-
Kort Mauirapport
Nu är jag, tyvärr, hemma från mitt korta Mauibesök. Det blev en del schysst segling, även om det liksom sist jag var det var väldigt lätt vind. Mycket guppande alltså, vilket kan vara rätt utmanande på t ex Hookipa. Vågmässigt var det inte så stort. Några dagar med strax under mast och en hel del med mindre vågor. Seglingsmässigt sitter några snabba down-the-line-vågor på Kuau bäst fast i minnet. Avslutningen blev en riktig “Varbergsdag” på Kanaha i x-on, gubbhögt och 5.3 som också var kul. Totalt seglade jag ca 8 dagar av de 12 jag var där.
För övrigt blev jag uppvaktad av hajar en dag på Kanaha. Det var nästan ingen vind och jag hade guppat ut en bit utanför breaken i hopp om en liten vindby att gippa i. Till slut fick jag gippa utan vind och när jag därefter stog och balanserade dunkade det till rejält i brädan, så kraftigt att jag ramlade i. Jag tänkt först att jag seglat på något och såg också något stort svart i vattnet. Dock stog jag ju still och nästa ögonblick såg jag att det stora inte var någon fet trädbit eller nåt, utan en tämligen rejäl fiskliknande skapelse. Jag var rrätt snabb upp på brädan och drog åt mig tåna. Jag kan säga att det inte är helt lätt att krypa ihop mitt på en 70-liters vågbräda. När jag tittade mig runt såg jag tre stora fiskar i ca tvåmetersklassen simma runt ca två meter bredvid mig. Det var förstås en av dessa som simmat på mig. Jag har dålig koll på havszoologin, så jag var osäker på om det var haj eller delfin, hoppades på delfin, men befarade nog haj. Jag satt stilla på bräda ett tag och drev sakta från fiskarna, som som tur var i alla fall inte var aggressiva. När jag var 20m bort började jag närma mig bryten och tog det för säkrast att starta och dra iväg. En riggdragning i masten, fick det bli…
Jag såg fiskarna (på samma ställe) två gånger till den dagen. Jag kollade senare med badvakten och han bad mig beskriva fiskarna. Det visade sig tveklöst vara haj det handlade om, och vakten var väldigt intresserad av om de varit agressiva. “You got quite a story to tell” sade han, och bad mig räkna tårna. Som en fotnot sade han också att de endast haft en hajattack på alla år han jobbat på Kanaha, så det är långt ifrån farligt att segla där. Ett lite skoj äventyr var det, trots allt.
Annars har jag tillbringat en hel tid med att snacka med seglare och shapers om seglingstil och brädform inför en artikel jag tänker skriva. Kevin och Matt Pritchards, Nik Baker, Keith Teboul, Scott McKercher och Mark Nelson pratade jag mest med. Rätt intressant.
Trendmässigt är konkaver rätt hett. Quatro kör och snackar om det mycket och även vissa andra märken kommer köra mer med det framöver. Starboard har kör konkaver (enkel -> dubbel) länge och AHD och JP kör det också. Själv gillar jag det skrapt. Quatros variant är dock enkelkonkav genom hela brädan, med en lätt dubbel inbyggr i bakre delen. Jag lånade brädor från Quatro, men fick tyvärr aldrig möjlighet att testa.
Selgingsmässigt känns det som det hänt en del på Hookipa sedan 2002 då jag var där förra gången. Några seglare kör på korta breda brädor och detta påverkar delas stil en del. Rent allmänt känns det som det börjar dyka upp stilar som inte (bara) baserar sig på eller siktar mot den nu klassiska Polakowskolan (genomgående hög fart, mycket framfotscarve, rätt mycket down the line). En del av de som kör kortare brädor kör lite mer varierat, fort ibland, långsammare ibland en blandning av down the line och vertikalt mm. Kauli Seadi är kanske främsta exemplet, men Sean Ordonez och även Josh Angulo ligger åt detta hållet. En annan detalj i vågridningen som tillkommit är att några seglare börjat satsa mer på en lite roundhouseinsprirerad cutback som omväxling. Detta är något som Scot McKercher nästan varit ensam om tidigare. Istället för att alltid gå vertikalt och slasha läpp eller satsa på arials i olika former går de ut på ett plattare face och gör en grym cutback med hög utgångsfart som de sedan nyper av och avslutar med nosen upp i vind. Levi Siver gör denna grymt snyggt (se bild) och detta är definitivt en ny del av hans vågsegling som annars är mycket i Polakow stil. De konkava brädorna hänger ihop lite med denna manöver, och Keith Teboul sade t ex att Levi börjat utveckla denna manöver efter att ha provat de nya konkaverna.
Det var skoj att hälsa på Maui ett tag i alla fall. Två veckor är alldeles för lite, men jämfört med två veckor hemma är det ju förstås helt OK…
Logga in för att svara.