-
SUP basics
Yo alla brahs and dudes!
Jag har fått så förbannat många email och telefonsamtal från främst vindsurfare om SUP att jag tänkte utnyttja detta forum till lite grundläggande information. Tänkte inte skriva någon längre uppsats om alla aspekter av SUP, dess historia och olika inriktningar, utan här svara på de vanligaste frågorna.
Hur kul är det och varför?
Löjligt urkul. Här kommer lite aktiviter listade i någorlunda ordning. Ju längre ner desto roligare (självklart rent subjektivt och hummörsberoende):1) Att stå upp och glida fam över vattnet en platt vindstilla dag är en dröm. Det känns inte som att gå på vattnet utan snarare att flyta fram stående. Kräver knappt någon kraftansträngning och man ser allt från ett nytt perspektiv. Påminner om kajak men ändå inte. Vill man paddla på och få en extremt bra helakroppsträning kan man självfallet även göra det – men det behövs inte.
2) Socialt redskap. Sätt din unge, flickvän eller polare på fördäck. Paddla till andra sidan stranden och köp en glass, eller kanske ut till ön och… Låt ungen paddla.. ha kul tillsammans.
3) Lärkurvan. Att leka runt med en SUP-kompis i inga vågor, träna snabb axeleration, snabba vändningar (man ska kunna snurra runt brädan 180 grader med ETT paddeltag) mm är verkligen löjligt kul.
4) Långa lite mer extrema ”down-wind” turer. Dvs havskajak stående. Detta är en gammal Hawaiiansk tradition och i kraftig medvind och sjö är numera SUPen snabbare än (laydown) paddle boards och konkurrerar hårt med olika kanotformer, givet rätt sjö och hård medvind.. och en djädra massa teknik.
5) Surfa vågor!!!!! Här finns ju desutom väldigt många inriktningar. Nämnas kan väl direkt att de flesta existerande produktionsbrädor på marknaden stinker. Vill inte nämna märken men i stort sett alla feta stockar som kom i år är anpassade för en halvfull fet tysk som ska paddla hem över Chimsee efter ett gäng öl. Visst kan man surfa med dessa, det kan man med det mesta, men de passar bäst till punkt 2 ovan, dvs som en kul badbrygga.
5a) Små svenska strandvågor. Det går ju surfa vanlig (lay-down) longboard på det mesta. Med en 10′ classic nose-rider kan du få surf på decimetervågor. Men med en SUP kan du få surf till och med enklare. Du får sååå mycket mer kraft i paddlingen och dessutom står du upp från början. Det blir ingen kraftförlust när du slutar paddla och ställer dig upp. Tvärt om kan du paddla som en tok, pumpa brädan, kliva fram på nosen samtidigt. Detsamma gäller om du tappar fart för att vågen dör ut eller för att du är på en sektion som tar slut medan en annan reser sig upp lite längre fram. Det är bara till att använda paddeln igen.
Paddeln är inte heller enbart till för att få fart. Den hjälper dig hålla balansen när det är choppigt och/eller blåsigt, och när du börjar få in lite snitts i din SUP-surfing även att carva hårt och ”committa” dig. Den fungerar som ett bärplan och roder. Du kan sätta ut den hårt i vågen och carva runt den, mm.
5b) Lite mer kraftfulla men fortfarande mindre vågor som du då och då kan få i Sverige. Bara rippa på som en tok. Trots att bredan är betydligt bredare än en long-board har du här större möjligheter till att carva. Dels tar du vågorna tidigare och får mer tid att sätta upp dig rätt på vågen, dels har du paddeln som redskap (se ovan). Här börjar det märkas rätt mycket vad för bräda du har. Vill inte pryla till det för mycket men det märks påtagligt om du har en lite mer progressive shape från en riktig SUP-surf-shaper eller en stock som någon firma pressat fram för att hänga på flugan och tjäna $$$. Som regel ska du ha en bräda under 11 fot. och absolut inte närmare eller över 30” bred. Jag kör en 10’10 x 28”1/2 och den upplever jag som stor så fort det blir midjehögt eller större. Det är dock inte enbart frågan om mått utan som i alla surfing om totalshape. Ett knep är att prova med mindre och mjukare fena och kanske till och med side-bites om det finns som option (annar kan du kanske fräsa ner några fcs-pluggar själv?).
5c) Större vågor som kräver resa utanför Svedala. Som mest har jag SUP-surfat en slö/öppen våg på 1,5 gubbe i vintras (cleant Kanaha). Då var jag nybörjare och hade nollkoll på de brädor jag använde. Dock kan jag säga att det är hur kul som helst och inte ett dugg svårare än annan surfing. På många sätt är det enklare. Du ser set-vågorna komma långt före vanliga surfare och du har en helt annan speed för att ta dig till rätt take-off spot om peaken vandrar. Det där med paddelfarrt är även lösningen för att ta sig ut. Kanaler mm behöver inte vara öppna många sekunder för att du ska kunna slinka ut. Du behöver således inte duck-dyka, turtla, eller liknande i samma grad som med vanlig surfing. Det är också ett delsvar på en fråga jag ofta får – hur tar du dig ut genom brytande sjö. Metod 1; paddla runt. Metod 2; tima vågorna/set-en och slink ut emellan. Metod 3: Du klarar större vågor och skummvallar än du tror pga att du har mer fart än vanligt, paddlen som balanshjälp och kan ”springa brädan” – dvs du trycker upp nosen precis innan du möter vågen och springer/trycker fram när brädan träffar den. Dock ska erkännas: Jag har haft några rätt jobbiga spolningar…
5d) Radikal big wave surfing. Inget jag har erfarnhet av mer än som åskådare. Bifogar en bild på Laird som var ute och tränade på ett stort Ho’okipa dagarna innan han satte ner foten ordentligt och lekte loss på Peahi/Jaws. I 20 fot hade han inga problem att plocka vågor och surfa Jaws säkert på sin 14′ big wave SUP gun. Ännu mer imponerande är kanske nästa bild på Ikaika Kalama inne i tuben på ett hyfsat stort Teahupo’o med sin BC 9’8” SUP.
Jag lägger även med några bilder på mindre radikal SUP. Bland annat från när jag SUP-surfade Gotlandsfärgesvall i Visby i somras, samt lite mer social SUP-badlek.
Glömde visst helt: Släng på ett riktigt soft vågsegel, helst en 5.5 och SUP-vågsegla vågor i 2 m/s. Hur kul som helst!!!
Vi ses där ute!
/Jesper B
Logga in för att svara.