Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Vad tror ni om följande nybörjar utr?
-
Vad tror ni om följande nybörjar utr?
Publicerad av anonym-anvandare på 28 augusti, 2004 vid 05:58Brädor:
Tiga Wave 250 cm
Tiga Slalom 260 cmMast:
2-del epoxy, längd 460 cmSegel:
Tushingham Vmax 4,2 m2
Neil Pryde TwinCam Wave/Slalom 4,5 m2
Wallén Sails World Cup Race V3 6,5 m2Vid köp av allt pris 1300 kr
Har nästan inte surfat nånting. Letar efter nåt lättsurfat billigt paket att lära mig på. Är detta bra grejer att lära sig på? Svårt, lätt? Brister i paketet? Bra pris?
Jag är 185, väger 80kg om det nu spelar nån roll
MVH Anton
Knatte svarade 20 år, 2 månader sedan 5 Medlemmar · 11 Svar -
11 Svar
-
Nej. Det där är inga bra nybörjargrejor.
Sök efter större grejor. Gärna bredare och modernare brädor med mer volym. Undvik cambers i seglen. Försök hitta en kolmast, ej epoxi. Ett segel runt sexnoll räcker väldigt långt i början.
Lägg lite mer på prylarna, det kommer du inte att ångra (inga horder med pengar, men ett par-tre tusenlappar uppgraderar utrustningen rejält).
Kolla runt under “säljes” här på konfen och lägg in en annons på “köpes” och se vad som händer.
Lycka till å Surfa På!
-
Knatte
Gäst28 augusti, 2004 vid 06:05Nej!
Definitivt fel prylar att lära sig på
Alldeles för liten volym på brädorna. Och seglerna verkar vara lika gamla som brädorna. Men en fördel med brädorna är att de är oförstörbaraläs följande, så kanske du blir klokare
Tänkte ge några funderingar för nybörjare, sedan får väl andra, (som kan vara bättre lämpade), komma med åsikter i frågan.
Har tänkt mig följande upplägg (teoretiska upplägg, då jag själv var nybörjare för 20 år sedan och inte har provat de nya nybörjarutrustningarna)1. Nybörjaren har pengar och köper allt nytt!
2. Lite sämre budget och det blir begagnade prylar med några år på nacken.
3. Klen budget och köper utrustning som är 5-10 år gammalt
4. Ingen budget alls, köp billigast möjligt.
5. Undvik följande fällorLite allmänna råd inför ett brädköp som nybörjare eller återfallssurfare utan färska kunskaper
När du tittar på ett brädpaket, så beror den nödvändiga storleken/bredden på brädan, lite på seglarens vikt.
En smidig person som kanske bara väger 50-60 kg, kan som nybörjare kanske klara sig med en lite smalare bräda och volym på 130-140 liter och uppåt. Väger du 90-100 kg som nybörjare, kanske du skall titta på en bräda som har en volym över 160-170 liter. Då blir det lätt och stabilt att lära sig.
Men en bred bräda, kan också upplevas lite tråkig bär det börjar blåsa lite mer. Så det blir alltid en avvägning där.Alt.1 Köp ett komplett paket Segel/bräda mm hos någon surfaffär.
Tex. RRD Evolution 360 eller Easy rider, Fantic Viper; Starboard Start/GO eller Mistral N-Trance med tillhörande riggpaket.Fördelar: Du får en bräda som är väldigt stabil och lätt att balansera och lära sig på. Du får även ett lätt och okomplicerat segel i ett sådant paket.
Kännetecken på bra nya nybörjarbrädor Bredden på brädan är 75-100 cm och volymen är oftast på 170 liter och uppåt.Nackdelar: Det kostar drygt 11-12.000 kr. Vissa av nybörjarbrädorna växer du ur och kan vilja byta ut efter ett tag.
Alt.2 : Nu handlar det om prylar från år 99-2000 och helt annan prisklass
På den tiden fanns det inga direkta nybörjarpaket utan några få undantag:
Ex. Hifly Magnum 323 eller Fanatic 317, Fanatic classic 315 eller Classic 335 mm.
Det finns brädor av typen “Widestyle” från -99 som kan användas av nybörjare. Ex. Bic Techno serie, Fanatic Bee WB och Mistrals Vision i de största modellerna har volym och bredd som kan funka som nybörjarbräda. Kännetecken på dessa brädor är att de är lite smalare (60-75 cm) och ofta finns det ett centerbord som ger extra stabiltet. Regel:Bred bräda ger stabiltet vilket gynnar nybörjaren.Alt.3
PÅ denna tiden fanns det något som kallades 320 brädor, som hade centerbord och var runtomkring 320 cm långa. Exempel var F2 Comet, Bic Salsa/Melody mm. Mistral Malibu, Fantic Hot Bat mm. Det kan finnas gamla Course racers kvar som kan vara bra nybörjarbrädor. Fantic Cat, F2 Lightning, Mistal Equipe mm.Fördelar: Dessa brädor kostar inte många pengar nu. Kompletta paket bör finnas för tusenlapp och uppåt. Oftast byggda i tåliga material som passar nybörjare.
Nackdelar: Omoderna i formen och inte lika snabba upp i planing och går inte lika fort som en “ny” nybörjarbräda. Tunga att hantera, både bräda och rigg.
Alt. 4 Vill du komma billigast möjligt undan, så tänk på följa följande råd.
Undvik köpa någon bräda, som är äldre än från början av 90-talet. Köp inga trekantssegel, utan seglet skall ha genomgående lattor och seglet skall vara tillverkat i mylar eller gemomskinlig väv. Finns detta så är seglet skapligt modernt.
När det gäller bommen, så skall den definitivt vara av modell snabbkoppling mot masten. Finns ingen snabbkoppling på bommen, välj en annan rigg
Om du har läst så här långt och fortfarande inte är avrådd från en gammal pråm till bräda, så kontrollera hur riggen är fastsatt i brädan. Är det med hjälp av en “Thermoskork” som skall stoppas ner i oilka hål i brädan.
Köp inte en sådan bräda!! Då är brädan 15-20 år gammal och du kommer få svårigheter att hitta reservdelar + att mastfoten alltid hade en tendens att lossna vid onödiga tillfällen.
Har brädan legat i något förråd länge, kolla upp skicket mastfotens gummiled “jointen”, som är kopplingen mellan bräda och rigg. Den skall se fräsch ut och inte ha några sprickor!! Går jointen av och det blåser åt fel håll, så har du stora problem..
Försök slutgiltligen hitta någon bräda som är bredare än 60-65 cm och stor volym.Alt 5. Undvik detta till varje pris om du är nybörjare!!
Undvik alltid en bräda som är smalare än 60 cm. Se till att du har en volym större än 140 liter. Stor bredd är viktigare än längd för stabiliteten. När du ser en annons ” Bra nybörjarbräda” Längd 280 cm , bredd 58 cm och volym ca 100 liter. Gå vidare till nästa annons!! Visst kan du lära dig att segla på en sådan bräda, men du får kämpa länge innan du går vidare och utvecklas rätt…
Bredd 75 cm och uppåt är bra för nybörjare. Håll dig till kända märken, då finns det möjligheter att få reservdelar ifall något skulle gå sönder. -
Helt värdelösa grejer att lära sej på tyvärr…
För smala brädor, Race-segel med cambers, vågseglena möjligtvis men för små.
Få tag i en bred bräda, runt 70 cm i bredd, volym minst 130 liter för din vikt. Du måste ha nåt mer stabilt att stå på när du drar rigg etc. Segel runt 6.0 och utan cambers. -
Det är fanimej inte bra. Jag lägger hela skulden på kidzen.
Surfa På!
-
Så länge du blir väckt av dina egna ungar så är det väl ingen fara. Själv blir jag tok-väckt när grannens glin vaknar och inleder ytterligare dags terror med sina försök att stampa hål i golvet!!!
/Fjant
-
Knatte
Gäst28 augusti, 2004 vid 06:20Man vill ju upp tidigt och kolla upp alla tänkbara vindprognoser
Det ser ju onekligen lovande ut inför eftermiddagen och lite mer västlig vind -
Jahapp bara att glömma då altså.. Tack för hjälpen alla! Trodde inte det skulle gå så fort hehe Men som ni förstår så väcker det ju en del följdfrågor då jag är ganska nollad vad gäller windsurfing än så länge.
Vad är det för skillnad på epoxy och kol master? Fördelar nackdelar osv. Hur lång bör masten vara?
Vad är cambers, och varför vill jag inte ha dom?
Jag vill altså ha en bräda av nåt lite kändare märke på minst 140liter minst 70cm bred. Längde har inte nån jättebetydelse i sammanhanget. Med ett segel på ca 6m2 och bommen ska ha snabbkoppling till masten.
Glömt nåt vitalt? Är det möjligt att få ovanstående till ett pris som inte överstiger 2000?
Mycket tacksam för hjälp.
MVH Anton
-
Knatte
Gäst28 augusti, 2004 vid 19:56Vill du ha något som funkar bra, så tror jag inte att du klarar dig på 2000 kr
Men ibland kan man ha turKolfiber master är glasfibermaster som har kolfiber inblandat i glasfibern. Fördelen är att masten blir lättare och flexar bättre. Dvs. Hög halt av kolfiber ger nästan bara fördelar. Nackdel: ömtåligt och dyrt
Ett segel blir otympligare att hantera med cambers. Dra rigg, vattenstart och gippar blir svårare, ifall du har cambers. Det är en smaksak. Själv kör jag gärna med cambers. Men inget bra för nybörjare
Fördel med cambersegel:Stabila, snabba och vindtåligaAnnars har du nog fått med det mesta som du behöver. Men jag tror att du får vara beredd att betala 3-4000 kr för att få något vettigt paket.
-
Rätta mig om jag har fel men hur fan får ni Tushingham Vmax 4,2 m2 och
Neil Pryde TwinCam Wave/Slalom 4,5 m2 på en 460 mast!? Det skulle jag vilja se -
Knatte
Gäst29 augusti, 2004 vid 08:53Varitopp Gamla segel (innan 95-96?) riggades alltid med variotopp. Jag hade ett 3.3 kvm som riggades på 460 mast….
Logga in för att svara.