Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Dräkt mot kalla händer
-
Dräkt mot kalla händer
Publicerad av andersbq på 12 februari, 2013 vid 15:48Risk för att detta postats upp tidigare, man i så fall har jag missat det:
http://www.ianovated.co.ukdykserv svarade 11 år sedan 7 Medlemmar · 17 Svar -
17 Svar
-
Finns under branschnyheter:
http://www.surfzone.se/forum/showthread.php?89475-Varm-hand-v%E5tdr%E4kt-Pioneers-ville -
där ser man, visste inte att det fanns ett “branchforum”, det som postas där lever nog lika undangömt som resor eller SUP.
-
http://waterloggedbyscooper.blogspot.com/2013/02/life-after-nemo.html
The barriers to our sports have moved in our Favour. Iain -
Bara en enda gång, så kan den vara värd sitt pris. För jag är så j:vla sugen nu…
Här är första intrycket:
http://www.andersbq.com/2013/02/the-final-solutions-for-cold-hands.html -
Ska bli spännande att följa hur denna funkar.
Kan detta vara lösningen på ett av århundradets största problem? -
Hur är det Anders, får användare av denna dräkt rabatt om man aktivt promotar den på nätet?
Ärlig fråga eftersom ämnet nyligen varit uppe på Boards.co.uk forum. Har själv inga problem med det, så länge avsändaren är öppen om det.
Intressant lösning, helt klart. Tycker dock att ‘Ianovated’ snudd på överytnyttjar forum, bloggar å sociala pryttlar för sin produkt, vore synd om en bra innovation som kan förlänga säsongen blir mer diskuterad för sin marknadsföringsmetod än om det är en bra produkt eller inte.
Själv skulle jag vilja se, som någon föreslog, en tunn ‘tröja’ som man kunde dra över sin befintliga dräkt med den där lösningen… 😉
-
Tja det står väl t o m på deras hemsida att du får köpa den för 200 pund om du filmar dig och lägger upp på Youtube. Jag har dock inga planer på att filma mig med dräkten. Jag har ingen dräktsponsorer eller åtaganden mot någon i neopren-branschen. De senaste 3 åren köpt bland annat Pro Limit, Neil Pryde, NPX, Simmer, Tiki, Mystic. Jag tycker överlag att det är svårt att hitta något riktigt ultimat för oss som seglar jättemycket. t ex Simmerdräkterna var bra, men har tappat lite i värme andra säsongen.
Vad det gäller min blogg så kanske den uppmärksamme har sett att jag i princip aldrig pushat för min riktiga sponsor, Loft Sails, utan jag gör bara recensioner för prylar jag köpt. Då är det upp till mig att tycka bu eller bä om olika saker. Det är bara efter mina tävlingsframgångar som jag tackat Loft (och Carbon Art, som dessutom inte ger rabatt). Jag har dessutom inget kommersiellt syfte i form av att få en massa trafik till min blogg i form av klick på banners, eller att någon kräver att den ska finnas. Jag ser den som att ge dem som vill läsa, att ge en inblick i livet som speedvindsurfare, kring tävlingar, spots och prylar.Jag har inte kollat Boards-forum på länge (det brukar vara så dött) men om inte den här killen hade pushat sina grejor på olika ställen, så hade vi kanske inte fått reda på att de fanns. Och kanske är denna dräkt lika revolutionerande som just Gul-dräkten var på 80-talet, eller Sola på 90-talet… Hur många är vi inte som är tacksamma för att Kelva Freesport satte ett intropris på Gul Steamer så att man hade råd att slippa frysa?
Funkar den här slangdräkten, så lär väl de stora drakarna snart komma med utvecklade kopior. Min syn är nog att fler borde passa på att handla när pundet är så billigt!PS Tunn tröja, poängen är att dra in luften i och värma den inne i dräkten, (det funkar skitbra), så tunn tröja inte ett alternativ, men såklart kan man tillverka/modda om sin egen dräkt med lite slangar, om man tycker man har tid med det.
-
Nu har jag läst den engelska tråden. http://forums.boards.mpora.com/showthread.php/67930-No-more-cold-hand-problems-while-windsurfing!/page1
Intressant, det här med SPAM PÅ Forum tycker jag. Det är ju uppenbart så att Ianovate har gått in på olika forum och pushat sina grejor, men som jag uppfattat det, bara under den avdelning som heter typ “Equipment” eller “Branchnyheter”. Jag måste säga att jag och många med mig, uppskattar att få reda på nya saker. Så var det även på 1900-talet med tidningen Surf Sport, där fanns också tips på nya grejor (de flesta ganska kass, så här i efterhand). Jag gillar att prova nytt, och hittills är det oehört sällan någon ber mig om att prova deras saker. Alltså så måste de få Spamma lite. Sedan är det upp till spammaren att spamma för mycket (som Konan gjorde för 5 år sedan, enligt de flesta av oss här på Steffo) och då får de skylla sig själva. med den badwill som skapas.
-
Tack Anders, läsvärda inlägg å tankar. Gillar också dräkten, mycket för att det är kul med innovation.
Inlägg, forum och spam är väl lite av en ständigt pågående debatt, jag har själv varit ute i tassemarkerna kring vad som är läsvärd prylinfo och mer tveksam prylhyllning. Även om jag eftersträvar det förstnämnda och helst vill förbli någotsånär balanserad, men ibland tar entusiasmen över, ah!
Och, som sagt, jädrar vad lågt pundet står nu…
-
Sådär, då var det ultimata testet avklarat.
nästan 3 timmar på vattnet Fiskebäck 8-18 m/s. 4C i luften, 1 C i vattnet.
Med Prolimit öppna vantar blev tummarna kalla.
Med Dakine CWM som klippts upp i handflatan, varma händer hela dagen. även tummarna då CWM är bättre gummi i tummen.
I övrigt lagom varm dräkt som inte läckte en droppe.Jag gissar att de flesta kommer skaffa en sån här dräkt inom ett par år.
Och troligen kommer det massa kopior eller liknade lösningar, eftersom det funkar så bra.
-
Intressant, men det måste till att komma med någonting snyggare och cleanare före jag följer, t ex mindre plattare (alltså inte runda) rör som gå helt och hållet inuti dräkten direkt in i huvan, in i armarna och in på ovansidan av handsken.
När det kommer så vill jag fortfarande inte tro att det funka med öppna vantar när man kör i kallare temperaturer och blir spolad i vågorna utan jag tror att det är slutet som gäller och då blir jag tveksam till hela konceptet med luft ut och ingen cirkulation tillbaka. jag väntar på att något bra kommer som kan användas med de snyggare etablerade dräkterna som finns. Passform är a och o tycker jag.
-
@dude 718756 wrote:
Intressant, men det måste till att komma med någonting snyggare och cleanare före jag följer, t ex mindre plattare (alltså inte runda) rör som gå helt och hållet inuti dräkten direkt in i huvan, in i armarna och in på ovansidan av handsken.
När det kommer så vill jag fortfarande inte tro att det funka med öppna vantar när man kör i kallare temperaturer och blir spolad i vågorna utan jag tror att det är slutet som gäller och då blir jag tveksam till hela konceptet med luft ut och ingen cirkulation tillbaka. jag väntar på att något bra kommer som kan användas med de snyggare etablerade dräkterna som finns. Passform är a och o tycker jag.
Som svar på din bump, vill jag tipsa om en erfarenhet, vilken jag gjort mig under en tidigare karriär inom militärt samt tekniskt (Cave CCR och Deep CCR, Helsluten Trimix Rebreather, Inspiration) dykeri. Har arbetat som Ubåtsräddningsdykare (Våtklocka, samt Mantis) på HMS Belos och Mindykarofficer/Welterdyk i Marinen, samt senare mest med sportdykarutbildning i Sverige, sedan i Karibien, där jag även tidvis utbildat och guidat inom Cave, Blandgasdykning och Rebreather.
Har initialt provat ett antal olika torrhandskar, med ringar, inom anläggnings- och militärt dykeri, men detta är en ganska osmidig lösning. Någon gång på 90-talet (kanske tidigare?) dök det i Sverige upp latexdoppade arbetshandskar, med koniska manchetter. Dessa är lätta att ta på själv och är mycket tunna och ger därför (i mitt tycke) bättre känsla än tunna neoprenhandskar. De första jag skaffade var av fabrikat “Seemann Sub” och funkade bra för teknisk dykning.
(Efter att de legat kvar i en låda i Sverige under c:a 6 års tid, medan jag “korsade Pölen” med egen båt och därefter förlustade mig med att jobba med sport-, fri- och avancerad teknisk dykning på Bonaire, Cayman Islands och Cozumel, insåg jag vid hemvändandet att latexmanchetter ej håller för evigt…)
Har sedan införskaffat ett par “Nordic Blue” (inte Norwegian Blue..) vilka är designade i Sverige (tror jag). Dessa är rätt lika Semann Subs handskar, tycker jag.Viktigt är att isf skaffa den koniska varianten (EJ med ringar) för att kunna ha dem till vilken typ av dräkt som helst och för att kunna ta på dem själv…
Kostar drygt en femhundring och kan avsevärt förlänga din vindsurfingsäsong.
Kolla gärna Prisjakt, men om du även går in på följande sida, kan du se en del tips och bilder samt “sizing”
http://www.oceanictech.se/index.php/nordic-blue-torrhandskar.html
(Har själv inga ekonomiska intressen i detta, men skulle uppskatta om det fanns fler på vattnet i decembermörkret, när manvindsurfar på kvällen i Fiskebäck, Askimsviken, Björlanda eller liknande)För att återföra till trådstarten kan sägas, som tämligen kunnig och erfaren torrdräktsanvändare (med en del dyk bakom mig, där ett dräkthaveri skulle kunnat leda till en avbruten dekompression samt grav hypotermi, vilket då kunnat leda vidare till en kall död, alternativt till andra problem, såsom grav neurologisk problematik eller andra sequele av svår tryckfallssjuka), att konceptet med ovannämnda dräktsystem verkar vara genomtänkt och rimligt.
Då jag själv är utbildad på och därmed har dykt med, sk. “Varmvattendräkt” vid klockdykning, kan jag tycka mig se att vissa delar av konceptet kan vara hämtade därifrån. (Dock slipper man ha med sig ett varmvattenaggregat på 1 ton, som kan kosta någon miljon och som skulle påverka planingströskeln en del..)
Lycka till med vintersurfandet! -
Åh, någon som kan något om detta från dykeri! Perfekt!
Som jag ser det är den kanske främsta utmaningen inom vindsurfing att man greppar hela tiden samt att det smiter åt runt handleden, vilket ger problem med kramp.
Funkar de där blåa även om man vindsurfar? De ser lite klumpiga ut? Jag har fasen testat minst 10 olika handskar och det jag fortfarande ogillar minst är öppna tumvantar.
-
Hej Masse-
Ur min synvinkel (Jag gör inget särskilt avancerat på vattnet, till skillnad mot mina tidigare aktiviteter under vattnet, och inget hoppande eller snurrande) tycker jag att den typen av handskar är grymt sköna och även funktionella.
Vid dykning är de egentligen mer bökiga, då man pga tryckvariationer, kan få en plötsligt uppblåst, eller squeezad (och därmed kall) handske, vilket man måste motverka med plastslang mellan dräkt och handske eller liknande alternativ. Allt detta bök slipper man vid vindsurfing.
Manschetterna kan klippas och sättas högre upp på underarmen, eller utanpå dräkten, mot glattneopren, eller latex om man kör med torrdräkt.
Man kan nog välja en mer slimmad storlek om man inte ska dyka med den, då man kanske inte behöver någon underhandske på vattenytan. (jag har kört utan, vilket funkat bra)
Jämför med latexdoppade arbetshandskar för yrkesfiskare -enda skillnaden är manschetterna.
Snikvarianten kunde vara någon typ av kraftig diskhandske i stor storlek, med innerhandske av ull. Jag har sett folk dyka med detta till torrdräkt, men det skulle jag knappast rekommendera. Ett handskhaveri med nedkylda fingrar kan ju ha lite större konsekvenser om man dyker.I övrigt, lite OT, har jag en del misstankar om att kramp/utmattning av händer kan förebyggas av specifik träning av handmuskler och underarmsflexorer. Jag har själv börjat träna med IronMinds CoC (Captains of Crush) grippers, sedan ett par månader tillbaka. Oavsett hur mycket man hinner vindsurfa, kan man säkert ha nytta av större handkraft. Jag har snabbt utvecklat ett närmast Aspergianskt särintresse för detta 🙂
Har skaffat CoC Trainer, CoC #1,5 samt den nya modellen Zenith #2 och klämt ihop dessa. Har även skaffat några RB (Robert Baraban) grippers; RB210 samt RB300N, vilka jag inte är nära att klara i nuläget, men jag jobbar på det. (Tror att det är svårt att hitta särskilt många som klarar av att klämma ihop min RB300N, förutom en del klättrare på hög nivå (Pardon the pun!), men kanske någon enstaka vindsurfare, samt kanske enstaka bodybuildare på elitnivå…)
Jag har alltid känt mig klen i nyporna och tyckt mig begränsad i vindsurfingen pga. detta. Ffa. när det gäller överriggade vattenstarter, då man ibland lyckas bli katapultad direkt. Om man väger runt 100 kilo, blir det snabbt jobbigt, efter ett tiotal snabba vattenstarter.
Efter att ha kommit igång med gripper-träning har jag känt att det blivit ganska mycket bättre vid vindsurfing. Sist jag var ute kändes det som att jag kunde ha klarat mig ganska länge utan sele och jag insåg att tidigare problem är helt borta. Lyckades också med lätthet vattenstarta med ett NS Ram 9.8-segel. (det kanske inte hänger så mycket på hand/underarmsstyrkan egentligen och kanske inte är så svårt heller egentligen- ska testa med mitt MauiSails 11.0 nästa gång, sen får jag se om det blir läge att prova med 12.0)
Hur som helst- om nån har frågor om gripper-träning kan jag säkert ge lite tips. Även smart att beställa direkt från Staterna- jag har betalt exakt samma frakt som annars hade gällt inom Sverige och har inte åkt på nån moms, efter 4 separata inköp 🙂 -
Med tanke på uppradningen av alla gripper-modeller så HAR du redan tydligt utvecklad Asperger. 😉
Förutom det så kan jag bara hålla med om träningen, jag klättrade mycket förut och fick aldrig kramp. Nu är jag bara en klen liten småbarnsfarsa och får kramp av att rigga.
Logga in för att svara.