Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Resor & Transport › el tur
-
el tur
Publicerad av wilund på 4 februari, 2010 vid 22:57någon som kan dela med sig av erfarenhet från el tur, planerar att resa dit en vecka i mitten av maj.
tack på förhand
wilund svarade 14 år, 7 månader sedan 4 Medlemmar · 5 Svar -
5 Svar
-
wilund;597374 wrote:någon som kan dela med sig av erfarenhet från el tur, planerar att resa dit en vecka i mitten av maj.
tack på förhand
Argulander är nog på återväg därifrån endera dagen, tror jag. Han har lovat rapportera.
-
Jag och flickvän ska åka dit i slutet av mars, början av april. Vi tänkte eventuellt boka resa ikväll…
-
då får man hoppas på att det kommer upp någon reseberättelse snart ,
mvh o
-
Var 1 v i El Tur nu i mars, lite info (och halvkassa bilder) som kanske kan vara bra för er som ska dit framöver.
Surfet:
Vi hade vind 4 av 7 dagar (varav 3 riktigt bra) och den kom från den något ovanliga riktningen SO hela veckan. Så vi fick inte uppleva det extrema plattvattnet vid stranden som uppstår vid den vanliga riktningen NV (=cross offshore, man kör mot moskén och tillbaka).
Nu var det istället sideshore men det erbjuder ju fler hoppramper rakt utanför centret, trevligt!
Och bara det blåser så är man ju nöjd efter denna vintern på hemmaplan.. *s*Superfräscha grejor, RRD, Severne och Ezzy. Gott att de har Aerons skinnybommar också. Finns gott om nybörjarutrustning för de som behöver det. Minsta seglet är 3.7 och brallar det i på allvar så är det för stort för småväxta (gäller väl inte så många här på konfen iofs). Nästa resa åker mitt egna lilla segel med iaf..
Vattnet är varmt nu (shortssurf inga problem) då vintern varit ovanligt varm. De sydliga vindarna hjälpte förstås också till. Tyvärr innebar detta en och annan ryss i speedos *huäck*
Mycket gästvänlig och trevlig personal vid centret(Oceansource). Det jobbar även två locals där, den ene helt ny(noll engelska) men den andre, Mohammed, pratar bra engelska och kan ge tips om allt möjligt annat vad det gäller stan och aktiviteter.Tvärsöver viken från centret är det militärområde och landstiger man där tar de in en på förhör och man förlorar dyrbar surftid innan hotellet ringer och löser ut dig.. Vid normala vindriktningen NV hamnar man i princip bara där om man tappar väldigt mycket höjd. En nybörjarfälla kan man säga.
Större hoppramper finns ute vid The Point, sandudden söder om centret. Vid den vanliga NV-vinden rullar det in där, styrbordshopp. Strax norr om centret (man måste dock åka bil dit) finns Habibi Beach som är ett vågställe. Vi var aldrig där så kan inte uttala mig om det. De håller på att bygga ett surfhotell där men det går inte fort i Egypten..
Åker man med någon som vill nybörjarsurfa så var beredd på att det inte är långgrunt, inte ens i Beginners Bay. Några meter från land men sen stupar det tvärt. Speciellt vid “sandudden”, det var åtskilliga som klev av brädan en meter från land och fick sig en kallsup där. Bukten närmast land är inte stor och det kan bli trångt med alla nybörjare.
Skor behövs inte, kör inte över revet på motsatt sida bukten bara (mot militärområdet till). Där kan finnas sjöborrar och ibland är det så grunt att fenan kan smacka i. Likadant vid revet ute vid The Point.
Spoten:
En bit in i viken ligger en stor fiskeflotta, ett varvsområde och en hel del andra fartyg, det är inte vackert. Stället är heller inte speciellt pittoreskt (vilket absolut inte spelar någon roll när man är där för att surfa!), inget ställe man tar med ickesurfande familj till. Några från det ryska centret(Ibi & Friends) hade med sig fru och barn och de såg måttligt roade ut..De håller rent nära centret men det ska sägas att det finns mycket skräp på stranden om man vandrar en bit in vid Beginners Bay eller utåt The Point. En del oljeklumpar flyter iland och har man otur så får man klet på fotsulorna (två av oss fick det). Såg även att centret fick skrubba av olja från en bräda. Väl i vattnet syntes dock inget, rent, klart och fint vad det såg ut. Jag tror också att SO-vinden drog in mer skit än det brukar vara där.
Hotell, mat m m
Hotellet har en gång varit fint men är rätt förfallet. Innergården är alldeles för ruffig att vistas på och poolerna har inget vatten. Men vårt rum var helt ok! Kylskåp på rummet, så köp vatten/dricka i stan och bunkra upp med. Det är många gånger billigare än att köpa på hotellet.
Biljardbord och pingisbord finns. Trådlöst internet finns, man kan också få låna receptionens dator (om man ber snällt).Hotellets mat är helt ok, buffé med rätt mycket att välja på. Ganska smaklöst, det finns hotsauce, ketschup m m att förstärka med dock. Att ta med lite piffig krydda hemifrån är ingen dum idé om man är petig. Frukost o middag ingår ju i priset, det är bara lunchen man betalar själv.
Strandbaren gäller på lunchen. Finns pizza (a la halvdan PizzaHut), frittepinnar, sallader m m. De vill helst att man sätter upp notan på rummet men väljer man att betala själv så ha jämna pengar, de har ingen växel. Går även att betala i $ och euro.
Det funkade för övrigt helt oklanderligt att sätta upp räkningen, när man checkar ut så finns alla notor sparade med ens underskrift.Anländer man sent från flyget så finns mat på rummet när man kommer (baguetter) och åker man tidigt så får man med en hel matlåda som frukost.
Såg fräscht och fint ut, vågade mig dock inte på ankomstbaguetterna. Mina bröder gjorde det och fick magproblem sen. Kan ju ha varit något annat så klart, men allt inplastat som någon har tagit i och som stått ett tag känns lurigt..
Vi var noga med handhygienen (alkogel o s v) men alla fick lite bubbliga magar ändå. Verkar svårt att undvika. Mathygienen verkar annars helt ok på hotellet!Annat att göra:
Missa inte snorklingen vid nationalparken Ras Mohamed! Helt klart värt åtminstone en halvdag. Obs att många taxichaffisar inte hittar så bra där nere, området är mycket stort och bristfälligt skyltat. Se till att åka till Yolanda Beach, fantastiskt revstup en bit ut från land! Main Beach var också bra.Centret lånar ut snorkelutrustning gratis, dock är många fenor småtrasiga.
Obs glöm inte ta med passen! Det är ca 8 mil att åka och man passerar några checkpoints på vägen. Se också till att chaffisen fixar ett speciellt intyg från hotellrec, då funkar det smidigt att komma in. Vi åkte två gånger och första gången kom vi in ändå, men dumt att chansa. Kanske var det detta som Argulander råkade ut för (se annan tråd om El Tur/Oceansource).8 mil går i ett nafs, de kör FORT (men säkert upplevde jag).
Vi var tre pers och betalade 300LE tot, plus entrén till parken (5US$/person), då väntade chaffisen på stranden tills vi var klara, c a 4 timmar. Tot knappt 180 sek/person alltså. Även den mest inbitna surfare borde testa på detta, fantastiskt vackert under ytan!Lokala killen på centret berättade att han tidigare ordnat dagstrippar till Ras men att de inte hinner nu. Tydligen tog de bara 200LE, inkl entréavgift och lunch. Skulle det punka helt så kanske de kör en tur igen?
Låter man hotellet fixa taxi till Ras kostar det 25 Euro/person.Vill man inte åka iväg och det är vindstilla så kan man även snorkla vid The Point. Inget mot Ras men det finns ändå en del att titta på. Det ska också finnas rev längre upp på havssidan men vi höll oss vid udden. Se upp för sjöborrar.
Staden:
Stan måste upplevas också, åk dit kvällstid och strosa runt. Skitigt, sopigt, högljutt, trafikerat, får o getter på gatorna – men väldigt genuint. Alla är vänliga och ingen hoppas på dig eller tjatar. Vi upplevde heller inte att man blev lurad på pengar eller något sådant. I viss mån är det väl turistpriser förstås, t ex tar taxin alltid 10LE in till stan men lokalbefolkningen betalar max 5..
Barnen är nyfikna, hänger efter en ibland och vill gärna öva sin engelska (som utan tvivel är upplockad från actionfilmer).Vad det gäller restauranger i stan så har det funnits riktigt bra fisk- & skaldjursställen men centret vill inte rekommendera dem längre. Enligt dem är kvalitén sämre och det enda bra som finns är en köttrestaurang (som de gärna ville lobba in oss på). Vi försökte hitta dit en kväll men hamnade till slut på en fiskrestaurang, Bity Fish. Helt ok, man valde sin egen fisk och hur den skulle tillagas. Fick massa grönsaker, ris, pitabröd och smarrig sås till för 80LE.
Jag skulle gissa att centret har någon typ av deal med köttrestaurangen faktiskt 🙂Angående öl/alkohol och så (om man vill köpa lite annat samt billigare än hotellets utbud) så finns det bara ett ställe. Ett litet hus nära stranden, en bit in mot stan, har Heineken, lokala ölet Stella och någon annan obskyr 10%-are, 15LE/flaska för importerade. Man kan lätt promenera dit, annars vet taxichaffisarna.
Övrigt:
Vi växlade till oss LE på banken i stan. Banken har ett litet bås på hotellet men det används inte längre. Det går att växla på flygplatsen också, men bara om du anländer till rätt terminal (mer nedan).Är du en person som myggorna gillar så ta med insektsmedel, det behövs kvällstid.
Kite finns inte på Oceansource men det rysk/ukrainska centret som ligger precis brevid har kitekurser och utrustning. Vet ej priser. Det är inte många kitare där, märktes att det inte riktigt uppskattas där.
F ö verkar ryska w.surfare helt ovetandes/nonchalanta kring väjningsregler..Transfer från flygplatsen i Sharm ingår ju i bokningen men se upp för vilken terminal man anländer resp. åker från. Det finns två terminaler, den största 1:an och den mindre 2:an. Vår transfer stod vid fel terminal när vi anlände (se till att ha mobilnr till surfcentret med för att reda ut sånt) och lämnade också av oss fel.
De flesta anländer till 1:an men vi köpte stolar via Fritidsresor/Air Italy och de plutteplanen hamnar på 2:an 🙂Blev lite ostrukturerat det här, viss oväsentlig info kanske men lika bra att skriva ned allt medan man minns det.. 🙂
Hoppas ni får bra vind! -
tack för tippsen , vi är tre polare som åker dit 16 maj ,
mvh O
Logga in för att svara.