Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Vatten i brädan!
-
Vatten i brädan!
Publicerad av anonym-anvandare på 29 juli, 2004 vid 10:35Har till min förskräckelse upptäkt att brädan ökat i vikt ca. 1kg. efter två dygn framför en 5 kilovatts byggfläkt ( 30 grader i garaget) har den gått ner nästan 0,5 kg men nu vill den inte minska så mycket mer. Jag har alltså ungefär en halv liter vatten i brädan!! Någon som har något tips på hur man kan få den torr????
anonym-anvandare svarade 20 år, 5 månader sedan 8 Medlemmar · 18 Svar -
18 Svar
-
Gör en provisorisk lagning som håller resten av säsongen, och vänta till vintern. Borra då två hål, ett i nosen och ett i tailen och förvara den stående hela vintern (torrt och varmt) så att vattnet rinner ut. Laga hålen med epoxy och glasfiberludd (eller vad det nu heter).
/jeppe, absolut ingen expert på lagningar.
-
Vikten varierar ofta med ±6% från tillverkaren, dvs ±0.48 kg på en nominell 8 kg bräda. Om du inte vägt brädan när den var ny så kan det alltså bero på detta. En fotstropp väger också ca 150g så fyra stroppar blir ca 0.6 kg, så ha inte för brottom med att borra hål i brädan…
-
min bräda har gått från 7 kg till 11 kg. har stått en hel j j….la vinter med hål i och gått ner 0,5 kg.verkar som skummet aldrig släpper ut vattnet när det kommit in. funderar på att elda upp skiten.sur som f..n !!!
-
alltså de e bara att borra ett hål å sen suga där å kolla om man får i sig nå vatten .. får man de så borra flera hål å låt den stå sen bara in me lite epoxy som tidigare har nämts .. hade samma problem … min bräda gick från 7kg till 10.5kg ..
men nu väger den 7igen -
Suger du med munnen? Hur nyttigt är det egentligen? Vattnet som kommer ut borde väl ta med sig rester av kärnan, epoxydamm efter borrningen och alla möjliga andra cancerogena grejjer.
Finns det vacuumpumpar att köpa för rimliga priser, eller är man utelämnad till dammsugaren om man inte vill suga själv? Det suger ju!/jeppe
-
Hej!
Upptäckte inte din fråga förrän nu.Jag vet att dom som har vågsurfingbrädor gjorda av EPS (frigolit) och glasfiber/epoxy ,lägger sina brädor i solen (Biarritz) om dom får in vatten i brädan.Nu har vi ju inte haft så varm sommar precis ,men om det kommer en riktigt varm och helst vindstilla dag så kan du ju låta brädan ligga i solen(i lä).Om du har en ventil i mastboxen ska du öppna den.
Det går att suga ut vattnet med vakuum,om du gör en påse om hela brädan.Du kan använda en glasflaska mellan brädan/påsen och en dammsugare eller vakuumpump,som vattenlås,så att vattnet inte kommer in i pumpen/motorn.
Det går att få ut vattnet med tryckluft också men det gäller att inte ha för högt tryck.
Mats
MD Komposit
Perstorpsvägen 11
616 33 ÅbyTel/fax: 011 60777 Mobil: 073 500 68 82
-
Hej! Du har kanske redan löst problemet? Jag har haft samma problem som du med en pro bräda på 5.4kg. Ett litet hål vid fenboxen och X timmar så vägde den plötsligt 9kg. Du kan få ur all vätska, med det är värre med ev. saltvikten om du seglat i sådana miljöer. Jag vill avråda dig att använda brädan innan du fixat den, risken att den blir mjuk runt ståytor “stroppar” vilket inte är helt lyckat. Om du inte har löst problemet kan du maila mig på [email=”cim00ka9@m.lth.”]cim00ka9@m.lth.[/email] Mvh Kent
-
Över 3 liter vatten!!! Jag tyckte min gamla bumpjump-bräda vägde mycket, så jag kontrollvägde den: 9,4kg mot 8kg i tabellen men den har fått ligga på tork ett par veckor nu (av naturliga vindfattiga skäl). Snart dags att väga igen och hoppas på att den har bantat ner sig till någorlunda rätt vikt igen så man kan plasta igen dingarna inför (förhoppningsvis) höststormarna.
-
saltvikten kan den bli så mycket?kan du inte förklara här på konfen hur du bar dig åt för att brädan skulle gå ner i vikt.har inte eldat upp den ännu.
-
Centrera brädan till t ex bilens drivhjul, obs! fäst ordentligt. Gör två hål i varsin ände. Lyft upp bilen på t ex macken. Kör (rotera drivhjulet!)! Allt vatten kommer ut, garanterat, naturen, dvs centrifulgalkraften funkar utmärkt. Verkar vansinningt, är vansinnigt, men har faktiskt sett det en gång för många år sedan i en tidning.
-
Slunga ut vattnet mha centrifugalkraft på det sättet verkar helt vansinnigt! Varför inte hänga den i takfläkten hemma, så har man vips både en torr bräda och en mkt snyggare takfläkt
-
Jag tror också att jag fått vatten i min bräda… men jag har ingen skada eller nåt hål i den… utan jag upptäckte det när brädan låg i solen och det pös ut bubblor ur microskopiska hål på sidan av brädan… alltså i skarven mellan över del och underdel…
sen när jag sedan vägde den så mycket riktigt vägde den nästan 2 kg för mycket…Hur ska jag göra?
ska jag verkligen borra hål i den?
känns lite fel att borra i en hel bräda…
man kanske skulle lagt den i solen flera dagar och sen täppa till skarven på båda sidor med en hinna epoxy?några förslag?
//Mikael
-
Saltet i sig väger väl inte så mycket men det drar åt sig fukt ur luften, jmf tex med “torrbollen” och andra torkmedel. Man bör därför skölja skadan i sötvatten innan man torkar den.
Brädor med gjutskarv är rätt värdelöst och tillverkas väl som tur är inte längre….
När brädan blir varm brukar det mycket riktigt bubbla ur läckor och då kan man passa på att märka ut dessa med en penna för att senare lagning när brädan torkat. Se även upp med läckor kring fotstropps infästningarna, är lite luriga att hitta eftersom stopparna i sig tar tid att torka….
Logga in för att svara.