Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Storlek på std-fena till Mistral-vågis
Taggad: freestyle, våg, våg freestyle
-
Storlek på std-fena till Mistral-vågis
Publicerad av stinger på 25 mars, 2008 vid 14:51Tjena
Köpte precis nyligen en Mistral Beast 76 2007 (241×54). Rek segel är 3.7-5.4. Med brädan följde en fena på 24cm. Är inte 24 cm rätt stort för 5.4? 24cm fena brukar jag tycka vara bra till (typ) 5.7. Allt är inte djupgåendet (tycker att fenan är smal i basen) men ändå. Självklart ska det testas den kanske funkar även för 5noll men nu ligger ju isen så jag slänger in en liten post här.ola-h svarade 16 år, 5 månader sedan 6 Medlemmar · 11 Svar -
11 Svar
-
Jag har klämt på den där fenan, och liksom andra “Nik Baker” inspirerade fenor är den som sagt djupare än en normal fena, och smalare i basen. De är dessutom rättså svepta. Lägg den bredvid typ en 22 normal vågfena och jämför yta, tjocklek och svepning.
För femnoll borde det vara lugnt. Men en 22-fena i samma modell kan ju vara ett fint komplement när det är lite mer drag i bitarna.
Har själv haft en liknande fena i en Fanatic NW80, och jag tyckte den var väldigt bra.
-
Masse har rätt, fast det är inte direkt någon tokmjuk fena vi pratar om, så till syvende och sidst är det en väldigt stor fena för brädan. Jag skulle nog säga at Mistral kör störst fenor på marknaden på sina vågisar (vilket ger bra höjdtagning, tidig planing etc). Så skaffa definitivt minst en mindre fena til brädan.
-
Tack för svar! En mindre fena står på inköpslistan, får fundera på vad jag ska ha, har ni några spontana förslag? 4.2-bra tryck i 5.0, tyvärr blir det mest insjö.
Bifogar en bild på Mistralfenan. -
24 fenan är nog grym även till 5.0 på insjö. För 4.2 och 5.0 våg skulle jag en bra vågfena på typ 20cm om det är “klassisk MFC typ” eller 22cm om det är “modern G10-typ”. Då blir det tillräckligt litet men ändå bra “anslutning” till 24:an.
-
@stinger 453914 wrote:
Tack för svar! En mindre fena står på inköpslistan, får fundera på vad jag ska ha, har ni några spontana förslag? 4.2-bra tryck i 5.0, tyvärr blir det mest insjö.
Bifogar en bild på Mistralfenan.Är inne på Masse’s spår. Skulle nog komplettera om det går med en 22cm i samma range (tar bort risken för effekter av tjocklekar, shape, styvhet etc). Har själv 24/22 cm Drake Natural Wave G10 där 24:an används för 5.7/5.0 och 22:an för 5.0/4.5/4.2(1) (gäller för segling i vågor). Dock är dessa fenor rätt mjuka vilket gör att det går bra att segla med lite större storlekar. Jag har tom seglat min 24:a med 4.2 (tokonshore…) vilket fungerade över förväntan.
-
Ola H.;453917 wrote:… För 4.2 och 5.0 våg skulle jag en bra vågfena på typ 20cm om det är “klassisk MFC typ” eller 22cm om det är “modern G10-typ”. Då blir det tillräckligt litet men ändå bra “anslutning” till 24:an.
Vad är “modern G10-typ”?
Är G10 mjukare än “klassisk MFC typ”?
Vilket material är “klassisk MFC typ”?Kan du utveckla dig? 🙂
-
Ola får väl korrigera men så här tror jag.
Modern G10-typ för Mistral är väl lite mindre area o lite smalare o djupare
G10-materialet (samma som i kretskort?) är tyngre, högre densitet dyrare o lite flexigare än vanlig glasfiber (klassisk MFC). Håller mycket bättre att slipa till efter en skada tex. Fenorna kan göras tunnare vilket gör den snabbare men lite känsligare för var gränsen går för spinout, ev lite svårare att ta höjd med?
4,2 – 5,0 helt klart ca 20 cm, 22 för större segel är mitt val vid normal fenarea.
Själv gillar jag G10 mycket och har saknat det sen tidigt 90-tal när jag hade det sist innan 08 kom.
Jag har minst 2 fenor till varje bräda, det gör stor skillnad att gå ner lite i fenstorlek speciellt på FW-bräda. Tex från 24 till 22 på FW 85 vid lite mer vind o mindre segel, mer sideshore.
-
Lite info från BOARDS:
Polyester laminate (typ klassisk MFC ex Freewave)
These fins are milled from a solid sheet of polyester containing about 80 sheets of cloth. They are more durable than moulded ones but once they get damaged it is quite common for water to penetrate and delaminate the layers of cloth.G10 (typ Drake Natural Wave)
Similar to polyester laminates but using epoxy sheets instead of polyester. G10 uses about 200 layers of cloth forced together under very high pressure. It is much stronger and much better at keeping water out, if you damage it you can simply sand it down and it will be fine.Mao är G10 materialet mkt styvare och starkare vilket medför att du kan t ex tillverka mkt tunna fenor med dess fördelar och nackdelar. Ex är mina G10 fenor mkt tunna och flexibla vilket ger najsa vågegenskaper men ger samtidigt rätt kass höjdtagning. Dock kan man inte generalisera G10-fenor vs. polyester utan det är de vanliga egenskaperna (typ bredd, svepning, tjocklek, styvhet etc) som avgör hur fenan kommer att bete sig. Fanatics std G10 vågfenor är t ex mkt styva jämfört med Starboards std vågfenor (G10) som är grymt flexibla. G10 ger helt enkelt nya möjligheter till att designa fenor med annorlunda egenskaper (med mkt bra livslängd).
-
Man kan väl tillägga att G10-fenor normalt har ett högre pris men håller mycket bättre.
-
Nu har jag kört brädan med std-fena 24cm och duktigt tryck i 4.2. Varamon går kväll, inga ordnade vågor utan rätt stökigt och jag upplevde inte fenan som för stor. Nu var det mer b&j, kanske en mindre fena sitter om det ska ridas vågor.
Sen kan jag tillägga att jag är kär, inte bara i min fru utan även i min nya bräda, funkade hur bra som helst!!!
-
Helt sant. Till den typen av bräda är det bättre att köra lite större fena för B&J. Det blir mer driv i hela brädan. Av skäl som Masse nämnt skall det mycket till innan fenan blir för stor i den meningen att det blir fenplaning och den sortens problem. Om man däremot rider vågor är det helt andra variabler som spelar in. Då handlar det more om hur fenan beter sig i svängen och då är jag rätt säker på att 24:an är för stor för allt annat än sega vågor och 5.3+. Så skaffa en kompletterande 22:a av samma typ, kanske tom en 21:a.
Logga in för att svara.