Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Rigg tips
-
Rigg tips
Publicerad av stjernberg på 2 augusti, 2013 vid 05:28Letar efter ny rigg och det nämns i många annonser procent av kolfiber. Vad anses vara normalt när det gäller % kolfiber. Misstänker att 100% är det bästa och dyraste, men är det 50% kolfiber som är nån slags standard eller hur skall man tänka ? Tacksam för snabbt svar.
JS
rrd svarade 11 år, 5 månader sedan 6 Medlemmar · 5 Svar -
5 Svar
-
Ju mer race aktigt segel ju mer kol för att få ut det mesta av seglet
Masten blir i regel lättare med mer kol
Vet inte hur det är med vågsegel -
50 – 60% kolfiber tycker jag är en bra kompromiss mellan pris, vikt, prestanda och hållbarhet. Allt över är för proffs och perfektionister med stor plånbok. Mindre kolfiber ger en högre vikt på riggen, vilket jag upplever försvårar inlärning av vattenstarten en aning.
-
Mja…Jag tycker att 70-80% är en bra kompromiss. Dagens 100% master har bra hållbarhet, o så dyra är de inte, en 460/SDM/100% från tex Point-7 ligger på knappa 4300 inkl frakt, GunSails 460/SDM/100% kostar knappa 3800 utan frakt. Det är inte dyrt. NeilPryde,North,Gaastra mfl ligger högre, runt 6-7000. Severne Enigma 100% fick jag ett pris på knappa 5500. Man bör kolla runt innan man köper mast, inte bara i Sverige, kolla gärna tex ebay.de, finns godbitar där till och från.
-
Jo, 4300 för en mast är dyrt. Och allt över det är jättedyrt.
Sedan kan det i längden vara ‘prisvärt’, men det är ju en annan sak. ‘Buy the best and cry once’ som jag, och många andra…, lärt mig den hårda vägen, typ. 4300 är och förblir en massa pengar för en mast, i mina ögon i alla fall.
Tänkt på att en mast med 50% kolfiberhalt mycket väl kan vara en bättre mast än en med 80% kol. Det handlar väldigt mycket om hur mast läggs upp, vilken byggteknik som används, kvalitet på fiber, epoxi etc. Och viktigast av allt är, naturligtvis, att masten har rätt prestanda och böjkurva för ditt segel.
Och även hållbarhet behöver inte alls hänga ihop med mastens kolfiberhalt, utan även här kommer ordet ‘kvalitet’ in i bilden. Jag har sett enklare (och förmodat hållbarare) 30-40% master knäckas som tändstickor medans andra 100% master kan hålla oerhört bra. Vet ett märke där deras enklare RDM mast (60%) inte var (alls) lika hållbar som deras 75 och 100% versioner. Till saken hörde nog att 75% och 100% byggdes i en annan fabrik med annan byggmetod och därmed högre kvalitet.
Jag körde länge med en Simmer SC10 (SDM, dessutom) räjsmast i mitt freestylesegel och den fick följa med ut i vågorna lite mer än vad jag nog hade tänkt mig från början. Den höll fasiken för allt, trots att den nog inte var tänkt att användas som primitiv stavhoppspinne i brytet på Stenstranden… Jag har faktiskt (peppar, peppar…) ännu inte kört av någon 100% rdm mast… Något som är lite lustigt med master är att de har en tendens att antigen gå av ganska så direkt, eller så håller de bra länge.
Sedan håller jag helt med om att det är värt att kolla runt, men kom ihåg att a: det viktigaste är att masten passar ditt segel och b: hög kolhalt är inte alltid detsamma som hög kvalitet och prestanda.
Och för att svara på frågan….
För nybörjargrejer och inte alltför stora segel, under 6-7 kvadrat sisådär, så är en kolhalt på 30-50% normal. Dock tycker jag att även rena nybörjare har nytta av en lätt rigg och därmed lite bättre mast, även om man såklart inte behöver peta i en 100% räjsvärsting i seglet för det.
För lite större freeride-segel, över 6-7 kvadrat, är väl 75-80% kolhalt normalt. Det behövs eftersom masten annars blir lite väl tung och inte kan ge den prestanda som krävs i ett större segel. Börjar vi krypa upp över 9 kvadrat och kör lite cambers så är det 90-100% som gäller, tycker jag.
För mindre vågsegel, under femhalv, är 50-75% master vanliga, numera kör de allra flesta rdm (mindre diameter, tjockare gods, starkare mast) i sina vågsegel. De allra flesta mer dedikerade vågseglare har närmast garanterat en 90-100% rdm mast i sina vågsegel.
Slutligen det finns nog inte ett enda räjs- eller speedsegel som riggas på annat än 100%. Det är endast vissa småstorlekar (under 6 kvadrat, typ) som möjligtvis riggas på 75-80% rdm. Den här typen av segel skall man endast skaffa om man kan köpa rätt (=dyr) mast, annars är det i princip bortkastade pengar.
För den som funderar på att köpa en ny mast och har som ambition att vindsurfa mer än endast några gånger om året och tänker hålla på ett tag så tycker i alla fall jag att en bra mast är värd att investera lite extra i. Det är en del av surfutrustningen som kan hänga med i många år om man gör rätt från början. Man behöver inte gå på det dyraste, men skillnaden mellan en enklare 30% mast och en 75% mer prestandaorienterad pinne känns direkt, även för en relativt ovan seglare. Därutöver blir skillnaderna mindre tydliga och vinsten i bättre och roligare segling per utlagd krona inte lika säker.
Själv väljer jag utan tvekan ett enklare segel med en bra mast före ett mer avancerat segel med sämre mast.
-
“…tycker i alla fall jag att en bra mast är värd att investera lite extra i. Det är en del av surfutrustningen som kan hänga med i många år om man gör rätt från början. “
Håller verkligen med. En bra mast har man kvar länge, min äldsta är från 2004.
Logga in för att svara.