Senaste nytt Forums Vindsurfing Slalom, Speed & Racing hur snabb är en formula ?

Taggad: 

  • hur snabb är en formula ?

    Publicerad av anonym-anvandare på 27 februari, 2002 vid 10:08

    Går det att segla (speed) med en 30 cm fena och bra drag
    i 5.0, eller flyger brädan bara iväg.
    Bildas en luftkudde underbrädan då det blåser mycket ?
    Har sett några bilder då Kevin P seglar och
    det ser ut som att bara fenan är i vattnet.
    Dessutom så undrar jag varför man inte
    har två fenor istället för en. ( som hifly madd)
    Borde ju vara snabbare, tunnare profiler.
    Dessutom billigare.

    getwet svarade 22 år, 10 månader sedan 4 Medlemmar · 15 Svar
  • 15 Svar
  • swe-1

    Medlem
    2 mars, 2002 vid 18:02

    Nix, det går inte att segla speed med en 30cm fena och 5.0 på en formulabräda. Detta beror på att man måste matcha fenans längd mot brädans bredd och riggens storlek, det är som ett stort 3D-pussel. Du får för mycket hävarm över fenan med en formulabräda och bara 30cm fena vilket resulterar i att brädans lovartskant (den du står på) sjunker ner och då tappar man massor av fart. Detta brukar definieras med att fenan inte har tillräckligt med “lyft”.
    På de modernaste formulabrädorna som har en bredd mellan 90-100cm har man aldrig mindre fena än 60cm.

    Det går att ha en 5.0:a på en formulabräda, men endast för nybörjare i icke-planingsvindar. Detta beror på att, som alla säkert vet så flyttas generellt riggen bakåt i mastskenan desto mindre rigg man har på brädan. Detta för att den laterala tyngdpungten i seglet skall ligga precis ovanför (i lod) med brädans laterala tyngdpungt, vid full planing är denna väldigt nära fenan på en formulabräda. Då har man balans i brädan så att den varken lovar eller faller.
    När man riggar på en 5.0:a på en formulabräda så kan man inte sätta denna tillräckligt lång bak då mastskenan är väldigt kort. Detta medför att under segling måste riggen fällas extremt mycket bakåt, man tappar då tryck på mastfoten och brädan kommer att bli väldigt svår att hålla ned i vattnet. Ett större segel ger betydligt mer mastfotstryck då riggen hålls mer upprätt. Det är en av anledningarna till att formulabrädor seglas med stora segel även i mycket vind, de är konstruerade för det. Självklart är även formulaseglen konstruerade att seglas i mycket vind. I dag anväder man som minst 8-9m2 som minsta segel på en formulabräda. Dessa går för en medelmåtta som mig själv att hålla upp över 15m/s. Med bättre teknik håller man nästan en kvadratmeter till i dessa vindar. Det skall tilläggas att detta också beror på att brädan är bred, man får på så sätt bättre hävarm mot seglet.

    Det bildas ingen luftkudde under brädan när det blåser mycket. Formulabrädor går mycket “högt” i vattnet då de har en bred planingsyta som ger mycket lyft, det är anledningen till att de planar så tidigt som de gör. Denna planingsyta är mycket kort dessutom bromsar en bred och kort planingsyta mindre än en smal och lång. Titta på nya filmen från SWT2001 (man får den om man är medlem i SBF). Där är många fina bilder på bla 100kg Per Svanberg SWE-16 när han seglar i vindar på ca 4-5m/s, man ser tydligt hur endast 30-50cm av brädan ligger i vattnet och då är farten bara 15-18knop, tänk dig då hur mycket av brädan som ligger i vattnet i 30knop!

    På frågan om två fenor så är det så att en djup fena är effektivare än två korta, brädan ligger som bekant inte i vattnet hela tiden vilket gör att två korta fenor skulle tappa all verkan i mellanåt. Det som bromsar allra mest på en fena är virveln (vortexvirveln) som bildas längst ner vid spetsen på fenan, har man två fenor så får man två virvlar, alltså betydligt högre motstånd. Sen är det föståss vikten, dubbla fenboxar, fyra skruvar,två fenhuvuden mm. Formulabrädor är inte gjorda för max speed på bara slör som oftast är den snabbaste bogen, de skall även gå högt på kryss, då behövs en tjockare profil på fenan. Man skulle altså inte tjäna på att ha tunnare fenor på en kappseglingsbana totalt sett. Fenorna som används är en lagom kompromiss mellan hög toppfart och bra kryssegenskaper. Dessutom är det inte tillåtet enligt formulareglementet med två fenor.

    Agående toppfarten på en formulabräda så seglade föredetta världsmästaren Wojtek Brzozowski i 33-35 knop på slörarna i en tävling i europacupen i fjol. Detta gjorde han om jag minns rätt med en Starboard 175, Neil Pryde RS1 11.0 och Deboichet 70cm fena. Conny Bruzewitz SWE-22 mätte med GPS upp farten på slör för två år sedan till 30.5knop med en Fanatic Falcon 75 och Neil Pryde 9.3RX1 och orginal 54 fena.

    //JIMMY

  • anonym-anvandare

    Medlem
    2 mars, 2002 vid 21:58

    Är det så att Conny har det inofficiella hastighetsrekordet i Sverige?

    På Erstaviken ska väl nämnas också….

  • swe-1

    Medlem
    2 mars, 2002 vid 23:20

    Japp, någon som utmanar?
    Kanske skulle utlysa en speedtävling, snabbast på Erstan… http://www.twc.nu/info_snabbast.htm

    //JIMMY

  • anonym-anvandare

    Medlem
    2 mars, 2002 vid 23:47

    hade vi inte nån svensk som segla över 30 knop på en surfpartner bräda… hur fan de nu gick till …

  • anonym-anvandare

    Medlem
    3 mars, 2002 vid 16:55

    De e la bara å hoppa på en slalombräda och fräsa på downwind så har man Sverigerekordet eller? Det är ju inga som mäter speed ordentligt. Ta en sputnik och en 5m2 eller 6m2 och blås på…
    smile.gifSpeedy

  • anonym-anvandare

    Medlem
    3 mars, 2002 vid 18:12

    Visst hade vi en svensk som som seglade över 30knop, det var massor av år sedan. Och nu hänger just den brädan här hemma på min vägg…..

  • anonym-anvandare

    Medlem
    3 mars, 2002 vid 20:54

    hur många knop var det?
    kommer inte på namnet på han som segla …
    var det DRY brädan …. eller fanns de nå mer sorter .. ja hade en RAY sen fanns det väl en WET oxå …

  • joce

    Medlem
    16 mars, 2002 vid 20:09

    bringdal e väl svensk, han har ju kört 40+…

  • anonym-anvandare

    Medlem
    17 mars, 2002 vid 15:44

    i Sverige?

  • joce

    Medlem
    17 mars, 2002 vid 20:37

    vet ej, men svenska rekord kan väl även slås utomlands av en Svensk…

  • anonym-anvandare

    Medlem
    18 mars, 2002 vid 11:04

    Det var faktiskt så att först satte Olle Sivertsson nordiskt speedrekord på en standard Surfpartner DRY…. dagen efter var Stefan Axelsson ytterst nära att slå världsrekord (och det på svenskt vatten, i sydvästra skåne) han klockades för drygt 31 knop och var endast en knop från världsrekordet. Stefan körde på en custombräda shapad av han själv och brädbyggaren Micke Persson från Trelleborg!
    Detta utspelades 1985 under Surfsport speed som kördes i Höllviken och Klagshamn. Tävlingen skulle gått på “soptippen” i skanör men hårda vindar som nådde orkanstyrka tryckte undan vattnet och tävlingen fick köras i klagshamn istället. hade tävlingen gått tidigare på året hade vi haft en svenk världsrekordhållare!! Det ni….

  • getwet

    Medlem
    19 mars, 2002 vid 15:53

    Var inte Mikael Delfs uppe och tangerade eller petade något rekord med ett av hans custom bygge i det då unika materialet kolfiber/kevlar….??? Kanske är felupplyst men var det inte han som hade svenskt rekord på runda slängar 33knop?

  • Knatte

    Gäst
    19 mars, 2002 vid 17:45

    Svenska rekordet har Bringdal:
    SUE Anders Bringdal Fuerteventura, Esp Jul 95 41.11 knop
    kolla in på
    http://www.speedsurfing.de/index.htm

  • anonym-anvandare

    Medlem
    20 mars, 2002 vid 10:58

    Jag tror att Delfen hade rekordet ett tag.
    Som du vet har vi två brädor av honom på¨Öland.
    En kolsvart tunn sak, sen har vi en till.
    JPChenet.
    Har för mig att Get wet tävlade i denna diciplin också.

  • getwet

    Medlem
    20 mars, 2002 vid 12:05

    Just den han satte rekord med hänger hemma på min vägg (det sägs att det är den) och jag har kört ett par test repor med den. Smal som en vattenskida, tunn som ett löv i aktern och väger 4kg. Byggd i kolfiber/kevlar.

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Slalom, Speed & Racing hur snabb är en formula ?

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.