Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Rolig tråd – Hur ser dte ut på fenfronten?
-
Rolig tråd – Hur ser dte ut på fenfronten?
Posted by mes on 9 mars, 2005 at 11:55Jag tycker att det är roligt iaf…
Kan någon konkludera fjolårets utveckling på fenfronten i tex våg och freestyle. Vad kör dom flesta på och vad passar till traditionella vågisar kontra stubbisar och motsv. tlil feta freestyledörrar och andra smalare? När kommer fenan att flyttas framåt mot mitten på brädan för riktiga tvålkoppsmanövrer?s replied 19 years, 9 months ago 11 Members · 12 Replies -
12 Replies
-
Kul å prata fenor! för att förlänga tankarna lite…
Jag tänkte satsa på fenor i år. Har sålt alla mina gamla och har två kvar. Chansen finns således till ordning, ah!
Det kommer med rätt stor säkerhet att bli MFC-fenor för hela slanten, frågan är vilka?
Brädor är en 75 liters vågis å en 115 liters freestajl.
Jag har idag en 21.5 MFC onshore fena och en MFC Freemove 29 fena, är nöjd med båda.
Vågbrädan kommer att (förhoppningsvis) användas i onshore och cross-on samt på plattvatten i mycket vind. Kontroll med småsegel är viktigt. 4,2, 5.0 och 5.7 är segel.
Freestajlen används till det mesta, även vågor faktiskt. 5.7 och 6.7 är det som används.
Tänkt fen-setup just nu är:
Vågbräda 20, 21.5 och 23 (brädan “gillar” små fenor, 23 kan vara för stort, är det idé att köpa typ två 21.5 fenor, en för “kontroll” och en för “power”? Eller kanske så att 20 och 21.5 räcker precis hur bra som helst, många proffs verkar ju köra med EN fena för en viss bräda men det kanske är för att de har en hög med brädor att välja mellan?) Jag har testat MFC RON ett par gånger, gillade de starkt, men vågar jag satsa på enbart sådana om jag skall segla mer “riktiga” vågställen? Passar RON för en mer traditionell vågis?
Freestyle – Freemove 24 och 29, känns lite enklare.
Jag upplever att på vågbrädor så har en liten fena kunnat göra närmast underverk för kontroll och sväng, är det värt att ha tre-fyra fenor till sin vågbräda eller räcker två?
Ser fram emot tankar och kommentarer, det behövs en rejäl vintertråd eller hur!
Fena På!
-
Oj det här är ett ämne jag också har bristande kunskap på än så länge. Tycker att det är lite av en djungel bland fenorna…
Tex, jag har en 113 liters freestyle, vad ska jag ha för storlek på fenan när jag kör 5,0 på den? Ska införskaffa fena till det seglet snart så man måste ju se sig om vad det finns för alternativ mm.
För tillfället har jag som minstafena orginalfenan på 30 cm (freestylefena).
Till mitt 5,0 så blir det mest hoppa med brädan och köra plattvatten till mindre vågor (1m).
Väger 95 kg och 5,0an är ett vågsegel.Jag funderar på en freemovefena på 26 cm, kan det vara något?
-
Du skall nog satsa på en mindre fena än 26 tycker jag. Jag kör endast originalfenan på min JP 111 på 6.9’an eller om det är tveksamt till planing med 6.2’an. Annars kör jag med Tekkno sport Styl-o-matic på 23. Många kör nog med ännu mindre. Tex så är originalfenan till Twister 117 bara 24 cm (om jag inte tar fel).
Till vågisen handlade jag en fen med mera svängegenskaper fast 1 cm större istället för en onshorebetonad fena. Fungerar bra. Synd att det skall vara såpass dyrt med fenor så det är svårt att testa runt lite. Surfbutiken har ju bra priser på ProLimit’s utbud http://www.surfbutiken.nu/tillbehor_fenor_05.shtml
-
Jag kan inte påstå att jag ser stor utveckling av fendesign. Har ett gäng fenor och tycker att de några år gamla fenorna är precis lika bra som nya. Min favorit slalomfena är en persson&agesson 33cm G10-kolfiberfena som är sex år gammal. Däremot håller jag fullkomligt med om att vilken fena man kör med påverkar brädan väldigt mycket. Har ett fenproblem: Köpte en nybörjarbräda till min bror en bic 293(2003års) med twinser. Tänkte att jag kanske kunde låna den på soliga sommardagar till långkryssning, så jag köpte två helt nya maui fins freestylefenor på 29cm vilket enkelt borde klara en 8,5tommahawkrigg. Tyvärr känns brädan helt felbalanserad man får inget tryck på bakfoten och fenorna släpper mycket lätt. Körde innan på mega shark och en 49fins international fena och hade då värdens tryck på bakbenet vilket kändes helt stabilt. Undrar vad felet kan vara en möjlig orsak är kanske att fenorna är för breda för att fungera som twinsers.
-
Jo det är deras freemove 26 jag spanar på.
Men din fena är ju så bren så du kan ha den lite kortare… Hum, jag har även kikat lite åt deras teamwave 25 eller hybrid 24a. Men jag vill ha en fena med rätt bra fart så man kan hoppa ordentligt…. svårt det där. -
Jag väger 95+ och har hittills bara kört med originalfenan (29 cm) till RRD freestylen när jag kör 6.4. För 5.7 till 4.4 har jag kört en 23 cm sjögräsfena. höjdtagningen kunde vara lite bättre, men brädan är lättsvängd och lättpoppad. och planingen har inte märkbart tagit stryk (man får vara lätt på bakfoten, trycka med tårna och pumpa kontrollerat om det behövs).
Har en ny freestyle nu och måste köpa nya powerbox fenor ist för tuttlefenorna, så jag sitter i samma sits. Tänkte sikta på en 23-25 cm fena för de mindre seglen, sjögräs eller dedikerad freestyle? Tänkte satsa på vulcans och spock iår, så jag vill ha något som är lätt att glida baklänges på.Någon som vet hur en styleomatic klarar av sjögräs?
Vågbrädan på 88liter passar perfekt till 22cm originalfenan.
/P – som ännu inte lärt sig känna skillnaden mellan olika profiler på fenor av samma längd.
-
[ QUOTE ]
är det idé att köpa typ två 21.5 fenor, en för “kontroll” och en för “power”?
[/ QUOTE ]
Tja, det kan vara rätt stor skillnad, men kanske är det också lite som med segel, att det lönar sig at segla in sig på en modell. Själv har jag dock massa olika fenor i samma storlek och anväder dem för olika slags förhållanden.[ QUOTE ]
Eller kanske så att 20 och 21.5 räcker precis hur bra som helst, många proffs verkar ju köra med EN fena för en viss bräda men det kanske är för att de har en hög med brädor att välja mellan?)
[/ QUOTE ]
Jo, så är det nog i rätt hög grad. Har man bara en vågis känns flera fenor som ett måste om man skall kunna utnyttja brädans potential. I själva verkat skulle jag vilja går ännu längre: med rätt fenquiver kan rent av “överutnyttja” en brädas potential.[ QUOTE ]
Jag har testat MFC RON ett par gånger, gillade de starkt, men vågar jag satsa på enbart sådana om jag skall segla mer “riktiga” vågställen? Passar RON för en mer traditionell vågis?
[/ QUOTE ]
Jag har bara kört Starboards freestylefena, men den är mycket lik RON. Jag skulle säga att den funkar på en mer traditionell vågis också. Karaktären på brädan ändras en del, men det är ju det som är avsikten. Dock skulle jag inte köra enbart RON[ QUOTE ]
Jag upplever att på vågbrädor så har en liten fena kunnat göra närmast underverk för kontroll och sväng, är det värt att ha tre-fyra fenor till sin vågbräda eller räcker två?
[/ QUOTE ]
Skall du verkligen pressa ut maximalt ur brädan så tycker jag nog tre fenor måste till, varav en kanske typ RON. Själv har jag väl en 20 vågfenor av olika slag, men det är ju bara för skojs skull, jag skulle klara mig med en 20, 21 och 22 (möjligen 21.5) av någon lämplig design. -
När det gäller stubby contra klassiska vågbrädor så ser jag ingen pricipiell skillnad i vilka fenor som funkar. När det gäller Starboard så är t ex fenorna till EVO mer “down the line-aktiga” än fenorna till Acid (som har mer “bottendrag”, tar bra höjd i låg fart, planar tidigt etc).
Annars tycker jag nog att fenor är rätt mycket en smaksak. Man kan komma till liknande prestanda på många sätt fast då på köpet få lite olika känsla i fenan. Ett exempel är Keith Tebou, som kör supersmå fenor. Antagligen är det lite av hans signum att köra små fenor. Dock har de utveckalt till att bli lite tjockare än många andra motsvarande fenor, så i en mening får han ut lite bättre “bottendrag” relativt ytan. Sctott McKercher kör också rätt små fenor, men har har dem istället aningens styvare, men samtidigt tunna nära basen. Då landar man i en annan kompromiss. Någon trede person (säg Polakow) kanske kör lite större storlek med både tunn och mjuk.
-
Det fanns för ett antal år sen US/Europeanbox, men det är inte att rekomendera! Går kanske att använda i en kortare längd men inte i en större storlek, över 35cm så blir det problem med att få fenorna att hålla vid högre farter. Det är bara typ DT boxar med två skruv som står pall om man ska speeda på ordentligt.
-
Svar till:
var är staffan.b när man behöver honom?
[/ QUOTE ]
Oj, oj, oj!!! För detta ämne behöver jag en hel helg på mig att föreläsa, 22 A4 sidor fullklottrade med teorier och ett G10-block samt en NCS-fräs.
/Staffan
Log in to reply.