Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Segelstorlek?

  • Segelstorlek?

    Publicerad av baywatch på 14 oktober, 2003 vid 09:38

    Vilka segelstorlekar används mest?? Vilka mellanrum ska man ha mellan sina segel?

    Själv har jag en segel serie bestående av:
    Simmer Onshore 3.7
    NS DR.x 4.1
    ART Rage 4.7
    simmer vision 5.3
    simmer onshore 5.7
    simmer freezone 6.3
    ART Race 7.3

    Det blir ju större mellanrum bland de större storlekarna och mindre bland de små. På senaste tiden har jag kört mest 5.3. Men ett segel jag sällan använder är 5.7. Ofta riggar jag 6.3 eller 5.3. Om 6.3 känns överriggat brukar jag hoppa direkt till 5.3 eftersom jag inte giter rigga om förrän det är ett måste, och om 5.3 är för litet går jag oftast direkt till 6.3. (Kanske passar inte 5.7 in i min segel linje??)
    Vad tycker ni är en bra segellinje??

    ola-h svarade 20 år, 11 månader sedan 14 Medlemmar · 35 Svar
  • 35 Svar
  • surfmore

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 11:39

    Jag har funderat på vilken som är den bästa segelkombinationen ett bra tag och har nu gått ner på 3 segel. Hittills har det fungerat bra och jag gillar inte att köra med för stora segel.
    Jag kör 4.1, 4.7 i våg och ett 5.7 som är ett freestylesegel.
    Har två brädor, en på 105 liter och en på 81 liter, för mig är detta den bästa kombinationen i nuläget. 5.7 går även köra bra på vågbrädan. Det är rätt bra att ha samma segelmärke också för storlekarna skiljer mellan olika tillverkare har jag hört.

    I ditt fall så tycker jag nog 5.7 är onödigt, 3.7 också kanske, men det beror lite på hur mycket du väger.
    Det är nog ganska personligt vilken segellinje som funkar bäst. Men 7 segel är minst 3 för många för mig att släpa på
    grin.gif

  • baywatch

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 13:00

    Jag är en lättviktare (70kg). 3.7 ä bra när det blåser huggorm men som 7.3 är kul de fina sommardagarna när det inte blåser så mkt. (Så man får komma ut och sätta några härliga gippar) Men jag håller med.. vindsurfing är en riktig prylsport… smirk.gif

  • dr-masse

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 13:07

    Det här med segelstorlekar är ju ett evigt förekommande diskussionsämne… Mitt mål har alltid, av budget, plats och transportskäl (mest det sistnämnda), varit att ha så få segel som möjligt. Genom åren har mina olika linjer sett ut såhär:

    Sent åttital: 6.5, 6.0, 5.2, 4.7, 4.2, 3.9
    Tidigt nittial: 6.8, 5.8, 5.2, 4.2, 3.8
    Mitten nittial (våg): 5.3, 4.7, 4.2, 3.9
    Sent nittital: 8.5, 7.2, 6.2, 5.5, 4.7, 4.2
    Och sen: 7.2-7.0, 6.2, 5.4, 4.5
    NU: 6.7, 5.7, 4.7

    Och trenden är tydlig – färre segel blir det. Härligt, tycker jag. Nu testar jag tre lite på kul för att se om det funkar, hittills har jag inte ångrat mig. Kanske, kanske att det smygs in en fyrtvåa nästa år… Samtidigt kan jag konstatera att jag hittills i år hade fått använda fyrtvå tre-fyra gånger. Max. Dessutom så tror jag att man kan få ut bra mycket av att “tweaka” prylarna lite och lära sig få ut mer av lite färre segel om man vill (fenor, riggning, övrigt trim).

    Lägger vi dessutom till “vindstyrka” till mina olika paletter genom åren så kan jag konstatera att varje segel jag har idag täcker samma vindregister som två-tre av mina åttitalsdukar gjorde… (seglar enbart 4.7 i samma vindar som jag gjorde med 4.7, 4.2 och 3.8 på den tiden…).

    Samtidigt har jag upptäckt en annan sak. Valet av gap mellan segelstorlekar beror otroligt mycket på var man seglar och vilken typ av segling man sysslar med. Renodlad vågsegling kräver mindre steg mellan segelstorlekarna, medans en formulaschnubbe kan få ut ruggiga register ur en 9.8, till exempel.

    På de flesta ställen i Sverige är det ju väldigt sällan som en specifik storlek är helt “rätt” eftersom det ofta är byig vind som förändras i styrka flera gånger under en dag. Därför gillar jag segel med hyggligt vindregister och som går att trimma lite. Så antingen väljer man stort och håller i lite extra (oftast mitt val), eller tar smällen att vara underriggad då och då under seglingen (så som det ofta blir med sexsju för mig).

    Men exempelvis utomlands är det ofta annat som gäller. Tycker jag. De gånger (fyra olika år) som jag seglat i Portugal, Guincho, har jag velat ha bra mycket tätare mellan segelstorlekarna. Fick jag välja skulle jag för Guincho ha något i stil med 5.3, 4.7, 4.2, 3.9, typ, medan jag i Svea lätt skulle kunna nöja mig med 5.0 och 4.2 för ungefär samma vindar. Skälet är att vinden i Guincho följer ett jämnare mönster och att jag, som hyggligt risig vågseglare, tycker att det hjälper rejält att ha så rätt segelstorlek som möjligt i händerna vid vågsegling jämfört med mer plattvattensorienterad åkning. Dessutom tillkommer det faktum att det för sådana här spots ofta finns en “mest använda storlek” som åker fram mest hela tiden. Skulle tro att jag 50-60% av all min segling på Guincho kört en och samma storlek – 4.7 (även om den smugit sig upp mot 5.0 de senaste två gångerna eftersom modernare segel tål mer vind utan att tappa balansen).

    Att du inte använder din 5.7a så mycket förstår jag verkligen. När jag hade 8.5 så gick jag väldigt ofta direkt på 6.2, 7.2an användes mycket mindre än jag hade väntat mig. Från 6.2 gick jag sedan direkt på 5.4 utan problem. Så 6.3 till 5.3 känns inte alls som ett konstigt steg att ta.

    Så – ja, 5.7 kanske inte är helt nödvändig i din segellinje. Säkert skön att ha de dagar 5.7 är perfekt, men inte nödvändigt och kanske värd att sälja för att få lite pengar i näven istället.

    En annan grej som jag tänkte på när jag såg din linje är att 7.3 (race) och 6.3 (freestyle) kan ha rejäl överlappning om man bara ser till vindregistret. 6.3an kan mycket väl gå igång lika tidigt som 7.3 samtidgt som 7.3an nog går att hålla i mer vind… Att gå från 7.3 räjssegel till 5.3 våg funkar lätt, hade själv ett camräjs 7.0 ett tag och gick smärtfritt ner på 5.5 vågsegel. Nu kan det ju mycket väl vara så att du vissa dar tycker det är kul att bränna runt med 7.3an, andra dar gillar du att snurra med 6.3 i ungefär samma vindar. Själv saknar jag ibland att ha en riktig camberrigg att speeda med… Lär nog bli en sådan när mitt inbillade freestyletramsande är över, ah!

    Så – en fungerande segellinje beror ju oxå på vilken typ av segel det är man sätter ihop. Har själv seglat 5.7 våg med kanontryck samtidigt som formulagossarna åkte 9.8 (och 11.0) vilket säger en del…

    Fick jag välja segellinje just nu (utan hänsyn till bom- å mastlängder å annat praktiskt bök) för en stor freestyle/freemove å en vågis i Sverige så skulle det bli något i stil med 7.0 – 6.0 – 5.3 – 4.5. Det tror jag skulle funka kanon där jag seglar (mest runt Stockholm). Hade jag dessutom tillgång till någon form av lättvindsraket (formula eller räjsig freeride) så skulle det kunna bli 10.0 – 6.5 – 5.3 – 4.5. Inte många seglingbara dagar skulle missas då…

    Kul ämne! Surfa På!

    Svar till:


    Vilka segelstorlekar används mest?? Vilka mellanrum ska man ha mellan sina segel?

    Själv har jag en segel serie bestående av:
    Simmer Onshore 3.7
    NS DR.x 4.1
    ART Rage 4.7
    simmer vision 5.3
    simmer onshore 5.7
    simmer freezone 6.3
    ART Race 7.3

    Det blir ju större mellanrum bland de större storlekarna och mindre bland de små. På senaste tiden har jag kört mest 5.3. Men ett segel jag sällan använder är 5.7. Ofta riggar jag 6.3 eller 5.3. Om 6.3 känns överriggat brukar jag hoppa direkt till 5.3 eftersom jag inte giter rigga om förrän det är ett måste, och om 5.3 är för litet går jag oftast direkt till 6.3. (Kanske passar inte 5.7 in i min segel linje??)
    Vad tycker ni är en bra segellinje??

    [/ QUOTE ]

  • baywatch

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 13:56

    Tack för svaret! En sak jag tänkt på är att man egentligen borde komma igång tidigare med ett cambersegel än ett freestyle/våg segel. Eftersom camberna gör att det hela tiden är buk i seglet borde det komma igån tidigare än t.ex ett modernt 6.3 freestylesegel. Det måste ju få en viss vindstyrka för att få buk. Om det inte får tillräckligt med vind är de ju helt släta. Upplever att 7.3 kommer igång mkt tidigare än 6.3:an.

  • drakglenn

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 14:24

    Tack dr Masse för intressant läsning.
    med risk för att sticka ut hakan vill jag säga att jag delar din åsikt.

    Angående segel stolek kan man räkna 15 – 20% i skillnad mellan seglen, nånstans där bör det vara om man vill ha lite överlappning på seglen.

    För att få så stort segelregister som möjligt med två master & en bom har jag införskaffat fölande med 19% skillnad…..

    4.2 Våg
    5.0 Våg
    5.8 Frestyle
    7.0 Freerace (två camber)

    Mast 400 våg & 460 race
    Bom 155-210 Våg
    En Freestyle/Wave bräda på 90 liter

    Detta är det bästa drag jag gjort sen jag började segla -92,
    Tätare segeluppsättning behöver man inte anser jag då vinden endå varierar så till & från under dagen här i Sverige.

    Svaret till dig Baywatch blir att på sikt få ner antalet segel och i stället kosta på de du väljer……

    //Glenn

  • dr-masse

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 14:40

    Det där beror ju väldigt mycket vilket slags cambersegel det är. Mitt gamla goa Gaastra Total Flow 7.0 gick inte igång någe vidare tidigt, men så var det inte särskilt mycket buk i det seglet heller. Det funkade bäst riggat skaplig plant där cambersarna snarare befrämjade höjdtagning, stabilitet och bibehållen planing vid vindhål. Däremot var mitt V8 8.5 ett betydligt mer lättvindsorienterat segel med tydligare buk och större trimregister. Det tydligaste exemplet på det här skulle väl kunna vara formula där en tillverkares 12.5 kan vara väldigt lättvindsinriktat samtidigt som 12.0 i samma linje klarar klart mer vind. En halv kvadrat är ju ingen större storleksskillnad för segel i den här storleken, men egenskaperna kan skilja mycket.

    Så det är ju svårt att uttala sig generellt om segel med eller utan cambers, tycker jag. Seglets skärning och tänkta användningsområde styr nog mer än om det sitter plastklykor innanför mastfickan eller inte.

    Tittar vi på ett 6.3 freestylesegel borde det gå att få till hygglig buk för bra lättvindsegenskaper, dessutom brukar de vara ganska pumpvänliga. Men jag har inte kört freezone 6.3, dock tycker jag att mitt nuvarande twist 6.7 går igång tidigt för sin storlek.

    Något som förvånade mig en hel del, och påverkade mitt val att köra freestylesegel som störst, var när jag samma dag körde mitt V8 8.5 och ett freestyle 6.2 för ett par år sedan. Visst, jag hade mycket bättre fart och planade mer med 8.5 (framförallt genom vindhål), men sextvåan gick jag faktiskt igång med närapå lika tidigt. Eftersom jag ville testa lite mer manöverorienterad segling (bränna fram å tillbaka har jag gjort i 15 år…) så kändes det enkelt att välja freestylesegel just för att de funkar bra i lättvind.

    Men visst, att cambersegel har en “inbyggd” buk är ofta en fördel i lättvind samtidigt som i alla fall jag tycker att det är ganska lätt att få de flesta no-cam segel att fungera bra i lättvind oxå. Själv ser jag tydligast fördel med cambers i ganska stora segelstorlekar (över en sju-åtta kvadrat), medans skillnaden på mindre är såpass liten att det går lika bra utan cams. Undantaget är för ren slalom/speedåkning då det handlar om att ha rejält med tryck i grejorna, då är det skönt/nödvändigt med cambers. Fast det är ju bakom spakarna det avgörs… en duktig seglare blåser säkerligen om mig på en ren freestyle-utrustning även om jag har cams å en slalomraket under fötterna… 🙂

    Till sist så är det ju en evig kompromiss det här. Segel som man går igång tidigt med är ju oftast inge vidare kontrollfenomen å vice versa. Ägde ett tag ett Simmer ZeroSeven 8.6, det seglet var inge vidare på att plana tidigt trots sin storlek. Försökte rigga det för lättvind, men det funkade inge bra. I övre delen av sitt vindregister var det däremot klart bra och stabiliteten var bättre än det V8 med cams som seglet ersatte. Lite oväntat, faktiskt.

    Surfa På!

  • baywatch

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 14:44

    Ligger nog mkt i det du säger.. Men är i övrigt mkt nöjd med min segellinje! Använder alla mina segel ofta fötutom 5.7 som ligger lite mittemellan. Kanske någon är intresserad av ett simmer onshore -02 använt ca. 10ggr? laugh.gif

  • ola-h

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 14:47

    Håller med om att kosta på det du väljer och SPECIELLT inte snåla på masterna.

    En annan tanke är i och för sig att just om det är byigt och varierande vind är det viktigare att ha tätare mellan storlekarna. Då kan man välja en storlek som både funkar i byarna och i luckorna. Med långt mellan storlekarna riskerar man att tidvis antingen vara toköverriggad eller inte plana. En polare kör 4.2 och 5.3 som enda. Det funkar i princip, men han har missat många kanonvågtimmar när han valt 4.2 och det sedan minskat lite, lite så han inte kom ut/inte fick fart nog. Ett trick när man har få segel är att kunna ha flera segel riggade. Då tror jag man är mer omriggningsbenägen och då kan man ju också byta tillbaka om vinden ändrar sig igen.

    I stabil vind kan man å andra sidan med moderna segel (med lite trim) segle lite lätt överriggad eller lite lätt underriggad en hel dag utan problem.

    (Säger Ola som för tillfället sitter med 3.5, 3.8, 4.0, 4.5, 5.0, 2*5.3 och 5.9 och ett helt jävla plockepinnspel med master till).

  • baywatch

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 14:49

    Men visst är det väl så att de flesta nya segel som tas fram idag är ordentligt testade och fungerar bra för dess ändamål..

  • ola_p

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 15:12

    Ja, men ibland kan marknadsföringen vara lite fel, även om det är vanligare på brädmarknaden.
    Men det skiljer ganska mkt på vad seglet e designat för…

    Ola H: Hur många master e det egentligen? 5? smirk.gif

  • pete

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 15:15

    Lite kul att se att jag har valt samma storlekar för Stockholmssegling: 4.7 våg, 5.7 + 6.7 freestyle som jag kör på 99 liters freemove. Alla segel funkar på 430-mast. Till 4.7 skulle man iofs kanske önska sig en mindre bräda, men, men…

    Sen har jag ett 9.0 race som jag kör i sjöbris på stor freeride (Techno 283).

    4.7 har jag kört i minst upp till 17-18 m/s, och mer än så är det sällan, alltför sällan, det blåser här. Har oxå ett 7.4 race, men på sista tiden har jag gått direkt från 9.0 till 6.7, det funkar bra (från 7-8 m/s sisådär).

    Tilläggas bör att jag har olika fenor till alla segel, det är en ytterligare bra trimparameter.

    75 trimmade kilo går jag förresten och bär omkring på i strumplästen.

  • anonym-anvandare

    Medlem
    14 oktober, 2003 vid 22:04

    Känner igen beskrivningen av ZimmerZeroSeven 8,6. har ett likadant. Skaffade sedan en 10,0 Rushwind Match (Camber) och blev helnöjd. Sedan kompletterade jag med diablo 6,8 så har jag en serie som funkar upp till 10-12 m/s (78 kg muskler?)

    En som tycker det börjar bli kallt

  • mag

    Medlem
    15 oktober, 2003 vid 07:11

    Mer inlägg i debatten:

    Om man seglar slalom eller liknande så är det inte något problem att vara överriggad ganska mycket. Det är bara att hålla i o köra tycker jag. Om man däremot som jag gärna vill vågrida så är det rätt kinkigt att vara toköverriggad om det skall bli bra. Alltså om man seglar i vågor så kanske det är bättre med fler segel?

    Om man har samma typ av segel, märke och modell, så är frågan enklare att besvara om hur många man ska ha. Om man däremot har ett camber, ett vågsegel emellan och ett freeride segel som minsta så blir det en helt annan femma eftersom det skiljer sig förhållandevis mycket i grunddrag och stabilitet i mycket vind. Vissa segel tål inte för mycket drag och andra tål mer, vissa har utmärkt bottendrag och andra sämre. Så om ekvationen ska funka bra bör man nog eftersträva samma typ av segel i alla fall under 5 kvadrat där skillnaden är mer avgörande, tror jag.

    Jag är ganska lätt, kring 65kg och har lite lite kilo att sätta emot när det drar i vrålmycket. Alltså har jag ganska många segel, vilket gör att man kan köra kontrollerat oftare. 3.4, 4.0, 4.5, 5.0, 5.9 är mina storlekar. Att ha möjlighet att rigga 2 segel samtidigt är självklart bra.

    /Magnus

  • dr-masse

    Medlem
    15 oktober, 2003 vid 07:46

    Ola, som alltid läs- och tänkvärt från din sida. Du skrev ett par rader som särskilt fångade mitt intresse; “En annan tanke är i och för sig att just om det är byigt och varierande vind är det viktigare att ha tätare mellan storlekarna. Då kan man välja en storlek som både funkar i byarna och i luckorna.”

    Nu är ju jag känd för min tröghet, men det fångade mitt intresse. Så, om jag fattat rätt, enligt dig bör man ha fler, och inte färre, segel om man ofta seglar i byiga förhållanden? Nu har ju jag då tänkt nästan precis tvärtom här, att det vid varierande/byiga förhållanden är såpass knepigt att ha “rätt” storlek att jag hellre satsar på lite större mellanrum mellan mina segel och jobba med trim istället. Nu har jag faktiskt en mast till varje segel, vilket jag verkligen gillar. Snabba byten om det ändrar sig såpass mycket att den storlek jag valt inte funkar är nu klart realistiskt (håller verkligen med dig om tanken att om man har få segel satsa på att kunna ha minst två riggade samtidigt).

    Samtidigt jag måste nog hålla med dig lite här ur en “drömaspekt” – hellre segla med perfekt 4.5 än underrigad 4.2 eller överrigad 5.0. Men jag har varken råd/tid/plats att ha såpass många segel…

    Nu tycker väl till och med jag, vän av stora gap mellan segelstorlekar, att 5.3 – 4.2 är ett lite väl stort steg, framförallt om man sysslar med vågsegling där rätt storlek (tycker jag) är särskilt viktigt.

    Egentligen går mitt/mina inlägg i det här ut på en enda sak – av olika anledningar (minskat antal seglingsdagar, minskat surfbudget) har jag valt att minimera min segelgarderob till tre-fyra segel. Det lustiga är att det har funkat såpass bra att jag förvånansvärt sällan saknar specifika segelstorlekar trots att jag har relativt stora steg mellan seglen (6.7 – 5.7 – 4.7). Tror faktiskt att det i hög grad beror att jag “tvingas” utgå från det jag har och trimma/anpassa i övrigt. Valet av rätt segel är dessutom enklare än någonsin – där jag förr velade mellan 6.2 och 5.4 så väljer jag nu 5.7 och blåser det mer så blir det 4.7. Busenkelt. På det stora hela är det inte mer än en liten spaning från min sida, men det verkar ju som om andra gjort liknande upptäckter.

    Alltså, jag ser typ två ringhörnor här:

    In the left corner – Fler segel med täta steg i typiska svenska vindförhållanden – rätt storlek är avgörande för skön segling

    In the right corner – Färre segel med lite större steg för typiska svenska vindförhållanden – moderna segels register + lite trim så blir det fint ändå

    Nu skruvade jag till det ganska svartåvitt, men ser ämne till att lära sig mer av andra här.

    Surfa På!

  • dr-masse

    Medlem
    15 oktober, 2003 vid 07:57

    Ja, det är väl något sådant som jag tycker mig ha märkt efter min vågseglingsskola med rikliga inslag av både centrifugering och torktumling… 😉

    Seglade på Väddö i lite vågor för någon månad sedan och då var 5.7 stort. Visst, det gick långt över förväntan att segla, men alla vågridningsförsök blev rejält lidande av ett för stort segel. Att jag dessutom hade lyckats med bravaden att plocka ut 4.5 istället för 4.7 (tog i hastigheten fel segel, mycket listigt) så kunde jag inte gå ned i storlek, vilket jag annars hade gjort. Kunde ju inte segla med ett segel som jag inte ville ha… %-)

    Faktiskt så skulle jag, ur ett rent vågridningsperspektiv (ähum, jag är KASS på att rida vågor) hellre välja att vara något under- än överriggad. Lättare att fånga och bli kvar på vågen, tycker jag. Skälet till att jag de gånger jag får förmånen att segla i vågor ofta väljer ett segel med tryck i är framförallt att kunna ta sig ut (inge kul alls att vara underriggad i Guinchos shorebräjk kan jag lova) samt att det är kul att hoppa med tryck i prylarna.

    Så – jo, jag håller med om att skulle jag segla mer vågor så skulle min segelpalett se annorlunda ut med tätare steg. Samtidigt så upplever jag att om jag skulle peta in 4.2 i min nuvarande segellinje (6.7, 5.7, 4.7) så täcker jag mycket, även ur ett rent vågseglingsperspektiv. Det är väl mest gapet 5.7 – 4.7 som kanske är tveksamt, är inte 5.0 en himla skön storlek för vågor, ah!

    Surfa På!

Sida 1 av 3

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Segelstorlek?

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.