• SUP basics

    Publicerad av jesper_b på 21 augusti, 2007 vid 11:58

    Yo alla brahs and dudes!

    Jag har fått så förbannat många email och telefonsamtal från främst vindsurfare om SUP att jag tänkte utnyttja detta forum till lite grundläggande information. Tänkte inte skriva någon längre uppsats om alla aspekter av SUP, dess historia och olika inriktningar, utan här svara på de vanligaste frågorna.

    Hur kul är det och varför?
    Löjligt urkul. Här kommer lite aktiviter listade i någorlunda ordning. Ju längre ner desto roligare (självklart rent subjektivt och hummörsberoende):

    1) Att stå upp och glida fam över vattnet en platt vindstilla dag är en dröm. Det känns inte som att gå på vattnet utan snarare att flyta fram stående. Kräver knappt någon kraftansträngning och man ser allt från ett nytt perspektiv. Påminner om kajak men ändå inte. Vill man paddla på och få en extremt bra helakroppsträning kan man självfallet även göra det – men det behövs inte.

    2) Socialt redskap. Sätt din unge, flickvän eller polare på fördäck. Paddla till andra sidan stranden och köp en glass, eller kanske ut till ön och… Låt ungen paddla.. ha kul tillsammans.

    3) Lärkurvan. Att leka runt med en SUP-kompis i inga vågor, träna snabb axeleration, snabba vändningar (man ska kunna snurra runt brädan 180 grader med ETT paddeltag) mm är verkligen löjligt kul.

    4) Långa lite mer extrema ”down-wind” turer. Dvs havskajak stående. Detta är en gammal Hawaiiansk tradition och i kraftig medvind och sjö är numera SUPen snabbare än (laydown) paddle boards och konkurrerar hårt med olika kanotformer, givet rätt sjö och hård medvind.. och en djädra massa teknik.

    5) Surfa vågor!!!!! Här finns ju desutom väldigt många inriktningar. Nämnas kan väl direkt att de flesta existerande produktionsbrädor på marknaden stinker. Vill inte nämna märken men i stort sett alla feta stockar som kom i år är anpassade för en halvfull fet tysk som ska paddla hem över Chimsee efter ett gäng öl. Visst kan man surfa med dessa, det kan man med det mesta, men de passar bäst till punkt 2 ovan, dvs som en kul badbrygga.

    5a) Små svenska strandvågor. Det går ju surfa vanlig (lay-down) longboard på det mesta. Med en 10′ classic nose-rider kan du få surf på decimetervågor. Men med en SUP kan du få surf till och med enklare. Du får sååå mycket mer kraft i paddlingen och dessutom står du upp från början. Det blir ingen kraftförlust när du slutar paddla och ställer dig upp. Tvärt om kan du paddla som en tok, pumpa brädan, kliva fram på nosen samtidigt. Detsamma gäller om du tappar fart för att vågen dör ut eller för att du är på en sektion som tar slut medan en annan reser sig upp lite längre fram. Det är bara till att använda paddeln igen.

    Paddeln är inte heller enbart till för att få fart. Den hjälper dig hålla balansen när det är choppigt och/eller blåsigt, och när du börjar få in lite snitts i din SUP-surfing även att carva hårt och ”committa” dig. Den fungerar som ett bärplan och roder. Du kan sätta ut den hårt i vågen och carva runt den, mm.

    5b) Lite mer kraftfulla men fortfarande mindre vågor som du då och då kan få i Sverige. Bara rippa på som en tok. Trots att bredan är betydligt bredare än en long-board har du här större möjligheter till att carva. Dels tar du vågorna tidigare och får mer tid att sätta upp dig rätt på vågen, dels har du paddeln som redskap (se ovan). Här börjar det märkas rätt mycket vad för bräda du har. Vill inte pryla till det för mycket men det märks påtagligt om du har en lite mer progressive shape från en riktig SUP-surf-shaper eller en stock som någon firma pressat fram för att hänga på flugan och tjäna $$$. Som regel ska du ha en bräda under 11 fot. och absolut inte närmare eller över 30” bred. Jag kör en 10’10 x 28”1/2 och den upplever jag som stor så fort det blir midjehögt eller större. Det är dock inte enbart frågan om mått utan som i alla surfing om totalshape. Ett knep är att prova med mindre och mjukare fena och kanske till och med side-bites om det finns som option (annar kan du kanske fräsa ner några fcs-pluggar själv?).

    5c) Större vågor som kräver resa utanför Svedala. Som mest har jag SUP-surfat en slö/öppen våg på 1,5 gubbe i vintras (cleant Kanaha). Då var jag nybörjare och hade nollkoll på de brädor jag använde. Dock kan jag säga att det är hur kul som helst och inte ett dugg svårare än annan surfing. På många sätt är det enklare. Du ser set-vågorna komma långt före vanliga surfare och du har en helt annan speed för att ta dig till rätt take-off spot om peaken vandrar. Det där med paddelfarrt är även lösningen för att ta sig ut. Kanaler mm behöver inte vara öppna många sekunder för att du ska kunna slinka ut. Du behöver således inte duck-dyka, turtla, eller liknande i samma grad som med vanlig surfing. Det är också ett delsvar på en fråga jag ofta får – hur tar du dig ut genom brytande sjö. Metod 1; paddla runt. Metod 2; tima vågorna/set-en och slink ut emellan. Metod 3: Du klarar större vågor och skummvallar än du tror pga att du har mer fart än vanligt, paddlen som balanshjälp och kan ”springa brädan” – dvs du trycker upp nosen precis innan du möter vågen och springer/trycker fram när brädan träffar den. Dock ska erkännas: Jag har haft några rätt jobbiga spolningar…

    5d) Radikal big wave surfing. Inget jag har erfarnhet av mer än som åskådare. Bifogar en bild på Laird som var ute och tränade på ett stort Ho’okipa dagarna innan han satte ner foten ordentligt och lekte loss på Peahi/Jaws. I 20 fot hade han inga problem att plocka vågor och surfa Jaws säkert på sin 14′ big wave SUP gun. Ännu mer imponerande är kanske nästa bild på Ikaika Kalama inne i tuben på ett hyfsat stort Teahupo’o med sin BC 9’8” SUP.

    Jag lägger även med några bilder på mindre radikal SUP. Bland annat från när jag SUP-surfade Gotlandsfärgesvall i Visby i somras, samt lite mer social SUP-badlek.

    Glömde visst helt: Släng på ett riktigt soft vågsegel, helst en 5.5 och SUP-vågsegla vågor i 2 m/s. Hur kul som helst!!!

    Vi ses där ute!

    /Jesper B

    jesper_b svarade 17 år, 7 månader sedan 12 Medlemmar · 27 Svar
  • 27 Svar
  • ola-h

    Medlem
    21 augusti, 2007 vid 12:13

    En bild till.

  • challq

    Medlem
    21 augusti, 2007 vid 12:20

    Värkar ju trevligt och socialt. 🙂

  • carl-r

    Medlem
    21 augusti, 2007 vid 13:32

    Värkar är osocialt.

  • ola-h

    Medlem
    21 augusti, 2007 vid 13:46

    Lite fler bilder, eftersom de ju sägs säga mer en tusen ord:

    1: Små beachbreak funkar, även med barn omboard
    2: På väg ut, passageraren kan förvänta sig en örontvätt…vilket tar oss till
    …3: Min första SUP-session. Rätt tufft beachbreak i Borrby, men som Jeppe skriver ovan var det förvånasvärt lätt att ta sig ut. En och annan spolning förståss, men överlag otroligt mycket enklare att jag trodde att ta sig igenom brytande vågor. Observanta betraktare kan se mig på väg ut bland vågorna någonstans mitt i bilden.
    4. Tillbaka till början – mer små beachbreak.

  • carl-r

    Medlem
    21 augusti, 2007 vid 13:57

    Kan man surfa på chop med en sup?
    Sorry om det är en idiotfråga, har aldrig stått på en vågsurfbräda.

  • jesper_b

    Medlem
    21 augusti, 2007 vid 17:31

    Snygga bilder Ola!

    Carl R: Det beror på vad du menar med att surfa. Utgår från att vi pratar brädor och då i vågor och då i första hand utan segel.

    Det är ofta choppigt när man surfar inte minst i sverige där det ofta blåser. Med chop menar jag då inte det som gör att brädan surfar, dvs en lite större våg utan lite mindre kortare knölar, gropar och oregelbundenheter i vattnet i, på och mellan vågorna.

    Sedan kan ju choppen själva vara olika stora och grova. Ute på större fjärdar och på hav kan ju choppen börja få karraktär av större grov sjögång, i förlägningnen blir det ju det vi kallar swell, men då måste choppen ha fördats en bit för att bli sammanhängande massa av vatten, och då kan det ju komma nya chop ovanpå det – fasen vad komplicerat detta blev!!!

    Vad jag försöker säga är att med en SUP kan man får någon slag surf på nästan vad som helst. Ett litet chop kan hjälpa till att få brädan att glida, men även bromsa, ett litet större chop, kanske i form av en havsvåg kan man definitivt få surf på, i synnerhet om det är i medvind ute till hafs.

    Äh, det blev inte mycket tydligare.

    Sista försöket:

    Våg; liten som stor, brytande eller sjöhävning = SUP-surfing

    Chop; ej lika med SUP-surfing (dock SUP-paddling och SUP-segling)

    /Jesper B

  • slim_jim

    Medlem
    21 augusti, 2007 vid 20:26

    Tar tillfället i akt nu när det är frågestund.

    Hur är det med leach, använder man det? och i så fall finns det någon sådan lösning till paddeln?

    Hur funkar brädorna att windsurfa, tänkte som lättvindsalternativ.

    Tack för ett informativt inlägg.

    / Johan

  • jesper_b

    Medlem
    21 augusti, 2007 vid 20:56

    Leach använder man i stort sett alltid. I vågor vill man 1) inte behöva simma efter brädan och 2) inte låta brädan fara iväg och träffa andra surfare (stort tabu) eller åka upp på klippig strand. I plattvatten nära land utan vind kan man köra utan, men ger man sig ut på öppet vatten bör man sätta på leach, annars riskerar man att brädan blåser ifrån en om man ramlar i.

    I lite större vågor är någon slags safty pin bra. Dvs en snabbutlösning mellan karborrebandet runt vristen/benet och själva leachen. Man kan få lite panik när man ”trålas” av en så pass stor bräda.

    Lechen ska vara av den lite sjockare sorten och grundregeln vad gäller längd är ungefär som brädan. Vissa säger en fot längre än brädan, men efter ett tag har lechen töjts ut och det blir lite väl långt då. Kortare leach blir det svårt att göra hang ten samt att man riskerar få brädan i huvudet när man ramlar i.

    Paddeln håller man i handen och man släpper den inte. Ingen använder leach även om vissa experimenterar men något slags fäste för den på brädan i form av gummiband, karborre eller liknande. Personligen har jag aldirg känt något behov av dylik konstruktion.

    Vindsurfa på SUP: Funkar kalas. Dock inte någon planning utan snarare ”glide”. Centerbord behövs inte då bädan har så pass lång vatenlinje. Trivs bäst i vågor pga sin kraftiga rocker, men funkar självklart även i plattvatten.

    That’s about it.

    /Jesper

  • simpa

    Medlem
    21 augusti, 2007 vid 21:09

    Är det verkligen kul eller är det lika tråkigt som det ser ut att vara på bilderna? Måste nog prova på SUP innan jag börjar snacka goja om det, ser löjligt ut men är säkert skitkul, så jag håller det inom mig.
    Vad kostar en sådan skapelse?

  • nlc

    Medlem
    22 augusti, 2007 vid 05:49

    o var kan man inhandla en dylikt tingest?

    [EDIT] onwater.se har några SUP-modeller från Starboard för mellan 12670 & 14990. Men det kanske inte är de billigaste på marknaden?

  • jesper_b

    Medlem
    22 augusti, 2007 vid 06:58

    Tja om det är kul – faaasen, sedan jag provade på ordentligt för första gången för knappt ett år sedan går jag bara och tänker SUP. Normalt väntar jag på vind och vågor, hoppas det fortfarande blåser 4.7 – 5.3 på väg till vindsurfet, nu tänker jag nästan bara SUP och hoppas på att vinden hunnit lägga sig på vägen.

    Extremt beroendeframkallande superlöjligt kul!

    Att det inte framgår på bilderna? Kanske man inte kan relatera till familjeleken eller till knäskvätt-surfing. Men nog ser väl Laird och Ikaika ut att ha ganska kul?

    Jag kom ihåg för några år sedan då jag och Calle N satt och tittade på surfet efter att vinden mojnat och vi haft grymmekul vindsurfing på Torö. Mellan oss dissade vi surfet rätt rejält. De satt där och guppade och om de för ovanlighetens skull fick en våg var det inte mycke till ride. Såg riktigt tråkigt ut. Jag gav det dock en chans och paddlade ut – fasen, det var hur kul som helst. Perspektivet är så olika mellan att titta på och faktiskt utöva. Det gäller nog ännu mer bilder på lam SUP. Jag menar, jag tycker till och med plattvatten är kul på SUP, en stilla paddling rakt ut mot horisonten i solnedgången… Var och en blir salig på sitt vis.

    Var kan man köpa dem och vad kostar dom:
    Vill man ha en riktig custom får man punga ut med ca $1500 + hemtagning. Produktionsbrädorna ligger på mellan $1350-1700. Att flyga hem den som baggage är mycket olika i pris från gång till gång. Som longboard ca $100 som vindsurf $300-400. Jag håller som bäst på att kolla olika frakter från Oahu och Kaliforninen, men billigt kommer det inte bli. C4 och BC anses vara de ledande märkena med grymt duktiga SUPare som håller på att utveckla små rippiga brädor som får vindsurfingfirmornas brädor att se ut som missfoster. Infinity är även ett ok kalifornien brand som gör produktionsbrädor. Sean Ordonez och Jimmy Lewis är de ledande shaperna på Maui, men även en grabb som Bill Foot, Matt Kinoshita (Katzuma) med flera duktiga surfshapers gör SUPar. En kompis har en 9’1 Katzuma som är helt grym (hon väger drygt 50 kg dock).

    Jag ock en kompis tog hem ett dussin SOS från Kina (Big Red ÄR den bästa instegsbrädan, surfar otroligt bra trots sin storlek). Trots rätt mycket lägre pris på brädan hamnade notan ändå en bra bit över SEK10000. Vi har just lagt en order på ett till dussin (alla sålda), vill ni hänga på så PMa mig direkt. 12500:- får ni bolla upp med vid leverans!

    http://www.soshapes.com

    Det finns dock betydligt billigare alternativ. Gong och Inspiro är två olika namn/brands på riktigt billiga SUPs. Vet väldigt lite om dem men de är i vart fall billiga. Frakta hem från frankrike med lastbil är inte dyrt.

    http://www.gongsup.com

    NSP/Southpoint kommer med några brädor. En Kalama/Timpone designad och en Bonga. Den sistnämda ska vara på 10′ och borde med tanke på Bonga (fd longboardvärldsmästare och grym SUP-surfare) vara grym. NSP brukar annars vara lite tunga och en SUP är stor… Surfers P och Bromma säljer ju dessa brands så ni får väl snacka med Mackan eller Danne så kanske de tar hem några. Borde vara billigare brädor eftersom de är byggda med en enklare teknologi.

    Surfteck har sina softtops. Deras 12 fotare är ok och billig men långt ifrån bra. Den är egentligen en renodlad tandembräda och är både onödigt lång och rank – men den funkar! Sedan har de ju ”Laird” som tyvärr är en erkänt rätt misslyckad shape dessutom $1700!

    Sedan finns det ju windsurfingföretagens SUPar. Jag skrev tidigare att de stinker. Antingen rejält oprövade shaper – visst en känd vindsurfare som kan surfa kan få till några bra SUP-bilder på nästan vad som helst – eller så är det en 3-4 år gammal tandembrädeshape man köpt. I värsta fall kanske något mitt emellan. Dock finns det ju positiva saker även här. De brädor som fått bäst kritik av vindsurfingfirmornas är:

    1) Angulos 10’4 och 10’8. De är väldigt nya designer för att vara produktionsbrädor. Angulo har även en 11’6 som inte riktigt fått lika fina omdömen.

    2) Starboards 12’2 även den är en etablerad tandembrädedesign som funnits några år på nacken, dock lite stabilare än surftechs soft-top och med mycket fint glide. Passar således bra till down-winders, men surfar helt ok på slöa vågor.

    Det finns fler STORA brädor från vindsurfingtillverkare och det fina med dem är att de har eller kommer att prisdumpas rejält, om man inte lyckas lura på tillräckligt många feta europeer att köpa dom. De funkar kalas som badbryggor men är ofta sega att paddla (för breda och junkig rocker) och de är väldigt stora att surfa (men visst går det).

    Generellt kan sägas att renodlade moderna SUP-brädor är kortare än de tandembrädor som användes mycket i början. De har även en annan shape med en plan, ganska bred plattform som man står och paddlar på och sedan en markant rocker kurva framför och bakom. Vanliga longboards har en mer jämt utsvept rocker och ofta V eller lite rundning i hela botten. Bra SUP-shaper är varken tandembrädor eller uppblåsta longboards, och definitivt inte vindsurfingbrädeshaper med stenhårda kanter, konstiga planingströsklar och vad de nu hittar på.

    Vad ska man då köpa som första bräda om man inte vill krångla med att ta hem själv: Angulos 10’8 eller om man har en hel del surf i kroppen deras 10’4 (om de nu är så bra som de tidiga omdömena säger – vem tar hem Angulao till sverige?). NSP/Southpoints minsta Kalama eller deras Bonga (om de inte väger bly eller kostar lika mycket som full-sanwisch, snacka med Mackan eller Danne), Starboards 12’2a (dock onödigt lång för surfing, bra med segel på). Sist men inte minst – det är ingen slump att jag och en kompis tar hem SOS. Full-sandwisch från Burleheadfabriken (grym kvalite) Big Read är det modernaste och bästa i 11 fot plus klassen med mer stabilitet än t ex starboard, fint glid och mycket mycket surfigare än många mindre brädor. Dock en hel del pengar.

    Paddel – jag orkar inte och har inte tid här och nu, dock superkort: Bra träpaddel från $200, bra kolpaddel från $300. Undvik alupaddlar om de inte är gratis, å andra sidan har de nästa blivit det!. Billigast och kanske coolast är annars att bygga en själv – kvastskaft och en plyfa!

    /Jesper B

  • simpa

    Medlem
    22 augusti, 2007 vid 12:00

    j*vlar i h*lvete vad dyrt för en bräda och en paddel. Men precis som en helt okunnig person inom vindsurfing tycker att en vindsurfingbräda för 10.000 är snordyrt, vilket vi kan unna oss då vi vet vad en ny bräda innebär.
    Hade man vart enbart SUPare så självklart kan man punga ut dessa pengar för ett kit, men både vindsurfing OCH SUP kan bli tajt. Aja nog om det, köp en och ha kul!

  • imported_macts

    Medlem
    22 augusti, 2007 vid 12:06

    @simpa89 407698 wrote:

    j*vlar i h*lvete vad dyrt för en bräda och en paddel. Men precis som en helt okunnig person inom vindsurfing tycker att en vindsurfingbräda för 10.000 är snordyrt, vilket vi kan unna oss då vi vet vad en ny bräda innebär.
    Hade man vart enbart SUPare så självklart kan man punga ut dessa pengar för ett kit, men både vindsurfing OCH SUP kan bli tajt. Aja nog om det, köp en och ha kul!

    Är inte helt säker, men jag tror att Fahlén Surf säljer några demokörda Naish-SUP för en helt annan prisbild . Ring och kolla!

  • jesper_b

    Medlem
    22 augusti, 2007 vid 12:36

    Snordyrt är det… beroende på hur man ser det. Med tanke på att en liten short board byggd i enklaste teknologi går på 3-5 tusen spänn är det nog inte så farligt dock. SUPar är stora och vill man ha en lätt och hållbar måste man gå på hyfsat dyr teknologi. Bygger man i asien har man billigare produktionskostnad men pga sin storlek riktigt dyr frakt. Svårt att komma runt, men det kanske går:

    1) Ring Fahlén, han satsar på SUP, håller låga priser och dessutom håller Naish låga priser på sin SUP även internationellt. Henrik är en riktigt go kille och självklart går Naish-SUPen att surfa på!

    2) Köp en Ispiro eller Gong. Finns ju flera modeller och sååå dåliga kan de väl inte va?

    3) Bygg själv!! Låter kanske som ett skämt men snor man en bra rockerkurva och inte gör för stora tabbar på rails och outline har man en bräda som är minst lika bra som en och annan produktionsbräda (wonder which ones?). Till saken hör faktiskt att SUP innebär något av en relativ fördel för lokala shapers eftersom frakten är så pass dyr och epoxy, eps mm går att köpa lokalt.

    När mitt skjul är klart på tomten SKA jag börja shapa både surf, SUP och kanske vindsurf. Vill man ha lite underhållande läsning om ett coolt SUP bygge rekommenderas att läsa:

    http://www.swaylocks.com/forum/gforum.cgi?do=post_view_flat;post=258911;page=1;sb=post_latest_reply;so=ASC;mh=25;

    4) Vänta ett år eller två och köpa en beggad. Hypen är på väg upp, sedan peakar den, vänder ner och stabiliseras. Så är det med allt nytt. Själv tycker jag det är roligast när allt är lite nytt och crazy, men väntar man kan man nog både få bättre prylar och lägre priser. Problemet blir kanske att med den logiken ska man alltid vänta lite till (jag har dock redan en bra bräda till salu liggande i mitt garage).

    Eller så struntar man helt i SUP och lägger pengarna på bärs, bensin, mat, bil, kläder, boende, mm. Eller varför inte på en platt-TV och ett nytt dataspel eller två?

    Jesper B

  • jesper_b

    Medlem
    22 augusti, 2007 vid 12:51

    Faasen, jag är ju mer SUP-fanatisk än jag fattat tidigare själv. Kan bara inte släppa det. Snart får Steffo skapa en ny SUP-kategori här, om inte annat för för att mina inlägg inte ska ta över vindsurfkonfen helt. Här är en till grym bild på världens kanske bästa SUP-charger Ikaika Kalama, här på Pipe!

Sida 1 av 2

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.