-
Trendspaning kite utrustning 2014
TRENDER
Vi spanar på trenderna i 2014 års kiteutrustning. I år ser vi som väntat inga “revolutionerande” generationsskiften bland kites eller brädor. Med generationsskiften syftar vi till när tub-drakarna fick full-depower, eller som när C-kitesen blev SLE eller BOW eller som när Naish tog fram sin Sigma-shape.Vi på Stockholm Kiteboardcenter (http://www.kiteboardcenter.se) gillar utvecklingen på kitesen, då de blir säkrare, inom några år kanske vi får någon slags standard och ett “gemensamt” säkerhetstänk. (Även om det som sagt är långt kvar). Med de större ventilerna så går det snabbare att pumpa upp och rigga kitesen. Vi gillar också en del av utvecklingen på brädfronten. Flera tillverkare konstruerar med viss del kolfiber vilket ger en hårdare bräda som uppskattas av freestyle fantasten.Även om man som nybörjare inte vill eller kan köra aggressiv freestyle och wakestyle så är det bra att brädorna blir lättare och starkare. Nybörjaren uppskattar det för dess lätthanterlighet, tidig planing och lätt höjdtagning. Nackdelen är att prisnivån på brädorna ligger högre, och brädorna kan upplevas aningen styva, men å andra sidan så ska brädorna vara roligare, hålla längre och inte hindra kitesurfaren i dess utveckling.
KITES
Det vi ser i år är att man utvecklar och förfinar de redan existerande modellerna. Det mesta är idag tillräckligt bra och då är det onödigt att bygga helt nya kites. Man gör främst förändringar i karaktär, aerodynamik och vattenåterstart. Flera av dagens stora tillverkare har en eller två generationskites som man förfinar och gör bättre. Ozone Catalyst är inne på sin 4:e generation, North kör sina Rebels och Vegas, Best har sin Kahoona och TS, Cabrinha har Switchblade och F-One Bandit med version 7.För ett antal år sedan arbetade man i kategorier såsom nybörjarmodell, intermediate, avancerad samt nisch-kites. Trenden går mot att ta bort de rena “nybörjarmodellerna” (som man snabbt växer ur) och istället satsar man på lite mer avancerade modeller som nybörjaren kan utvecklas med under längre tid.
Numera ser vi kategorier som Freestyle, Freeride, Crossover, Allround, Wave, Race och Lättvind. Man försöker på samma gång sudda ut gränserna för att på så sätt attrahera större marknad. För att tillverkaren inte ska måla in sig i ett hörn så är gränserna mellan varje kategori relativt lös. Man kan säga att man använder crossoverIntermediate och är noga med att en freestyle-kite även kan användas som freeride eller är riktigt bra i vågor också. Intermediate och avancerad används som subkategori i vissa fall.
När vi testar årets kites så känns det tydligaste tecknet på denna utveckling helt enkelt att kitesen har blivit snällare och har fått fler inställningsmöjligheter. På ett sätt är det väldigt bra då man numera slipper ha flera olika kites beroende på vilket ändamål man vill använda den för och många olika storlekar för att täcka in ett större vindregister. Perfekt för alla som börjar med sporten. Mindre roligt för den erfarne och aggressive åkaren då det finns färre nischade kites. Och de som finns är rätt dyra. En nackdel är också att de kan bli svårsålda på andrahandsmarknaden då den tilltalar en sådan liten grupp av åkare. Ofta åkare som är sponsrade.
Generellt känner vi under våra tester att drakarna flyger renare än någonsin. De har blivit mer aerodynamiska, flyger finare utan onödigt luftmotstånd. Man har putsat bort mycket av oönskade effekter såsom backstall, trögsvängdhet och högt bomtryck. Dock finns det undantag. De ovanstående oönskade effekterna kan man inte se i produktannonserna. Man måste provflyga innan köp. De allra flesta kites är väldigt lätta att återstarta från vattnet vid krascher. Men även här finns undantag.
Fler modeller har fått “big valve inflation/deflation” system. Det gör att det går fortare och lättare att pumpa upp dem, och tömma på luft. Här bör man hålla ögonen öppna så inte systemet har några barnsjukdomar. Några tillverkare har behållit det vanliga systemet då de kanske inte har hittat någon bra och hållbar lösning.
Fler modeller har fått “push-away” quickrelease, dvs att man skjuter quickreleasen ifrån sig istället för att dra emot sig. Tyvärr finns det som sagt ingen standard i branschen. Många envisas med att ta fram egna system och det kostar ju en del pengar att alla uppfinner sitt eget hjul. Vi hade gärna sett att ett separat företag skulle utveckla en quickrelease som sedan alla tillverkare skulle köpa in och använda.
Det mesta idag håller väldigt hög kvalitet på tyg, sömmar, pumpsystem, infästningar, linor, säkerhetssystem, bommar. Bra grundmaterial och hög finish. Som vanligt är det dock fortfarande skillnad på kite och kite. Det finns ingen magisk kite som passar allt och alla och funkar bäst i alla förhållanden och vindstyrkor, vågor, lättvind, stark vind, freestyle, freeride etc. Även om man är nybörjare så känner man skillnad. Särskilt om man testar ett par kites sida vid sida i samma vindförhållanden. Precis som man provar bilar.
Som nybörjare tycker vi inte att du behöver över-analysera, jämföra alla kites på marknaden eller läsa reviews som en tok, man blir inte klokare av det. Det bästa är att försöka testa några modeller om du får möjlighet. Fråga återförsäljare, de flesta har demokites som du kan prova. Och som alltid – det billigaste paketet är inte alltid bäst för just dig. Titta inte bara på kiten, fundera på vilken bräda som skickas med i paketlösningen. Och läs på om den också. Ofta ser vi en bra kite, men en billigare bräda. Därför blir paketpriset lägre. Känns onödigt att ha topp-kiten, om brädan kommer hålla tillbaka dig.
Vad ska du tänka på: Känsla – du ska bli glad när du testar kiten. Inte rädd. Får man en för aggressiv kite i händerna så är det lätt att känna sig nervös.
BRÄDOR
På brädsidan ser vi tendensen att man blandar i mer kolfiber i brädorna samt att kanterna och tipparna på kitebrädorna blir tunnare. De blir alltså lättare, starkare och kan producera mer s.k pop. Trenden är tydlig att fokus ligger på freestyle kiteboarding. Lite aggressivare åkning, trick och fler som sätter på boots på sina brädor. Det syns på alla videofilmer som produceras nuförtiden. Det mesta handlar om roterande freestyletrick och kitesurfing på extremt hög nivå. Kanske inte det roligaste att titta på som nybörjare då det ibland kan kännas som ouppnåeligt.De flesta kitesurfare i Sverige idag surfar mest freeride, dvs man gör lite av varje. Vi skulle tippa på att 70% av alla kitesurfare ägnar sig åt freeride, 20 % åt freestyle och 5-10% av wakestyle. En liten procent ägnar sig enbart åt lättvindssurf. (Helt ovetenskapliga procentsatser)
Vi gillar kolfiber. Till viss del. Brädan blir definitivt snabbare i vattnet. Men samtidigt mer krävande. Man måste köra dem aggressivare för att de ska leverera bra. Vi ser gärna lite flexiblare, mjukare och följsammare brädor då de allra flesta generellt tilltalas mer av freeride än freestyle.
LÄS PÅ och TESTA SJÄLV
Online magasinet The Kiteboarder testar mycket av 2014 års utrustning. Testgruppen består av kitesurfare med olika erfarenhetsnivå och man får en rätt bra bild av vad “vanliga kitesurfare” tycker om utrustningen: http://www.thekiteboarder.com/category/gear/2014-reviews/Vi på Stockholm Kiteboardcenter har regelbundna demo-dagar och vi har väldigt mycket märken som går att testa. Att hitta den utrustning som tilltalar just dig är bäst att själv prova utrustningen (demo). Kontakta oss om du är intresserad av test. Vi kommer regelbundet under säsongen avisera när vi har våra demodagar. Följ oss på facebook. ( http://www.facebook.com/kiteboardcenter )
Läs trendspaningen externt på vår blogg: http://kiteboardcenter.wordpress.com/2014/04/03/trendspaning-kiteutrustning-2014/
Logga in för att svara.