Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Laga delaminering
-
Laga delaminering
Publicerad av glader på 7 september, 2009 vid 04:00Har en Manta 68 som blivit lite mjuk just framför ena bakstroppen. När jag kom upp efter seglig idag var det ett område på kanske 10cm som var lite mjukt. Det syntes också en tydlig kant, som om det hade släppt fram till ett ställe med mer material el. dyl, vad vet jag. När jag kom hem och brädan blivit varm i solen i bilen var det väldigt svårt att hitta området, så det känns som om skadan är begränsad och att det inte är så allvarligt ännu.
Nu är frågan vad jag skall göra:
* Lämna in för riktig omlaminering. Kostar förmodligen i storleksordningen värdet på brädan och är därför helt uteslutet.
* Laminera om själv, d.v.s. öppna upp stort och lägga ny väv etc. Väldigt tveksam till att jag gör ett så stort jobb. Tror det kan bli riktigt dåligt.
* Bara försöka fylla upp och stötta underifrån.Jag lutar starkt åt det sistnämnda. Läste tidigare om “bananen”s ding-metod att borra två 3mm hål på motsatta sidor om skadan, köra in en spik eller syl och skapa lite tomrum genom köra runt och paja lite cell-plast och sedan slutligen spruta in epoxy med mikroballonger i ena hålet tills det kommer ut ur det andra. Vad säger ni, skulle det rädda brädan ytterligare några säsonger eller är det en nödlösning som bara kommer hålla några dagar?
Knatte svarade 15 år, 4 månader sedan 7 Medlemmar · 25 Svar -
25 Svar
-
Hm…Jag har en liknande skada på min RRD 268, dvs brädan är något mjuk framför ena bakstroppen. Detta har varit sen jag köpte brädan o jag har inte gjort något åt skadan då jag resonerar som du. Har funderat på att “fylla upp” men så länge skadan inte förvärras låter jag det vara…Så är det bara ett litet område som på min bräda (ca 10*10cm) så skulle jag inte bry mig, givetvis förutsatt att brädan ej tar in vatten…
-
Boardlady säger att man inte skall låta denna skada vara, då det förvärras och kan leda till att man måste göra stor reparation (och i värsta fall ta in vatten).
Läst lite mer där och lutar nu åt att borra hål och fylla med epoxi och microbalonger samt slipa ner och lägga på något extra lager väv (men inte öppna och byta ut befintlig väv).
-
Det lite luriga är att man inte kan veta exakt vart epoxin/mikroballongerna tar vägen när man sprutar in skiten. Tex om inre fiberlagret är sprucket så kan en hel del bege sej in i kärnan där det gör mindre nytta.
Mina senaste lagningar av delaminering gjorde jag genom att försiktigt såga mej genom yttre lagret runt skadan. Använde en “Dremel” sågskiva som jag satte i min borrmaskin. Hade lagom stora brickor dragna ihop med sågskivan så jag bara kunde såga ca 5mm djupt. Sågade på så sätt runt om och kunde lätta på “locket”, dvs endast ytterlaminatet. Divinycellen, som satt fast på ytterlagret följde då med eftersom det endast delaminerat mot innerlagret. I detta steget kan man reparera innerlagret om det spruckit. Innerlagret var dock intakt så jag bara slipade lite lätt, blandade en batch epoxi+microballonger och kletade på smeten. Sen tryckte jag dit “locket” igen, med några lager liggunderlag plus spännband runt plankan. Sen slipade jag längs sågade skarven och la några smala remsor kolfiber runt skarven. Blev ashårt och har hållt sen dess! 🙂
Gick rätt snabbt och lätt att laga på detta viset, samt lägger man sågskarven smart så behöver man inte sabba grafiken på brädan så mkt heller! -
Tack Lars! Låter som en metod jag skulle kunna klara, men hur förhindrar jag att liggunderlaget klistras fast i brädan?
-
Förresten lägg en plywoodskiva som sista lager på liggunderlagen innan du drar spännbanden så blir det jämnare tryck medan det härdar.
-
Låter som en epidemi… samma sak har hänt mig. En fråga Lars, om du orkar:
Jag har läst Board Ladys tekniker och tror inte att jag klarar av en ‘helrenovering’. Mitt område är 10x15cm och väldigt mjukt. Jag tror att de yttre glas/kol lagren har släppt från divinycellen under som är permanent intryckt. Tror du att detta ‘lockteknik’ skulle funka i detta fall också? Det enda är att när jag skära ut hålet så blir mitt lock förmodligen som en som flexible skiva (och inte fast som din var) och lite svårt att lägga tillbaks med en fin kurva. Å andra sidan som bryr jag inte om mig hur reparationen ser ut.
-
Man får nog bedöma i fall till fall hur man ska göra. Men lyfter man på “locket” och kollar kan man iaf känna och peta lite och reda ut vad det är som är paj.
Divinycell är ganska hårt och komprimeras inte så lätt så det är tveksamt. Tror snarare att kärnan innanför (frigoliten) har kompakterats efter att sandwichen delaminerat. Kanske har innerlagret också spruckit. Lyft på locket och kolla! Eventuellt får du peta och slipa väck divinycellen, PU-skumma kärnan, shapa, laminera på nytt innerlager, ny divinycell, shapa sen locket på igen med epoxi+microballonger.
Iaf måste du få bekräftat att innerlagret inte spruckit. Har det spruckit kvittar det nästan vad du gör med ytterlagret, det kommer aldrig att hålla ändå. Iaf inte under padsen eller mellan stropparna där du trampar i varenda gipp. En sandwich ska ha inner-, distans- samt ytterlager. Annars blir det snabbt mjukt igen. -
Klämt lite mer på brädan och området är tyvärr lite större än jag först trodde. Snarast 15×15. Hursomhelst, känner mig nervös över att såga upp den. Undrar därför om det finns någon risk med att först testa fyllningsmetoden. Det värsta som kan hända är väl att jag tryckt ner några cl spackel och att det inte hjälper?
En annan undran (som jag kanske inte direkt ser som ett lagninsalternativ här): Det finns ju ihåliga brädor, varför är det så viktigt att cellplasten under ligger tight i det här fallet? Om man bara la på 5 lager väv i det mjuka området, skulle det inte bli hårt för alltid då? Om inte, 7 lager då?
-
Jag är lite skeptisk mot spruta in klägg metoden. Det KAN ju fungera. Men man kan aldrig vara säker på att det hamnat på rätt ställe och bundit ihop sandwichlagrena igen. Men om det blir mjukt igen så är det ju bara att karva upp brädan och göra det mer seriöst.
Ang cellplastkärnan så kan man strukturellt betrakta den som en kudde av luft innanför sandwichen. Den är framför allt viktig för att få rätt shape på plankan men efter att sandwichlagrena på ytan härdat bidrar den bara med några få procent till styvheten och styrkan. Nästan all hållfasthet sitter i sandwichen. Dock tror jag kärnan dämpar en hel del vibrationer. Om man skulle smälta ut hela kärnan med aceton skulle det säkert märkas. Men om det är lite mjukt lokalt vid en lagning skitsamma. När jag lagade min delaminering, också ca 15×15 cm, sviktade innerlagret en hel del och kärnan var säkert inte 100% OK där under. Men med distans plus ytterlager på det blev brädan stenhård ändå.
-
Får bara konstatera att du hade all anledning att vara skeptisk. Gjorde ett antal små hål och sprutade in expoxy & ballonger så gott det gick. Tog samtidigt brädan från varmt till kallt, tänkte att den skulle bli lite epoxitörstigare så. Tog tillbaka in i värmen vid härdning för att det skulle tryckas ut i alla vrår. Resultat: möjligen hårt precis runt hålen, annars ingen skillnad.
Sedan värre, ju mer jag klämmer desto värre känns det. Tryckte först med tummen och då kände jag att det var mjukt runt stropparna. Trycker jag med kraft med handloven är dock i princip allt sviktande ända fram till mastfoten. Tror att Fiskebäckschoppen ätit upp min favoritbräda. Den har haft väldigt många dagar på vattnet både med förra ägaren och mig och allt har väl ett slut. Tror jag kör tills den spricker och ger upp den sedan.
-
Låter nästan som om din råkat ut för samma sak som min gamla Copello 275…En “vacker dag” så “lossnade” ca 70% av botten, dvs EPS-kärnan delade sig, förmodligen pga all uppvärming/nedkylning under ca 14 års tid. Sågad faktiskt upp den brädan innan den åkte på tippen o hittade ungefär 0% kolfiber i bottenlaminatet, var bara ETT lager glas/sandwich/glas…
-
epoxi funkar tyvärr inte, brädan kommer bara att bli tyngre. det kan funka med polyuretan lim + lite vatten, men du måste få in det på rätt ställe, sedan måste du ha en vakuum pump och lägga brädan i påse så att skummet kan få kontakt.
Du kan skruva ut luftskruven och trycka på det mjuka partiet, blåser det luft genom hålet så är skummet ihoptryckt.
Logga in för att svara.