Senaste nytt Forums Vindsurfing Slalom, Speed & Racing mycket prylsnack blir det!

Taggad: 

  • mycket prylsnack blir det!

    Publicerad av joker på 12 februari, 2006 vid 20:45

    Ibland blir det väldigt mycket snack om prylar och extremt materialistiskt.
    Rätt fena, årets bräda, och sprillans nya segel.
    Det är ju grymt kul när “prylbögeriet” får flöda fritt.
    Men hur tränar ni egentligen för att bli bättre på formula.
    För det skiljer väldigt mycket på er som håller till i toppen och jag som kämpar för att klara mig undan jumbo platsen och det hade det säkert gjort även om jag hade haft nya prylar.

    tränar ni starter med polarna, ligger och nöter kryssar och undanvind. hur tränar man för att snabbare komma upp i planing, pumpa , pumpa eller ?
    finns det intresse för oragniserade träningar (nu bor jag i stockholm) någon gång i veckan?

    Det vore kul att höra om det finns några bra knep så här i vintermörkret.
    Desutom verkar det behövas en ny tråd på forumet

    Jocke

    swe-1 svarade 18 år, 12 månader sedan 4 Medlemmar · 3 Svar
  • 3 Svar
  • jester

    Medlem
    12 februari, 2006 vid 22:18

    God idé!

    Eftersom ingen verkar sugen på o köpa min formula, så får jag väl lära mig o segla den. Så…

    Kom med sköna tips!!!

  • bjarke

    Medlem
    13 februari, 2006 vid 06:59

    Starkare armar och händar hjälpar iaf. Sen tyckar jag att balans/coremuskulatur hjälper mycket; dels blir man inte lika sliten och dels gir bättra balans ochså bättre fotkontroll och dermed tidligare planing, mer eksakt segling (bättre höjd, mindre spinout etc.). Slackline funker bra som träning och är rätt kul (se fx http://www.slakkline.no).

    Ja, nöta höjd och downwind, desto mer tid du tilbringer med “tävlingssegling” desto bättre blir du när det är dags att tävla. Särskilt downwind är aningen (ok skit-) läskigt när det går riktigt undan och det är stor skilnad på hur djupt olika seglare kanågar gå – her finns det en del att vinna for många hobbyseglare som vil tävla bättre.

    Jibb/tack är ochså bra att träna på, inte minst ifht att komma iväg igen fort. Träna ochså jibb runt olika böjar från annat änn ideallinjan, på tävling kanskje nån annan ligger så nära att du inte kätta svängen just der du vil; desto mer träning i dette desto mindre stressad blir på sen under tävling.

    Linjeval. Testa ategla med en kompis som är ungefär lika snabb. Segla sen olika sträckar på olika tacks och se vem som får best vind / är snabbast. I lite varierende vindforholdene kan det ofta väre stor skillnad på olika sidor av banan; träffar du bättra vind (eller bare samma – fast “fri” vind – kan det betyda rätt mycket. En vågad sattsing på annorlunda tack kan i rätt tilfälla göra att en bra hobbyseglare plötsligt seglar om hele topskiktet, särskilty om dom seglar mycket taktist och följar värandra.

    Träna “placering” ifht vind. Segla 2-3 stycken (eller flera) nära värandra) ochg forsök pressa höjd och komme fri utav värandre etc. Lära dig hur nära du kan gå andra i vilka vinklar och forfarende ha bra vindflyt, och inte minst eksakt vart fläkten stängs av (i lä av andras segel/spindraft etc). Ofta hamnar du ihop med andra efter start (om du har tur att komma iväg snabt over huvud taget) och då kan detta väre avgjörande.

    Ja, träna start-timing och segling ut av plan nära många andra. Stressande fast veldigt viktigt.

  • swe-1

    Medlem
    15 februari, 2006 vid 10:07

    Det är synd att Formula har fått den här stämpeln om att man måste ha det senaste och nyaste.
    Jag är iof själv en riktig prylbög och har alltid haft riktigt bra prylar, detta hjälpte mig dock föga i början av min karriär. Jag var alltid i bottenskvalpet ändå, kolla resultaten från 2000 där är det bara två efter mig utav alla som seglade alla tävlingarna och ändå hade jag vindsurfat ganska mycket sedan -92, och innan dess hade jag seglat båt med föräldrarna så detta med vind å vatten var inget nytt för mig, ändå var jag blad de sista, inte så uppmuntrade. Men för varje år har jag lärt mig mer och mer vad det handlar om, redan första säsongen lärde jag mig mer än vad jag hade gjort de åtta föregående åren utan tävling! Prylarna utgör inte alls så stor skillnad som vissa kanske vill utlysa, men självklart är det lättare att skylla på prylarna än att erkänna att det är mig det är fel på! De senaste fyra åren har jag seglat på likadana prylar som Robert Åberg men alltid fått pisk ändå. Har man ett hyfsat kit som inte är mer än ett par-tre år gammalt så är det knappast där felet är. Även de bästa prylarna är helt värdelösa om de är fel trimmade. Skillnaden mellan toppen och massan är att killarna i toppen oftast är lite bättre på allt, de har ett bättre trim, bättre teknik och bättre kontroll vilket ger lite bättre fart, de startar bättre vilket lämnar många andra i störd vind och skvalp, de slår och kommer upp i planing snabbare, de hittar vindbyarna och de rätta vindvriden på banan och de träffar layline bättre. Alla dessa små övertag gör i slutändan ofta att de i bottenskitet blir varvade.

    All segling tar lång tid att lära sig, men börjar man tävla, gärna i flera klasser och inte bara i vindsurfing, så lär man sig otroligt mycket mer och snabbare än om man harvar runt i viken med polarna. Själv håller jag igång kappseglingen på vintern med radiostyrda båtar vilket är otroligt givande för taktik och strategi (kolla http://www.srss.se om du vill veta mer). Vill du utvecklas fort så måste du tävla mycket och gilla läget att du antagligen kommer få duktigt med pisk första åren.

    Vi brukar vara ett gäng som tränar tillsammans i Stockholmsområdet. Är vi två eller fler så tränar vi fart och trim genom att segla ett kryssben nära varandra så att vi seglar i samma vind. Den som går sämst ändrar EN sak, tex 1cm mer nedhal, sedan kör vi ett ben till och ändrar nästa grej osv. På detta sätt lär man sig ganska snabbt orsak och verkan på trimmet. Ibland när vi är många så kör vi race med harstart och kryssar upp och rundar nåt märke eller ö och länsar ner igen. Då kommer även taktik och strategi med in i bilden och man ser direkt effekten av att gå på ena eller andra sidan fjärden osv. Är jag själv så tränar jag på gippar, slag, laylines och timingen till ett märke vilket är mycket värdefullt i starter, hur långt kommer jag på 30sek i olika vindstyrkor?

    Hör av dig i vår när du är sthlm så kör vi!

    //JIMMY

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Slalom, Speed & Racing mycket prylsnack blir det!

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.