Senaste nytt Forums Kitesurfing Konfen Kitesurfing Insändare från lst i hn.

  • Insändare från lst i hn.

    Publicerad av debkausf på 14 november, 2009 vid 11:48

    Fåglarna skräms av drakarna

    Under det senaste halvåret har vi kommunicerat med företrädare för kitesurfing i Varberg. Detta har skett både genom möten och ett större antal e-postmeddelanden. Vi har då bland annat försökt förklara dels vad föreskrifter i naturreservat grundar sig på och dels hur fåglar reagerar på kitesurfing och vilket resultatet blir för fåglarna. Med tanke på den senaste tidens insändare i HN förstår vi att vi inte nått fram, vilket föranleder oss att komma med ytterligare ett förtydligande.

    I HN den 21 oktober skriver en kitesurfare att en av den etologiska forskningens pionjärer (Nikolaas Tinbergen) mer än 50 år gamla studier skulle visa att fåglar inte blir rädda för en drake, eftersom inte draken liknar en rovfågel. Som studieobjekt använde Tinbergen grågåsungar och visade att gåsungarna inte reagerade med rädsla för en gåssiluett medan de blev skrämda av en siluett av en hök. Detta resultat har insändaren tagit fasta på och drar slutsatsen att fåglar inte blir rädda för en drake som används vid kitesurfning. Kitesurfning skulle alltså inte skrämma fåglar.

    När det gäller vetenskapliga texter är det viktigt att man noga tar reda på vad som forskaren har för avsikt att studera. I detta fall ville Tinbergen studera om beteendet var medfött eller inlärt. Det var just detta som han studerade och alltså inte huruvida fåglar blir rädda för drakar eller inte. Han använde sig av nykläckta gåsungar i ett laboratorium.

    Dessa försök upprepades senare av en rad forskare (ex. Schleidt 1961) som kom till helt andra resultat Det var snarare hur siluetten uppträdde än formen som var avgörande för fågelungarnas reaktion. Snabba överraskande rörelser skrämde mer än sakta glidande siluetter. Testet utfördes på ungar från en rad olika fågelarter.

    Att utifrån Tinbergens resultat dra slutsatsen att fåglar i allmänhet inte skräms av drakar är felaktigt. De fåglar som skräms av kitesurfarnas skärmar vid Utteros är vuxna fåglar som lämnar sina bon och lämnar ägg och ungar, som då lätt blir ett byte för till exempel kråkor och trutar. Det rör sig om helt andra arter och dessutom i en helt annan miljö och nyare forskning har visat att formen på siluetten inte har så stor betydelse som hur den rör sig.

    Dessvärre stör kitesurfning fågellivet kraftigt och är inte möjligt att kombinera med ett rikt fågelliv. Samma slutsats har dragits i USA där man till och med har förbjudit vanlig drakflygning i närheten av häckningsplatsen för hotade arter (ex. åtgärdsprogram för piping plover) och i Holland har man rapporterat hur rastande fåglar flyr områden där det förekommer kitesurfning. På Falsterbohalvön är kitesurfning förbjuden inom de naturskyddade områdena och störningar har rapporterats från Norge.

    Värt att notera är också att ett engelskt företag säljer drakar för att skrämma bort fåglar från soptippar och jordbruksmarker och att det svenska viltskadecentret nästa år ska testa drakar för att skrämma bort fåglar från åkermarker. Iakttagelserna från Utteros talar dessutom samma språk, fåglarna flyr kitesurfning.

    En av Länsstyrelsens uppgifter är att arbeta för att skydda hotade arter och miljöer. Man får i detta arbete inte, och det är heller inte vår avsikt, införa fler föreskrifter än de som behövs för att nå de naturvårdande syftena. Dessvärre är kitesurfning en verksamhet som är svår att kombinera med ett rikt fågelliv.

    above_the_law svarade 15 år sedan 2 Medlemmar · 3 Svar
  • 3 Svar
  • above_the_law

    Medlem
    14 november, 2009 vid 13:24

    Jaha, det var ju oväntat. Bara förvånad över att det dröjde så länge…undrar just varför?
    MEN, har inte insändarens författare förstått att;

    – Eftersom det är bevisat att det är ett INLÄRT beteende, så bör inte heller de äldre fåglarna bli rädda. Dom har ju ingen anledning att fly en kite eftersom en kite aldrig angripit en fågel. Om inte äldre fåglar blir rädda, så blir inte de unga det heller.
    – Bevis:
    1. Dom där “skrämseldrakarna” fungerar ju bara ett litet tag. Fåglarna lär sig snabbt att dom inte är farliga. Finns publicerade studier även om detta.
    2. Flygplatserna har stora problem med att skrämma bort fåglarna trots att dom använt en rad olika tekniker. Ingen har fungerat på lång sikt, förutom avskjutning!!! Detta bekräftar tidigare studier och stärker hypotesen ovan.

    Dags för ytterligare svar i HN alltså. Hur fn ska man få tid bara…
    Någon annan som kan ta på sig att spinna vidare på mina svar ovan?
    Har lite ref. om ni behöver studier också, men ta det på privat meddelande…

  • above_the_law

    Medlem
    14 november, 2009 vid 13:32

    Men vad i helvete!!!
    När jag skulle skicka in min insändare var det absolut förbjudet att ha mer än 2000 tecken (inkl mellanslag mm).
    När Länsstyrelsens representant skriver så gick det tydligen alldeles utmärkt med över 3000 tecken (Exakt 3381 tecken)!
    Konspirationsmisstankarna späs på gång efter annan…

    Fråga:
    Var publicerades den (nät- eller pappersbilagan)?

  • above_the_law

    Medlem
    14 november, 2009 vid 14:00

    Nu har jag kommenterat insändaren via deras hemsidan under “Bli den första att kommentera”.
    Får väl se om detta kommer med (gav även kritik mot att artikeln innehåller otillåtet många tecken i en annan kommentar):

    Insändarens författare argumenterar ju emot sig själv!
    Varför skulle fåglarna bli rädda för kitesurfarnas drakar om fåglar beteende är inlärt?
    Har inte insändarens författare läst slutsatserna i studien av Nikolaas Tinbergen?
    Kontentan är ju följande;
    – Eftersom det i flera, även nyare studier, bevisat och ytterligare styrkts att fåglarnas beteende är INLÄRT, så bör inte heller de äldre fåglarna bli rädda. Dom har ju ingen anledning att fly en kite eftersom en kite aldrig angripit en fågel. Om inte äldre fåglar blir rädda, så blir inte de unga det heller.

    Ytterligare bevis för detta:
    1. Dom där “skrämseldrakarna” fungerar ju bara ett litet tag. Fåglarna lär sig snabbt att de inte är farliga. Finns publicerade studier även om detta.
    2. Flygplatserna har stora problem med att skrämma bort fåglarna trots att de använt en rad olika tekniker. Ingen har fungerat på lång sikt, förutom avskjutning. Detta bekräftar tidigare studier och stärker min hypotes ovan, d v s att kitesurfing INTE är ett hot mot ett rikt fågelliv längs våra stränder!

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Kitesurfing Konfen Kitesurfing Insändare från lst i hn.

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.