Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › mastfot
-
mastfot
Publicerad av larba på 20 juli, 2013 vid 19:27Mastfoten på min mer än 20 år gamla stora o tunga bräda gick av idag. Tydligen säljs sådana inte. Någon som har en liggande att sälja nära Göteborg? Innerdiameter på masten 47 mm och på hålet i brädan 27 mm, men båda kan minskas några mm med tejp.
65-åring på nybörjarnivå.
raggarn svarade 11 år, 3 månader sedan 7 Medlemmar · 23 Svar -
23 Svar
-
hej
från en pensionär till en annan!
Ta ett hopp på dryga 30 år vad gäller windsurfprylar o köp en modern rigg till din gamla bräda. Kontakta dom surfare du ser o fråga om dom har några prylar liggande eller annonsera. Det är synd att ödsla energi på en sån mastfot som du har. Och troligen har du ett gammalt ej genomlattat segel med knytbom o glasfibermast, alltså grejer från ca 1980. För en tusing kan du nog få segel med mast och bom o mastfot från ca 2000. Och då har du tagit ett kliv upp och kan börja njuta litet och inte bara strula med hopplösa gamla saker.
Fäste för en modern mastfot tillverka du genom att fylla hålet för mastfoten med superepoxi och plasta fast en sådan lång “mutter” som man använder för att skarva gängad stång med. Blanda i något i epoxin så den inte blir för varm. -
Några dumma frågor från en gammal relik…
Hur lång ska denna “mutter” vara och hur långt behöver den sticka upp?
Vad är boge-gummi?
Vad blandar man lämpligast i epoxyn för att förhindra “värmeslag”?Och så en riktig novisfråga… Jag ser att man numera använder även mastförlängare utöver själva mastfoten. Vad är syftet och måste man ha en sådan?
-
Mutterfrågan: Eg räcker det med en enda M8 mutter, men då kan det bli litet kinkigt med kvalitén på jobbet. En sådan lång mutter som jag skrev om (ca 5 cm eller så) är ju lätt att rikta rätt o limytan blir ju större. Tryck in något fast fett i båda ändarna så att du inte fyller gängorna med epoxi. Fyllnandsmatriel: Mikroballonger eller limpulver, läs om sånt på NM Epoxi, kanske även talk är användabart?. Moderna mastfötter finns av två sorter, båda ser likadana ut undertill (- en M8 bult sticker ut nedåt) Upptill övanför gummijointen eller motsvarande finns två modeller US cup eller en pinne med utfräst midja högt upp.
På mastfoten passar en förlängare av rätt modell (Härligt! – nu finns ju nästan bara dessa två, en gång i tiden fanns hur många varianter som helst. Och även masterna haf standardiserat, för kunde dom avvika vad gäller innerdiameter toppens tjocklek mm Och ser du en aluminiummast så lämna den på skroten ) Förlängaren är till för att seglet ska få exakt rätt längd på masten, masterna är 430 460 eller 490 samt uppåt o nedåt. men ett segel vill ha 486cm lång mastkombo ett annat 452 osv Förlängaren är justerbar.
Moderna bommar m snabbfäste sitter som ett kassaskåp stänger, gamla knytbommar känns som dom är monterade med lakritsremmar….Men gå nånstans där det finns killar o ev tjejer som kör med moderna grejer, dom flesta hjälper dig gärna med goda råd. Så får du se vad som hänt dom sista 30 åren
-
Ok, tack! Sannolikt lär man då behöva både mastfot och mastförlängare och även om man hittar två sådana som passar ihop är det alltså inte säkert att masten passar (om man köper den separat)?
Är det epoxy av denna typ som du menar att man ska använda för att gjuta in gängorna i brädan?
http://www.clasohlson.com/se/Marine-Epoxy-Plastic-Padding/34-1995
*Edit: En sak till… Vart hittar man kompletta riggar för en tusenlapp? Här på surfzone verkar man i bästa fall kunna komma över ett segel för den slanten (men det var kanske det du menade) :confused2:
-
hej igen
Håller med om att det knepiga är att köpa grejer som passar ihop. Och då menar jag inte att en vanlig standardmast passar på en vanlig förlängare för det gör dom. Seglet ska också harmoniera med masten, varför någon som köper segel ofta köper mast av det fabrikat som segeltillverkaren rekommenderar. masterna har olika böjkurvor, men detta är överkurs i dagsläget för dig. Försök etablera kontakter med någon surfklubb eller med windsurfare på stranden, då får du lättare att hitta grejer samt lär dig vad som finns. Ofta säljs gamla grejer utan annonser, många har prylar i garaget som bara ligger
Försök hitta en kolmast med låg kolprocent, dom är billigare, 20-30% kol – då kostar masten kanske 3-5 hundra om den är 10 år. (köp ej glasfiber eller Al-mast) Al-bom pris 100-300. Förlängare och mastfot ca 100+100 Segel ca 7 kvm pris 100:- om det är från 90 -talet och 300:- om det är 10 år eller äldre. Nyare segel är betydligt dyrare och oftast bättre
-
Tack för alla fina tips!
Det här med epoxyn då… Är det som Clas Ohlson säljer rätt sort?
http://www.clasohlson.com/se/Marine-Epoxy-Plastic-Padding/34-1995
-
@L3LL3 713336 wrote:
… Det här med epoxyn då…
Boardcorner har rätt grejor. Kolla http://www.boardcorner.se eller direkt med Svenne här på konfen.
/Lars
-
Bra! Jag ser att det finns olika härdare, spelar det någon roll vilken man väljer (eller är det bara tålamodet/tiden som styr här)? Räcker det med 280g för att fylla ett mastfotshål?
Vill även fråga vart man kan få tag på en sådan där skarvmutter? Trodde att Clas Ohlson skulle ha dessa, men ack inte…
-
Byggfirmor som säljer gängad stång har skarvmuttrarna. Tyvärr har man här i Tyresö bara galvade men det borde nog finnas rostfria. -men spelar ingen större roll att den rostar litet..
3 hg låter mycket, du borde klar dig undan med mindre. Köp långsam härdare som bör ge lägre värme
I botten av hålet kan du ju lägga in vad som helst, trolldeg, modellera eller gips eller något annat som fyller ut. Epoxin behövs bara dom översta 5 centimetrarna -
@Electric 713343 wrote:
Boardcorner har rätt grejor. Kolla http://www.boardcorner.se eller direkt med Svenne här på konfen.
/Lars
Någon som vet ifall Boardcorner har semester (så här mitt i högsäsongen)? Det går varken att beställa/skapa konto eller få kontakt med dem!?!
-
hej igen. Boardcorner = Svenne som skriver mycket här på konfen. Såg att han varit ute i går på Mälaren o seglade, så han läser nog detta också. Han är en guru vad gäller epoxijobb o sånt. men till denna gamla bräda behöver du inte använda “bästa grejorna” – det duger med dom sämsta dvs Biltemas epoxi t ex.
-
Ang. Utfyllnad… Skulle man kunna använda våtrumssilikon i botten?
Logga in för att svara.