Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Egenbyggd vindsurfingbräda
-
Egenbyggd vindsurfingbräda
Publicerad av erik-nilsson på 13 juni, 2009 vid 09:32Någonsin undrat hur vindsurfingbrädorna egentligen är uppbyggda och varför de är så dyra?
Mitt projektarbete på gymnasiet gick ut på att bygga mig en egen vindsurfingbräda för att ta reda på detta.
Om ni vill läsa mer om denna process eller bara se slutresultatet så finns det att läsa på windsurf.se
johanc svarade 15 år, 5 månader sedan 6 Medlemmar · 9 Svar -
9 Svar
-
Jodå, provkörd och loopinvigd är den numera. Fungerar riktigt lovande, men har bara använt den i lite choppigt vatten en så länge.
Slutvikten hamnade på 7 kg. Lite i tyngsta laget men vi ville gärna kunna se tillbaka på den första (fler kommer nog) brädan man byggde som en hel bräda. Enligt tillfrågade hobbybyggare ska den närmast vara okrossbar i surfrelaterade mått mätt.:wink:
-
Grymt arbete! Hur mycket tid la ni uppskattningsvis ner på bygget?
-
Räknade inte så noga, men uppskattningsvis ungefär 100 timmar var väl jag och farsan igång.
Det som tar tid är ju väntan mellan momenten. Det går t ex väldigt fort att laminera på ett lager glasfiber eller spackla igen någon ojämnhet, men sen är det 24 timmars härdningstid innan man kan sätta igång igen. -
Tjusigt!
Det är en riktigt skön känsla att köra på en hemma byggd bräda som funkar bra på vattnet
Jag har byggt lite annorlunda, men ditt sätt funkar nog oxå.Det som skiljer är mest
divinycell fanns/finns att köpa i skivor, den varianten som heter HD går att värma med en hårtork och forma runt kanter.
man kan lägga boxar under det översta laminatet och fylla dom med typ lera så kan man skära ut det sen. Mast och fenbox har jag gjort i genomgåeende divinycell eller styrofoam.
En gammal fryskompressor är en bra vakuum pump, även om den suger väldigt lite volym. Den första mängden luft kan man dra ut med en dammsugare(2min)
-
Jo vi var också inne på att använda hårtork osv, men budgeten ville annat.
Vi använde också en massiv divinycell till mast -och fenbox, men metoden med leran verkar fiffig, för det blev en hel del jobb med att anpassa passformen.
Tack för tipset med kylkompressorn. Vakuumpumpen vi använde såg egentligen på tok för hårt så vi fick justera läckaget i påsen för att frigoliten inte skulle böjas (knäckas).
-
Man kan göra en mall av rockern i tjockare MDF- skiva som man spänner fast brädan i så böjs den inte så lätt, när epoxin har börjat härda så kan man släppa lite på vakuumet så inte något blir snett.
Logga in för att svara.