Senaste nytt Forums Vindsurfing Slalom, Speed & Racing Lämpliga Raceboardsegel över 9kvm?

Taggad: 

  • Lämpliga Raceboardsegel över 9kvm?

    Publicerad av carl-r på 2 augusti, 2008 vid 15:44

    Tja!

    Jag har idag ett Simmer 8.8 som största segel på min Equipe II. Jag använder det också på min 280 slalom och är det segel jag är mest bekväm med.
    Jag tänker att jag utan problem skulle kunna gå upp 1,5 kvm på långbrädan. Som jag har förstått så skiljer det i formen på formulaanpassade segel jämfört med segel anpassade för raceboards. Mindre twist och större buk till långa brädor är det jag har lyckats läsa mig till just nu, hoppas det stämmer.
    Är det några specifika segellinjer och/eller årsmodeller som passar erkänt bra till raceboards? Jag har hört att finnarna tävlar med 11 och 12’or på långbrädor. Hur stort kan jag gå utan att det blir extremt svårhanterat?
    Jag har tajt budget så årets och förra årets segel är nog mindre intressanta än äldre. 🙂

    andreas-t svarade 16 år, 1 månad sedan 4 Medlemmar · 8 Svar
  • 8 Svar
  • andersbq

    Medlem
    2 augusti, 2008 vid 18:50

    Jag tror inte det är någon stor vits att köra 12 kvm på en gammal raceboard. De internationella reglerna är max 9,5 för herrar och jag tror det passar en lång smal bräda med liten fena bra. I väldigt lätta vindar under typ 3 m/s kanske det stora seglet kan ge lite mer fart i ickeplaning. Annars är det centerbordet ner och långt fram med masten så du har bra semiplaning. Om raceboardarna vore bredare så kunde de större seglen funka bättre. (tror jag, dessutom är det svårt att hitta bra beggat segel i sverige, sök i frankrike eller UK istället efter segel, där klassen åtminstone existerar)

  • carl-r

    Medlem
    2 augusti, 2008 vid 19:25

    Vad säger du om segeltyper annars? I storleken 9,5-10 då, vilken typ av segel passar bäst? När jag har tittat på segellinjer verkar det som att slalomseglen går in i formulaseglen när storlekarna ökar. Är det en sådan linje som är vettig i den storleken eller är det segel som V8 eller annat? Eller menar du att man ska söka efter specifika raceboardsegel i frankrike eller england? Blir inte frakten väldigt mycket av priset om man skulle köpa beg? Jag har knappt nån erfarenhet av att handla större prylar utomlands…
    Btw, ska man upp i ännu större fena än 44 om man går upp i segelstorlek? Jag tycker redan nu att den lätt fenplanar när man får upp lite fart. 🙂 Inget problem men jag misstänker att en ännu större fena börjar svaja båten redan vid planing eller?

  • carl-r

    Medlem
    2 augusti, 2008 vid 19:42

    En kort fråga till, är det ide att dra för lite nedhal för att göra seglet bukigare på en sådan här bräda i lättvind? Jag vet att rekommendationerna för alla andra brädor är att alltid dra nedhal till max, men kossan är ju lite speciell så det kanske är andra regler där?

    Shit vad jag är gaggig, jag har ju frågat om det här med segelstorlek förra året också. Jaja, jag var ju mindre specifik då iaf 😉
    Jag har iallafall inte kommit längre än 8.8 ännu och jag är väldigt nöjd, men skulle gärna vilja ha liite till.

    Jag ser att surfspot har ett North Type-R 9,5 (2004, oanvänt) för 3000:-. Det kanske vore det idealiska.

  • rillestark

    Medlem
    2 augusti, 2008 vid 20:18

    Jag har haft en Mega Cat i några år. Jag använde samma segel som till andra brädor fast med mindre nedhal och mer buk. Jag har också haft ett riktigt Gasstra Raceboard segel i storlek 7,5. Det hade buk hela vägen upp till toppen och väldigt lite tvist. Extrem motor i lättvind. Kryssade otroligt men var bängligt när vinden tog i.

    På slutet seglade jag med det Challenger Fluido 9,3 som jag nu har till salu. Fungerar otroligt bra när det är planingsvind, dock har det seglet nog för mycket tvist för att funka bra i lättvind. Det fungerade inte så bra att rigga detta segel med lite nedhal med den mast jag använde.

    Frid,

    /Richard

  • carl-r

    Medlem
    2 augusti, 2008 vid 21:25

    Det var tänkvärt. Tack. 🙂

  • andersbq

    Medlem
    2 augusti, 2008 vid 21:34

    Det är också min erfarenhet, att de nyare slalomseglen inte fungerar, trots att man riggar med för lite nedhal. Det där North-seglet är väl gjort för raceboards? Frakt från F eller UK kostar väl kanske några hundra, men det kan det vara värt om du ska satsa på på långbräda. Ett annat alternativ är väl att ringa pastorn i Motala (såg honom dock i Havstensund i veckan)…

  • carl-r

    Medlem
    2 augusti, 2008 vid 21:42

    Pastorn kör väl utan cambers? Vad innebär satsa? Att man seglar det mycket eller att man tävlar? Jag är bara ute efter njutning och fartkänslan. Inget tävlande.

  • andreas-t

    Medlem
    9 augusti, 2008 vid 19:12

    Av bilderna i Surf på race-boardseglarna i Tyskland, så verkar detta segel vara ett gångbart alternativ: http://www.lefebvre-sails.de/index.php?id=767

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Slalom, Speed & Racing Lämpliga Raceboardsegel över 9kvm?

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.