Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Var lagar man vindsurfingsegel i stockholm ?
-
Var lagar man vindsurfingsegel i stockholm ?
Publicerad av anonym-anvandare på 20 september, 2004 vid 13:33Hej, Är det någon som känner till en bra segelmakare i stockholm?
I helgen satt jag knät genom mitt gamla NeilPryde segel och fick en rätt stor repa i monofilmen, så nu funderar jag på om det går att laga, och om det är värt att laga seglet, eller om det går att laga det själv, eller om man det finns någon billig segelmakare i stockholm.
Är det någon som har några bra tips?
tsss svarade 20 år, 7 månader sedan 6 Medlemmar · 6 Svar -
6 Svar
-
Du kan lämna det till skidsport. De har en som de lämnar till som lagar. Går fort oftast. pris: vet ej!
-
Björns segelvård (tror det ligger på söder): 086410188, 070 6415088
-
de flesta segelmakarna skall klara av det. kolla gula sidorna vilket som ligger närmast dig, de som jag vet har koll är framförallt North loftet på Lidingö
/Johan -
Om det är ett gammalt segel skulle ja laga det själv. Gör såhär:
1. Köp en rulle silvertejp.
2. Tejpa längs kanterna och över revan.
3. Sy iop det med nål och tråd för hand, bäst blir det med vaxad segelmakartråd men vanlig symaskinstråd funkar de med.Allt detta till en kostnad av 80 spänn för tejpen plus eventuellt trådinköp
-
Björns segelvård är seriös och har mycket erfarenhet. I övrigt är det inte självklart att varje segelmakeri klarar att laga vindsurfing segel. I somras fick jag åka runt en hel del i norra stockholmsområdet. Till slut fann jag ett trevligt loft i Åkersberga. Dock gick nålen av flera gånger för den erfarne och vänliga segelsömmaren. Andra makerier med s k industrimaskiner hade INTE en chans att fixa mitt segel. Någon föreslog t o m att jag skulle använda dubbelsidig tejp. Ha ha!!!
Mvh och lycka till! -
Björns segelvård är bra för Björn vet ungefär vad ett w-surfsegel är värt. Han kan laga i olika ”prisklasser”, litet efter vad som är vettigt att kosta på ett segel. Att byta en hel panel kan kanske vara aktuellt med ett nytt segel (troligen minst 500:-) – medan ett cambersegel från -97 enbart är värt att tejpa effektivt. Det gör han också för en billig penning i så fall, och han använder inte silvertape utan en annan tape som finns bl a på brädgårdar, eller märkduk(se nedan om denna).
Om man ska laga själv och bara har en vanlig symaskin, så kan man överväga att göra det när det enbart är skador i monofilmen. För att göra en sån lagning behöver man monofilm (billigt) samt märkduk dvs självhäftande dacronduk (dyrare, säljs i rulle på stor bredd-men det går inte åt så mycket, tala väl med Björn eller annan segelmakare så kan du nog få köpa.)Du behöver även dacrontråd och en större nål än vad normalt sitter i en hushållssymaskin. Om det är skador i förstärkningar, lattfickor och skothorn (hörnet man spänner uthalet i) så krävs det oftast rejäla symaskiner så låt bli om du inte har en ateljemaskin eller dylikt.I vinter tänkte jag lägga in några bilder och instruktion om en enkel lagning på Gurras hemsida (www junkshop – där det redan finns en instruktion om brädlagning osv.)
I korthet så här är gången: En lagning av monofilm görs tillfälligt med silvertape på stranden men bättre är att göra den med hemma med symaskin, monofilm, märkduk och maskinsöm med dacrontråd. Börja med att noggrant tejpa ihop delarna (just det, spar bortslitna bitar) till ett ”helt” segel igen. Det är svårt för en amatör (som jag ) att få in en ny panel eller delar av den om delar saknas och är bortslängda. Klipp ut en rektangel i monofilm som täcker rejält över hela skadan. Lägg lagningbiten över skadan och tejpa fast den med ett utklippt 6-10 cm brett band, som du klippt från din märkduk, och som du lägger efter var sida på lagningsrektangelfilmen. Märkduken kräver för bästa hållfasthet (och den blir hög på många material, dock ej på allt),att du trycker mycket hårt när den är appliceras. Använd t ex ett plastskaft till ett verktyg eller dylikt. Nu sitter reparationsbiten på plats. Nu kan du försiktigt klippa bort bort den hoptejpade skadade monofilmen, rita först med spritpenna eller något. När det är gjort så lägger du en ny remsa märkduk på baksidan (där du just klippt bort kraschpartiet) som ska förbinda seglets film med den monterade lagningsfilmen. Snyggast blir ju om du placerat remsorna med märkduk mitt för varandra på seglets resp sidor, men det funkar bara om biten där monofilm ligger dubbelt är relativt smal (2-3 cm). Varje remsa läggs då osymmetriskt i förhållande till kanten. Sy sen en söm som går genom filmen där den ligger omlott med märkduk på båda sidor. Man skall aldrig sy direkt i monofilm utan alltid ha märkduk över och under. Om du undrar varför så prova. När man syr i seglet är man nästan alltid tvungen att ta ur alla lattorna för att kunna rulla seglet så det går in under symaskinens arm.
Om det är segel äldre än 01, så lönar sig nog inte detta jobb – det tar en stund. Laga med enbart märkduk eller med tape från brädgården, det håller ett par år – minst
(Klistermärken från t ex Skidsport ska funka lika bra påstod nån men sitter klart sämre, har prövat två gånger men dom har lossnat)
Tack till Björn, som jag köpte monofilm och märkduk av och som lärde mig en hel del av detta. Man lär sig oxå en del när man syr sig i tummen, för att inte tala om när man fäster tråden genom att köra baklänges, det är oftast då som nålarna går av.
Logga in för att svara.