Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Is & Snösurf › Hur får vi plogat i vinter?
-
Hur får vi plogat i vinter?
Publicerad av herr-pelegrin på 20 oktober, 2012 vid 11:08På förvintern är det vanligt att isbrädeåkare och isjaktsseglare åker till sjöar runt Stockholm och inåt landet för att hitta bra isförhållanden. En sjö med perfekt is kan dock bli obrukbar på några timmar vid ett intensivt snöfall. Kommer det sedan mer snö kan en sådan sjö i värsta fall vara körd för säsongen.
För de som åker långfärdsskridskor plogas banor runt stan men av flera skäl är det svårt att åka bräda eller isjakt på dessa banor.
Är det någon som har en idé om hur frågan om plogad bana för isbrädor och isjakter skulle kunna lösas? Ett plogat kryss lagt med hänsyn till vanliga vindriktningar kanske kunde vara en målsättning.
bicless svarade 10 år, 3 månader sedan 9 Medlemmar · 35 Svar -
35 Svar
-
Hej
Jag rekade detta kort förra säsongen inför Icecup Sweden i Stockholm. Det är svårt få kommunen ploga för issegling, de underhåller dock ibland vissa skridskobanor som en kommunal service.
Sen finns det plogkillar man kan hyra. Man behöver bara hitta en med lätt maskin för de flesta har rätt tunga grejer och kräver då väldigt tjock istjocklek för att ploga. Det finns ju lättare 4 hjulingar med plog.
Vi delar intresset av att ha plogade ytor med kitewingfolk och andra isseglare så bästa sättet tror jag är att engagera sig tillsammans med dem. Man kan möjligen även eska pengar från för plogning av idrottsförbund om man jobbar via föreningar. Jag tycker fler issurfare skall engagera sig i de förbund som finns eller bilda nya egna nätverk, det är nog effektivaste sättet få en säkrare sport och bättre förutsättningar. Man kan möjligen tänka sig en issurfdel i södertörns surfklubb.
Man kan även diskutera via facebookgruppen ice cup sweden som nu har 129 medlemmar vilket jag tycker är mycket med tanke på att den starta förra året och det är en rätt nichad pryl med issegling. Den inkluderar ju inte heller isjakter utan bara issurf , kitewing och viss mån snowkite.
-
Bra ide. Ska kolla med en kompis som har en minitraktor och vad det kostar.
Drevviken skulle då vara ett bra spot för permanent bana. -
Bicless – Jag tror att Du är inne på helt rätt väg att försöka skapa en organisation. Någon med kontakter i Södertörn kanske kan höra sig för? Klubben verkar ju vara väldigt aktiv. På detta sätt kan man också få ökat intresse för isbrädesporter.
Vindsökarn – Det vore toppen om Du kunde höra Dig för om plogning på Drevviken som ligger bra till för en hel del aktiva åkare. Du kan väl vädra Din idé med min isjaktsseglande granne som just lastat en bräda på taket som Du ska fixa? Genom honom har vi en fot inne bland isjaktsfolket. Det borde ju vara möjligt att gå samman för att täcka kostnaderna.
-
Låt säga, att det finns ett riktiga jävla blåshål rakt väster om stan, som redan har allt det där?.. 🙂
-
Det är lite svårt att få en uppfattning kring om det händer något på plogningsfronten. Jag summerar det lilla som framkommit:
1) Svennens kommentar om riktiga blåshål väster om stan som redan har detta;
2) Bicless idér om att via förbund, Södertörn el Facebookgrupper få till någonting;
3) Vindsökarens idé om plogning på Drevviken;
4) Själv har jag hört att isjaktsfolket diskuterar att försöka få till pogning på Ullnasjön.Är det någon som har något ytterligare att bidra med?
-
Kollade med kompisen han hade tillgång till traktor men kommer nog inte hinna med nån plogning.
Kanske kommunen som redan gör banan till drevviken kan köra en extra runda.
Har själv ingen erfarenhet av komunsamarbete så vet inte hur dom är att göra med. -
Ta reda på vem som plogar älta eller drevviken och kolla om han kan ploga lite extra. Troligen kostar det pengar få nån som plogar för jag har svårt att tro att kommunen vill betala för det eftersom det är ett särintresse. Då behövs en förening eller liknande typ som med fituna bommen som kan samla ihop lite stöd för plogning. Surfspot kan bidra om det finns andra intressen som bidrar med.
-
One can possibly ESKA money from the plowing of sports if you work through associations. I think more issurfare be involved in the covenants that may or form new own network, it’s probably the most effective way to get a safer sport and better conditions.
This point is really helpful…
-
Vi är ju några som visat intresse för plogning. Jag har dragit mitt strå till stacken såtillvida att jag pratat med en yngling på Muskö. Han disponerar en fyrhjuling med plog och verkade vara intresserad att hjälpa till framöver. Plogningen är dock begränsad till isar runt ön i fråga.
Vi kanske kan fundera lite vidare kring detta även för andra ställen men även över hur en sådan plogning bör genomföras. För att kunna göra något vettigt av plogningen är det några bitar att se över:
1) Vanliga vindriktningar vintertid?
2) Hur bred bör banan plogas – mimimun?
3) Är ett KRYSS en lämplig utformning? Är “ÅTTA” en bättre utformning?
4) Hur långt bör varje ben vara – minimum?
5) Hur bör “vändzonerna” se ut? Ska hela ytan vara plogad eller räcker det med en “ÖGLA” med snö i mitten? (Det kan bli väldigt mycket plogande om brädorna har stor svängradie och allt emellan ska plogas.)
-
Bra jobbat!
En fyrkant 300x300m vore ju grymt då kan man köra alla vindriktningar men det kanske blir för mycket att ploga.
En 8:a bana fungerar bra. -
Sådär ja!
En kille kommer med fyrhjuling imorrn och plogar på Drevviken fyrkant 400×400 större om snön är lätt.
Hade tänk att Utgångspunkt är Hagtornsvägen men för klara många vindriktningar så blir banan ganska långt ut.
Jag lägger ut stålar så länge. -
Har ni mycket snö?
400×400 meter blir helt galet mycket snö, jag hade en ide om att man sågar upp en vak som man trycker ner snön i, vet inte om det funkar dock… -
Kör upp en rundbana ,8 eller ett kryss .
Ploga upp 400 *400 med. En furhjuling tar flera dar
Logga in för att svara.