-
Råd efterfrågas
Vindsurfare!
Jag planerar att antingen redan i höst, eller när det börjar röra sig mot vår, att köpa en ny, begagnad bräda. Jag har under sommaren dammat av gamla synder på en uråldrig funboard, och det börjar bli läge att röra sig ett tiotal årsmodeller uppåt. Innan jag ger mig ut på begagnatmarknaden så skulle jag behöva ha några upplysning.
1. Till att börja med brädgenrerna. Där jag seglar — i Göteborgs skärgård — är det minimal risk för vågor, så vågbrädor torde vara ute i bilden. Återstår, så vitt jag begriper funboard och freeride. Stämmer det? Och i så fall vilken är skillnaden? Kanske bör jag tillägga att jag sammanlagt har gjort 5-6 säsonger på bräda, och att jag inte räknar mig som en fullfjädrad newbie. Däremot har jag ingen erfarenhet av moderna, lättplanande (och lättburna 🙂 brädor.
2. Sen gäller det förstås storleken. Jag har läst mig till på forumet att vikten + 40 liter ger en bräda som tillåter att man drar rigg utan att skjunka (väger dryga 60). Eftersom jag seglar ensam (trist med sant) vågar jag inte chansa på ännu tämligen skakiga vattenstarter, så frågan är om jag kanske ska gå upp till 120-130 liter. Vad tror ni? Även om det skulle vara kul att få till ett litet skutt någon gång, så har jag inget behov av att sätta en loop denna sidan nästnästa bräda.
3. Vidare måste brädan vara hyfsat lättkryssad. På väg ut från den strand jag startar från måste jag ta mig igenom ett gatt om ca 20 meter innan jag kommer ut på öppet vatten. Ungefär varannan surfdag innebär detta också att jag måste kryssa genom gattet. När jag lärde mig segla på det glada 80-talet innebar det i sin tur centerbord. Men har jag förstått saken rätt så behöver detta inte vara fallet idag. Fixar man det på vilken bräda som helst?
4. Slutligen en fråga om standardisering. När jag började så existerade inte detta bland brädtillverkare. Sumpade man mastfoten, så kunde man inte låna en från polaren (om han inte hade samma bräda förstås). Men är detta något man överhuvudtaget behöver tänka på idag. Det vill säga, kan man i princip köpa riggen på ett håll och brädan någon annanstans? Och i så fall, på hur gamla modeller gäller detta. Det vore ju trist att köpa en bräda som man inte kan hitta nya fenor till.
5. När ändå är inne på riggen: Cambers är väl överkurs om man som jag är glad amatör.
Ja, det var väl allt. Tackar på förhand.
/Johan
Logga in för att svara.