Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Sjöbris
-
Sjöbris
Publicerad av ulfast på 10 juli, 2010 vid 11:00Ett enkelt/effektivt sätt att veta var sjöbrisen kommer att bli starkast är att kolla isobarerna. Om gradienten ger divergens eller på annat sätt hämmar sjöbrisen, blir sjöbrisen starkast där gradienten (grundvinden) normalt är svagast (tex lä om ett skogsparti). Om däremot gradienten förstärker sjöbrisen,(=basfakta du själv kan läsa dej till) blir sjöbrisen starkast där gradienten normalt är starkast. Efter en dag med frisk till hård nordlig frånlandsvind (som gräver upp kallvatten) återkommer ofta stark sjöbris trots att vi kommit en bit in i sommaren. Nu ska jag ut på vattnet!
Mvh Ulf Åström.ulfast svarade 14 år, 6 månader sedan 5 Medlemmar · 7 Svar -
7 Svar
-
Shit, jag som brukar klaga på windsurfare är helt fensshapskadade och glömt intressera sig för grundelementen. Jag är överväldigad. Men vad betyder det ? Inte för jag ids jaga sjöbrissegling, men hursom, tummen up !!
-
nu jag är gradient diffusare berusad, poweer meet i wästerås utan någomsom helst anknytning till vindsurfing.
-
ålarenset;620547 wrote:nu jag är gradient diffusare berusad, poweer meet i wästerås utan någomsom helst anknytning till vindsurfing.
Samma här, fast jag sitter i en villa i Varberg med bara en liten anknytning till vindsurfing.
-
Tack för uppskattningen vind !
Övriga: Jag förutsätter att den intresserade vindsurfaren läst om sjöbris, konvergens, divergens mm.
-Jag kan/vill inte skriva den boken här..
Jag fokuserar på hur man implementerar kunskapen i vardagen för att optimera seglingen.
Om du ej kan grunderna, föreslår jag att du slår upp ordet så jag slipper göra den utläggningen här.
Läs sluskens inlägg om du inte gillar mina.
Att jag skriver destillat istället för mångordigt beror på att jag gillar att vara på vattnet istället för framför datorn.
-Nu har jag kollat vädersidorna och drar ut.
Ha en skön dag!
Mvh Ulf Åström -
hoho :santa: Va d inte nåt med kateter å hypotänusa åxå?? :rolleyes:
/Bob Dylan
-
Att segla So på västkustens regnfronters usla framssida vet jag vad det är, fick lite 5.0 på morgonen och hann precis i land för att rigga ned innan slagregnet. Teorierna kring de alltid lika oberäkneliga vågorna har jag läst in mig på i Surf Science. Vågor ja, där är det ju inte direkt att hamra sig in på DMI och kolla vad som händer ovanpå ytan. Ofta hör man förstår sig påarna dissa vissa spots som havande slö vågor etc. Men sanningen är ju att bottenstrukturen bara en av flera faktorer som påverkar vågen. Samma spots kan leverera helt olika kvalitet på vågor för samma vind, vid olika tillfällen – inte alla som har koll på.
Finns någon bra litteratur om vind, typ motsvarande surf sciene ?
-
Jag håller med dej vind, -det är inte bara lång ostörd fetch (som jag har från norra Finland vid No) som är viktig för bra vågor. Bottenkurvan och strukturen är helt avgörade. Jag har seglat mycket i Apelviken som är näst intill perfekt.
När det gäller vindar mm har jag fått ut mycket av tidskrifter som tex Segling, men jag har även läst allt som finns på biblioteket. Googlar du ett sökord här på nätet hittar du också en hel del. Det stora (som du är inne på) är när man drar slutsatser och ser sammanhang kring vindar och vågors beskaffenhet i olika förhållanden på dina lokala spots utifrån erfarenhet sammanvävd med de kunskaper man skaffat. Det finns så många variabler att ta hänsyn till så jag skrev under många år loggbok över mina lokala spots och hur de funkade vid olika förhållanden. Den källan går jag fortfarande tillbaka till och fyller på när en ny erfarenhet gjorts. Tex är det intressant att se hur en landtunga, vid mulet väder och kall trögflytande luft vid vattenytan, kan dra ner den starkare vinden från högre höjd till vattenytan/seglet när man kommer ut ca 200 m (beroende av landtungans höjd, beräkna ca 5xhöjden) i lä. Men starkvindsbältet kan vara rel. smalt, -längre åt lä lyfter vinden igen över kallluften. Men det kan vara riktigt skönt att ligga och dra fram och tillbaka längs ett sådant starkvindsbälte, när det blåser mindre på alla andra ställen. Det har hänt att jag haft 5-10 m/s mer tryck än kompisar som seglat på andra ställen samtidigt. på 80-talet lät jag mej luras att lämna ett bra ställe där vi hade 12m/s för en kille trodde det skulle vara bättre vågor på ett ställe några mil bort. När vi kom dit blåste det 3m/s och vi ringde lotsstationen (första stället) som sa: här blåser det 12m/s! -Sen dess har jag aldrig lämnat ett bra ställe med mycket vind.
Idag bor jag nära havet, så för mej handlar det mycket om att veta hur länge/mycket det kommer att blåsa, så jag har rätt prylar på vattnet.
När jag var ute och seglade med Dunkerbeck utan för Bahia Feliz, hade han sin caddy ute, med en halv kvadrat mindre, för det skulle öka. -Så skulle man ha det..
-Ulf
Logga in för att svara.