Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Slalom, Speed & Racing › 1a utrustningsköp, råd/hjälp
Taggad: racing
-
1a utrustningsköp, råd/hjälp
Publicerad av johanoeberg på 21 september, 2009 vid 11:48Är sugen på att prova Formula, eller extremare lättvindsutrustning.
Vill gärna inte lägga ut mer än 8 000 kr och blir väl därför förpassad till äldre grejor.
Vad ska jag tänka på när det gäller äldre utrustning -01 till -04 ?
Jag inbillar mig att utvecklingen gått frammåt som på övriga fronter, men en utrustning från början på 2000-talet kan väl inte vara helt hopplös, eller?
Hittade ett paket på blocket med en Fanatic Falcon bräda (270×100), årtal är okännt men kanske från -02. med två segel och tre fenor. Är runt 7000 ett lämpligt pris för det paketet?
Har läst Nybörjarens guide till formula och är riktigt sugen… Men som extrajobbande student måste man ju ”count every penny” :frown:
Tacksam för råd.
Mvh
Johan
jester svarade 15 år, 6 månader sedan 9 Medlemmar · 33 Svar -
33 Svar
-
Utan att ha sett sakerna så låter det helt rimligt med 7000:- för det du beskriver.
Ett bra paket som är ca 2 år brukar kosta ca 15.000:- bräda, fena, segel, mast.
De flesta behåller sina bommar.
-
Största problemet med riktigt gamla formulabrädor är att formula är ömtåliga saker så en åtta år gammal formula kan vara rätt sönderkörd. Dessutom gissar jag att de känns mer som stora freerides än som en modern formula, de ser i alla fall ut som stora freerides.
Å andra sidan brukar det gå att hitta ganska nya formulabrädor för runt 4000 och jag tror det är ett bättre köp. Betyder det att du får vänta ett tag innan du har råd med en formularigg så tror jag ändå det är ett bättre val.
Formula är kul! Jag tycker ofta stora freerides känns lite småtråkiga att segla fast de kan plana nästan lika tidigt som en formula. Den stora skillnaden jag upplever är att formulan har mycket av den där livligheten som småbrädor har, fast redan i 4-5 m/s. Mycket roligare segling. Sen går inte att komma ifrån att så fort man gör nåt annat än segla rakt fram, ikrokad i selen och planandes så är riggen ett stort åbäke som måste baxas runt. Duckjibes och spockar är bara att glömma. 🙂
-
Rasmus_W;577444 wrote:Största problemet med riktigt gamla formulabrädor är att formula är ömtåliga saker så en åtta år gammal formula kan vara rätt sönderkörd. Dessutom gissar jag att de känns mer som stora freerides än som en modern formula, de ser i alla fall ut som stora freerides.
Å andra sidan brukar det gå att hitta ganska nya formulabrädor för runt 4000 och jag tror det är ett bättre köp. Betyder det att du får vänta ett tag innan du har råd med en formularigg så tror jag ändå det är ett bättre val.
Ska jag tolka ditt första stycke som att det inte paketet är värt pengarna eller att det är skicket som får avgöra? Enligt säljaren/gubben så fanns det inte skador på brädan, så om den nu är odingad, kan den vara ”sönderkörd” innuti då?
Tja, om jag köper en nyare formulabräda nu så måste jag ju ändå komplettera med komplett rigg senare, och vart kan man landa i totalkostnad då?
Tack för svar!
-
Hej
En formula bräda som inte har några dingar är med stor sannolikhet bra. Väg den om du kan, den bör ligga under 10 kg utan stroppar.
Det ställe de oftast blir sönderkörda på är under stropparna, om du ställer dig på brädan och den känns mjuk under stropparna är den kass. Inte så vanligt. De flesta såna brädor har blivit kasserade. SB 158 var en sådan. De flesta av dem överlevde inte en säsong och finns inte kvar som begagnade.
Kastfall är den vanligaste skadan, och de syns, eller om fenboxen är kass pga grundstötning, det syns också om den är lagad. Men som alltid, är det bra lagat spelar det ingen roll om den varit trasig. De flesta brädor som seglats mycket och under tävling har skador, men de funkar kanonbra ändå.
VM 2:an POL-10 seglade ju en gammal SB 160 från 2006.
-
”är det bra lagat spelar det ingen roll om den varit trasig.”
Just det! 🙂/Jona
-
Jag tycker det paketet du skrover om verkar vara värt pengarna. En Formulabräda är en formulabräda och inget annat, att en gammal formula skulle kännas som en stor freeridebräda är inte riktigt sanningen. Freeridebrädan väger oftast mer och är inte lämpad för att köra med så stora fenor som man gör i formula.
Vad är det för segel som följer med i paketet? -
JohanOeberg;577450 wrote:Ska jag tolka ditt första stycke som att det inte paketet är värt pengarna eller att det är skicket som får avgöra? Enligt säljaren/gubben så fanns det inte skador på brädan, så om den nu är odingad, kan den vara ”sönderkörd” innuti då?
Eh, det är inte så värst vanligt, de flesta skador syns. Jag menade mest att riktigt gamla formulabrädor sällan är odingade eftersom även ganska nya ofta är dingade.
Sen ska väl sägas att sandwich efterhand tappar lite styvhet och det påverkar troligen prestandan lite, plus att den kan haverera helt, fast det verkar ovanligt. Här på konfen tror jag att jag känner till ett sånt exempel.
-
Samtidigt om man ska börja med formula så kan det vara bra att inte lägga för mycket pengar på brädan då man troligen kommer dinga den lite i början. En formula som är seglad mycket blir som Rasmus säger lite mer flex i än en helt ny bräda, men det gäller de flesta brädtyper.
-
SWE 496;577480 wrote:Jag tycker det paketet du skrover om verkar vara värt pengarna. En Formulabräda är en formulabräda och inget annat, att en gammal formula skulle kännas som en stor freeridebräda är inte riktigt sanningen. Freeridebrädan väger oftast mer och är inte lämpad för att köra med så stora fenor som man gör i formula.
Vad är det för segel som följer med i paketet?Mjo. Jag är sugen på en utrustning som gör att man utnyttja vindarna. Jag bor i Örebro och man kan väl lätt påstå att vi inte riktigt har samma nivå på vindregistret som (väst)kusterna.
Tydligen var seglen 9.8 och 12.5 (och typen enligt han var ”Pro Formula 580”, vilket mer låter som NP Matrix Pro Formula 580, dvs masten…?)
Hur är det, det känns som jag hellre skulle haft en 9.8 och 11 kvm.
I Nybörjarens guide säger han att allt över 12 bara är otympligt och att man ska hålla sig borta från sånt om man inte ska tävla :confused2:
Nackdelen som jag ser det också är att hemmaspoten N Ässundet bjuder på mycket stenar och skit som jag inte vill stöta på, I dagsläget kör jag på 54 cm racefena till SB GO-brädan. Men den längden borde väl räcka för 9.8 på formulabräda?
Tack för svar!
-
Nja den brädan du kollar på kräver nog minst 65cm fena till en 9,8:a helst 70cm fena då den är 100cm bred.
Vad är det för fenor som följer med?
Visst är 12,5 otympligt i början, men det är en liten övningssak. Jobbigt att bära på land, men när du väl är i planing så känner du inte storleken annat än att du planar tidigt;).. Lite otympligt i manövrar kan jag hålla med om att en 12,5:a är. Men det lär du dig snabbt att hantera.Hur mycket väger du och hur lång är du?
-
SWE 496;577614 wrote:Nja den brädan du kollar på kräver nog minst 65cm fena till en 9,8:a helst 70cm fena då den är 100cm bred.
Vad är det för fenor som följer med?
Visst är 12,5 otympligt i början, men det är en liten övningssak. Jobbigt att bära på land, men när du väl är i planing så känner du inte storleken annat än att du planar tidigt;).. Lite otympligt i manövrar kan jag hålla med om att en 12,5:a är. Men det lär du dig snabbt att hantera.Hur mycket väger du och hur lång är du?
Aj fan, hade hoppats på att inte fenan skulle behöva sticka iväg speciellt mycket längre. Det är ju ingen direkt fin känsla man får när fenan skrapar i…
Jag är 182 och väger (just nu) 78 men lite mer normalt.
-
Visst det går med den fenan du har, men du tappar mycket av en formulas egenskaper att plana tidigt med en så liten fena, du får helt enkelt inte den kraften och balansen mellan rigg och bräda.
-
SWE 496;577626 wrote:Visst det går med den fenan du har, men du tappar mycket av en formulas egenskaper att plana tidigt med en så liten fena, du får helt enkelt inte den kraften och balansen mellan rigg och bräda.
Ok. Jag ska ringa och höra vad det var för fenstorlekar som följde med. Tack!
-
JohanOeberg;577560 wrote:I Nybörjarens guide säger han att allt över 12 bara är otympligt och att man ska hålla sig borta från sånt om man inte ska tävla :confused2:
Du ska inte tro på allt du läser på nätet! 😉
Varje gång du är på vattnet och det är ett annat segel ute så är det en tävling, du vet det och dom vet det. Kör hårt! (och var inte rädd för segelstorleken)
/Jona
-
SWE876;577688 wrote:Du ska inte tro på allt du läser på nätet! 😉
Varje gång du är på vattnet och det är ett annat segel ute så är det en tävling, du vet det och dom vet det. Kör hårt! (och var inte rädd för segelstorleken)
/Jona
Hahaha. Somliga är ju mer tävlingsinriktade än andra :tongue:
Men klart man helst är den som kör om än blir omkörd.
Logga in för att svara.