Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Slalom, Speed & Racing › vilken bräda, segel, fena, mast, bom är bäst?
Taggad: racing
-
vilken bräda, segel, fena, mast, bom är bäst?
Publicerad av anonym-anvandare på 5 maj, 2003 vid 17:41hej alla duktiga formulaseglare!
jag skulle gärna ha svar på denna fråga, vad är det som verkar gå bäst i år? är det någon ide med starboards korta längd, eller är det en gimmick? är gulftechs nya jättebom så mkt bättre än dom andra?
försök att svara på ett hyfsat neutralt sätt, fastän ni har kontrakt med olika märken, så skulle det bli en väldigt intressant diskussion.
the_novice svarade 21 år, 7 månader sedan 5 Medlemmar · 7 Svar -
7 Svar
-
Hej Mikael!
Bland brädorna är det två märken som dominerar precis som förra året. Detta är Starboard och Fanatic. Faktum är att årets brädor är rätt så lika i egenskaperna som förra årets brädor, dvs Starboard är fortfarande bäst när det blåser mycket och Fanatic verkar ha ett litet övertag i lättare vindar.
Angående längden på Starboard 147 så fungerar brädan bevisligen mycket bra men frågan är vad skillnaden blir med den korta nosen? Här är några kommentarer från några som seglar på den:
Den är snabbare att slå med.
Den är livligare och roligare att segla halvvind och undanvind med.
Det korta kraftiga scoopet (böjningen på nosen) gör att brädan bromsas upp i krabb sjö.
Den korta nosen gör att vindfånget är minimalt i hård vind på kryss vilket minimerar tendenserna för tailwalk.
Är man tung och/eller gör en miss i slaget så sjunker nosen vilket försvårar och gör slaget långsammare.När det gäller segel så är det snarare en segeltillverkare som dominerar i år. Detta är Neil Pryde. Deras nya RS3 segel är mycket lika fjolårets RS Racing men har lite större register speciellt uppåt och de är lite mer lätthanterliga. Förra året var Gaastra ungefär lika stora som NP men de verkar ha tappat lite till i år. Detta betyder inte att Gaastra är ett sämre segel men man kan undra varför många har gått över till att segla på NP.
Gulftech Maximum är en bom ut över det vanliga. Den är klart styvare än alla andra bommar och den är vidare, både vid greppet (4cm vidare radie än NP X7) och bakbeslaget än alla andra bommar, detta för att inte störa seglets profil. Den har dessutom ett mycket tunt och unikt äggformat grepp som skonar händerna från blåsor (seglar du tillräckligt mycket får du blåsor även med denna bom) och gör att man kan pumpa lite extra utan att få kramp.
Den levereras med ett komplett uthalstrim bestående av 7st Harken kullagrade microblock som minskar friktionen till ett minimum.
Några nackdelar har den väl? Ja, den är lite tyngre än exempelvis NP X7 och den vida diametern gör stancet väldigt annorlunda. Personligen tycker jag att den fungerar bättre (än NP X7) när det blåser mycket och sämre i lättare vindar då jag vill komma närmare riggen och mer över brädan för att få ett mer upprätt stance.
Frontbeslaget är ganska kasst, det är alldeles för mjukt och svårt att spänna åt så hårt att inte bommen glider ner. Men å andra sidan kan man ju sätta på ett Streamlined frontbeslag i
aluminium som gör vilken bom som helst styvare…Bland fenor så har Deboichet varit ledande länge och är det fortfarande. Deras mest framgångsrika modeller är R12 och R13. Många har dock tröttnat på den långa väntetiden och försökt hittat alternativa märken. En av dessa är C3 som bla Världsmästaren Kevin Pritchard använder sig av. Ett annat märke som verkar vara på stor frammarsch är tyska Hurricane. Personligen gillar jag Curtis CNC-slipade fenor. Dessa är tyvärr också svåra och dyra att få tag på.
//JIMMY
-
Jimmy, tack för ditt uttömmande svar. Jag antar att du har rätt i det du säger eftersom ingen har sagt emot dig.
Med vänliga hälsningar
Mikael Olofson
-
När det gäller trim är Jimmy kung….ingen vågar säga emot för alla vet att Jimmy vet mer 🙂
mvh
Per -
Hej
Eftersom jag är Gaastra och Starboard seglare så har jag tvekat lite inför att göra inlägg i den här tråden. Nu har jag dock haft både segel och bräda några veckor och hunnit segla på utrustningen på både kappsegling och träning, ensam och tillsammans med andra.
Eftersom Jimmy har skrivit ett så långt och uttömmande inlägg nöjer jag mig med några kommentarer om det som står där.
Jimmy har helt rätt i att det är två brädor som dominerar i år, åtminstone i antalet sålda Formula brädor och de som används på kappsegling. Starboard och Fanatic är störst! Övriga märken som har gjort internationella toppresultat är AHD, F2 och Exocet (fler?). Det går helt klart att segla fort på det mesta som säljs i år. Eftersom det är Starboard och Fanatic som är störst, vanligast och de ända brädor som jag har att gämföra med så håller jag mig till dessa. Jag har aldrig provat Fanatic T2!
Jimmys påstående om att Fanatic verkar ha en liten fördel i lättvindsrace ställer jag mig frågande till. Jag har hitills inte hört eller sett något som tyder på att Fanatic skulle vara bättre, eller sämre i lättvind än något annat. Starboard 147 går mycket bra i lätt och gränsvind efter det jag har sett hitills. I hårdvind tycker jag mig uppleva ett litet fartövertag för Starboard 147 men det är ytterst osäkert om det verkligen är så. Jag känner mig mycket nöjd med valet av Starboard 147 för min del i år.
Jimmy säger vidare att NeilPryde dominerar i år. Vad han menar då är att NP har flest seglare i den internationella eliten. Glöm då inte att NP till skillnad från samtliga andra segelloft har råd att betala lön till många seglare. Sen Kevin Pritchard, som faktiskt vann årets första Eurocup tävling, bröt foten har Gaastra ingen som kan försvara märket i toppen. Phil verkar inte vara speciellt sugen för tillfället då han inte har varit med på varken EM eller Eurocupen i år. Jag vet inte hur NP är att segla i år men alla som seglar med dom nya seglen säger att dom har större register än förra året och känns bättre på alla sätt och vis. Mina Gaastra har definitivt mer bottendrag än förra året och därmed också större register. Vikten har reducerats kännbart vilket gör manövrar lättare. Farten är som vanligt – snabb.
I övrigt håller jag med Trimmy!!!
Jag tycker att det känns som skillnaden i utrustingen mellan tillverkarna minskar år för år när man äntligen börjar lära sig hur Formula fungerar. I år känns det därför som om det är ännu mer SEGLAREN som avgör hur en kappsegling slutar än det har varit förut. Jag ser fram emot årets fight på vattnet!
Ha det!
Jona – SWE876 -
Jimmy!
Vad är det för diagonala rynkor som är på dom nya NP Rx3.
Man ser dom på i bilderna från Garda och även på lägret på Ölan. ser inte bra ut! ?Mvh
Fredrik -
De diagonal rynkorna uppstår när seglet blir kraftigt belastat och tvistar. Det är ingenting som är unikt för NP RS3, så blir det på alla vindsurfingsegel oavsett fabrikat. Jag kan tänka mig att de uppstår pga monofilmen har väldigt litet töj och att masten böjer sig. Men detta spekulerar jag bara i, en segelmakare kan nog svara på varför de uppstår.
Hursomhelst så är luftströmmen runt ett vindsurfingsegel relativt turbulent och i sammanhanget är dessa rynkor för små för att störa luftströmmen ytterligare, de påverkar därför inte seglets prestanda.//JIMMY
-
Planchemag (Maj 03) har testat en del formula grejor. Min franska är inte så bra, men bland brädor verkar Mistral (Devil 2) vara favorit men även Starboard (147) fick bra betyg. Båda ansågs vara lätthanterliga och därmed klara starkare vindar bra. Excotec (T100), Bic (FW 1.4) och Fanatic (T2) fick bra betyg i lätta vindar men ansågs lite mer krävande och därmed svårare i högre vindar. Mythos fick också bra betyg men ansågs ha lite väl lite volym i fören. Annars är väl slusatsen den att själva prestandan är väldigt lika och att föraren är viktigast, vilket även påpekats av andra här…
När det gäller segel fick förstås NP RS3 höga betyg för sin stabilitet, Gaastra Nitro 4 ansågs lätthanterlig och Gun M8 var bra i lättare vindar (saknar stabilitet i högre vind).
I Sillvik idag var det mycket Starboard och Fanatic men jag såg ingen Mistral…
Logga in för att svara.