-
Tankar från återfalls-vindsurfare
Hej
Tänkte skriva några tankar om första säsongen vindsurfing.
Kanske hjälper det någon i liknade situation, detta är mina egna tankar.
Slutade vindsurfa i mitten av 90-talet men när sista barnet flyttade hemifrån förra hösten blev nyårslöftena (1) börja vindsurfa (2) köra minst 30 knop (3) klara en fullplaningsjipp. I slutet av hösten 2019 vägde jag 94 kg.
På 90-talet var jag kunskapsmässigt någonstans mellan medel och duktig och körde Neilpryde World cup racing full-camber-segel och slalombrädor bredd 53-63 cm. Hade klockat mig på 27.7 knop mellan 2 stenar i en sjö i Närke. Jag gillade freerace, köra fort och fila på jippar.
Nu bor jag på västkusten och har blivit dubbelt så gammal.
Efter att scannat av begagnatmarknaden och funderat en del ville jag köpa freerace segel med 2-3 cambers men det fanns vid tillfället inget att få tag i så det blev en uppsättning Neilpryde EVO i olika årsmodeller och en 137 L race/freeracebräda från 2006 samt en 112 L slalombräda från 2012.
Började köra i februari och har till nu kört 42 gånger och hunnit byta ut en hel del av utrustningen efter jag lärt mig om vad som fungerar för mig. Jag är 190 cm lång och väger nu 80 kg.
Segelstorlekar: 75% av all surfing har jag kört med det största seglet jag har, vilket har varit 7.8 m2 till förra veckan då ett begagnat 9.0 m2 köptes in.
Om det är hård vind och mycket vågor ökar medelhastigheten ganska mycket med ett mer lätt åkt segel än ett rent racing segel. Detta fick jag erfara när jag började köra Simmer 2XC. Med racing segel blev jag ofta omkörd i större vågor (0.6-1.0 m) men nästan aldrig med freerace-segel.
Däremot sjunker toppfarten något, någonstans mellan 0.4-1.1 knop när jag jämförde Simmer 2019 6.0 2XC (2 st camber) mot Neilpryde 5.8 EVO 7 (4 st camber) i 12-14 m/s och 0.4 meter vågor. Skillnaden är säkert större om man är duktig och i mindre vågor.
För stora segel (jag vet inte var gränsen går men jag gissar någonstans 7-8 m2 för mig) finns inga anledningar att välja bort racingsegel om man prioriterar att köra fort, orkar med dra rigg och vattenstart och kan acceptera att de är lite klumpigare i jipparna (slår lättare i vattnet i gipparna).
För när man kör stora segel är vågorna mindre och racingseglen är mer robusta mot att bli överriggad. Det är oftast ganska enkelt att köra fort med ett stort racingsegel i rätt vind.
Alla segel är lätta att rigga när man tränat några gånger, det tar kanske 50 sekunder mer att rigga ett racingsegel mot ett segel utan cambers.
Har också jämfört årsmodeller på Neilpryde EVO 7.8 segel mot toppfart och får hålla med en kompis: spelar inte så stor roll om seglet är 9 år (EVO 3) eller 5 år (EVO 7) eller 3 år (EVO 9) gammalt, det går exakt lika fort, däremot kan känslan mellan olika årsmodeller skilja mycket.
Och när man pratar om fart; vill man lära sig köra fort behövs både GPS klocka och helst någon att sparras mot. Alla mina hastighetsrekord kom med 7.8m2 racingsegel och det krävs mycket provning, justering och experiment att köra fort. Man måste prova ändra både utrustningen och sin egen teknik. Som exempel: Ibland kan man räta upp masten och positionera masten mitten på skenan och släppa lite på bakre handen om man kör aningen överriggad och vill maximera hastigheten. Det enkla alternativet är att flytta fram masten men det är inte alltid snabbast. En loggbok är bra att ha för analyser; hade jag bommen i höjd 2 eller 3 när jag körde rekord?
På en stor slalombräda (82 cm bred) går det oftast snabbast på ungefär halv vind eller lite slör och mellanstor fena.
På en mellanstor slalombräda (68 cm bred) går det oftast snabbast på på slör eller djup slör och mindre fena.
Och hur gick det med nyårslöftena? Tack bra. Svårast biten var jipparna. Första 5 gångerna ramlade jag nästan i varje jipp. Det tog minst 30 gångers träning att komma tillbaks till min gamla nivå gällande teknik. Styrkan ligger fortfarande långt efter och i vinter ska jag träna ännu mer fysik, framförallt på roddmaskin. Det är fantastiskt kul att träffa alla goa surfare på stranden när man riggar. I fredags var det en herre som också gjort likande uppehåll som mig och börjat nu i höst, han är 75 år gammal, imponerande!
Hang loose
Logga in för att svara.