Senaste nytt Forums Vindsurfing Slalom, Speed & Racing Tävlingsformat 2008 -övergripande struktur

Taggad: 

  • Tävlingsformat 2008 -övergripande struktur

    Publicerad av swe-64-johan på 11 september, 2007 vid 20:10

    Det har nu förts en diskussion på forumet om vilka tävlingsklasser vi ska ha 2008. En annan fråga är vilken struktur tävlingarna ska ha? Jag tror Jesper B. var inne på detta redan i tidigare tråd som berörde klasserna (se citat längre ner) – I denna tråd ger jag jesper mfl chansen att ge sin syn på vad som borde göras.

    Jag tror det är viktigt att det finns en genomtänkt strategi för hur man ska få tävlingsverksamheten i Sverige att bli intressant för tävlande och media (oavsett vilka klasser vi har), i dagsläget gör vissa surfföretag och klubbar enskilda individuella insatser medan förbundet jobbar på sin kant –kanske ett samarbete och en gemensam strategi vore mer fruktsamt?

    Under min tid i styrelsen lämnade jag in motioner om detta varje år men fick inget gehör från övriga i styrelsen -men jag bifogar dem som en källa för inspiration och frågan lyder alltså:
    Vilken övergripande struktur (om någon?) bör finnas i Sverige ang. surftävlingar?

    Jesper b. citat från tidiagre tråd-nu inklippt i ett sammanhang där denna fråga diskuteras:
    “Angående antalet tävlande tror jag det finns VÄLDIGT MYCKET att göra som inte har ett skvatt med vindgränser eller antal segel att göra: MARKNADSFÖRA de enskilda evenemangen. Hur många vet var och när SM, NM, med flera formula och freestyletävlingar går av stapeln utanför den lilla grupp som faktiskt är med på det mesta? Öland och Karlstad är de stora undantagen. Men nog kunde förbundet vara lite mer “på” i stället för att sitta och snacka om olika framtida satsningar. Skit nu blev jag så där tråkigt kritisk igen, men nåt tycker jag faktiskt det ligger i det.”

    mina inlämnade motioner för inspiration till diskussion:

    Motion till SBF år 2000:

    Förslagets målsättning: Att öka antalet tävlande i Sverige

    Inledning
    Inför fjolårets årsmöte så lämnade jag in en motion om att ändra på strukturen på tävlingar i Sverige. Idéen i denna motion fick dock inget gensvar. Orsaken var (om jag förstod det hela rätt) att man redan tidigare provat på att dela in tävlingarna i olika regioner samt att man nu hade en ny klass som skulle öka intresset och framförallt deltagandet i svenska cupen racing. Det första argumentet fann jag något svagt då det vid det tillfället man genomförde en uppdelning av tävlingarna i Sverige gjorde detta i en sidoklass (Formula 42) som var liten och troligtvis redan ‘dödsdömd’ då den infördes oavsett upplägg.

    Efter en säsong med svenska cupen i Formula Windsurfing så tycker jag personligen att den nya klassen ej gett det lyft som en del ‘siat’ om, därför ser jag det som aktuellt att att åter föra ett förslag om omstrukturering på tal. Syftet med det är inte enbart att jag till varje pris vill ha denna struktur utan också att skapa en liten debatt för att viss tankeverksamhet skall läggas ner på att försöka utveckla vår tävlingsstruktur i syfte att få ett större antal deltagare i svenska tävlingar i framtiden.

    Under säsongen 2000 så genomförde vi en mellansvensk cup med 5 endagars tävlingar. Totalt deltog 58 deltagare i denna tävling vilket var lika många som deltog i svenska cupen. Detta visar alltså på att det finns ett stort antal seglare som vill tävla men ej vill delta i svenska cupen. Glädjande med denna cup var också att vi hade många seglare som aldrig tidigare tävlat som provade på. Jag tror därför det är viktigt att kunna erbjuda denna tävlingsform också, om man ska ha en chans att få fler surfare att blir intresserade av att tävla. Troligtvis skulle en sydsvensk cup skapa ännu fler deltagare (och en nordsvensk färre).

    Det finns i dagsläget ingen naturlig länk mellan mellansvenska cupen och svenska cupen, detta tror jag är en brist om man vill få fler att delta i svenska cupen. För att få en stor efterfrågan att delta i svenska cupen så måste man skapa bra förutsättningar för detta, vilket jag tror den struktur jag föreslår gör.

    En svensk cup som kräver att man kvalar in via regionstävlingar får direkt en högre status än en cup där vem som helst kan delta. Detta skulle även höja statusen på regionstävlingarna och ge mindre rutinerade seglare en ‘morot’ att försöka kvala tilll svenska cupen. I dagsläget finns det bara en ‘morot’ -att kvala till internationella tävlingar, jag tror detta är lite för smalt och elitbaserat. En sammanhängande tävlingsstruktur från nybörjar tävlingar till elit tävlingar har alla andra stora sporter (t ex elitserien, division 1, division2.. osv).

    Det är lättare att skaffa bra priser till ett fåtal tävlingar. Jag tror det är viktigt att jobba mer på att ordna priser. I mellansvenska cupen hade vi 20 000 kr i presentcheck hos Skidsport samt lokala sponsor priser till alla deltagare på deltävlingarna. Det är viktigt att svenska cupen har en hög nivå på prisbordet för att öka status på tävlingen samt motivera deltagande.

    Det är lättare att få media att besöka platsen vid en ‘större deltävling’ då de finner det mer intressant om tävlingen har direkt avgörande roll för vem som får åka på t ex VM/EM.

    En svensk cup som innehåller ett fåtal tävlingar minskar resekostnaderna samt ökar motivationen att delta, då du fortfarande har chansen att få en bra ranking (Vem är motiverad att åka på en 5:e deltävling av en svensk cup om du t ex ligger 25:a på rankingen?)

    Det är förödande att ha en deltävling på två dagar som en del sitter och bilar 50 mil för som sedan blir inställd pga ingen vind (egen erfarenhet är att jag frågar mig själv vad jag håller på med de gånger detta händer och ifrågasätter om jag ska fortsätta tävla i svenska cupen). Sannolikheten för detta scenario som säkerligen orsakar en del bortfall minskar med längre tävlingar.

    Förslag på ny tävlingsstruktur:

    1) Regionskval:
    Dela in Sverige i 3 tävlings områden (regioner): Sydsvenska cupen, Mellansvenska cupen och Nordsvenska cupen

    De högst rankade inom regionen kvalificerar in till riksfinal, t ex den första halvan på varje regionsranking (rullande ranking).

    Ca 5 deltävlingar inom varje region (kvalité före kvantitet). Endagars tävlingar
    (för att få med nybörjare som troligen anser 2-dagars tävlingar vara alltför seriöst).

    Regiontävlingarnas mål är att vara kul och försöka få in nya tävlande.
    Stor vikt bör läggas på marknadsföring, bra sponsorer, mediabevakning, jippon-aktiviteter runt tävlingen och ett tävlingsområde bra för åskådare.

    Tävlingen är öppen för alla, men deltagare som ej är med i SBF betalar en liten engångsavgift till SBF vid varje enskild tävling.

    Info om tävlingarna sker aktivt på klubbnivå och från SBF samt i alla surfshopar (som har ett eget intresse av att detta lyckas då det ökar deras försäljning).

    Varje region har en styrelse som planerar tävlingar, söker sponsorer och lägger ner kraft på marknadsföring av tävlingarna i samarbete med regionens klubbar. Olika klubbar ansvara för enskilda tävlingar, eventuellt samarbetar flera klubbar i en tävling.

    SBF fungerar som samordnande länk och sätter upp de grundläggande förutsättningarna och reglerna.

    Klasser
    Formula Windsurfing, men öppen för centerbordsbrädor/hemmabyggen. Materialbegränsning (3 segel och 1 bräda) enligt Formula Windsurfing gäller alla.
    För kval till riksfinal i Formula Windsurfing gäller dock material i enlighet med denna klass.

    2) Riksfinal
    Två riksfinaler i Formula Windsurfing, en på våren och en på hösten, som även innehåller SM och kval för internationella tävlingar.
    3-4 dagars (för att ‘garantera’ segling samt göra det värt besväret för de som reser långt).

    För deltagande i riksfinal krävs medlemskap i SBF


    ______________________

    Motion till SBF 2001

    Förslagets målsättning: Att höja antalet tävlande i Sveriges vindsurfing tävlingar

    Inledning
    De tre senaste åren har jag lämnat in en motion om att ändra på strukturen på tävlingar i Sverige. Idén i dessa motioner har dock inte fått något gensvar. Argumentet har varit att man redan tidigare provat på att dela in tävlingarna i olika regioner samt att man nu hade en ny klass som skulle öka intresset och framförallt deltagandet i svenska cupen racing. Det första argumentet finner jag något svagt då det vid det tillfället man genomförde en uppdelning av tävlingarna i Sverige gjorde detta i en sidoklass (Formula 42) som var liten och troligtvis redan ”dödsdömt” då den infördes oavsett upplägg.

    Efter två säsonger med svenska cupen i Formula Windsurfing så tycker jag personligen att den nya klassen ej gett det lyft som en del ”siat” om, därför ser jag det som aktuellt att åter igen föra ett förslag om omstrukturering på tal. Syftet med motionen är inte enbart att jag till varje pris vill ha denna struktur. Utan syftet är också att skapa en liten debatt, för att viss tankeverksamhet skall läggas ner på att försöka utveckla vår tävlingsstruktur i syfte att få ett större antal deltagare i svenska tävlingar i framtiden.

    Under säsongen 2000 (och även 2001) så genomförde vi en mellansvensk cup med 5 endagars tävlingar. Totalt deltog 58 deltagare (ännu fler 2001) i denna tävling vilket var lika många som deltog i svenska cupen. Detta visar alltså på att det finns ett stort antal seglare som vill tävla men inte vill delta i svenska cupen. Glädjande med denna cup var också att vi hade många seglare som aldrig tidigare tävlat som provade på. Jag tror därför det är viktigt att kunna erbjuda denna tävlingsform också, om man ska ha en chans att få fler surfare att blir intresserade av att tävla. Troligtvis skulle en sydsvensk cup skapa ännu fler deltagare (och en nordsvensk färre).

    Det finns i dagsläget ingen naturlig länk mellan mellansvenska cupen och svenska cupen, detta tror jag är en brist om man vill få fler att delta i svenska cupen. För att få en stor efterfrågan att delta i svenska cupen så måste man skapa bättre förutsättningar för detta, vilket jag tror de strukturer jag föreslår gör.

    Förslag på ny tävlingsstruktur:

    Alternativ 1) Poängsystem (Kan jämföras med t ex Tennis)

    Ordna regionala tävlingar, typ mellansvenska cupen och sydsvenska cupen. Varje deltävling ger poäng beroende på placering (eventuellt också beroende på antal deltagare).

    Ordna tre stora tredagars svenska cupen tävlingar (typ Grand slam i tennis). Varje deltävling ger poäng beroende på placering (eventuellt också beroende på antal deltagare).

    Poängen i de stora tävlingarna är högre än i de regionala tävlingarna.

    En rullande ranking uppförs där man får räkna sina bästa resultat under senaste året. T ex de två bästa svenska cupen samt de två bästa regionala tävlingarnas resultat får räknas.

    Alternativ 2) Kval (kan jämföras med t ex ishockey)

    Regionskval:
    Dela in Sverige i 3 tävlings områden (regioner): Sydsvenska cupen, Mellansvenska cupen och Nordsvenska cupen

    De högst rankade inom regionen kvalificerar in till riksfinal, t ex den första halvan på varje regions ranking (rullande ranking).

    Riksfinal
    Två riksfinaler i Formula Windsurfing, en på våren och en på hösten, som även innehåller SM och kval för internationella tävlingar.
    3-4 dagars (för att ‘garantera’ segling samt göra det värt besväret för de som reser långt).

    En svensk cup som kräver att man kvalar in via regionstävlingar får direkt en högre status än en cup där vem som helst kan delta. Detta skulle även höja statusen på regionstävlingarna och ge mindre rutinerade seglare en “morot” att försöka kvala till svenska cupen. I dagsläget finns det bara en “morot” – att kvala till internationella tävlingar, jag tror detta är lite för smalt och elitbaserat. En sammanhängande tävlingsstruktur från nybörjar tävlingar till elit tävlingar har alla andra stora sporter (t ex elitserien, division 1, division2.. osv).

    Gemensamt för båda förslagen:

    Runt 5 deltävlingar inom varje region.
    Endagars tävlingar (för att få med nybörjare som troligen anser 2-dagars tävlingar vara alltför seriöst).

    Regiontävlingarnas mål är att vara kul och försöka få in nya tävlande.
    Stor vikt bör läggas på marknadsföring, bra sponsorer, mediabevakning, jippon-aktiviteter runt tävlingen och ett tävlingsområde bra för åskådare.

    Tävlingen är öppen för alla, men deltagare som ej är med i SBF betalar en liten engångsavgift till SBF vid varje enskild tävling.

    Info om tävlingarna sker aktivt på klubbnivå och från SBF samt i alla surfshopar (som har ett eget intresse av att detta lyckas då det ökar deras försäljning).

    Varje region har en styrelse som planerar tävlingar, söker sponsorer och lägger ner kraft på marknadsföring av tävlingarna i samarbete med regionens klubbar. Olika klubbar ansvara för enskilda tävlingar, eventuellt samarbetar flera klubbar i en tävling.

    SBF fungerar som samordnande länk och sätter upp de grundläggande förutsättningarna och reglerna.

    Klasser
    Formula Windsurfing, men öppen för centerbordsbrädor/hemmabyggen. Materialbegränsning (3 segel och 1 bräda) enligt Formula Windsurfing gäller alla.

    För internationella kval i Formula Windsurfing gäller dock material i enlighet med denna klass.

    Fördelar:
    Det är lättare att skaffa bra priser till ett fåtal tävlingar. Jag tror det är viktigt att jobba mer på att ordna priser. I mellansvenska cupen hade vi 20 000 kr i prisbord samt lokala sponsorpriser till alla deltagare på deltävlingarna. Det är viktigt att svenska cupen har en hög nivå på prisbordet för att öka status på tävlingen samt motivera deltagande.

    Det är lättare att få media att besöka platsen vid en ‘större deltävling’ då de finner det mer intressant om tävlingen har direkt avgörande roll för vem som får åka på t ex VM/EM.

    En svensk cup som innehåller ett fåtal tävlingar minskar resekostnaderna samt ökar motivationen att delta, då du fortfarande har chansen att få en bra ranking.

    Det är förödande att ha en deltävling på två dagar, som en del sitter och bilar 50 mil för som sedan blir inställd pga ingen vind. (Egen erfarenhet är att jag frågar mig själv vad jag håller på med de gånger detta händer och ifrågasätter om jag ska fortsätta tävla i svenska cupen). Sannolikheten för detta scenario som säkerligen orsakar en del bortfall minskar med längre tävlingar.

    Färre deltävlingar i svenska cupen ger bättre möjligheter för deltagande i Europa cupen.

    __________________________________________________________

    Motion 2002

    Tävlingsstruktur i Sverige för Formula Windsurfing

    Förslagets primära målsättning: Att få fler surfare att tävla i svenska cupen

    Inledning
    Det finns i dagsläget ingen naturlig länk mellan mindre tävlingar och svenska cupen, detta tror jag är en brist om man vill få fler att delta i svenska cupen. För att få fler att delta i svenska cupen så måste inflödet öka, detta kräver naturliga inkörsportar.

    Förslag på tävlingsstruktur:
    1. Regionala cuper
    Varje regional cup: mellansvenska cupen, sydsvenska cupen och västsvenska cupen bildar en styrelse. Styrelsen ansvara för att det arrangeras två till fyra endagarstävlingar samt att en av dessa tävlingar är två eller tredagar och ingår i svenska cupen. Varje styrelse har minst en ansvarig för resultat respektive marknadsföring. Styrelserna rapporterar till tävlingsansvarig i SBF.

    2. Svenska cupen
    Svenska cupen består av tre till fyra deltävlingar. Den regionala styrelse som erbjuder bäst svenska cup tävling erbjuds att få ansvara för SM. Alternativt så arrangerar SBF SM som en extra tävling.

    Generella mål vid varje tävling:
    Marknadsför tävlingarna, meddela lokalpress, gör tävlingarna publikvänliga (t ex genom att lägga mål nära land och använda speaker). Regiontävlingarnas mål är att vara kul och försöka få in nya tävlande.
    Stor vikt bör läggas på marknadsföring, bra sponsorer, mediabevakning, jippon-aktiviteter runt tävlingen och ett tävlingsområde bra för åskådare.

    Hur hänger cuperna ihop?

    Kvalificering för regionala cuper:

    För att delta i de regionala cuperna krävs minst B-medlemskap i SBF.

    Kvalificering för svenska cupen:

    Alla med B-medlemskap kan delta i en svenska cupen tävling. För deltagande i fler svenska cupen tävlingar krävs A-medlemskap samt att man kvalificerat sig för deltagande.

    De högst rankade inom regionen kvalificerar in till riksfinal, t ex den första halvan på varje regions ranking (rullande ranking).

    En svensk cup som kräver att man kvalar in via regionstävlingar får direkt en högre status än en cup där vem som helst kan delta. Detta skulle även höja statusen på regionstävlingarna och ge mindre rutinerade seglare en “morot” att försöka kvala till svenska cupen. I dagsläget finns det bara en “morot” – att kvala till internationella tävlingar, jag tror detta är lite för smalt och elitbaserat. En sammanhängande tävlingsstruktur från nybörjar tävlingar till elit tävlingar har alla andra stora sporter (t ex elitserien, division 1, division2.. osv).

    Gemensamt för båda förslagen:

    Runt 5 deltävlingar inom varje region.
    Endagars tävlingar (för att få med nybörjare som troligen anser 2-dagars tävlingar vara alltför seriöst).

    Tävlingen är öppen för alla, men deltagare som ej är med i SBF betalar en liten engångsavgift till SBF vid varje enskild tävling.

    Info om tävlingarna sker aktivt på klubbnivå och från SBF samt i alla surfshopar (som har ett eget intresse av att detta lyckas då det ökar deras försäljning).

    Varje region har en styrelse som planerar tävlingar, söker sponsorer och lägger ner kraft på marknadsföring av tävlingarna i samarbete med regionens klubbar. Olika klubbar ansvara för enskilda tävlingar, eventuellt samarbetar flera klubbar i en tävling.

    SBF fungerar som samordnande länk och sätter upp de grundläggande förutsättningarna och reglerna.

    Klasser
    Formula Windsurfing, men öppen för centerbordsbrädor/hemmabyggen. Materialbegränsning (3 segel och 1 bräda) enligt Formula Windsurfing gäller alla.

    För internationella kval i Formula Windsurfing gäller dock material i enlighet med denna klass.

    Fördelar:
    Det är lättare att skaffa bra priser till ett fåtal tävlingar. Jag tror det är viktigt att jobba mer på att ordna priser. I mellansvenska cupen hade vi 20 000 kr i presentcheck hos Skidsport samt lokala sponsor priser till alla deltagare på deltävlingarna. Det är viktigt att svenska cupen har en hög nivå på prisbordet för att öka status på tävlingen samt motivera deltagande.

    Det är lättare att få media att besöka platsen vid en ‘större deltävling’ då de finner det mer intressant om tävlingen har direkt avgörande roll för vem som får åka på t ex VM/EM.

    En svensk cup som innehåller ett fåtal tävlingar minskar resekostnaderna samt ökar motivationen att delta, då du fortfarande har chansen att få en bra ranking.

    Det är förödande att ha en deltävling på två dagar, som en del sitter och bilar 50 mil för som sedan blir inställd pga ingen vind. (Egen erfarenhet är att jag frågar mig själv vad jag håller på med de gånger detta händer och ifrågasätter om jag ska fortsätta tävla i svenska cupen). Sannolikheten för detta scenario som säkerligen orsakar en del bortfall minskar med längre tävlingar.

    Färre deltävlingar i svenska cupen ger bättre möjligheter för deltagande i Europa cupen.

    rasmus_w svarade 17 år, 4 månader sedan 5 Medlemmar · 4 Svar
  • 4 Svar
  • the_novice

    Medlem
    12 september, 2007 vid 09:36

    Oj det var mycket att läsa, en liten fråga:
    Vad fyller svenska cupen för funktion relativt SM?

    Som det är nu så är det väl mest kuriosa?
    Det går tex inte se att hur man ligger till hitills i år, och cupen blir väl mest ett sätt att få känna på tävling. Används cup resultatet till ngt?

  • swe170

    Medlem
    12 september, 2007 vid 15:00

    Tävlar inte längre men jag gör ändå vissa reflektioner gällande det här ämnet som jag grundar på erfarenhet från jolle/kölbåtstävlingar samt lite deltagande i surftävlingar.

    Jag förstår inte varför det är så mycket fokus på publikvänlighet och sponsorer. Jag tror inte det ökar antalet aktiva tävlingsseglare eller gör seglingarna bättre för de aktiva om det är ett större prisbord eller vad sponsorerna bidrar med eller om det står 100 människor på stranden och tittar. Mediatäckning är iof alltid trevligt men ger det ett större startfält ?

    För att öka antalet aktiva seglare i ex Svenska Cupen så tror jag man skall börja i andra änden med klubbtävlingar och lokala tävlingar gärna i samarbete med aktiva segelsällskap som redan arrangerar kvällseglingar och regattor för andra klasser. Det finns då redan en fungerande organisation med optimistföräldrar som funktionärer;-) och det blir lättare att få jolle ungdomar intresserade av bansegling. Jag tror att det är ur denna gruppen som nyrekrytering kan ske till bansegling och inte från unga freestyle/vågkillar och tjejer.

    Steget är lite för stort för de flesta att börja segla Svenska Cupen med vad det innebär i utrustning, resväg etc och hur intressant är det med ett prisbord på 20 000:- när man börjar köra Svenska cupen ?

    Det blev ett lite längre inlägg än vad jag tänkte från början men kort och gott så tror jag att vägen till ett större startfält i ex Svenska Cupen går via lokala klubbtävlingar/ungdomsverksamhet/samarbete med segelsällskap och ex tävlingar som Mellansvenska cupen och inte via större prisbord eller mediatäckning.

    //Mats

  • jesper_b

    Medlem
    12 september, 2007 vid 15:29

    En helt möjlig utveckling som man inte helt kan bortse från är att vi struntar helt i att tävla! Det kanske helt enkelt är för mycket tävling i våra liv. Så pass mycket att vi inte vill tävla även när vi vindsurfar. Vi kanske hellre vill känna kärlek och uppskattning baserat på annat än vem som är snabbast runt några bojar eller vem som kan flest freestyletrix.

    Ett förbund kan väl göra annant än att snacka om antal tävlingsutövande och möjliga tävlingsformat. Vi kan väl förlägga ett soulwindsurfcamp på trevlig ort och lära folk dra rigg, sätta på hjälmar och kanske till och med gippa för medlemmarnas pengar i stället. Givet att det nu finns några medlemmar kvar? Finns det egentligen något vindsurfingförbund?

    Detta är bara en spontan tanke, ej något jag står för när kritiken börjar hagla, och definitivt inget mina sponsorer står för. Eller?

    Jesper B

    Starboard/Onwater teamrider

  • rasmus_w

    Medlem
    12 september, 2007 vid 19:02

    Det ligger en hel del i tanken, Jeppe. Ett kännetecken för vindsurfing är ju att det är så väldigt stor andel som inte är intresserade av att tävla, till och med bland de som faktiskt äger rena tävlingsprylar. Det kan nog nästan bara jämföras med utförsåkning, hur många som tillbringar en vecka om året i Sälen har tävlingsambitioner?

    Å andra sidan ser jag marknadsförda tävlingar som en möjlighet att få in fler i sporten, och etersom jag har en faiblesse för att missionera så tycker jag det är bra. Jag tror helt klart att det skulle kunna bli betydligt fler surfare om några jolle/båtklubbar gjorde en satsning på RS-X;Techno 293 och Kona, och många av de man fick in den vägen skulle nog precis som alla oss andra inse att vindsurfing är så jävla kul att man helt enkelt inte behöver tävla för att göra det kul.

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Slalom, Speed & Racing Tävlingsformat 2008 -övergripande struktur

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.