Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Slalom, Speed & Racing › laga en formula?
Taggad: racing
-
laga en formula?
Publicerad av anonym-anvandare på 1 mars, 2004 vid 08:45hej hej. jag har lyckats få lite vatten i min bräda. hur kan jag nu laga den? hur får jag ut allt vatten? och vad gör jag efter det?
det är inte jätte mycket vatten, men vill ju få ut det! finns det några stora nackdelar med att en bräda har tagit in vatten?
tacksam för svar!gurra1978 svarade 20 år, 9 månader sedan 4 Medlemmar · 5 Svar -
5 Svar
-
Börja med att suga ut vattnet i hålet, sedan är det bara att låta brädan ligga på tork i ett par dygn så att den är garanterat torr. En del lägger in brädan i bastun (låg värme typ 40grader) för att skynda på torkningen. Är det sommar och sol så är det bara att låta den ligga i solen till dess att det slutar att bubbla vatten ur hålet.
Därefter är det bara att spackla igen hålet, slipa och ev måla över om man vill att det skall se snyggt ut. Jag brukar använda ett tvåkomponentsspackel från International som heter Watertite, funkar kanon om inte hålet är för stort för då måste man lägga dit ny väv mm, en klart mer komlicerad process som man nog inte skall ge sig på själv om man inte vet vad man gör.
Om brädan är garanterat torr i skumkärnan när man spacklar igen hålet så spelar det ingen roll att brädan har tagit in vatten.
Men om den inte är torr så kommer den att delaminera efter ett tag, dvs däcket släpper från skumkärnan och blir mjukt vilket inte är bra.//JIMMY
-
en fråga på detta ämne…
vad finns det för sympom för att brädan har tagit in vatten?
blir den tyngre då? vad händer då om man har fått in pyttelite vatten, och den har stidigt lite i kilo? hur påvärkas surfingen då? hur lång tid tar det innan däcket släpper från skumkärnan och blir mjukt?
tjoo -
Symptomen på att en bräda har tagit in vatten är att den har blivit tyngre (omöjligt att veta om du inte vägde den när den var ny och på samma våg), att den har börjat delaminera eller att det gurglar när du suger i avluftningshålet.
Hur brädan reagerar på att få en kallsup beror på var den har tagit in vatten och hur länge den har varit blöt inuti. Om det inte har gått hål på brädan utan vattnet har kommit in genom luftskruven (vanligt när packningen börjar bli gammal) så är risken mindre för delaminering eftersom vattnet inte tränger in lika snabbt mellan sandwichlaminatet och skumkärnan som när det är hål i sandwichen.
Det sämsta man kan göra är att vinterförvara en bräda som läckt in vatten i ett kallföråd över vintern, is expanderar ju som bekant och…ja ni vet ju vad som händer om man lägger in en läsk i frysen!
Seglingsegenskaperna påverkas inte nämnvärt av att brädan blivit lite tyngre, men börjar den bli mjuk så…
Det är omöjligt att säga hur lång tid det tar innan en brädan börjar delaminera. En del delaminerar även fast de inte har tagit in vatten pga dålig kvalitet och andra blir mjuka för att man har seglat hårt på dem.
PS. Lämna aldrig en hel fin bräda i stekande sol, värmen får nämligen luften i brädan att expandera vilket gör att brädan kan spricka. Sprickorna kan vara så små att du inte ser dem, men du kan ge dig f..n på att vattnet letar sig in.
//JIMMY
Logga in för att svara.