Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Billigare brädor och segel? – Surfare Samla Er

  • Billigare brädor och segel? – Surfare Samla Er

    Publicerad av s_136 på 4 januari, 2005 vid 11:36

    Ser ofta inlägg på konfen om att många tycker det är dyrt att köpa surfutrustning i Sverige. Visst det kan vara sant, men det finns en lösning på problemet (eller åtminstonde lindra smärtan…). -Samla ihop Er klubb eller kompisgäng till en gemensam order. Pratar av egen erfarenhet, då jag vid flertalet tillfällen hållt i gemensamma klubbinköp för vår lokala klubb BFC, Lysekil http://surf.to/brofjorden.

    Har precis genomfört en stororder från en agentur/ butik där vi totalt köpt 7 brädor och 4 segel samt lite bommar, boardbags, selar osv.
    För att få levererat denna stororder får man vara beredd på att vänta ~2-3 månader på prylarna, då konceptet bygger på att vi lägger en förhandsorder och agenturen tar hem våra prylar som en “plus order” på redan beställd utrustning.
    Se dock till att bli ett gäng så Ni har minst 3-5 brädor och några segel så Ni kommer upp i en order på runt 40-50.000:-, annars har man inte mycket till förhandlingsutrymme. Hör man bara runt bland kompisar brukar det dock inte vara svårt att få till ett gäng…alla är vi svaga för nya prylar…

    Var kan man då förvänta sig för nivå på rabatter??
    – Då vår order var relativt stor så lyckades vi förhandla oss till ett bra deal på upp till 20% på utpriserna (som redan från början var lägre än många andra märken). Det blir några tusenlappar som är skönt att slippa bränna. Dessutom blir ju värdeminskningen avsevärt mindre då man redan reducerat priset med ~2000:- på en bräda.

    Beroende på personliga relationer med firman kan man få vara beredd på att lägga en handpenning. Skönt att inte behöva bränna allt på en gång 😉
    Man kan även diskuttera leveranssätt om man vill ha flyg eller båtfrakt, det kan göra någon extra hundralapp.

    En annan fördel är att man får en personlig relation med butiken och de ser dig som en viktig kund och ger bra service.

    De flesta butiker börjar nu lägga sina stororders för att fylla upp butikerna inför våren, så det är bara att samla ihop Ert gäng.

    OK.. har Ni läst hit är Ni intresserade och jag berättar vilka vi köpt av…. swell.se. Rusktigt seriösa och sköna killar. -Nej, jag är inte sponsrad eller på annat sätt betald, så det är inte smygreklam. Är bara sååå nöjd att vi äntligen fått en seriös agentur av Naish märket!!

    MVH
    Martin
    S-136

    vinta_kestrel svarade 20 år sedan 7 Medlemmar · 8 Svar
  • 8 Svar
  • s_136

    Medlem
    24 januari, 2005 vid 09:39

    Lite info från Swell om leveranser och beställningsdatum…bara att samla ihop och beställa lite prylar

    “30 januari är beställningdatum för oss på order nr 2 2005. Vi får
    beställningslistor med priser ca 4 dagar innan. Jag hör av mig då.
    Skickas från fabrik 30 mars.”

    Såg att även Starboard.se kör liknande deal…grymmt. Så som sagt surfare förena eder och lägg förhandsorders. På såvis slipper vi tjötet om att det är billigare i Tyskland osv. Samtidigt som vi gynnaer våra svenska lokala affärer
    /Mart

  • flash

    Medlem
    24 januari, 2005 vid 11:35

    En vän till mig tog upp en intressant vinkel på surfbutikernas prissättning!
    Hur kommer det sig att priserna i stort sett ligger på en konstant nivå oavsett valutasvängningar på ex. dollarn?
    När jag en gång frågade om det höga priset på ett segel hos en av de stora surfbutikerna på västkusten fick jag till svar att det berodde på den höga dollarkursen. Detta var för ett par år sedan då dollarn låg på 9-10 spänn.
    Det lustiga är att prisbilden är densamma idag trots en mycket låg dollarkurs. Sen har jag svårt att tro att inflation skulle vara skälet men har jag fel får någon gärna rätta mig.
    Jag kan inte komma till någon annan slutsats än att butiksägarna bara sitter och garvar åt de feta extravinsterna de gör på den fördelaktiga dollarkursen. I vissa fall kan det säkerligen röra sig om 4-siffriga belopp (de dyrare segelmärkena, brädor, master medmera).
    Det är jäkligt dålig stil att bara lägga på priset då det finns argument för det, men sedan inte sänka då argumenten är de motsatta!
    En enkel jämförelse är bensinpriset. Det går upp och ner till följd av tillgång och valutaändringar. Svensken, som jag känner den, skulle revoltera om prisbilden/-sättningen var densamma som i många surfbutiker. Vidare har jag svårt att tro att priserna motiveras av den dåliga tillgången på utrustning, men återigen, rätta mig om jag har fel.
    Jag tycker att frågan är intressant och efterlyser därför en diskussion…

    Martin

  • lars_k

    Medlem
    24 januari, 2005 vid 11:44

    Så sant. Kanske man lättare kan pruta med dollarkursen som argument…
    Locs ger iaf rabatt på Ezzy pga låg dollarkurs.
    http://surf.to/locs

  • dr-masse

    Medlem
    24 januari, 2005 vid 11:44

    Faktiskt så är det inte så. De stora aktörerna i branschen (bland annat NP och Boards and More) gick över till att prissätta i Euro under 2003 och 2004. De är nog rätt glada för det nu… Men det är ju lite surare för oss som vill handla.

    En fördel med låg dollar borde vara att vi åter borde kunna få se lite mer USA prylar i Sverige till vettiga priser. Streamlined, Gulftech, Chinook, HPL och andra märken var ju tokigt dyra med dollar på 10 spänn, men nu är de ett alternativ igen.

    Men som sagt, de flesta brädor och segel prissätts idag i Euro eftersom världens överlägset största marknad är Europa. Risig timing valutamässigt för oss kunder, men så är det…

    Det är för övrigt mycket få surfbutiker i Sverige som gör “feta extravinster”, marknaden är för liten. Tjäna pengar måste de såklart göra, annars är det ju bara att klappa igen.

    Prisa På!

  • xavier

    Medlem
    24 januari, 2005 vid 12:06

    två möjligheter till för oförändrade priser.

    1. inköp av råvaror har varit uppköpta på långtidskontakt som skrivits för ett par år sedan till fasta priser. Detta leder till att det kanske inte är NP, Boards&More & Co som tjänar mest pengar just nu, utan underleverantörerna av monofilm, kevlar, kolfiber, glas, epoxi osv.

    2. Större företag med internationell kundkrets/organisation brukar försäkra sig mot valutavariationer för att undvika att hamna i situationer med minskad lönsamhet bara för att tex. USD faller som en sten. Dvs. man avtalar bort eventuella vinster på valutaförändringar mot eventuella förluster på valutaförändringar. Vi som kunder i Sverige får inte njuta av billigare brädor/segel när dollarn blir billigare, men slipper betala massor extra andra år när dollarn ligger på 10-11 kronor och en bräda då borde kosta 15000-16000SEK.

    /P

  • surfslusken

    Medlem
    24 januari, 2005 vid 14:15

    Så gått som alla surfprylar tillverkas i asien (mest kina), i ett fåtal fabriker. Dessa fabriker tog genast chansen att höja sina priser när dollarn började sjunka. Med motiveringen att dom hållit tillbaka tidigare höjningar pga hög dollar kurs! Och antagligen kommer vi att se fortsatt höjda priser från de kinesiska tillverkarna, dom har börjat inse sitt värde och fått smak för de goda (?) västerlänska livet och kommer nog inte att jobba för kaffe pengar i framtiden.

    Utöver detta så sköt kolfiber och kevlar priset i höjden när USAs militär köpte upp vad som fanns på världs marknaden när dom drog igång kriget. Tyvärr är inte ens windsurfingen isolerad från den globala ekonomin.

    Kanske rent av blir så att vi här i sverige får kavla upp ärmarna o sparka i gång dom gamla fabrikerna i Borås och sy våtdräkter och segel? Vore väl fint och svänga förbi fabriken och plocka upp nya seglena på väg till Varberg?

  • flash

    Medlem
    24 januari, 2005 vid 15:38

    Underbart att se en vettig diskussion!
    Var beredd på att kritiken skulle rasa över mitt ifrågasättande av prissättningen. grin.gif
    Vill tacka för de nya infallsvinklar som kastat nytt ljus över mina tankegångar…

  • vinta_kestrel

    Medlem
    24 januari, 2005 vid 21:25

    Exakt, det är inte bara dollarn som spelar roll. Andra faktorer spelar in. T.ex. så kommer marginalerna vara mindre på våtdräkter, hängselar, chillwear etc. där oljeprodukter ingår. Kan säga att tillverkarna reagerade ganska snabbt i slutet av 2004 (inför inköpen 2005) p.g.a. oljeprisernas dubblering under 2004.

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Billigare brädor och segel? – Surfare Samla Er

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.