Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Nybörjaren anfaler :D frågor om allt möjligt.

  • Nybörjaren anfaler :D frågor om allt möjligt.

    Publicerad av an_oger på 12 januari, 2005 vid 02:27

    God afton alla kvälls ugllor eller god morgon alla andra.

    Patrik heter jag och jag reggade mig på deta forum för ett par timmar sedan men jag komer inte så bra överens med eran sökmotor frown.gif

    Så jag har än ett par frågor som jag inte riktigt hitta svar på så förmodligen komer ni få höra frågor från mig som ni säkert redan svarat på i andra topics.

    Jag bor i norrlands inland så Hav är inte någon lyx som liger mig till, dock har jag tillgång till 5 stora sjöar där vinderna kan nå en riktigt trevlig hastighet när det trycker ner från dom norska fjälen.
    Så en av mina frågor är om det är svårt att lära sig vindsurfning genom att bara köpa utrustning och börja tragla ???
    Sedan så funderar jag på om det är väldigt svårta att lära sig kryssa utan någon som kan vissa för en ??? jag har läst guiden på första sidan och jag är inte så säker på att jag är med på hur det funkar confused.gif

    Sedan så har jag försöka att titta runt på sidor efter olika märken, tyvär så är jag inte direkt småväxt av mig så mina 110 kilo och 183 CM lär kräva en bräda på minst 75 CM och 150+ liter och det verkar vara lite bräder som just är så stora men endå smidiga.
    Jag hitta en Fanatic E-ray som inte såg allt för klumpig ut trots sina 160 liter, jag har dock lite frågor omkring just brädor och dena bräda.

    Svar till:


    E-Ray 2004
    Succébrädan har blivit ännu bättre! Prova en E-Ray och du kommer att bli förvånad. Otroligt tidig planing, perfekt balans och bästa manöverbarhet kontra fartegenskaper. E-Rays slagtåliga konstruktion gör dem till det perfekta valet för nybörjare upp till avancerade seglare som söker en billig bräda med fantastisk prestanda.

    E-Ray 160: Lättseglad bräda med bra fartpotential.Tidig planing och bra höjdtagning. Även ett bra alternativ för lättare nybörjare. L270 B78 V160 9.9Kg segel 6.5-10.0

    [/ QUOTE ]

    1. är det stor skilnad på farten på en 160 liters bräda och någon bräda som är mindre ? hur stor är i så fall skilnaden ? amnt vad händer med smidigheten är det väldigt påfalande så att jag kanske ska jävlas med en smalare och mindre bräda för att slipa läga ut mer pengar senare ?

    2 vad menar måtten på seglet jag har en känsla av att jag vet vad dom menar men jag skulle gärna få det bekräftat.

    3 på surfers paradise som jag hitta denna E-ray brädan fans det 5 märken på brädor och det var fanatic som hade bäst utbud på stora brädor, men fins det något märke som man borde käna till ?

    Sedan fundera jag på om det fins någon bibel för vindsurfare, någon bok som man bara måste läsa eller någon bra nybörjar handbok ?

    Bra nätbutiker ?

    Tyvär så är jag nog rätt ensam här uppe o fundera på vindsurfing så tyvär så komer jag nog få svårt med o lära mig av andra så en bra instruktions film skulle sitta gott. Just nu så gör jag mitt bästa att lära mig det som fins på internet, men jag skulle upskatta om ni kunde dela med er av allt som ni tror att en total nybörjare med lite guidning kan behöva veta.

    Jag återkomer nog med fler dumma frågor senare laugh.gif

    Ps. ursäktar för min stavning men jag jobbar på det Ds.

    Tack på förhand //patrik.

    rosen svarade 16 år, 6 månader sedan 13 Medlemmar · 19 Svar
  • 19 Svar
  • frerok

    Medlem
    12 januari, 2005 vid 08:41

    Kul! Jag kan rekomendera “Windsurfing Fundamentals – Instructional” en DVD som beskriver det mesta man behöver veta för att komma igång. Kan beställas från Boards UK .
    Lycka till!

  • calle_b

    Medlem
    12 januari, 2005 vid 15:32

    Hej!

    För det första: Välkommen till en sport som närmast kan likna en religion!
    För det andra: Helt rätt, sökmotorn har jag haft problem med oxå, men, men, men…

    För det tredje: Alltså ditt brädval är helt ok men 110 kg är kräver nog mer ändå om du vill lära dig snabbt och enkelt.
    Du får räkna med att köra en rookie-bräda först, för att senare om ca 1-2 säsonger uppgradera till en mindre bräda.
    Jag har en surfkollega som är ungefär som du i kroppsbyggnad och han surfar på en Bic Nova bräda. En bred historia på 160lit som det har pratats och disskuterats massvis om. Själva konceptet liknar Formula-brädor lite, förrutom att dom kanske är något mer tåliga och mer lättseglade.

    Sådan skapelser är som redan nämnt:
    Bic´s Nova
    och Starboard Go (och Start???)
    Har säkert glömt massor, men skitsamma… Om du söker på dessa brädor kommer du förstå vad jag pratar om, och du kommer hajja konceptet. Personligen har jag svårt att tänka mig en bättre bräda för dig att lära dig på. Grunderna såsom planing, fotstroppar och hängseler samt höjd-tagning kommer gå snabbt att lära pga av just bredden på dessa brädor. Dessutom är fenan grym och några av dessa brädor har monterbar mittfena på 20-25 cm. Litet centerbord alltså för bättre höjdtagning.

    Själva lärandet. Böcker funkar, men ut o bada är det bästa så klart. Att ha lite kundskap är inte fel innan man kliver ut första gången.
    Engelska surftidningar är bra och finns att få tag på på shyssta kiosker. Windsurf och Boards magazine brukar köra mycket råd o tips
    för nybörjare. Sen finns det faktiskt enormt många tips att hämta från det här forumet och det är sällan ett inlägg som ditt ignoreras. Vindsmurfare är ett trevligt släkte.
    smirk.gif

    Hoppas det var lite nytta i vintermörkret.

    ha d gott

    /calle

  • charlieb

    Medlem
    12 januari, 2005 vid 15:40

    Håller helt med föregående svar. Köp inte för liten bräda utan hellre en lite för stor. Min tjej började på en Starbard Go 160l förra sommaren och nu kan hon plana på en Starboard Carve 99l ikrokad.
    Det du till en början behöver är tid PÅ vattnet inte I. Dessutom när du köper en bra just nybörjarbräda som t ex. Starboard GO eller Start som du sedan även kan köra som lättplanade slalomformula eller sälja då det finns många som vill köpa för att ha ett par år.
    Själv har jag en GO 160 som jag inte tänker sälja, kanon för kompisar som vill testa, men där emot har jag en Starboard Start att sälja, om du är intresserad?

    CharlieB

  • rasmus_w

    Medlem
    12 januari, 2005 vid 15:48

    En liten detalj. Kan du få lite nybörjarundervisning av en instruktör så är det en bra grej, men kan slippa en hel del badande på det viset. En van seglare behöver ofta bara titta på nybörjarens fötter för att kunna säga när det är dags för ett plums, hitta en sån och utnyttja kunskapen!

  • anonym-anvandare

    Medlem
    12 januari, 2005 vid 20:00

    Brädförslagen som du har fått redan tror jag är passande.

    Du kan faktiskt redan nu börja förbereda din “vindsurfingkarriär” genom att bygga dig en vindsurfingsimulator. Jag har lärt många att vindsurfa och du spar många dopp genom att lära dig att flytta på fötterna och stå rätt på brädan om du har den på en simulator på land. Här kan du även lära dig att
    styra, slå, gippa, skota, slacka(släppa ut) ta reda på vart vinden kommer från och lära dig att hantera kraften i seglet UTAN att du behöver bli blöt.
    Vad är då en landsimulator då och hur tillverkar jag en?
    Landsimultorn består förslagsvis av en kontorsstol som kan snurra. Du tar bort hjulen, sittdelen, ryggstödet, sänker och troligtvis kapar den nedersta delen av röret så att stolställningen blir så låg som möjligt. Där sittdelen tidigare satt skruvar du nu dit en stor stabil skiva typ 50x70cm. Du bör även klistra dit ett liggunderlag eftersom brädan skall spännas fast med två remmar på skivan och det vore synd om brädan blir repig. Nu återstår enbart att montera fast simulatorn på en lastpall så att det blir stadigt.
    Lär dig nu att gå runt på brädan 360 grader åt båda hållen samt bestäm olika mål runt omkring dig och lär dig att ställa fören så att den pekar på exakt dit du vill.

    Tänk på att du i viss mån kan styra brädan redan när seglet ligger i vattnet/marken! Drar du upp seglet då masten lutar bakåt kommer brädan direkt att svänga upp mot vinden. Om du inte motverkar detta genom att räta upp masten kommer brädan att fortsätta at svänga tills du är rakt mot vinden eller till och med får in vinden från fel sida. Hade du då varit ute på vattnet hade du förmodligen ramlat! Detta är mycket vanligt när man försöker lära sig vindsurfa! Man är så koncentrerad på att få upp seglet ur vattnet att man inte tänker på hur masten lutar. Jag pratar allså om bakåt och framåt i brädans längdriktning. Det bästa är att dra upp seglet så att masten pekar lite framåt. Då kommer du automatiskt att styra brädan så att du får vinden i ryggen och tvärs brädan. att vundsurfa/segla i den riktningen med vinden in från sidan kallas för halvvind och är ett bra utgångsläge när man startar.
    Slutligen vill jag ge dig ett tips till:
    Ha alltid en person i följebåt med dig som kan bogsera/hämta dig om det behövs!

    Hoppas att jag inte har varit för ingåede och pratat om obegripliga sakar. Fråga gärna!
    Jag vet att Petters??? hemsida hade en riktigt gammal och bra tecknad vibdsurfingserie som julkalender där man förklarade grunderna och tipsade på ett mycket bra sätt!
    Förmodligen ryser en och annan modern vindsurfare nu eftersom jag har utgått från att lära ut grunderna i lättvindssurfing och inte pratat något om hur man styr med fötterna när man planar. Det överlåter jag till någon annan!
    Per-Arne

  • the_novice

    Medlem
    12 januari, 2005 vid 20:14

    Sidan verkar fortfarande fungera men har väl inte uppdaterats på väldigt länge; http://www.sevenius.com/windsurf/

  • stang

    Medlem
    13 januari, 2005 vid 00:33

    Well jag satte mig ner och författade en lite guide hoppas att den kan hjälpa dig!

    Här är guiden!!!

  • anonym-anvandare

    Medlem
    13 januari, 2005 vid 01:42

    tackar stang har just läst den 3 gånger laugh.gif

    Jag har dock en almän fråga om brädor och det är att jag flera gånger kutat på ordet “freeridebräda” och jag är fortfarande lite funderasam på vad det är som definerar just en freeridebräda ?

    Sedan så är jag lite fundersam på hur man köper segel.
    Om man ska köpa ett segel köper man då bom mast och “plasten” separata och sedan bygger den själv eller är allt som ett paket när man bestäler? (igentligen så ska jag fråga försäljaren men jag är nyfiken laugh.gif ).

  • anonym-anvandare

    Medlem
    13 januari, 2005 vid 20:42

    Jag hittade til slut den tecknade julkalendern med vindsurfingtips: http://www.sevenius.com/windsurf/
    Helt otroligt läcker tycker jag! Här kommer även lite tekniktips:
    http://www.sevenius.com/windsurf/
    Mvh
    Per-Arne

  • anonym-anvandare

    Medlem
    13 januari, 2005 vid 20:46

    Ops!
    För att hitta julkalendern måste du klicka: senaste nytt julkalendern!! För att komma till tps klickar du givetvis på teknik/tips.
    Per-Arne

  • stang

    Medlem
    13 januari, 2005 vid 23:17

    Ahh kul att den var till hjälp.

    Här har du en riggnings guide som förhoppningsvis kan ge dig en uppfattning om hur man hanterar en rigg:


    >Gaastras riggnings guide <

    Öhum… “plasten” = monofilm

    Om du köper nya prylar så be om hjälp från handlaren då har de oftas lämpliga paket som de säljer då vet du att du får prylar som “passar ihop”.

    En rigg består av följande delar.

    Masten
    Mastförlängare (Den sätter man längst ner på masten och förlänger den så att den passar seglet)
    Segel
    Bom (Bomen är även den justerbar så att den kan användas till olika segel)
    Mastfot (Denna sätter man på brädan och kopplas ihop med mastförlängaren så att riggen sitter fast på brädan)

  • smurff

    Medlem
    14 januari, 2005 vid 01:14

    Svar till:


    Jag har dock en almän fråga om brädor och det är att jag flera gånger kutat på ordet “freeridebräda” och jag är fortfarande lite funderasam på vad det är som definerar just en freeridebräda ?

    [/ QUOTE ]
    välkommen till en underbar sport.
    Jodu freeride bräda är nog en ganska vid beteckning då det finns många brädor som från typ 90 liter upp till 160 liter som alla kan betecknas som freeride brädor men besitter väldigt olika egenskaper på vattnet pga av sina olika storlekar bla. Men med freeride bräda brukar menas en bräda som är “lättåkt” och inte kräver någon “expert” för att åka på.(130-160 liters brädor)De är till för att köra fram och till baka gippa lite etc. det som de allra flesta vindsurfare börjar med och många fortsätter med. De är ofta designade för att plana lätt/snabbt och uppnå en hyffsad topfart med. De kan bära relativt stora riggar upp till ca 10m2 för att man ska kunna köra i relativt svaga vindar >=5m/s. De mindre freeride brädorna(90-120liters brädor) är däremot designade för högre vindhastigheter och/eller lättare seglare. De är ofta designade för att man skall kunna köra i mindre vågor, köra lite tricks och så kallad bump n´jump vilket innebär att bränna runt och hoppa på vågor sätta fart´mot nästa våg etc eller bara ligga och bränna fort när det blåser på. Som du förstår finns ju massor av sk freeride brädor med olika design beroende på vilken typ av segling man gillar bäst racing/speed, manöver/våg lättvindplanare etc det som utmärker freeride brädorna är att de ofta är bra till lite av varje och inte e´ specialiserade på en viss typ av segling endast. Hoppas att du blir lite klokare på detta för just denna definition på brädor märker i alla fall jag att det är ganska lätt att snurra in sig helt i när man skall förklara för någon som inte vet så mycket.
    lycka till med seglingen
    edvard

  • an_oger

    Medlem
    14 januari, 2005 vid 01:34

    Tack så väldigt mycket för svaren grabbar (alternativt flickor) nu börjar jag få ett bätre grepp om hur det hela står till.

    Känns som om jag har slut på frågor just nu så jag får återkoma när jag har skaffa mig en egen bräda och testat lite.
    Ska sätta mig och bestäla några nybörjar filmer när jag får nästa löning.

    Jag har även suttit o tanka allt jag har hitta på nätet i filmväg så det blir nog helhelg med filmtittande med laugh.gif

    Åter igen tack för alla svar och lycka till bland vågorna smile.gif

  • jon-ass

    Medlem
    26 juni, 2008 vid 16:16

    Jag skulle vilja veta hur man ska tänka när man ska blanda märken, segel, brädor.
    Går de blanda? Finns de sorter som inte funkar ihop? måste de va utav samma märke?

  • chuckey

    Medlem
    26 juni, 2008 vid 16:19

    man kan blanda det mesta. bara se till att mastfoten passar på mastförlängaren så e de bara å blanda till sig bäst man vill =)

Sida 1 av 2

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Nybörjaren anfaler :D frågor om allt möjligt.

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.