Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Slalom, Speed & Racing › Formula "wannabe"
Taggad: racing
-
Formula "wannabe"
Publicerad av saibot på 1 januari, 2006 vid 17:04Tjenna!
Jag är ny här på forumet och skulle gärna vilja ha en hel massa tips om formulasegling. Jag har vindsurfat i flera år nu och tycker att jag kan hantera mina gamla surfprylar fullt tillräckligt för att ta steget uppåt till något nytt.
Självklart vill jag ju utvecklas som surfare och framförallt nå högre hastigheter. (blir ju trött av att plaska omkring i deplacementsfart)Formulabrädor verkar vara lättplanande och samtidigt kombinera hastighet med viss stabilitet. Eller har jag fel???
Jag har funderat på att skaffa mej lite lätt begagnade prylar med några år på nacken, som i bästa fall inte kostar en hel förmögenhet men som ändå är något att ha. (tips?)
Är det någon av er som kan rekommendera mej några “billiga” brädor/riggar som jag kan ha som insteg i formula???:smile: (helst som man kan fortsätta att utvecklas med ett tag framåt oxå)
Efter att ha använt mitt gamla segel på 6,5 kvm som känns “stort” och väldigt okontrollerbart i hårdare vindar så är jag lite skraj för dessa enorma formulasegel. Känns som att eftersom de nästan är dubbelt så stora(de största)så borde de vara dubbelt så klumpiga….:ooo: Men man kan väl inte jämföra nytt med gammalt på det viset…
Ni som kör formula nu, vad började ni med för grejor? (kunde va lite kul o veta 😉 )
Alla tips angående formula mottages varmt
mvh
Tobiassoundwave svarade 18 år, 9 månader sedan 13 Medlemmar · 32 Svar -
32 Svar
-
Hejs!
Tips ang Formulasegling överlåter jag tilldom som verkligen kan den biten, men:
Jag har funderat på att skaffa mej lite lätt begagnade prylar med några år på nacken, som i bästa fall inte kostar en hel förmögenhet men som ändå är något att ha. (tips?)
Kan passa på att göra reklam för min egna utrustning som är till salu. Kika på följande länk för mer info:
-
Formulasegel är definitivt satans tunga och klumpiga, inget snack om saken. Jag har visserligen bara en 9.7:a, men i början orkade jag knappt bära ner seglet till vattnet.
Å andra sidan så har de trevliga sidor med. Klumpigheten märks inte speciellt mycket när man seglar, då märker man mest att de är grymt välbalanserade, stabila till max, har enorma vindregister och ger massor av drag även i de allra svagaste vindarna. Däremot innebär slag och gippar en hel del baxande.
En lösning på de flesta problem med formulaseglens klmpighet kallas tung styrketräning. Rekommenderas!
-
Jag började segla formula förra året och köpte en begagnad utrustning med ett segel på 11 m2. Det är den överlägset bästa investering i segeltid jag gjort. Det tar ett tag att komma underfund med hur den skall hanteras, framförallt i jipparna, men dubbelt så tungt tycker jag inte att det är. I vart fall inte vid friåkning. Skall man maxa med jupa slörar osv blir man snabbt mör i benen förståss. Se det som det roigaste träningspass du kan tänka dig.
Jag kan starkt rekomendera formula för alla som kan hantera en senterbordslös bräda. Du skriver inte vad du seglat på tidigare eller hur mycket du väger. Jag tycker mitt segel på 11 funkar bra och byter ner till 7,3 när det brallar i. Jag letar efter ett sörre segel inför sesongen men jag väger 90+. Hör du till den lättare skaran räcker kanske ett mindre segel på runt 10.
-
Hej
Det är helt korrekt att Formulan kombinerar hastighet med stabilitet. Brädan är ju en meter bred vilket ger bra stabilitet och är man riktigt duktig går det ruskigt fort på slören!!! Proffsen kommer upp i över 30 knop även om det inte blåser speciellt mycket! Själv så toppar jag på 25 – 26 knop enligt GPSen med min Starboard 147 men jag har mycket kvar att lära.
Skall du endast ha ett segel rekommenderar jag en 10.0 eller något mindre som ett första Formula segel om du väljer ett segel från år 2001 eller nyare. Köper du ett äldre segel än 2001 bör du gå ner någon kvadratmeter i storlek. Om du satsar på två segel välj 11.0 + 9.0 om du väger mindre än 80 kg och 11.6 + 10.0 eller 9.5 om du väger mer. Vill du tävla (vilket är det absolut roligaste med Formulan 🙂 bör du ha 11.6 som största segel i svenska förhållanden om du inte väger mindre än 70 kg för att ha en chans i lättvind. Rent generellt gäller annars att desto senare årsmodell på seglet desto mer vind klarar det utan att du blir överriggad. De nyare Formula seglena kräver ruskigt mycket nerhal så då är det bra att skaffa en nerhalsvev för att spara ryggen. Jag använder följande och den fungerar bra http://www.surfbutiken.se/products.php?cid=17&pid=59.
Kom sedan ihåg för att komma upp i planing i lättvind krävs det 5-6 rejäla kraftiga pumptag med hela kroppen så man får upp brädan ur vattnet och börjar bygga upp skenbar vind. Innan man börjar pumpa så tänker man ofta att det är helt omöjligt att plana i den svaga vinden men sen efter ett några rejäla pumptag med hela kroppen så gör man det ändå 🙂
Bara att gratulera till en vindsurfing framtid med oerhört mycket mer planing än du haft tidigare!!
Mvh Håkan
-
Hej igen!
Och tack för alla bra svar!Jag antar att jag är på gränsen till för lätt när det gäller formula då :tongue:
Jag är ca 1.80 lång och väger knappt 70kg. :smirk:Tidigare har jag mest seglat brädor med centerbord. Fast i olika försök att maxa dessa så har jag fällt upp det och lyckats plana en del. Dock var det hyfsat ostabilt 🙂
Alla brädor och segel som jag har provat har varit från 80-talet…:grin:Är det något speciellt märke man ska leta efter på brädan resp. seglen?
Svårt att säga kanske, men vad är ett rimligt pris för ett komplett set?
Det behöver inte vara toppkvalité eller helt nytt för jag hade nog inte tänkt tävla (inte till en början iaf)
Samtidigt vill man ju ha bra grejor som håller ett par år.Lite läskigt egentligen att man åka så fort med så lite vind, men såååå kul!
Kan ett 9-10kvm segel passa till mej som är en lätt nybörjare tro?
Hur många liter ska man satsa på? Eller vilka andra mått?mvh
Tobias -
Helloj,
70 kilo är absolut INTE för lätt för formula. Möjligen är det enklare att vinna VM och kanske till och med Svenska kuppen om man ligger på några fler kg, men är inte det det primära målet funkar 70 kg utmärkt på formulaprylar.Själv ligger jag på 77, 78 kg och har inga som helst problem att hantera största seglet, dvs en 12.5a, därmot kan man om man har superteknik klara sig på betydligt mindre även i lättaste vindarna.
En helt anna sak är kompetens, dvs hur bra vindsurfare man är. Att hoppa från centerbordsbräda av det lite äldre slaget direkt till formula är nog ett rätt stort steg. Jag är övertygad om att det går (bra) men inte helt med automatik. Du skulle kunna ta en omväg via en stor freeride som visserligen är lite enklare att hantera, men också planar senare. Är du bara beredd på att det kommer ta några gånger på vattnet och att du är villig att kämpa några gånger skulle jag inte tveka på ett beggat formulakit.
Det dyker upp kompletta utrustningar för under 10 000:- relativt regelbundet och det är nog bättre att kolla skicket på respektive utrustning än att avgränsa sig till ett visst märke. Det viktigaste är att du får ihop ett kit än exakt vilket, men ett segel på runt 11 kvadrat är nog inte helt fel. Ner mot 10 funkar också men då vill du nog gå upp lite i storlek när du börjat få kläm på grejorna.
På vindsurfingförbundets årsmöte föreslog jag styrelsen att de skulle arrangera ett vårläger på till exempel öland, bland annat med fokus på att introducera nya formulaseglare i klassen, dvs lära ut de grundläggande knepen både på land och vattnet. Förhoppningsvis får Sebastian och de andra i förbundet arslet ur vagnen och arrangerar ett dyligt läger…
Vi ses på vattnet!
/Jesper
-
Jag är inte alls rädd för att öva eller för att det kommer att ta en tid att lära sig tekniken för formula, snarare tvärt om, det är kommer att bli en riktigt kul utmaning. 😉
Jag kan förstå om <70kg är lite i lättaste laget för de största seglena, men jag inbildar mej att brädan måste plana lättare om man väger mindre, men vad vet jag :confused2:
Sen får jag väl satsa på ett lite mindre segel i så fall. Kanske ett på ca 10.0 passar mej till att börja med?
Men brädan då? Vilken bredd/volym är lämpligast?
Är det någon större skillnad på brädor och annat från t.ex. -99 –> -04???När man ska kolla skicket på utrustningen, vad är det man ska kolla efter då? Hur vet man om det är bra eller dåliga grejor? Tips? 🙂
Slutligen, finns det några fler bra, svenska vindsurfingsidor, där det finns en marknad för begagnade prylar?
Återigen, TACK för alla bra svar! 🙂
mvh
Tobias -
Köp o sälj sidorna på detta forum är ett lysande ställe att leta prylar på. Det brukar dyka upp prylat med jämna mellanrum till bra pris!
Och så får jag grattulera till ett bra val, jag skulle inte kunna tänka mig en surfutrustning utan formula kittet!
-
Jag var i ungefär samma sits som du förra året.
Jag ville köpa en bräda som planade tidigare än min gamla och kunde ta större segel. Mitt val stod mellan ett kitt med starboard/gaastra (4 år gammalt c:a 10´) eller Fanatic/windwing 1-2 år gammalt för c:a 17´. Jag valde det senare (Jesper B gamla) och har inte ångrat mig.
Mitt tips bestäm hur mycket pengar det får kosta och köp så nytt som möjligt.Jag är avsevärt tyngre än du ( + 100) och blev rekommenderad Fanatic brädan j.fr. starboard som kanske passar lättare killar bättre?.
Jag satsade på 12,5 segel för att få maximal planingstid men det är bändigt på land och i gippar. Det använder jag ( planar ) i vindar mellan 3 och 7 m/s.
Jag köpte oxå ett 10.0 segel som är lättare att hantera men när det blåser tillräckligt för det ( mer än 6 m/s ) väljer jag ofta en mindre bräda.Kolla brädor efter mjuka områden ( kläm tryck och knacka ) sprickor och vattenläckage.
Kolla att segel och mast passar ihop, rätt styvhet och böjkurva.
Kolla in belastningspunkterna i seglet topp/nedhal/uthal och cambrar/lattor samt efter veck i monofilmen. Jag har fått laga ett toppband och en reva i monofilmen vid nedhalet och det gick på 500 hos lokale segelmakarn.Träna axlar och armar på gymmet i vinter och räkna med enheldel fixande och trimmande av grejorna innan man får det att funka som man vill.
-
Jag brukar bli lite sugen på att skaffa formula varje sommar, men är man lättviktare som jag (ca 68 kg) så funkar faktiskt hypersonicen rätt bra som lättvindsbräda också (om man inte skall tävla då alltså).
Man går ju självklart inte lika högt mot vinden men på slören hänger man med hyfsat bara man har bra tryck i grejorna. Att köra med samma bräda med allt från 9.8 och 51cm fena under lätta dagar till 5.3 segel och 30cm fena när det brallar på, det vet jag ingen annan bräda som fixar! :cool2:Lite sugen är jag allt på en formula och ca 11 kvadrat fortfarande, men vart tusan gör man av brädan när man inte seglar, kan man ha den som köksdörr kanske? 😮
-
[QUOTE=men vart tusan gör man av brädan när man inte seglar, kan man ha den som köksdörr kanske? 😮
Pingisbord är en klassiker… då är nog Fanatic (helst 05 och 06) att föredra framför senare års Starboard. Misstänker att nya F2 är lämplig med grundaste inställningen på de reglerbara cut-outsen.
/Jesper B
-
Hejs!
Nu har jag kikat lite efter olika brädor och riggar och har bl.a. fått ett erbjudande på en “F2 T-REX FORMULA RACE” (2003)[se bild]
Övrig info: L=272cm , B=99,5cm , V=168l
Tänkte kolla med er kunniga här på forumet vad ni tror om denna som en första-formula.
Den sägs vara i mycket bra skick och ser ju riktigt fin ut på bilden.Men självklart behöver man ju en rigg till den oxå…
Jag skulle vilja ha en komplett rigg med ett segel runt 10.0 till en hyfsat billig peng.–>Tips på lämpliga riggar uppskattas!<-- Jag har kollat lite här på köp&sälj avdelningen men jag hittar då bara ett o annat segel. :tongue: Vill ju ha med mast, bom, fot, förlängare oxå.
Sen vet inte jag hur man ska kunna veta vilken mastfot med rigg som passar ihop med just denna brädan :confused2:
Jag hoppades på att ni kanske skulle kunna se på bilden av brädan och ev. kunna säga va det ska vara för fot m.m.:grin:Vill helst inte slänga ut allt för mycket pengar på riggen heller…
Kan man få en komplett rigg för ca 2.000kr??? Eller blir det bara skit då?Nu var det slut på mina funderingar för denna gången:smirk:
mvh
Tobias -
För dom priserna du är ute efter? Nej. Som jag har förstått det så har master och bommar ett hyfsat andrahandsvärde. Tänk på att nypris för dessa master och bommar ligger ju runt 7-8000:- styck..
-
Brädan tror jag är bra att starta med. Alla normala mastfötter passar, endast riktigt gamla grejer har annat system.
Att få tag på en komplett rigg för 2000 blir nog svårt.
Segel går att hitta för ca 1000 kr som är OK.
Om du nöjer dig med alubom finns nya på Gunsails för ca 1300kr men jag skulle nog rekomendera en begagnad kolbom istället, borde gå att hitta från ca 1500 kr och uppåt. Tänk på att ett 10 kvm segel inte behöver mer än 260-270 lång bom, vilket gör att lite äldre (och billigare) formulabommar kan funka bra.
Förmodligen behöver du en 520 mast som man kan hitta från ca 1000 kr och uppåt.De billigaste seglen är renodlade racesegel som dock gör sig bäst på 100% kolmaster. De är oftast använda ganska mycket och kan vara rätt slitna även om de är hela. Därför kan ett stort freeracesegel med cambers vara ett alternativ eftersom de inte brukar vara likavälanvända och dessutom funkar bra med en billigare mast.
Freeraceseglen är oftast gjorda för tidigast möjliga planing men tål som regel inte lika mycket vind som ett racesegel i samma storlek.
Leta dels på köp&sälj här men också på Brugtmarked på http://www.riders.dk/windsurf/ och försök hitta segel och mast och helst bom i ett paket så vet du att det passar ihop bra.
Du borde kunna få ihop en rigg för 4-5.000 kr som är sjysst.
Du kommer att kunna vara ute och plana dubbelt så ofta som med “små” grejer!
Lycka till
Logga in för att svara.