Senaste nytt › Forums › Kitesurfing › Konfen Kitesurfing › Nytt eller beg.
-
Nytt eller beg.
Publicerad av l3ll3 på 24 november, 2015 vid 07:53Tja!
Kom hem från Thailand förra veckan, där jag gick igenom en nybörjarkurs i kite surfing. Funderar på att köpa mig en drake här hemma för att hålla liv och utveckla mina nya, men minst sagt begränsade kunskaper.
Min lärare m.fl. avrådde bestämt från att köpa begagnat. Ska jag ta det rådet på allvar? Vet inte om jag vill offra så mycket pengar som en ny utrustning kostar :blush:
/LS
sala svarade 8 år, 11 månader sedan 9 Medlemmar · 29 Svar -
29 Svar
-
Som med allt annat kan du hitta både guldkorn och skräp bland begagnat. Ser inte varför du kategoriskt skall undvika begagnat. Du hittar köp och sälj här på surfzone. Finns även grupp för det på Facebook (kitesurf köp och sälj).
-
OK! Någon som har tips på vad jag ska kolla efter? Är som sagt nybörjare, väger ca. 80 kg och kommer (troligtvis) mest att hålla i skärgården på ostkusten, där vindarna är rel. svaga och ojämna.
-
-
Håller på och lär mig i Stockholm. Köpte en 11:a som största kite, har nu satsa på större. 14,15 ,17. Min största är nu en 15 och det har ökat tillfällen då jag kommer iväg.
-
Det beror ju på vilket väder du satsar på. Lättvind eller medel-hård? Val av bräda spelar roll oxå
-
Hur gammal utrustning vågar man köpa? Tänker närmast på förändrad säkerhetsutveckling genom åren…
-
Snacka med Björn på Stockholm Kiteboardcenter. Han har full koll på surfet runt Stockholm.
/ Anders
-
Allt från 2010 och framåt ör säkerhetsmässigt ok. Sen beror det ju på skicket, når en lina går av t.ex blir allt väldigt mkt mindre säkert. Överlag blir kite rätt sketchy när ngt oväntat händer, oavsett vad egentligen…
Jag kör på beggade grejer från 2010 och 2012. Inga som helst problem.
-
Vid köp av begagnad kite, kolla följande:
Ju prassligare kiten är desto mindre sliten är den. Om den känns mer som tyg är den väldigt sliten o kommer antagligen snart gå sönder.
Har den lagningar? Är dessa professionellt fixade? En kite med lagningar kan vara helt okay, men utan lagningar är ett säkrare val. Lättare att sälja oxå.
Leta efter knapphålsstora hål nära leading edge. Lättast att se med ljus bakom. En kite som blivit lämnad uppumpad på stranden mycket kan få såna hål från timme efter timme av sandblästring.
Kolla så alla sömmarna ser okay ut.
Kolla leading edge så den inte är sliten.
Kolla efter slitage i trailing edge.
Kolla bridlelinorna så de inte är alltför slitna.
Pumpa upp kiten ordentligt o kolla så att den inte läcker någonstans, men små pyspunkor kan vara svåra att upptäcka. Se till att struttarna fylls med luft som de ska.
Kolla även så att kiten inte ser skev ut när den är uppumpad, helst genom att flyga den. Kolla då även att kiten inte drar åt något håll.
Kolla så att alla linorna på bommen är okay, knutar o slitna linor är farliga.
Kolla så att linorna är lika långa. Beroende på modell så kan de främre o bakre linorna vara lika långa eller inte, men de bakre skall vara lika långa o även de främre förstås.
Kolla så att chickenlooplinan är okay, från själva chickenloopen hela vägen upp genom depowersystemet.
kolla så att depowersystemet fungerar som det ska.
Kolla så att releasesystemet fungerar som det ska utan att kärva.Det var nog allt jag kommer på som man bör kolla på. Lycka till!
-
Bra, uttömmande svar Nick. Kan dock vara svårt att kolla allt detta när man handlar på nätet 😉
-
@L3LL3 737263 wrote:
Bra, uttömmande svar Nick. Kan dock vara svårt att kolla allt detta när man handlar på nätet 😉
Ett bra o smidigt sätt är att då använda blocketpaketet. Du har då 24 timmar på dig att kolla utrustningen efter att du har löst ut paketet. Är du missnöjd så returnerar du utan kostnad (inom 24 timmar) och din inbetalning faller inte ut. Är du nöjd så behåller du prylarna o säljaren får sin betalning.
Jag har köpt o sålt utrustning mm genom blocketpaketet flera gånger o det har funkat bra. Säljaren ska bara tänka på att max ersättningsbelopp är 10 000 kr vid bortkommet gods, men det gäller ju nu inte dig 🙂
Logga in för att svara.