Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Bomhöjdens inverkan vid hopp?

  • Bomhöjdens inverkan vid hopp?

    Publicerad av stoorfaen på 6 februari, 2011 vid 14:34

    Jag har funderat på om det är lättare att få till bra häng i luften om bommen sitter högre. Det känns som att man skulle få bättre ballans om bommen sitter närmare “tryckcentrum”. Är det någon som har testat?

    surfslusken svarade 13 år, 7 månader sedan 9 Medlemmar · 20 Svar
  • 20 Svar
  • poppo

    Medlem
    6 februari, 2011 vid 15:48

    korrektemundo, tidigare planing får du köpet.
    “bättre balans” är nog mest en vanesak, men man kan se det som att man med högre bom ökar den lyftande kraften i riggen (mer yta under bommen). dock finns det såklart en individuell bomhöjdsgräns när nackdelarna (främst bristande kontroll när det kryddar på) börjar väga över.

    som med all trim: testa-testa-testa – passa på att skicka på längre hängseletampar 30″+ samt justera tekniken därefter så blir stancen inte sämre.

    för att få till högre hopp spelar kanske faktorer som hoppteknik, fart och vågor iofs större roll – men många bäckar små!

  • stoorfaen

    Medlem
    6 februari, 2011 vid 18:14

    30” tampar låter lååååångt, med det känns som det måste utforskas. Kör du med så jävla långa tampar asså?

  • surfslusken

    Medlem
    6 februari, 2011 vid 19:46

    Ta nu o tråckla upp knuten på dina 18″are o kom in i verkligheten.
    Enda anledningen till att nån fortfarande kränger tampar under 30″ e att dom har såna kvar i lager sen säsongen -93.
    Sök upp den gamla tråden vi hade i ämnet här om året, mkt sanningar o underhållning i den vill ja minnas:)

    Här e den ju!
    http://www.surfzone.se/forum/showthread.php?t=56840&highlight=tampar

  • poppo

    Medlem
    6 februari, 2011 vid 19:59

    japp, funkar finfint för mig efter kort tillvänjning.
    fördelar är bla bättre rörlighet samt mkt mer effektiv rigg = tidigare planing.

    självklart handlar det om personlig smak, en del föredrar knutna 18″ andra 36″. för mig var det ett lyft att byta till längre.

    trodde även jag hade stoora fotstroppar tills s-66 justerade dem åt mig – då blev de stora! och plötsligt helt annan brädkontroll i bottensvängen då man kom längre in mot centrumlinjen och bakre hälen inte lyfte från padsen.

    kolla hur proffsen trimmar sina grejer och experimentera lite – vad kan hända?

    edit: slusken – mindes den tråden och väntade bara på ditt inhopp!

  • ola-h

    Medlem
    6 februari, 2011 vid 21:10

    Jag är inte heller någon jätte precis (178cm) men kör också 30″. En stor skillnad för mig relativt kortare (som jag framför allt märkte när jag bytte tillbaka till 26″ för att testa) är att jag blir klart mindre trött i armar/axlar och kan segla längre, även i jobbiga förhållanden med tokmycket vind, byingt, choppigt etc.

    Men sedan har jag inte bommen så högt. Jag tycker det förstör i vågridningen. Dessutom håller jag inte med om det traditionella: Lättvind= bom upp för mer lyftkraft i riggen. Hårdvind= bommen ned för mer tryck på brädan. Speciellt det senare tycker jag suger. Men bommen för lågt och blåsiga besvärliga förhållanden blir det ju mycket riktigt mer tryck på brädan, men därmed också mycket hårdare slag i de chop man måste igenom. Så jag snarare höjer bommen en aning när det är riktigt blåsigt/choppigt för att få brädan att “flyta lite bättre över bucklorna i vattnet.

    Är det mycket chop i vågorna gör jag också stropparna aningen tightare så jag kan “hålla i” brädan lite bättre. Men nu hör det till saken att jag har extremt tunna fötter, så det är närmast omöjligt för mig att göra stropparna så små att jag inte ändå kommer “närmare centrumlinjen”. I själva verket: om jag bara råkar göra stropparna ett uns för stora så glider jag omedelbart in till benet.

  • sioman

    Medlem
    6 februari, 2011 vid 21:15
    Ola H.;646248 wrote:
    I själva verket: om jag bara råkar göra stropparna ett uns för stora så glider jag omedelbart in med benet.

    Dags att börja trimma vaderna? 😉

  • ola-h

    Medlem
    6 februari, 2011 vid 22:32

    Jag väntar bara på den skräckupplevelsen: Att dyka upp ur spolningen efter en masthög våg och märka att brädan sitter fast runt benet.

  • rasmus_w

    Medlem
    7 februari, 2011 vid 07:40

    Wow. Jag trodde jag var ensam om den fobin. Fast jag har nog tajtare stroppar än Ola.

  • dr-masse

    Medlem
    7 februari, 2011 vid 07:55

    Kom ihåg att olika märkens hängtampar är olika långa (naturligtvis…). Mina DaKine 30” är längre än mina Simmer 30”, t ex. Testa eller jämför före köp, således.

    Även jag är en vän av längre tampar, tycker precis allt blir bättre. På senare tid har jag börjat trimma bomhöjd lite mer efter förhållanden. Lite större vågor och sidvind så åker bommer ner lite. Sänker inte bommen om det blåser mycket (som Ola). Höjer bommen på plattvatten och lättvind. Jag har bommen rätt högt jämfört med många andra, men är ju 190 lång så inte så konstigt.

  • stoorfaen

    Medlem
    7 februari, 2011 vid 21:31

    Mycket matnyttigt här måste jag säga, tackar för det! Nu är 30″ tampar (och ny sele) beställt, så ska det trimmas, testas, trimmas, testas!

    När det kommer till stropparna så kör jag riktigt stort men fortfarande så jag kan nypa fast brädan med tårna. Större än så känns ju lite läbbigt.

  • rasmus_w

    Medlem
    8 februari, 2011 vid 07:48

    Nej, skit i långa tampar! Jag kör med 32″-tampar (NP, de brukar vara långa) och tycker det funkar kanon och alla vet ju att om jag påstår nåt så är det fel. Köp 18″!

    Å andra sidan, jag brukar inte ha bommen speciellt högt så nåt annorlunda gör jag ju ändå.

  • jesper-b

    Medlem
    8 februari, 2011 vid 12:28

    Jag är 181, väger 78 och seglar mest vågor, både stora och små. Gillar att hoppa men det blir inte såå ofta, helt enkelt för att jag oftast seglar i för lätt vind och för fina vågor. Jag har bommen ca 5 cm lägre än någon slags normalhöjd för min längd och jag har ca 5 cm kortare tampar än de numera så viktiga 30” (dvs 28”). Slusk har självklart varit på mig och det fick mig att gå upp från 26” för ett par år sedan. Jag har provat med högre bom liksom längre tampar, men jag seglar bättre som jag har nu. Smaken är som baken – stenhård hos vissa, fladdrig och fet hos andra!

    Vad gäller stroppar: Megastora om släta fina vågor och lätt vind. Lite tightare om huggorm och buckligt vatten (för mer kontroll).

    Härom veckan/månaden hade jag lite problem några dagar i rad med att jag tappade bommen så fort jag laddade lite hårdare och fastnade i bakstroppen i samma situation. Trodde jag skulle bryta foten mer än en gång (i så fall inte första gången). Men än tycks gubben hålla ihop!

    /JB

    Tack Mag och Carin för bilderna:

  • jesper-b

    Medlem
    8 februari, 2011 vid 12:34

    Glömde visst bildsekvensen på min no hand, one foot arial/bail out:

  • dr-masse

    Medlem
    8 februari, 2011 vid 12:51

    Jag, som är dokumenterat noga med att döpa alla mina manövrar på vattnet så att de kan misstas för trick(försök), tycker mig helt klart se en “off-the-lip into one-foot clew-first backloop”, numera känt som “docent död”. 😀

  • poppo

    Medlem
    8 februari, 2011 vid 12:53

    ganska skönt att du landade bakom vågen där när fossingen satt fast va jeppe?

Sida 1 av 2

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Bomhöjdens inverkan vid hopp?

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.