Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing 3 brädor: Möjlighet eller Cash-overflow?

  • 3 brädor: Möjlighet eller Cash-overflow?

    Publicerad av adde på 3 mars, 2006 vid 09:12

    Mmm…

    Skissar lite på brädgården. Funderar på att gå över till 3 brädor, lätt inspirerad av OlaH, S.. med flera.

    Så here it goes:

    Kör 4.2, 4.7, 5.3, 5.8 och 6.5. Evt. kommer 6.5 (Naish AMP) bytas mot 6.2 (Naish Boxer) men det är också en parameter i problemformuleringen…

    Enda jag är 100% säker på är stora freestylen, behöver helt enkelt ett stort as för att klara manövrarna. 116L, 239×68. Spikat och klart.

    Sen har vi mellanbrädan; grymt sugen på en wave/freestyle 225×62 på 96 liter, men vis av erfarenhet gissar jag att den hamnar lite under detta i verklig volym. Nu blir det lite mer freestyle än i min “gamla” wavehybrid på 214×59. Tailen är bla lite bredare. Samtidigt har hybriden fungerat riktigt bra i vågorna, trotts bredden. 96:an skulle då fungera som lättvindsvågis med 5.8 (+evt. 6.2) och 5.3, och samtidigt som freestyle i lite mera vind och i choppigt vatten. Extra poäng för att Jenny kan segla med…?

    Denna skulle då kombineras med en ren vågis på 75 liter…

    Eller? Missar jag vågseglingen med 5.3 (som visserligen funkar på 75:an men jag väger 80-85kg)?? Lägger jag dem för brett isär?

    Skall man i så fall satsa på en större vågis på 84 liter (i kombination med 96:an), eller behålla hybridwaven (86L) och gå på en 75:a till detta??

    Till saken hör: Inga långa resor (typ Maui) inplanerade det närmsta året, dvs det blir vågsegling huvusaklingen i sverige/danmark. Möjligtvis en kortis till Pozo/Marokko men då sitter ju en 75:a som en sportkeps…

    Gah!

    mag svarade 18 år, 6 månader sedan 7 Medlemmar · 8 Svar
  • 8 Svar
  • fastforward

    Medlem
    3 mars, 2006 vid 09:21

    Så med andra ord så kommer mina grubblerier om vad man ska köpa för surfprylar hålla i sig även om budgeten skulle bli femdubblad… Precis som jag misstänkte alltså 😀

  • lars_k

    Medlem
    3 mars, 2006 vid 10:30

    Det blir ju mkt vågsegling med 5.3 i sverige så ett bra kitt för dessa förhållanden vill du väl inte missa? Jag tror på:
    Freestyle 116l, (5.3)-5.8-6.5 , plattvatten
    Hybrid 86l: (4.7)-5.3-5.8 , chopp/vågor
    Wave 75l: 4.2-4.7-(5.3) , bra vågor
    75 liters vågis är ett måste i DK! =)

  • adde

    Medlem
    3 mars, 2006 vid 10:41
    Lars_K wrote:
    Det blir ju mkt vågsegling med 5.3 i sverige så ett bra kitt för dessa förhållanden vill du väl inte missa? Jag tror på:
    Freestyle 116l, (5.3)-5.8-6.5 , plattvatten
    Hybrid 86l: (4.7)-5.3-5.8 , chopp/vågor
    Wave 75l: 4.2-4.7-(5.3) , bra vågor
    75 liters vågis är ett måste i DK! =)

    Men du väger juh “bara” 75 😀

  • lars_k

    Medlem
    3 mars, 2006 vid 11:08

    Hah! Jo. Jag har en trad på 73l som funkar bra upp till 5.3.
    En trad på 75 liter bör räcka för dej när det är bra tryck, sideshore och 4.2-4.7…eller?
    Jädrar vad rapp du kommer att bli på vågen med ett sånt kitt. 😉
    3 brädor är gött. Om man har plats och orkar transportera alla grejorna dvs…

  • nordgren

    Medlem
    3 mars, 2006 vid 11:21

    Eftersom du inte väger så väldigt mycket skulle jag i din sitts tagit en 85l som mellanbräda iaf. Blir ju naturligare glapp mellan brädorna och så behöver man ju inte direkt två “flytisar” utan mellanbrädan junt din “vikt” nog bra.

  • ola-h

    Medlem
    3 mars, 2006 vid 14:04

    Svårt fall. Jag har ju själv tappat lite känsla för skissandet i och med min nu mer ohemult stora brädgård som i sort sett innehåller alla modeller som är seglingsbara för mig.

    Som jag ser det så torde väl freestylebrädan, även om du väljer den stor, klara alla freestyleövningar – varde det lättvind eller hårdvind. Då har du två brädor kvar att optimera för segling i vågförhållanden. Om du håller med om det så är nog mitt råd att sikta på en lite mer B&J/onshore-orienterad bräda, typ freestylewave och en mer ren vågseglingsorienterad bräda. Naturligt blir då även att göra onshorebrädan lite till lättvindare och vågseglingsbrädan till hårdvindare. Nu är det dock lite svårt att fortsätta ge råd utan att veta mer om brädorna i fråga. Små detaljer kan ju vara avgörande för brädornas föredragna användningsspektrum. Så, jag får nog sluta här så när som på att rekomendera att köra båda dessa två brädor i en volym som gör att de funkar till det mesta, säg 75 och 85 liter eller 80 och 90, kanske. Ett av argumenten för detta är möjligheten att byta till en större bräda som du ligger och kör 4.5 och lilla brädan och det segar ur lite. Omvänt, drar det i lite när du kör 5.3 och vågfreestyleisen så kan du direkt gå ned på lilla.

    Om jag rannsakar mina egna “68kilosönskemål” på en hypotetisk trebrädesgarderob så skulle den nog se ut som: freestyle 95-100, våg eller vågfreestyle 75-78 och våg 65-68 (dock finns ingen av dessa bland mina upp mot 10 brädor nu, paradoxalt nog – men jag klarar mig). Å andra sidan klarar jag mig i praktiken på enbart en EVO 70 i princip vart som helt i världen – från Hjälmaren till Hookipa.

    Jag tycker väl själv att en riktig vågis med volum runt seglarens vikt tenderar att klara hårdvind och bra vågor tillräckligt bra. Det är nog mer en fråga om brädans shape en om storleken.

  • poppo

    Medlem
    3 mars, 2006 vid 15:20

    3-brädskonceptet är en dygd!

    i mitt fall, som lättviktare på 68kg blir det så här i år:

    1. plattvatten = Fanatic Skate 102 (6,0/5,4 ev 4,7)
    2. vågor lättvind / platt hårdvind = Mistral Syncro 82/83/77 (ej klart vilken än. till alla segel)
    3. stora vågor / hårdvind = RRD Hardcore XS, eller nåt nytt mindre (4,1/4,7 ev 5,4)

    ahh.. man börjar bli duktigt sugen nu efter en lång vinter på kontoret!

  • mag

    Medlem
    3 mars, 2006 vid 21:54

    Många bra svar redan, jösses vad vi alla behöver komma ut på vattnet. Och det fort. Jag sitter och räknar pengar till resor som jag vill göra. Inte bara en utan helst två riktiga vågseglingsresor inom 12 månader. Och då kommer frågan om detta uppväger att inte köpa massa prylar? Javisst gör det de men nu när man sitter här i snön mitt i djupaste Småland och undrar hur f-n man hamnade här så blir ju suget efter prylar oooooerhöööört stooooort!!! 🙂

    Jag skulle i ditt fall gå på en något större vågbräda, ca 80 liter. Detta ger dig sååå många fler dagar på vågbrädan som annars blir liggande så fort det är det minsta tveksam vind men ändå vågor. Ju färre liter desto känsligare blir du för byig vind, strömmar, onshorekryss mm. Helt enkelt så som det ofta är i Sverige. Att brädan känns lite stor 3 dagar om året spelar ju ingen roll. Nya fina segel, fenbyte och din enastående teknik kompenserar ju detta, eller hur!

    I år tänker jag nog gå på en vågbräda, en lite bredare och en smalare AB+ men samma volym. I mitt fall +5 liter på min vikt. Inga problem att hålla den bredare med 3,5kvm som jag körde i höstas och mycket mycket flexiblare när vinden droppar och bråkar att ha ett par liter extra. Och den smala tar jag fram när det är riktiga vågor som jag tänkte segla i WA om sisådär 10 månader. 😉 Eller när det blåser mycket och jämnt hemma eller i DK.

    Jag får nog räkna lite till i plånboken.

    /Magnus

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing 3 brädor: Möjlighet eller Cash-overflow?

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.