Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Vilka vågbrädor från typ 94-97 är bra?
-
Vilka vågbrädor från typ 94-97 är bra?
Publicerad av anonym-anvandare på 6 mars, 2003 vid 08:29Eftersom man då och då ser annonser om vågbrädor för 1000-2000 kronor, tänkte jag fråga om vilka brädor från mitten av nittiotalet som är bra och vilka man ska akta sig för. Jag är ute efter en bräda på minst 80 liter som planar hyfsat tidigt med en 5.4. Väger 80-85 kg. Någon som kan berätta om sina gamla brädor?
/Robinoskie svarade 21 år, 8 månader sedan 7 Medlemmar · 16 Svar -
16 Svar
-
Tja!
Jag var mycket nöjd med min Mistal eruption 257 från 96
78 liter, men jag tror den var på över 80l, seglade 5,7-3,5 på den utan problem. dom brukar mjukna under padsen annars är det en mycket bra bräda tycker jag. -
Generellt har RRD:s vågisar alltid legat bra till, men möjligen inte varit så hållbara. Den äldre gula RRD 255 kan var ett bra tips. Den är dock klart långsammare än moderna brädor men lättsvängd och enkel att börja vågrida med.
-
Många brädor sprack under stropparna och i nosen. Sandwichtekniken var inte fullt utvecklad. Jag körde på Strapper 256 som gick mycket bra i vågor men var ömtålig.
Seatrend 255/260 från 98 var ganska sköna och höll hyfsat, 259 från 96 likaså. Framförallt 255an var kanon (gröna flammor) men den var ganska liten i volymen.
Mistral 253 (den vita sandwichbrädan med en eller två fenor) från 96 är mycket bra men också skör.
RRD den gula 255 är en kanonbräda, håller med Ola.
Copello höll inte alls!
/Magnus -
Hade en Seatrend Radical Wave 255 från 97 många år. Den höll för många plattlandningar från bra höjd. Lös och lättsvängd. Väger dock knappt ett kilo mer än dagens brädor i samma storlek (den är på 76 liter). En sån kan du lätt få för 1000-1500 kr.
-
Själv seglade jag Fanatic Fly (253 och 258 samt 259) några gånger och tyckte de var bra. Bäst gillade jag nog Fly 258, en shape som verkade leva kvar i några år (blev väl sedan Rip 258 med små, om ens några, förändringar i shapen). Mig veterligen höll de hyfsat oxå.
En annan “het” bräda från 1996-97 var väl AHD 255? Höll väl varken bättre eller sämre än någon annan, men några rysligt duktiga fransoser seglade på den sommaren 1997 i Guincho.
Tror att brädor från just 1996-97 kan vara värt att kolla efter, de började hålla lite bättre då och “standardbrädor” för vågsegling hade tagit över ordentligt.
Lycka till å Surfa På!
-
Tack för svaren! Håller med Masse om att Fly 258 är skön, har provat den ett par gånger. Någon som vet hur föregångaren Skate funkade? RRD 255 verkar också bra, men de brukar vara lite dyrare tror jag.
Robin -
Verkar bra! Vet inte om den är lite för liten. Hade tänkt mig minst 80 liter för att den inte ska vara för hårdvindsberoende, fast 76 vs 80 kanske inte gör så stor skillnad?
Robin -
Jag körde med 6.3 freezone i vågor och en 24.5 fena på min rad wave 255. Var väl inte helt rätt med det gick förvånansvärt bra. En 5.7:a ska inte vara något problem. Optimala seglet är nog 4.7-5.3 annars. Jäkligt snygg bräda…
-
Körde på Skate några år. Den är otroligt snabb men inte helt lättseglad jämfört med nyare brädor, väldigt utpräglad no-nose form på den. Den tillverkades i flera olika material, “pure” var tyngst (8.5 kg) och så fanns den i lättare sandwich-konstruktion också, vet inte hur det var med hållbarheten.
/Andreas F -
Jag antar att du menar Fanatic Skate. Men vad menas egentligen med no-nose? Jag gissar mig till att det är det man ser på gamla surfbilder där mastfoten sitter typ grymt långt fram… Men hur spelar det in på brädans egenskaper?
ha det!
/Robban -
Jepp Fanatic Skate 258. Brädorna där mastfoten sitter långt fram är inte nonose. Nonose introducerades långt senare, tror dom första brädorna med denna design kom runt -93 eller -94. Nonose innebär (obs jag är ingen stjärna på det här, någon annan kan säkert förklara det bättre…) att mastfoten flyttades bakåt liksom volymkoncentrationen, härifrån härleds namnet no-nose, dvs nosen på brädorna blev väldigt tunn/smal. När volymen flyttades bakåt så fick brädorna kortare vattenlinje vilket ledde till att farten ökade. Tror även att planingsegenskaperna förbättrades. Nackdelen är att brädorna blir en aning svårseglade. Lite obalanserade eller studsiga kanske. Racebrädorna var hopplöst svåra att gippa med också. Dagens bräddesigner har tagit vara på fördelarna med nonose men är mycket mer harmoniska i sin design. Man ser tydligt om en bräda har nonose-form, dom ser jäkligt vassa ut.
Vågbrädor med mastfoten löjligt långt fram har jag sett på videofilmer från mitten av 80-talet så det är en betydligt äldre design. Tror det har att göra med hur seglen såg ut då, med väldigt långa bomlängder som gjorde att man var tvungen att ha mastfoten långt framför sig.
/Andreas F
-
En sak till jag kom på angående äldre vågbrädor… Jag har hört att man ska akta sig för vissa brädor som kom runt 98, där nosen mer eller mindre ser ut som en snabelsko. Dom är långsamma och passar inte alls för svenska förhållanden. Den kraftiga böjen i nosen är till för att inte brädan ska skära fast när man rider vågor, men det gick nog lite till överdrift på vissa modeller. Jag har inte seglat någon sådan här bräda själv, endast vad jag har hört.
/Andreas F -
Det blev en Eruption från 96! Hade jag bara haft bättre våtvantar hade jag invigt den i helgen, men nu får jag väl vänta någon vecka på lite varmare väder. Tack för hjälpen!
/Robin -
mitt inlägg har inget med vågbrädor att göra men när får man stjärnorna i kanten?
inlägg kan man ju betygsätta….men hur betygsätts användare?…antar att det sker på samma sätt men var?
fast jag kan tillägga att tiga´s gamla 267/264 or är riktiga rariteter som e grymt bra o stryktåliga…
-
Knatte
Gäst7 april, 2003 vid 16:27Man klickar på användar namnet, så att man ser dennes profil.
Längst ner finns det möjlighet att betygsätta personer.
Sedan blir antal stjärnor ett “snittbetyg” av alla som har betygsatt.
Själv har jag blivigt av med en stjärna nu, när någon taskmört har satt betyg
Du måste betygsätta någon annan, ej dig själv.
Logga in för att svara.