SDM (Standard Diameter Mast) är den klassiska standarden och sedan har vi den nya RDM (Reduced Diameter) som främst används i våg och freestyle-segel.
Mastförlängare passar antingen den ena eller den andra av dessa två standarder. Längden på masten ska inte spela någon roll för hurvida en förlängare passar eller ej, men man ska passa sig för att att använda en 45 cm-förlängare på noll förläggning då den kan kärva fast.
Förlängaren är även anpassad för en av de två dominerande mastfots-standarderna: us-cup eller pin (som är vanligast). Alla mastfötter passar på alla (moderna) brädor, oavsett standard.
Siffran 400/17 eller 430/19 anger mastlängd/styvhet. Den säger dock inget om själva kurvan på masten utan anger endast den totala styvheten. Man brukar klumpa ihop de olika böjkurvorna till tre kategorier: hard-top, constand curve och flex-top. Försök hitta ett segel som är sytt för den mastkurvan du har!
kolfiberprocent anger hur stor andel av fibrerna i masten som är kolfiber (duh?). Resterande är vanligen någon sorts glasfiber. Mer kol ger en lättare mast och snabbare respons, men kostar betydligt mer. Kolhalten ska i teorin inte behöva ha någon påverkan på styvheten och böjkurvan då andra parametrar kan justeras, men tillverkarna har nog ofta grövre toleranser på de billigare modellerna varför kurvan kan variera något mer. Det verkar dock inte supersnäva toleranser på de dyrare masterna heller alltid.
Unifiber har en bra guide som kan användas som vägledning vad gäller vilka master som passar till vilka segel: http://www.unifiber.net/2015/mast-selector