Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › vad menas med tvist
-
vad menas med tvist
Publicerad av anonym-anvandare på 21 augusti, 2001 vid 12:00alltså inte godiset, utan när man pratar om vindsurfing
beachboy svarade 23 år, 8 månader sedan 4 Medlemmar · 12 Svar -
12 Svar
-
Det finns väl två sorters twist inom vår vackra sport som i alla fall jag känner till – seglet och fenan. Ibland säger man att fenan flexar iofs…
Nåja, twist kan väl beskrivas såhär ungefär när det gäller segel. Säg att du seglar rakt fram med ditt sköna, nya vågsegel. Plötsligt kommer det en efterlängtad vindby. När seglet träffas av vindbyn så gör kraften att masten böjs åt lä och akterliket viker sig utåt av kraften. På så vis ”spiller” seglet ut tillräckligt med kraft för att du skall kunna fortsätta gasa med bibehållen, eller ökad, fart.
I bilden som jag bifogat (lyckades inte länka in den) kan du se hur seglet till höger twistar ut något mer och har akterliket spänt, medan seglet till vänster är mer neutralt med ett akterlik som är mer löst (förmodligen för att han befinner sig i lä om grabben till höger). Sorry om bilden är lite stor, men tyckte att den illustrerade fenomenet twist ganska bra.
Hur ett segel skall twista är väl det som en segeldesigner lägger ned väldigt mycket av sin tid på eftersom det styr seglets egenskaper väldigt mycket. Naturligtvis kan du påverka hur ditt segel twistar genom val av mast, hur du riggar och seglar. Även bommen påverkar mycket, framförallt om seglet är lite större (vilket förklarar dyra carbonbommars popularitet – en så styv bom som möjligt låter mast och segel jobba så effektivt som möjligt).
Även fenor twistar, framförallt de nya, djupa formula fenorna. De har helt enkelt såpass mycket tryck på sig från en tokfet bräda, ett segel stort som en mindre lägenhet samt en lätt överviktig surfstolle att fenan böjer sig, mest i toppen. Detta är något som man är mycket medveten om och försöker dra fördel av genom att få fram fenor med rätt flex.
Hoppas detta var till någon hjälp!
Surfa På!
-
Enkelt skulle man kunna säga att seglets tvistar när toppen på seglet ”faller ut” åt lä. mycket tvist=lättkontrollerat, inte lika känsligt för tryckökning/fall men hela seglet drar inte optimalt och du tar t.ex. inte lika bra höjd, öka tvisten genom att dra nedhal och då planar du samtidigt toppen
surf on /Emil
-
Inte för att det var jag som frågade, men jag tackar ändå för ett förklarande bra svar! Det är så kul att få lära sig teorin bakom sporten. Man undrar så himla massa när man är nybörjare och det är bra när ngn kan förklara bra! tack!
Lena -
Tjenis Dr Masse!
Tillbaka på jobbet igen? Har inte du en Laptop som du kan ha med dig när du går på pappaledighet/surfsemester nästa gång, Konfen blir inte samma sak när du inte är med.
Masse, kolla på bilden du la med föregående inlägg och lägg märke till hur långa hängseletampar grabbarna använder.Det borde diskuteras VARFÖR formulaseglarna i Sverige måste ha så korta tampar när inga i världseliten har det.
Hejhopp!
Johan -
Tackar ödmjukast för eventuell saknad. Laptop finns, modem paj (skall fixa). Dock konfas det klart mest när jag jobbar (som nu) eftersom jag måste göra något vettigt här oxå… 😉
Det där med långa hängseltampar är lite intressant, nu är ju inte jag någon formulagrabb direkt, men borde det inte vara en fördel att köra med lite längre tampar i formula eftersom man står ganska långt ut från själva seglet? En liten undring…
Surfa På!
-
Skickar en bild med ”twist”. Seglet kändes duktigt tungt. Efter att bilden blev tagen så gick jag in och drog mera nedhal för ytterligare ”twist”. Som i ett trollslag så var det hur behagligt som helst.
Kele.
-
Vad menar du med tungt?
Orkade du inte hålla emot för vinden?
Ska man inte byta segel då? -
Bilden är tagen i Uddevalla (Lindesnäs).
Seglet (North IQ 6,2)kändes tungt och det var svårt att orka skota hem ordentligt.
Ytterligare nedhal(ca.1-1,5 cm)och en aning mera uthal gjorde underverk.
Detta gjorde att jag kunde fortsätta segla utan bekymmer. Hade vinden ökat ytterligare hade ju segelbyte varit enda alternativet.Kele.
-
Är det inte så att man blir mer överriggad ju mer nedhal (och tvist) man har? Det trodde jag i alla fall. Eller?
-
Njäeeee, det är väl snarare precis tvärtom. Mer nedhal gör att masten böjer sig mer bakåt. Linjen mellan akterlik och uthal blir kortare, varför en större del av seglet kan ”twista ut” och släppa den överskottsvind som man inte orkar hålla. Detta syns på landbacken genom att seglet blir fladdrigare i akterliket under riggning.
Med ökat uthal ges seglet en flackare profil vilket minskar lyftkrafen (eller vad det nu heter på segel) och gör seglet lättare att hålla i mer vind.
Alltså – om du tycker att ditt segel känns tungt att hålla är det bara att öka nedhal och uthal, på så vis ökas twisten (med nedhal) och minskas lyftkrafterna (med uthal). På de flesta moderna segel kan komma långt med att bara justera uthalet, därför har exempelvis justerbara uthal blivit populära på senare tid.
Såhär har i alla fall jag fattat det, om jag har lett dig in på villovägar så lär det komma en rättning ganska snart… 😉
Fast jag kan ju ha missförstått din fråga, men nej, man blir inte mer överriggad med mer nedhal, det är tvärtom. Med lite nedhal får man ett segel som går igång tidigare, men som man i gengäld snabbare blir överriggad med.
Surfa På!
-
Nej, du har inte missförstått min fråga, men tack för ditt svar. Det förklarade en del.
Logga in för att svara.