Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Freestyle fenor?

Taggad: ,

  • poppo

    Medlem
    13 maj, 2004 vid 16:10

    Fins Deboichet design Octopussy 24cm. Har den till 6.4 & 5.8 Den är kanske i minsta laget för 6.4, men hellre det än en för stor. Jag väger 67 kg och kör Lorch Spark 247 (96 liter, 54.5 bred)

  • hogge

    Medlem
    13 maj, 2004 vid 17:27

    Själv kör jag förresten orginal (26 cm MFC fena)på rrd tt 105:an 4.5(sådär) 5.5 (optimalt) På 6.7 kör jag en 32cm local spirit vilket funkar lite halvdassigt..
    Undrar därför vilka fenor ni använder på 6.7/7.0?

  • anonym-anvandare

    Medlem
    13 maj, 2004 vid 19:28

    Fin´s int. Freestyle finnen i 26 cm.

  • tabi

    Medlem
    13 maj, 2004 vid 20:13

    Kör med min original Angulo… 24 cm tror jag den e!
    Har inte hunnit prova den riktigt än men den verkar grym!

  • anonym-anvandare

    Medlem
    16 maj, 2004 vid 07:10

    Proof 21 5.0-6.2

  • dr-masse

    Medlem
    17 maj, 2004 vid 11:14

    För lättvind: Maui Fin Co. Freemove 29
    Mer vind/testa trick: Maui Fin Co. Stylemaster L
    Komplement: Mistral Freestyle 25
    Om det brallar rejält: Maui Fin Co. Onshore 23

    Nu är jag inge vidare på freestyle (snarare dålig), men dessa fenor är jag klart nöjd med. Mistral fenan är dock bara seglad en gång. 75 kg på Joker 114.

    Fena På!

  • anonym-anvandare

    Medlem
    17 maj, 2004 vid 11:28

    OBS!
    kolla storleken på ytan på fenan och inte bara på djupet!
    större yta, kortare fena wink.gif

  • jpeter

    Medlem
    17 maj, 2004 vid 11:39

    Jag kör Stylemaster L till 6.0. Fenan ska passa till 5.8-6.5. Till detta kör jag en Ahd maxxride, som tar 5.0-6.6. Däremot vill brädan ha en fena på 24-34cm. Är detta helt galet, eller beror brädans fenrekommendation på att det inte fanns så breda fenor 2001? Har inte hunnit testa den så mkt ännu, men det blir en hel del spinouts…

  • dr-masse

    Medlem
    18 maj, 2004 vid 08:46

    Hmmm….

    Om en fena passar eller inte är ju lurigt. En fena som känns väldigt bra på en bräda kan helt klart upplevas som mindre bra på en annan. Om du seglar med Stylemastern skall du nog ha stropparna ganska centralt (så centralt som möjligt, högst tre) över brädan och undvika att segla med för mycket tryck på fenan utan att ha tryck i seglet. Då blir det spinout. Försök att stå ganska upprätt oxå. Tror jag.

    När och i vilka situationer får du spinout?

    Jag har inte haft några särskilda problem med spin-out med Stylemastern (mindre än väntat, faktiskt), men jag kan tänka mig att på en bräda som gärna “tar” lite längre fenor att den inte passar sådär superbra. Den korta längden gör ju att den blir känsligare för att suga luft. Då är freemove fenorna bättre. Jag tycker de är så bra att det är den som används mest. Exempelvis tror jag inte att Stylemastern skulle passa särskilt bra alls på AHDs nyare freestylebrädor med “DRT” (där det liksom är dubbla kanter i häcken) då det nog ganska lätt blir lite luft kring fenbasen med en sådan häck.

    Jo, brädans fenrek. beror nog till del på att så korta fenor med så mycket yta som Stylemastern inte fanns 2001. Den går nog att jämföra med typ en 30 fena med mer “normalt” utseende. Samtidigt innebär ju den korta längden, som jag plitat ovan, att fenan blir känsligare för att suga luft. På ett sätt något som duktiga seglare är ute efter, på ett annat sätt lite surt när man som halvdan åkare inte vill att det skall hända. Mest teknik är det i slutändan fråga om ändå.

    Surfa På!

  • jpeter

    Medlem
    18 maj, 2004 vid 11:15

    Man tackar. Spinouten kommer när jag försöker ta höjd utan att ha så mycket fart. Och när jag försöker hoppa och trycker ifrån med benen. Men det är väl mer fart och mer upprätt ställning som är hemligheten bakom att inte få spinout. Finns det något mer knep än att korta hängselelinorna för att få en mer upprätt ställning?

  • dr-masse

    Medlem
    18 maj, 2004 vid 14:07

    Ta höjd utan att ha mycket fart är en klassiker för spinout. Kan få nästan vilken fena som helst att släppa. Även vid hopp och tryck med benen, försök att trycka mer nedåt än sidledes vid avstamp (öh, om det går att förstå).

    Korta hängsellinor har inte sådär jättemycket med det att göra. Höj bommen istället, många duktiga freestyleseglare kör med 28 och 30 långa hängsellinor.

    Surfa På!

  • jpeter

    Medlem
    18 maj, 2004 vid 19:27

    Okej, jag förstår. Var ute idag och höjde faktiskt bommen. Det gjorde stor skillnad, framförallt i jipparna kändes det mycket bättre med den mer uprätta ställningen. Fick ett tips om att stå med bakfoten på/framför bakstroppen, det funkade kanon. fick inte alls lika mycket spinout idag, beror nog också på att det var riktigt fin vind. men min ställning kändes fortfarande lite krystad. jag vrider höften framåt(vet inte varför, men det blir bara så) vilket blir lite jobbigt efter ett tag. Fel? Dessutom har jag riggen väldigt framåtlutad, även på kryss. fast det är kanske så man gör med freestyleriggar. Och när jag släpper riggen så faller den bakåt. Kan man lösa det genom att flytta bak mastfoten?

  • supasonic

    Medlem
    18 maj, 2004 vid 21:13

    Jag kör maxxride 64,5 DRT 2002 och har vant mig vid den. Aktern och railsen är ju tunna pga DRT-konceptet. Jag hade stora problem med “stancen” i början och fick massor med spinout hela tiden. Löste detta genom att flytta FRAM mastfoten, på så vid behöver du inte luta seglet så mycket framåt och trycket hamnar mer på framfoten.

    Kör förresten med MFC goya freestyle 32 cm och den tål inte mycket innan spinout trots att den har rätt mycket yta. Men så är den ju tunn som ett rakblad oxå, skulle gärna köra en ännu bredare och kortare fena bara för att testa. Originalfenan var ju mer som en freeride 34cm bakåtsvept.

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Freestyle fenor?

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.