Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › segeltyper?
-
segeltyper?
Publicerad av swetiger på 24 september, 2002 vid 21:00Jag undrar lite om olika segeltypers egenskaper. Har på egen hand gissat mig fram till att t.ex ett racesegel prioterar fart framför smidighet och att freestylesegel finns på andra änden av skalan. Hur stor skillnad är det på olika segeltyper egentligen, räcker det med att skaffa ett t.ex. 5,5 kvm stort segel om man bara seglar omkring och försöker lära sig gippa och vattenstarta m.m. Om mina tidigare antaganden om race- och freestylesegel stämmer så undrar jag vad som karaktiserar ett vågsegel och andra sorters segel som figurerar på marknaden.
Tacksam om någon hjälper till att reda ut begreppen lite. /Swetiger
dr-masse svarade 22 år, 3 månader sedan 6 Medlemmar · 12 Svar -
12 Svar
-
Ähum, ett litet teoretiskt försök från min sida…
Race-segel
Segel som är framtagna för tävlingsbruk i första hand. De större storlekerna för Formula-segling (över nio kvadrat), de mindre för mer slalom (fart) orienterad segling. Egenskaper som prioriteras är höjdtagning, fart och kontroll. Seglen är svårare att manövrera, känsligare för trim och val av mast (rätt mast är närmast nödvändigt för rätt prestanda). Är utrustade med cambers, 3-5 stycken i normalfallet.Används av tävlingsseglare men även folk som vill ha högsta fart och kontroll trots mer “friåkning”. Generellt sett inget för nybörjare och utgör en ganska liten del av segelmarknaden.
Exempel på segel är Gaastra Nitro, Neil Pryde RS, North Warp, Simmer TP, Challenger Formula…
Storlekar 5 – 12.5 kvadratFree-race segel
Segel som är väldigt lika race-segel och med snarlika prestanda. I stort sett samma fart för oss “dödliga”, kanske något sämre höjdtagning. Mindre extrema i materialval (lite tjockare monofilm, exempelvis) och kan riggas på snäppet “enklare” (lägre kolhalt) master. Har oftast 2-3 cambers, men camberfria alternativ finns.Andvänds i viss mån av folk som tävlar med budget, folk som vill ha race-segel men som inte vill lägga pengarna/ha lite hållbarare grejor.
Exempel på segel är Neil Pryde V8, Gaastra GTX, North MatchRace, Yes Twin Cam
Storlekar typ 6-7 – 11 kvadratFreeride-segel.
Segel med fortfarande bra fart i men något lättare att manövrera, rigga och trimma. Går att köra med “normala” master. Ofta camberlösa, men camber finns oxå.Exempel på segel är Simmer ZeroSeven (fart), Simmer ZeroFive (manöver), Neil Pryde Diablo, Neil Pryde Spirit, Ezzy Infinity, Sailworks Retro, North Tonix/TransAm, Challenger Fuego,
Används av alla möjliga figurer, nog det segel som säljer bäst. Allt mellan fem och tio kvadrat.
Free-move segel
Ett nytt litet påfund… Freestyle-segel med mer fart och stabilitet i, skulle man väl kunna säga. Fart, manöver och kontroll i någon slags kompromissExempel på segel är Neil Pryde Jet, Simmer Fly, Tushingham Storm, Gaastra Pulse, Yes Move…
Kul segel att stoppa på brädan när det blåser lite mer. Finns mellan typ sjuåenhalv och fem kvadratmeter.
Freestyle
Snurra, tricka å greja är det som gäller. Skaplig fart, men framförallt manövervänliga. Tidig planing är också bra att ha. Ofta lite sämre kontroll när det brallar i lite mer.Exempel på segel är North Disco, Gaastra Echo, Yes Freestyle, Challenger Morpho, Sailworks Bongo, Neil Pryde Expression, Simmer Twist…
Används av manöverfolk men även en och annan som tycker att det är kul med segel som man kan lära sig nya manövrar med. Sjuhalv ner till femnoll är väl typiska storlekar.
vågsegel
Hmm, har väl blivit en historia för själv på senare år. Många tillverkare har upp till tre olika linjer med olika “karaktär”. Typ mjuka och så manövervänliga som möjligt (“sideshore”), ett mitt emellan (“allround”) och till sist ett med lite mer fart och kontroll i (“onshore”). Segel som är gjorda för dagar med lite mer vind och framförallt vågor. Vågsegling är ju “individuellt” som det så fint heter vilket gör att det finns mycket att välja på.Används av de allra flesta när det blåser lite mer, oavsett vågor eller inte. Under typ femhalv väljer nog de flesta att åka vågsegel.
Exempel är Neil Pryde Core/Zone/Search, Gaastra Grind/Manic, North Instinct/Superstar/Triple XXX, Simmer X-flex/Vision/Crossover, Hot Sails R.O.C. Slide/Psyclone/SO, Sailworks Revolution, Ezzy SE, Challenger Kalama/Liquido…
En hel drös finns det…
Nu tycker inte jag att man skall hänga upp sig sådär våldsamt på dessa olika kategorier. EGENTLIGEN finns det bara tre, tycker jag (och sticker ut hakan inte så lite här på konfen). Tävlingssegel, friåkningssegel och vågsegel. Våra kära tillverkare och tidningar närmast älskar att hitta på nya “kategorier” titt som tätt (jag misstänker som alltid en tysk inblandning) där väl freerace och freemove är de senaste påfunden.
Ett vågsegel går fint att köra freestyle med. Ett freemove segel kan man kryssa runt med och åka fort med. Man kan tricka rätt mycket med ett freeridesegel. Ett race-segel kan vara perfekt på freeride brädan. Så det är inte så himla petigt, tycker jag. Det handlar mer om att hitta det som passar den egna plånboken, brädan, förmågan och var man brukar segla någonstans.
Jag har nämnt lite segel som exempel här, mest för att du skall kunna spana in lite. Det är ingen ranking eller nå’t sånt utan se det som illustrationer.
Ett femhalv segel kan du åka runt med och ha mycket kul med. Fast som enda segel så skulle jag (om du väger normalt) rekommendera ett lite större, kanske runt sexnoll-sexhalv för lite mer dagar på vattnet. Skaffa något våg/friåkningsorienterat så blir det säker bra. Om du sedan kompletterar med typ en sju-åtta kvadrat och en fyrhalva/femnolla så är du rustad för många dagar.
Fler synpunkter kring detta lär komma… 😉
Lycka till å Surfa På!
-
Kanon svar, det var vad jag var ute efter. Nu är det så här att jag har ett 6,5 freerace segel till min freeride bräda och vill komplettera med ett 5,5 så jag verkar vara ganska rätt ute. Nu till en fundering kring begreppen freestyle och våg. Är det inte så att freestyle åkare gör sina trick genom att hoppa på vågor och borde inte det göra dem till vågseglare i så fall. Är en freestyle åkare en som gör trick på plattvatten? Inte vet jag men det kanske någon annan gör.
-
Dom flesta freestyleseglare föredrar plattvatten… Brädan är nämligen konstruerad så att det går ganska bra att hoppa ändå… Freestyle = hopp & transitions.
Största delen av vågsegling är inte hoppen utan typ svänga & ha sig på vattengrejorna =)
-
Plattvatten kallas det som freestajlarna kör på, men det är långt ifrån spegelblankt om det blåser 10+ m/s. Vågseglar gör man på platser där det kommer in fina dyningar som växer i höjden när dom kommer in på grundare vatten. Då får man en fin våg som man kan rida lite, om det tilltalar en. Dom bra vågställena har ett långt rev, snabbt uppgrundande strand eller liknande som dyningarna kan bryta över.
(ovanstående är rent teoretisk vindsurf, min hjärna fabricerade allt medans jag skrev, men det är så jag tror det funkar )Vad gäller segel, så vill iallafall jag ha en latta per hel kvadratmeter, dvs en 6.5 ska ha 6 lattor, en 5.0 ska ha 5 osv. (Upp/ner till en viss gräns naturligtvis.) På så sätt får man stabilare segel med större register och man klarar sig med färre segel.
-
Det var ju fint om jag lyckades reda ut nå’t…
Femfem verkar vara ett lagom nästa segel. Det spelar nog inte sådär jättestor roll om du skaffar ett freestyle eller vågsegel i den storleken. Det lär bli bra ändå.
En väldigt enkel definition av freestyle är väl att det är vågsegling/manövrar på plattvatten. Det går att loopa på plattvatten, så freestyleseglare kan göra rätt avancerade trick även om det är i stort sett saknas vågor. Finns det vågor så blir det mer vågorienterade trick, men man kan självklart ha kul med freestyle-grejor även om det är lite vågor oxå!
Surfa På!
-
Sådärja! nu har man blivit klokare av att sitta framför konfen ett par timmar igen. Jag måste påpeka för CSN att detta borde vara studiemedelsberättigad aktivitet.
-
Man brukar kunna skylla dåliga studieresultat på sjukdom. Frågan är bara om man kan hitta en läkare som kan skriva ut ett intyg på surfsjuka.
-
Bara en sak som slog mig… Hur är hållbarheten Freestyle vs Vågsegel? Vågsegel är (kanske) mer robust sydda för att klara av tremeters tvättmaskiner.
-
Ja, vågsegel är sydda för att tåla lite mer. I gengäld är de lite tyngre. Ibland även lite dyrare.
För ett segel runt 5.5 skulle jag lätt välja ett vågsegel.
Surfa På!
-
Varför har jag fem stjärnor under mitt användarid när jag skriver inlägg här?
Ser ju tokigt drygt, men trevligt, ut. Fem kastfall vore närmare verkligheten…
Surfa På!
-
Det är för att nån har betygsatt dig!
går att göra om man klickar på en användares profil. -
Ah, upptäckte just den funktionen. Hoppas det inte var ironiskt… 😉
Surfa På!
Logga in för att svara.