Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › Vågsurfing på SVT
-
Vågsurfing på SVT
Publicerad av inge på 2 december, 2004 vid 07:39Satt och käkade frukost till SVT:s nyhetsmorgon idag och under nyheterna visade de lite vågsurfing från Skåne.
Metrologen pratade sedan om att vågorna i Sverige oftas är större på vintern trots samma vindhastighet…Hur blir det så?!…
SVT gör dagen lite lättare.
rasmus_w svarade 20 år, 1 månad sedan 12 Medlemmar · 15 Svar -
15 Svar
-
såg det. fina lines, men fan va kallt! en snubbe sa att han blivit träffad av en isbit i ögat!!! tack svt!
-
sydnytt hade tydligen kört det igår kväll oxo. missade det precis.
-
När luften är kallare än vattnet blir det större vågor. Kallt vatten bildar som en luftkudde precis ovanför ytan som vinden studsar på. Det är därför det bildas spegelblankt vatten efter motorbåtar, deras propellrar rör upp kallvatten till ytan.
Enligt Lage Larssons skärgårdsbok kan skillnaden vara extrem mellan våghöjd på sommaren och senhösten. Om jag minns rätt kan det röra sig om uppåt dubbla höjden på öppet hav. En mycket intressant bok för övrigt, klart rekommenderbar för dem som är i Stockholms skärgård ibland.
-
Så du menar att när vattnet är varmare än luften så bildas inte denna “luftkudde” utan vinden driver vågen med mer kraft? Jäkligt intressant. Bara att lösa handskproblemet då så man kan köra även under 5 grader i luften som är min gräns.
-
Ärligt talat så är jag lite osäker på hur temperaturförhållandena skulle vara, men det jag är helt säker på är det där med vintervågorna (av någon anledning fastnade jag för det avsnittet i boken ) och vakvattnet bakom båtar som jag faktiskt har varit förbryllad över sedan jag var liten. Vinden kommer helt enkelt åt vattenytan bättre vid vissa temperaturförhållanden så det blir bättre vågor.
-
Robin: Har funderat på att köpa Lage Larssons skärgårdsbok. Kul att höra att du rekomendrar den. Har du mera att berätta om boken?
-
Natte tid i slutet av augusti under lämpliga förhållanden borde det bli som störst vågor då!
säg 20 m/s och 20 grader i vattnet och en 6-7 i luftenFörövrigt borde man kunna få en fin landbris i såna temperaturförhållanden=)
Bara rigga upp strålkastare=) -
Har funderast över detta att när det blir små vågor på vår sjö här hemma så finns det långa rännor inte bara där båtar kört med blankt vatten.
Jag har hela tiden trott detta är strömmar men varför vattnet inte skulle krusa sig där det är strömmar är ju svårt att förstå och nu fick man svar på gåtan.
Måsta vara så att det är kallt vatten som strömmar sakta och bildar detta fenomen. -
Jag har hört en teori om att vågorna håller sig inom det översta temperaturskiktet i vattnet. Här i norr är ju vattnet inte varmt mer än på ytan (någon meter ner) på sommaren vilket isåfall skulle begränsa den maximala våghöjden. På vintern är vattnet mer jämnvarmt, utan skikt, vilket skulle tillåta betydligt större vågor. Kan det stämma, tror ni?
-
Äger den tyvärr inte själv, men ägnade en kväll åt ren och skär skärgårdspornografi i höstas. Boken är klart köpvärd! Bilder som får en att undra vad i helvete man gör i en storstad och beskrivningar av vädret som är grymt intressanta – man får en hel del svar på saker man undrat över och ännu fler saker som man inte lagt märke till än.
Exempelvis går jag och väntar på att Östersjön ska frysa igen, för då får vi inlandsklimat här i Stockholm. Händer tydligen var tionde år och jag tycker att det skulle vara roligt med en riktig vinter. Skillnaden är att vi i så fall får soligt och kallt varenda dag istället för nollgradigt, grått och trist (tydligen är den meteorologiska termen för det sistnämnda Gråvinter, ytterst talande!).
-
Tror också att det beror på kallare ytvatten där. En annan grej som också nämndes i boken är att det på våren ibland kan blåsa uppåt en 4-5 m/s utan att dra upp några vågor över huvud taget. Jag minns ett formulafoto från i våras här på konfen, som såg fejkat ut för att han hade bra drag på spegelblankt vatten, detta skulle kunna förklara det.
-
ingen igenfryst östersjö här tack. satan då får man ju börja surfa i simhallen.
-
Nä håller med Styret det tar hårt på brädan när man ska köra upp rännor i isen.
-
förklaringen till den bilden va ju att de körde precis vid iskanten. Det var vid islossningen så tidigt på våren var det ju men mestadels breodde det nog på att isen låg kvar i lovart = spegel.
-
En annan sak är att kall luft har högre densitet än varm, vilket betyder att en kall vind har mer “kraft” än en varm. Om det påverkar vågstorleken vet jag inte, men det sägs göra att man kan hålla större segel vid samma vindstyrka i tropiskt klimat än i kalla norden.
Logga in för att svara.