Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Foil med standardbräda?
Taggad: foil
-
Foil med standardbräda?
Publicerad av micke_g på 20 februari, 2019 vid 23:14Halloj!
Har som många andra provat foil nån gång och det verkar kul. Framförallt kanske man kan få några flera dagar på vattnet med lättvindsfoil. Men jag är inte så supersugen på att köpa en bräda till (man har ju ändå rätt mycket prylar som det är). Funderar på om jag kan använda min Futura wood 121 l (75 bred). Den har ju då standard tuttlebox och inte deep som de allra flesta foils verkar vara framtagna för. Efter en del googling och läsning av testreviews så verkar det finnas minst tre foils som dels har en tryckavlastande platta under och dels funkar med vanlig tuttle. Det är RRD WH Flight, Naish Trust WS och Slingshot H11. Man har ju hört om brädor som knäckts och fenboxar som släppt. Är det nån som har en teori om en setup med futuran och nån av dessa foils borde funka? Jag vet att en standardbräda kanske inte ger optimal foilupplevelse p.g.a. placering av fotstroppar, mastfot m.m. – men jag tänker att det kanske borde räcka rätt långt för en foil-rookie. Vad tror ni?
Foil-wannabee
/Mickebjorn-daniels svarade 5 år, 9 månader sedan 8 Medlemmar · 18 Svar -
18 Svar
-
Hej
Jag har beställt en NP Glide wind, den är byggd o h utvecklat på sup och små PB brädor. ”Billig” oclså (7500:- ny)
Tror många förändringar kommer ske inom foil fortfarande. Jag menar, kan mam paddla igång en foil med sup kan det ju knappast vara omöjligt att bygga foils som fungerar bra med befintliga brädor och boxar
-
Under 2018 har jag använd en NP alu foil (rosa) till följande slalom kit:
Mistral 137 slalom, 82 bred, deep tuttle box, 2014.
Simmer 8.4 race.Än så länge håller boxen och jag har inte försarkt den.
Jag skruvar fast foilen som vanligt men med en byt av en skärbrädan och rätt så stora bryckor under skruvarna (så övan på brädan) för att fördela trycket så mycket det går.Det har fungerat rätt så bra men jag tycker att även min slalom brädan saknar bred vid bakstropperna när jag kör med 8.4. Man kan inte riktig trycka ner kanten ordentlig men det går att köra i vind mellan 5-7 m/s sen blir 8.4 lite stort. Jag kommer nog att testa att montera en skateboard vid bakstropperna för att stå lite bredare.
När jag körde med 5.3 vågsegel tyckte jag att problemet var mycket mindre och man står mer komfortabelt och balanserat men då blåste det också lite mer, rund 8 m/s. Den foilen som jag har ger nog inte så mycket lift tror jag som en NP glide foil gör.
När det gäller hålfastighet skulle jag nog satsa på något som NP glide i dit fall. Den stödjer din brädan från undersidan och har en adaptar som passar till din brädan. Du lär nog kunna komma igång tror jag i 6-7 m/s och du kan köra med vågsegel (<6m2).
-
Gliden ska tydligen ge brutalt mkt lyft. Motsvarande formula fast med 4.7-5.3 (alltså 4 m/s minst). Antagligen är den inte så snabb däremot.
-
Körde foil några gånger förra året med en Starboard GT Alu Foil och med en äldre Falcon 110 slalom som nu har en förstärkt fenbox. Fungerar helt ok men stancen blir inte riktigt optimal då brädan är lite för smal i aktern och det blir att man står ganska upprätt. Funkar inte riktigt att ha foten i bakstroppen, jag brukar oftast ta bort bakstropparna helt då man behöver justera trycket där en del under gång, främre stropparna fungerar bra däremot. Är lite sugen på att köpa en mer foilspecifik bräda som har mer bredd i aktern.
- Detta svar ändrades 5 år, 10 månader sedan av irieman.
-
När det gäller NP då kan nog vara bra att dubbel kolla om de har en vanligt tuttle box adapter.
Det verkar iaf att de har en till deep tuttle och en till power box.Du kan ju testa att köra utan stöd på undersidan men jag tror nog att risken är rätt så stor att det inte kommer att håla i längden. Isf skulle jag nog sätta in en ny “foil ready” box från början. Har för mig det kostar rund 1500kr i butiken.
På din brädan tror jag inte att det blir komfortablet att foila med segel större än 7m2.
-
Hej
Om du har en futura som är 75 bred så skall du inte har för kraftfull foil. Dvs unvik de med längs fuselag och mast. Fuselag under 90 och mast under 85 är mitt tips. Starboard Freeride eller GT är superstabila och snabba och passar perfekt till futura. -
Jag dammsög nätet inför min investering så kan dela med mig av mina funderingar här.
Det verkar finnas två skolor, en del förespråkar specifika hi aspect vingar, stora race segel, och breda specifika foil brädor med förstäkta boxar tex f4 foils medan andra tex naish, go foil mfl kör med små lätta vågsegel med få lattor och low aspect vingar och den typen av foil funkar nog bra till en standardbräda, exakt varför vet jag inte men tex naish hover brädor har bakre stropparna längre in. Np glide utvecklades från början till surf och sup och är en kopia av go foil, men de kom på att den funkade bra att vindsurfa med, och är bättre än go foilen för vindsurfing, vet dock inte varför. Jp och en del andra brädmärken avråder dock från att sätta i en foil i powerboxen men var själv inne på np glide foilen först till en gammal skruttig powerboxbräda men ändrade mig sen och gick all in med Jp 150 liters foilbräda och np kolfiber foil. Beställde från surf keppler och fick ett superbra pris1400 euro för förra årets foil med två vingar. Har inte hunnit prova än men sticker ut så fort isen smälter. Jp 150 ska tydligen flyga i nästan ingen vind alls. Är sjukt taggad!
jag har aldrig provat att foila…och även första gången jag skriver i detta forum.
Satte precis ihop kittet och det ser ju helt sjukt ut…brädan är väldigt kort och bred..nästan fyrkantig. Ca 1 x 2 meter och sen ufot i fenboxen som ser mycket större ut än på bild.
Personligen tror jag att seglingsställningen blir bekvämare med den bredare tailen och jp verkar vara välutvecklade grejer (är också sugen på deras foilsup eller prone, kanske skulle va nåt för Torö?) Jp foilsupen ska gå att vindsurfa med också men finns väldigt lite info från tillverkaren och verkar inte va så många som gör det. Eller är det helt enkelt för nytt, finns det någon som provat “Windfoilsup”?
-
När det gäller NP då kan nog vara bra att dubbel kolla om de har en vanligt tuttle box adapter.
Det verkar iaf att de har en till deep tuttle och en till power box.
Du kan ju testa att köra utan stöd på undersidan men jag tror nog att risken är rätt så stor att det inte kommer att håla i längden. Isf skulle jag nog sätta in en ny “foil ready” box från början. Har för mig det kostar rund 1500kr i butiken.
På din brädan tror jag inte att det blir komfortablet att foila med segel större än 7m2.
Helt rätt – NP glide verkar tyvärr vara Powerbox eller Deep Tuttle only :(. Är ju rookie på foil och är som sagt i första hand ute efter att kunna köra i lättvind.
-
Hej
Om du har en futura som är 75 bred så skall du inte har för kraftfull foil. Dvs unvik de med längs fuselag och mast. Fuselag under 90 och mast under 85 är mitt tips. Starboard Freeride eller GT är superstabila och snabba och passar perfekt till futura.
Tack för tips – men Starboard foils är väl Deeptuttle? Det lär ju inte funka så bra på min Futura.
-
Aha, den har vanlig tuttle, missade den infon. Numera har futura deep sen nått år.
-
Det verkar att slingshot och RRD alu foils passar i din brädan iaf med vanligt tuttle box-adaptar.
RRD känns mer som freeride.
Slingshot har båda freeride och mer stora vingar med stor ytan typ >1500cm2 som infinity 76 eller 84.Det beror på hur du vill köra.
Om man inte kan har en race foil iaf då skulle jag välja en stor vinge som med slingshot med infinity. -
Np glide foilen finns också med platta för 2st us typ boxar, skruva sedan fast den i en plyfa och sen spännremmar och silvertejp runt brädan och varför inte en vagnsbult genom fenboxen med en mindre plyfa bit på andra sidan fenboxen som en stor bricka. Har dock inte provat detta men tror det borde funka, iaf till att testa foil med brädan. Sen kan man sätta in två nya fenboxar vid sidan av befintlig tuttlebox eller helt enkelt byta till deep tuttle box.
En annan lösning är förstås att gjuta en egen fenadapter med tuttleboxen som form, minns någon som konverterade sina usbox fenor till powerbox på detta sätt. Men tror ändå inte den vanliga tuttleboxen är stark nog så kanske onödigt jobb.
-
Hej, jag önskar råd inför min andra säsong vindfoiling så lånar jag denna tråd.
Köpte ifjol en rosa NP-alu-foil som jag kombinerade med en urgammal formulabräda (L260xB94xV145).och 7,5 freeride-rigg. Jag väger ca. 80+ och håller mest till i en vik i Vänern (med ovanligt mycket sjögräs ifjol tyvärr). Funkade ganska bra rakt fram men var väl inte direkt nära att sätta någon flygande gipp och på höstkanten blev det sprickor undertill vid fenboxen.
Så nu funderar jag hur jag skall göra denna säsong? Har inga race-ambitioner men vill ju kunna foila/surfa med hyfsad fart och framför allt i ganska låg vindstyrka med befintlig alu-foil.
Just nu ser jag 4 alternativ:
1. Reparera/förstärka den gamla formulan för ett prova-på-år till.
2. Chansa med, ev. förstärka, min något nyare formula SB161 (L230xB100xV160)
3. Köpa en ganska bred foilbräda typ JP Hydrofoil 135 (B86)
4. Köpa en något smalare foil/surf-bräda med avrundad akter typ Bic Techno FR 130
Tanken med alt. 4 är delvis för att få en stor freeridebräda för att byta till vanlig fena om vinden ökar för mycket för att våga foila. Kanske blir det en för stor kompromiss och det är bättre att satsa på en fullbred foilbräda och byta till min mindre freeride när vinden ökar? Materialval, tyngre/billigare eller lättare/dyrare? (Ett 5:e alt. kunde kanske vara nya Fanatic Stingray, med sina dubbla fenboxar, men då kanske inte min nuvarande foil som har deep tuttle passar?)
Har ni några bra råd, särskilt ang. alt. 4, ni som kanske har provat lite olika?
Logga in för att svara.