Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Börja igen!!!!

  • Börja igen!!!!

    Publicerad av miata på 11 november, 2007 vid 17:47

    Hej på er:cool2:
    Nästa år är det dags……… Jag tänker börja surfa igen:smile:
    Jag har nu hållt upp i ca 12 år men börjar bli riktigt sugen igen. Min surfkarriär började 1978 och slutade 1995. Nu till problemet… Min utrustning är ju inte up to date som ni förstår. Jag tänte börja med att behålla min custom LightWave 255 tillverkad i England 1987 men i bra skick:cool2: Frågan är vilka hyfsat nya segel skulle funka med den brädan? Jag seglar helst i vågor gärna STORA vågor:cool2: . När jag var aktiv så surfades det både i Klittmöller, Fuerteventura Noth Shore, Apelviken och andra Västkust break:smile:
    Vad säger ni? Kom med tips på riggar. Om jag fastnar igen så blir det nog en ny bräda också:grin:

    Anders 46 bast och surfsugen igen:laugh:

    rasmus_w svarade 16 år, 10 månader sedan 11 Medlemmar · 12 Svar
  • 12 Svar
  • aronh

    Medlem
    11 november, 2007 vid 18:21

    Nu vet jag varken vad det är för bräda eller hur bra det blir med en ny rigg. Kan dock inte tänka mig annat än att modernare segel skulle vara positivt.
    Finns en hel del bra begagnade grejer och det behöver inte bli så dyrt. Man behöver inte skaffa allt på en gång. Du kan ju alltid uppdatera eller utöka din utrustning efterhand. Men ska man börja någon stans är väl en rigg en bra början. Skaffa dig ett segel i storlek kring 5.5-5.0 och en passande mast och bom. En 400 mast och en 140-200 bom brukar funka. Bra att tänka på är vad som blir nästa segel större eller mindre. Ska man satsa på mindre segel än det första kan man ju fundera på om masten och bomen funkar på mindre segel och vice versa. Generelt tror jag att modernare segel har kortare master och längre bom än äldre segel.
    Skulle det va så att du ändå inte fastnar igen kan du alltid sälja riggen utan någon större förlust.

  • imported_macts

    Medlem
    11 november, 2007 vid 18:54

    @miata 428003 wrote:

    Hej på er:cool2:
    Nästa år är det dags……… Jag tänker börja surfa igen:smile:
    Jag har nu hållt upp i ca 12 år men börjar bli riktigt sugen igen. Min surfkarriär började 1978 och slutade 1995. Nu till problemet… Min utrustning är ju inte up to date som ni förstår. Jag tänte börja med att behålla min custom LightWave 255 tillverkad i England 1987 men i bra skick:cool2: Frågan är vilka hyfsat nya segel skulle funka med den brädan? Jag seglar helst i vågor gärna STORA vågor:cool2: . När jag var aktiv så surfades det både i Klittmöller, Fuerteventura Noth Shore, Apelviken och andra Västkust break:smile:
    Vad säger ni? Kom med tips på riggar. Om jag fastnar igen så blir det nog en ny bräda också:grin:

    Anders 46 bast och surfsugen igen:laugh:

    Hej

    Kul att du ska börja igen!
    Vill verkligen råda dig att byta även brädan. det har hänt otroligt mycket på bräd (och segel-)fronten sen 1987. En vågis som är ett par-tre år gammal kan du få väldigt billigt.

  • oaxen

    Medlem
    11 november, 2007 vid 19:04

    Jag började 1980 och tog ett break 1995, precis som du.
    Come back 2003.

    Det lär väl vara lite rostigt så här i början.

    Självklart ska du satsa på en begagnad bräda OCH begagnade riggar.

    Det brukar gå att hitta klipp på både brädor och segel, master kan vara lite värre.

    Jag har aldrig seglat så mycket (vågor) som efter min comeback, välkommen!

    OBS! Hur mycket väger du? Vad ska du ha som största segel? Var kommer du mestadels segla?

    / En yngling på 42 år.

  • miata

    Medlem
    11 november, 2007 vid 19:14

    Tack för svaren:smile:
    Vikt just nu ca 90kg men målet är att gå ner till ca 80kg:cool2:
    Största segel… hmmm Min gamla garderob består av 3,5 – 4,2 – 4,8 – 5,4
    Dagens vågsegel vet jag ingenting om. Seglingen kommer att ske på Västkusten där jag bor och lite i Danmark.

  • ola_p

    Medlem
    11 november, 2007 vid 19:50

    Instämmer med alla andra, uppdatera både bräda å rigg till nyare (typ 2004 och senare). Det är snorbilligt att köpa beggade grejer för tillfället.

  • andersbq

    Medlem
    11 november, 2007 vid 19:51

    Trodde du var Martin Ståhl först, det var inte så många med Lightwavebrädor, iallafall inte i Klitmöller, Furte osv! Men han är ju bara 42!

    Om jag hade varit du, hade jag snabbt förpassat skrotet till hall of fame, jag har oxå kvar en gammal Naish/Steve B från från -88, men kommer absolut aldrig segla den mera.

    Tycker du först ska skaffa en FSW typ Naish Global Wave på 83 eller 87 liter (eller morsvarande bräda från nåt annat märke) Perfekt för all typ av segling i vågor.. Och ett vågsegel typ Naish Force 5.0 och ett freestylesegel typ Naish 6.5 All Terrain. (eller annat märke).
    MEN sedan kommer du få sådan abstinens att du vill ha kul oftare och då MÅSTE du köpa en modern freestylebräda typ Naish Playmate 116. (den finns inte ny längre utan är ersatt av Naish Freestyle 115. (om du ska ner i vikt kan du välja en som är 15 liter mindre)

    Det som den sortens bräda leverarar är extremt tidig planing, gippmaskin; superlätt glädje. Mycket segling. Funkar även i vågor, men lite omtälig vid plattlandningar.

    Vilket varumärke du väljer spelar ju ingen större roll, allt är bra nuförtiden. Nästan allt produceras i fabrik. Vi ses!

  • ola_p

    Medlem
    11 november, 2007 vid 20:07

    I samma fabrik menar du nog där?

    Hrrmm… Se min signatur för en schysst freestyle om du tänkt dig att gå ner några kilon… 😉

  • poppo

    Medlem
    12 november, 2007 vid 04:38

    Jag skulle hoppat över det där med freestylebräda, kommer inte kännas så kul att segla på om du inte har som mål att lära dig switchstance-chachoo-prosit-540-dansen (snurr på plattvatten).

    Stick to the roots, klassisk hardcore wave vet du ju redan hur kul det är! Kanske anpassa kittet för något lättare vindar än bara hårdkuling. 4,5 / 5,3 / 6,0 och en lite större vågbräda av typ RRD Wave Cult / Fanatic freewave / JP Real World Wave osv (om vi snackar produktionsbrädor) eller motsvarande är mitt tips. Både segel och vågbrädor är som sagt billigt nu på begmarknaden. Optimalt är såklart 2 vågbrädor, en större och en mindre…

    ps. Är du sugen på en grym custom kan jag varmt rekommendera Carbon Art http://carbonart.co.nz/, Petter hjälper dig ta hem en via http://carbonart.secretspot.se, billigare än en produktionsbräda och många gånger bättre enligt mig.

  • nlc

    Medlem
    12 november, 2007 vid 05:46

    Apropå CarbonArt, har de släppt sina nya FreeWave & FreeSlalom som uppföljare till Crossride modellen än? Eller blev det inget med det?

  • fnassel

    Medlem
    12 november, 2007 vid 18:50

    Jag är en go gubbe på 41 år som har seglat aktiv sedan slutet 70-talet.
    Jag skulle vilja påstå att dina gamla segel förmodligen passar den gamla brädan bättre!
    Det har hänt otroligt mycket på både bräd och segelsidan och de har utvecklats paralellt, dvs seglen är anpassade till brädorna eller kanske snarare tvärt om!
    Draget i seglen ligger idag helt annorlunda än vad din gamla bräda är van vid och det kommer därför att kännas ganska konstigt att kombinera dessa!
    Jag rekommenderar som ovan att byta upp dig även på brädan.
    En 85 liters eurowawe och max 5,8 som största segel. (eller en 95 liter samt en 75 liter om pengar finns)
    Seglen har idag något bredare vindregister. själv kör jag idag med 5,8-5,0-4,4. det fungerar fint även om en 3,7a hade setat fint de blåsigaste dagarna. (för din del att reckomendera som bor på västkusten!)
    Välkommen tillbaka och Kör hårt!

  • dr-masse

    Medlem
    13 november, 2007 vid 14:28

    Finnes – fina förutsättningar för framgångsrik framtid funnen i forntida fritidsintresse!

    Lysande kul! Och du bor på västkusten å siktar på DK – najs!

    Jag tänker helt undvika varumärken å sånt i min kommande harang av ord, men ibland kan det vara av värde att kolla lite på vad som hänt hos de olika tillverkarna och bilda sig en egen uppfattning om läget på prylfronten. Själv har jag rafsat ihop denna lilla “guid” (som åter behöver uppdateras, ähum, ser att hela Kona-världen samt SUPar saknas, hoppla) som kanske kan ge lite.

    Jag håller med de som säger att det är lika bra att handla hyggligt modern bräda + rigg när du ändå är igång. Din Lightwave är snäppet för gammal (där var jag nog lite snäll …) för att det skall funka bra med en modern rigg, framförallt på grund av att mastskenan kommer att sitta för långt fram och stropparna helt fel. Balansen med en modern rigg blir helt enkelt toksne och kräver mycket (jobbig) kompensation för att det skall funka. Hade den varit från typ mitten av nittitalet hade du kunnat köra lite bättre på brädan.

    En två-tre-fyra-fem år gammal bräda i bra skick kommer att funka kalasbra. Försök att välja skick före ålder, exempelvis kan en typ fyra år gammal vågbräda i närmast nyskick med lite tur köpas till löjligt bra pris.

    Några små exempel (utan att känna säljare eller särskilt rekommendera):
    http://www.surfzone.se/ppc/showproduct.php?product=15898
    http://www.surfzone.se/ppc/showproduct.php?product=14387
    http://www.surfzone.se/ppc/showproduct.php?product=14239
    http://www.surfzone.se/ppc/showproduct.php?product=15821

    Se dessa mer som ett bevis på att det finns brädor i “rätt” ålder och område till vettiga pengar, snarare än som rekommendation till köp för dig (vet lite för lite om dig, din segling å sånt för att rekommendera specifika plankor).

    För en återvändare till sporten skulle väl jag kanske, kanske luta åt tipset att inte börja med för litet kit från början. Det är lätt att hänfalla åt gamla minnen om de där dagarna med pangdrag i trehalvan 1986, men de var ju rätt få redan då (även om det känns som om just dessa dagar är fler än någonsin numera, med möjlighet att spana in och planera surf genom Internet!).

    Så – en något större eller lättåkt vågplanka som ger mycket kul segling även med segel upp mot sex kvadrat är nog en bra startpunkt. Själv tycker jag att moderna freestylevågbrädor är fantastiska saker som verkligen ersatt den gamla goa “waveslalom” brädan med den äran. Och är oerhört mycket bättre. På västkusten är en 85-90 liters sådan här sak ett populärt allround-val för många surfers, även riktigt vassa sådana.

    Jag skulle rekommendera vågsegel rakt igenom. Spelar nog inte sådär jättestor roll vilka i början, men försök att sikta in dig på några med lite mer drag (du är trotsallt ingen lättviktare) och bra allroundegenskaper. “Onshore-våg” är en beskrivning som kan finnas på dessa.

    Satsa även på att hålla dig till samma märke på segel, det underlättar rätt mycket när det gäller val av rätt mast (samma mast funkar till flera segel i din linje), de matchar varandra bättre storleksmässigt (med olika segelmärken och linjer kan man riskera att få en 5.2a och en 5.7a som har alltför lika vindregister) samt att lära känna sina trasor när det gäller trimm och vindregister.

    De senaste fyra-fem åren har det faktiskt inte hänt sådär våldsamt mycket på segelfronten, om vi pratar vågsegel. Den största skillnaden är väl RDM (hållbarare master med smalare diameter, lite annan böjkurva och andra mastförlängare) som jag själv numera kör och tycker är heltrevligt men absolut inte nödvändigt för de flesta av oss. Dock finns numera vågsegel (och även räjsriggar) som är sydda för RDM, vilket kan vara bra att veta.

    Med tre moderna vågsegel kommer man väldigt långt om man med få segel vill täcka ett så stort vindregister som möjligt. Själv körde jag länge 4.2, 5.0 och 5.7 vilket funkade till nästan allt. Numera kör jag 4.1, 4.7, 5.3 och 6.0 men det är resultatet av att jag har möjlighet till det, allmänt prylsnobberi och att jag blivit lite petigare (öh, törs jag skriva bättre efter 20 år på vattnet?) med rätt segelsize i vågorna.

    Välkommen tebaks och fråga här om du vill ha fler tips!

  • rasmus_w

    Medlem
    14 november, 2007 vid 00:15

    @dr Masse 428343 wrote:

    Din Lightwave är snäppet för gammal (där var jag nog lite snäll …) för att det skall funka bra med en modern rigg, framförallt på grund av att mastskenan kommer att sitta för långt fram och stropparna helt fel. Balansen med en modern rigg blir helt enkelt toksne och kräver mycket (jobbig) kompensation för att det skall funka. Hade den varit från typ mitten av nittitalet hade du kunnat köra lite bättre på brädan.

    Det där håller jag faktiskt inte med om, eftersom jag själv har erfarenhet av den resan. En bräda från 1987 funkar bättre med segel från 2007 än med segel från 1987. Balansen är annorlunda men inte på något vis toksne. Det blir trots allt ungefär samma balans med det antika seglet, det blir snarare inte lika mycket balans eftersom dragpunkten far omkring mer i urtidsseglet. Plus att urtidsbrädan är tyngre och trögare så man kommer använda alla sina segel i ett högre vindregister än man hade gjort med en modern bräda och det gör antagligen det moderna seglet mindre stabilt än på en modern bräda. Men fortfarande stabilare än 87-seglet.

    Givetvis är det bättre att byta rubb och stubb med en gång, men om inte det är ett alternativ så är det absolut seglen som ska ut först.

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Börja igen!!!!

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.