dessa förhållanden, Stylen fungerade bättre overall.
    Det blev en given favorit! Jag fastnade för den stenhårt!
    Betydelsefullt är dock att man inte sätter på en rak freestyle fena utan har ett något mer “vågigt” alternativ. Det gör i och för sig höjdtagningsegenskaperna något sämre men den svänger bättre! Höjd tar man som en normal vågbräda – inte på fenan utan på kanten.

    Mindre vågbrädor känndes inte så bra i dessa vindar. Även om de var mindre under foten känndes de trögare pga att de var smalare och därmed trycktes ner i vattnet av riggens/seglets storlek. (Nu seglade jag lätta freestyle och vågsegel med carbon75% mast så riggen var inte direkt tung).

    Jag testade också större freestyle men jag fick tillbaka känslan som jag hade då jag seglade lite “kossa” i början av 90-talet. Inte kul.

    Numera äger jag den nya F2 Maui Project Style Medium (8’5 våg/freestyle) som jag tycker att du skall snegla på för den är verkligen tokigt bra!!! Sist jag seglade kom jag bara in tjoandes eftersom jag var så jäkla nöjd över dagen och så fruktansvärt nöjd med brädan!
    Den optimala storleken på den brädan ligger någonstans mellan 5.7 och 6.4.
    Jag tycker inte att den känts för stor då jag seglat 5.3 med fullt drag.
    De har till i år gjort den i full carbon med träinlägg som ytterligare förstärkning. Den är styv, lätt och känns bra.

    Jag tycker verkligen att dessa våg/freestyle brädor borde slå mycket bra i Sverige! De är perfekta för svenska våg förhållanden och erbjuder otroligt mycket segingsglädje!
    Med lite olika fenor får de ett stort register – 21cm våg för att segla ned till 5.0, 21cm våg/freestyle för segel runt 6.0 (det följer med en sådan med Style-brädan) och en rakare 25cm freestyle för uppåt 6.8:an.

    För att vara lite objektiv så måste jag nog nämna att det finns andra alternativ än F2 (även om jag gillar den så mycket) som säkerligen fungerar lika bra – men jag har inte testat dem.
    Tex finns JP Wave/Freestyle (lite mer mot freestyle jämfört med F2 tror jag).
    AHD Powerwave (lite mer våg).
    Naish Wavequest (lite mer våg).
    mfl.

    Lycka till i ditt val!
    Hoppas jag varit till hjälp och inte bara satt massa frågetecken i huvudet på dig.

    Surfa lugnt!

    Staffan

    Blåser det?

  • oscar

    Medlem
    21 oktober, 2001 vid 14:14

    Håller fullständigt med Staffan. Har seglat hela säsongen på en RRD TTwave. Den har riktigt tunn akter om man jämför med många andra små freestylebrädor. Planar dessutom riktigt tidigt med en 6.9a (jag väger 85). Har varit toknöjd med brädan även om den inte var perfekt på Pozo när det blåste 4.0. Kant varmt rekommendera vågfreestyle brädorna framför en stor vågis, du får bättre toppfart, planar tidigare och har mkt roligare i svenska förhållanden, för hur ofta seglar vi “down the line” med 6.5 i sverige?

  • anonym-anvandare

    Medlem
    22 oktober, 2001 vid 07:46

    Tack för det !

    Kul att få ett så bra svar. Det var precis detta jag är inne på men tyvärr så är det inte alltid man kan testa olika brädor.

    Är ute efter vågegenskaperna men hur ofta seglar man som sagt “down the line” i Sverige ? Väger man lite mer så behöver man ju lite mer fart och planing längre.
    Och oftast så behöver jag lite störe segel. Så jag ska nog börja kika på dessa brädor i stället.

    /Per

  • anonym-anvandare

    Medlem
    22 oktober, 2001 vid 18:08

    Hej !
    Seglar själv en 266 flow väger 95 kg ,brädan är för liten i mitt tycke
    för svenska vindar har seglat 2 ggr på den bara.(18-24 m/s)
    Är inte vinden jämn över 10 m/s sjunker du ganska snabbt medan 70 kg killarna
    tok planar , se till att ha en extra bräda med volym annars får sällan segla.
    annars får du gärna köpa min
    Lycka till
    Per

  • anonym-anvandare

    Medlem
    23 oktober, 2001 vid 08:43

    Hej, vet inte hur duktig du är men ovavsätt det så skulle jag tänka mig noga för om jag vägde 95 kg. Själv väger jag 82kg och det är en stor skillnad mot lättvindsräkorna på 70kg. Känner folk på både 95 och 105 kg och dom har haft problem med för små grejer. 6,2 känns väl som max på 8,6an. Provade faktiskt den i går och tyckte att den var jätte skön men att den nog var lite på gränsen till för liten för mig som riktigt stor vågis i Stockholm. Vet inte vad du ska ha den som, men som mellan till liten vågis så är nog 8,6an bra i Stockholm. Du borde i alla fall ha 5-10 liters överskottsvolym dvs 100-105 liter på din stora vågis samt att den ska vara ordentligt bred 58-60 cm samt ett fett one fot off kanske 36 cm. Ett tips kan ju vara att beställa en custombräda, så kan du få den anpassad för din vikt. Marknadens bräder är ju gjorda för svenne dvs 70-80kg, så risken med att köpa en serieproduserad bräda är att antingen får du en för liten vågis eller en stor bräda som inte är vågis nog.

    Lycka till!

  • ola-h

    Medlem
    23 oktober, 2001 vid 12:51

    Det finns nu för tiden många riktiga vågisar för stora personer, kolla bara på t.ex. JP’s utbud. Jag tycker nog du skall ha minst 90-95 liter på en lättvindsvågis om du är hyfsat duktig eftersom det inte verkar som det är någon ren hårdvindsbräda du söker.

    Skall du köpa en ny bräda kan du ju också titta på custom. Varför inte kolla med Dunkerbeck’s märke, Proof.
    Dunkerbeck är ju inte heller någon liten kille. Proof-shapern Carlos Sosa bör kunna svänga till någor bra till dig för bara snäppet mer kosing än en värstingseriebräda (på köpet betydligt lättare också).

    Tänk dock på att man klarar sig med mindre och mindre reservvolym desto duktigare man är, så det är inte säkert att Dunkerbecks egen “upp till 6.8”-bräda blir bäst.

    Även JP-shapern Richard Green bygger custom på Maui (V2Max) och sägs göre grymma stora brädor. Han har faktiskt shapat lite åt Proof också, händelsevis.

    Ola H.

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.