Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing What you see it what you get! -JPs nya marknadsföring av 2008års brädor

  • What you see it what you get! -JPs nya marknadsföring av 2008års brädor

    Publicerad av rrd på 30 augusti, 2007 vid 17:15

    Har ni sett JPs nya annonser där man marknadsför sina 2008or, tex nya eng Windsurf. Där påstår man att många andra märken använder svart epoxy för att simpel glasfiber ska se ut som carbon. Men om man köper en JP så…”What you see it what you get!”. Vidare påstår JP att “You won´t find any lighter boards as strong av our Pro Edition”.

    Allmänt: På Cobrafabriken där en övervägande del av världsproduktionen sker väljer man vilken setup/konstruktion man vill ha. Kan man välja denna variant där?

    Vilka märken syftar JP på?

    Hämtat från JPs hemsida:

    WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET

    With all JP boards – whenever you see black material or a combination of black and yellow shining through the paint you will know it is Biax Carbon (black) or Technora Kevlar (black and yellow).

    With several other brands this is not the case as they use black resin. By doing so, simple glass fiber turns black and looks like Carbon.

    We strongly recommend that you look at the detailed construction descriptions of other brands, as not everything, which is black, is actually Carbon.

    //RRD

    benke-2 svarade 16 år, 11 månader sedan 29 Medlemmar · 58 Svar
  • 58 Svar
  • ola-h

    Medlem
    30 augusti, 2007 vid 18:47

    WYSIWYG, säger de. Lite detektivarbete på G? Alla som har en bräda som “ser carbonig ut” kan anmäla sig här, så får vi sedan försöka kolla upp om det verkligen är carbon.

  • mats_o

    Medlem
    30 augusti, 2007 vid 19:02

    Glas med svart plast ser knappast ut som kol. Vidare är svart och gul väv nästan alltid kol med färgat glas, och inte kol med kevlar.

    Tro mig, har själv testat fabrikerna där borta, inkl den stora brädtillverkaren, och är extremt skeptisk till att inehållsdeklarationerna stämmer speciellt ofta. Men snyggt är det nästan alltid…

  • jonatan

    Medlem
    30 augusti, 2007 vid 19:25

    @Ola H. 410167 wrote:

    WYSIWYG, säger de. Lite detektivarbete på G? Alla som har en bräda som “ser carbonig ut” kan anmäla sig här, så får vi sedan försöka kolla upp om det verkligen är carbon.

    Jag anmäler två brädor som du kan få sätta sågen i 😉

    Visserligen är ingen av dem en cobrabräda…

  • schnitzler

    Medlem
    1 september, 2007 vid 12:43

    jag har en ahd free diamond -01 som ser “carbonig” ut. kan det stämma eller är det fejk?

  • Oregistrerad

    Gäst
    1 september, 2007 vid 21:15

    Svart glasfiber är faktiskt mycket utbredt innom seglingsvärlden, och kan ofta se mycket likt ut som carbon. Jag har seglat mycket 49er och där är såväl toppmast som bogspröt og roderkult gjorda av svart glas. Finishen är inte alls kamouflerande (ingen annan färg eller dylikt på ytan), men jag tror fortfarande att hälften av alla 49er seglare tror de seglar rundt med carbon-grejer.

    Mats

  • ola-h

    Medlem
    3 september, 2007 vid 07:24

    @jonatan 410182 wrote:

    Jag anmäler två brädor som du kan få sätta sågen i 😉

    Dina brädor är väl redan obducerade medelst framåtloopar?

  • andersbq

    Medlem
    3 september, 2007 vid 10:55

    Jag har en Naish Playmate med kol-look från Cobra, som jag hoppade av i somras, av min och Uffes materialkunskaper så var det knappast riktig kolfiber i bottenlaminatet.

  • adde

    Medlem
    3 september, 2007 vid 12:01

    Oh vad länge sen man läste kemi och materialläran täckte inte direkt kompistmaterial men lite snappar man väl upp…

    Naish använder inte carbon (som är en polymer av akrylfiber va? Svenne vet säker detta) utan en aramid (från Teijin Twaron för att vara exakt). Kevlar, som ju egentligen är ett varumärke från DuPont, är en aramid som är rätt lik Twaron (som är Teijins varumärke).

  • svenne

    Medlem
    3 september, 2007 vid 12:05

    Jag kan tycka att det är patetiskt att färga in glas för att det ska se ut som kolfiber, det blir lite som MC-fjantarna på Sveavägen som klistrar på fejktejp på hojdetaljer. Men tyvärr är det som Mats skriver att det färgas rätt mycket och det säljer för att de flesta tror att det är bättre bara för att det är kol i grejerna.
    Det finns glas som har samma egenskaper (och ibland bättre) som kolfiber av lägre kvalitéer så det i sig behöver inte betyda att det är dåligt med glasfiber. Ni ska inte tro att det kol som sitter i surfingbrädor är av någon högre klass. Sätter man väl sågen i brädan märks det på en gång om det är kol eller inte.

    Säljs det som kolfiber, så är det dock lurendrejeri.

  • larry

    Medlem
    3 september, 2007 vid 12:49

    Intresant ämne detta eftersom brädorna onekligen har blivit tyngre de senaste åren. Snålar våra tillverkare?

    Vad är kolfiber?
    Hur framställer man kolfiber?
    Hur kan det vara så dyrt? Hur kan det bli bristvara? Är det inte bara att öka produktionstakten? Det är väl inte så att kolet håller på att ta slut?

    Hur mycket påverkar epoxyn? Måste väl finnas olika kvaliteter/varianter på det också. Kolfiber är väl inte speciellt så styvt utan epoxi.

    Vilka andra material är bra. Technora?

    Kol=kolfiber?

    Svenne och ni som kan. Ge oss en liten snabb-skola. Begreppsförvirringen är total.

    //Larry

  • svenne

    Medlem
    3 september, 2007 vid 13:47

    Kol, eller kolfiber är extremt tunna trådar som tillverkas med hög värme och högt tryck. Både råmaterialet och tillverkningsprocessen är dyr och tar tid, en polymer (den vanligaste förkortas PAN) hettas upp stegvis till 1500-2000 grader under tryck med ädelgaser och annat hokus pokus inblandat för att sen kylas ner och hettas upp igen.
    Just nu råder det brist på kolfiber. Bland annat Boeing nästintill dammsuger marknaden på kvalitétsfiber, och det gör att tillverkarna lägger lite extra krut på dyr fiber och tillverkar mindre med de “vanliga” fibrerna. Vips, så har vi brist där också.

    Fibrerna står för all dragbelastning och epoxin både tvingar fibrerna till att inte kunna böja sig och tar tryckbelastningar. I ett laminat är det oftast epoxin som går sönder först vid för mycket belastning, en sandwichkonstruktion till exempel som böjs för mycket får sprickbildningar på den “inre” sidan först just för att epoxin inte klarar lika hög tryckbelastning som kolfibern klarar drag. Så både ja och nej, kolfiber är inte mycket till hjälp i ett laminat utan resin (epoxi etc) men det är ändå starkare. I till exempel bogserlinor gjorda av kolfiber finns ingen epoxi alls, och de bogserar man hangarfartyg med.

    Technora, Kevlar (aramidfibrer), nylonfibrer och så vidare är egentligen mycket sämre som konstruktionsmaterial än kolfiber. Däremot när det kommer till nötning så slår de kol med hästlängder (så det beror iofs på vad man konstruerar…). Kevlar togs från början fram för att göra tunna splitter och skottvästar, sen kom alla andra användningsområden som på ett snöre – precis som med kolfiber. Aramid och Technora används mycket i skyddskläder, handskar för slaktare och som nötningsskydd.
    Det finns inte fiberväv för laminering med enbart aramid eftersom det inte finns något resin som fäster i fibrerna, därför är Kevlarväv alltid gul- och svartrutig – utan den svarta väven (oavsett om det är färgad glasfiber eller kolfiber) så skulle det kort och gott inte sitta kvar.
    Technora är betydligt billigare än aramid och används rätt mycket i kläder, som Blåkläders snickarbyxor eller i Haglöfs dyra ryggsäckar.

    Ibland undrar jag om konstruktörerna av surfbrädor vet varför de stoppar aramidväv i brädorna. Jag tror att det finns en övertro på aramid/Kevlar i det sammanhanget också precis som kolfiber. Men som sagt, det säljer…

  • larry

    Medlem
    3 september, 2007 vid 14:07

    Intressant läsning. Tack!
    //Larry

  • andersbq

    Medlem
    3 september, 2007 vid 15:46

    @adde 411174 wrote:

    Oh vad länge sen man läste kemi och materialläran täckte inte direkt kompistmaterial men lite snappar man väl upp…

    Naish använder inte carbon (som är en polymer av akrylfiber va? Svenne vet säker detta) utan en aramid (från Teijin Twaron för att vara exakt). Kevlar, som ju egentligen är ett varumärke från DuPont, är en aramid som är rätt lik Twaron (som är Teijins varumärke).

    Japp, det såg ut som kevlar i strukturen, fast svart.

  • dr-masse

    Medlem
    3 september, 2007 vid 15:46

    Åh, ett sådant där tillfälle då internet och forum är som bäst. Mycket intressant, tack från mig med!

    “Still confused, but on a higher level.”

  • feg

    Medlem
    3 september, 2007 vid 16:00

    Klart intressant diskussion/information som kom fram i denna tråd.

    Lite annan vinkling på ämnet:
    Men om nu JP gör “reklam” för sig genom att smutskasta konkurrenterna som det sägs i början av tråden tycker jag att det är jävligt patetiskt.
    Är det slut på vettiga argument till varför man ska köpa JP-grejer eller varifrån kommer desperationen att ställa andra i dålig dager?

    Självklart tycker jag att det är intressant att vet om tillverkare för sina kunder bakom ljuset men om vi överlåter konsument upplysningstjänsten till konkurrerande produsenter är väl “upplysningen” inget värd. Informationen lär ju inte direkt vara objektiv.

    Detta tycker jag skulle vara ett intressant uppslag till någon opartisk surftidning. Dock upplever jag inte att någon sådan finns på marknaden, dom verkar alla ha “fingrarna i vindsurfingsindustrins kakburk” när man läser tester, reportage osv osv.

    hmm… vilket neggo inlägg det blev. 🙂

    /feg

Sida 1 av 4

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing What you see it what you get! -JPs nya marknadsföring av 2008års brädor

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.