Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing windguru! – erfarenhet efterlyses

  • windguru! – erfarenhet efterlyses

    Publicerad av dr-masse på 21 maj, 2002 vid 14:19

    Ja, jag vet. Prognoser är inte tillförlitliga. Men jag är helt beroende av de eftersom mitt surfande har bättre odds att bli av om viss “förvarning” kan utgå.

    Problemen med Halo har fått mig att inse betydelsen av backup. Båtwebben är OK, men min skepsis till SMHIs träffsäkerhet är dessvärre notorisk.

    Därför har jag gett mig in i WindGURUs trevliga värld (http://www.windguru.cz) å lagt upp egna spots (tog ett tag att hitta lat å long för “mina” ställen, bifogar därför en lista med lat å long till en j-a massa väderstationer i Svea, hoppas den är korrekt, kanske hjälper det någon som vill göra detsamma).

    Nu till min egentliga fråga:

    Ere någon som använt Windguru ett tag som har koll på prognoserna MRF 191, AVN 191 och AVN 111 – vilken är tillförlitligast? De visar ju lite olika.

    Surfa På!

    ola-h svarade 22 år, 8 månader sedan 5 Medlemmar · 7 Svar
  • 7 Svar
  • dr-masse

    Medlem
    21 maj, 2002 vid 14:24

    Verkar strula med filen, testar med text.

  • feg

    Medlem
    21 maj, 2002 vid 14:31

    Tja
    De olika prognoserna är för olika höjder i atmosfären har jag för mig att jag läste (se faq:n på deras sida).
    Mina erfarenheter av vindguru var mycket possitiva i höstas, det var träff varje gång. Nu under våren däremot så tycker jag att det varit mer miss än träff, som igår måndag skulle det knappt blåsa enligt gurun men det var så mycket vind att jag ångrade att ag inte hade 6.0 seglet med mig.

    Prognoser är generellt skit, `Foolman´ (smhi:s John Pohlman) luras alltid och strular till det. Han lyckas dock med sina löpande observationer vilket är det jag går på, via http://xout.smhi.se/batvadret/index.php

  • anonym-anvandare

    Medlem
    21 maj, 2002 vid 14:35

    Windguru finns upplagd med dessa prognoser på http://www.apelviken.nu
    De funkar förvånasvärt bra dvs stämmer oftast väldigt bra. Det som är intressant är att även deras längre prognoser stämmer bra men helt hundra är det ju inte. Jag brukar använda dem för att kolla längre prognoser och sedan kan man ju kolla av med de andra som har kortare prognoser.

    mattias

  • dr-masse

    Medlem
    21 maj, 2002 vid 14:46

    jodu, pga av planeringsmiss (det verkade inte bli så bra ett par dagar innan) så satt ja å grilla korv när polarna körde Fituna igår…

    Läste oxå windgurus faq, men det är kul att höra vad folk har för erfarnheter här på konfen. Försöker nu hitta komplement till Halo som kan ge lite framförhållning, korta prognoser är ju båtwebben rätt bra på.

    Tack för alla svar – windguru verkar helt OK så nu skall den testas skarpt…

    Surfa På!

  • anonym-anvandare

    Medlem
    21 maj, 2002 vid 16:22

    har oxå lagt märke till att det stämde perfekt i höstas, men inte alls nu i vår.. smile.gif
    väldigt bra med listan på alla platser, tack Dr Masse!!

  • pete

    Medlem
    22 maj, 2002 vid 06:16

    När jag har för avsikt att segla vid Tyresö/Dalarö/Gålö brukar jag som sista check kolla SLB:s “vind vid Hårsfjärden” (ni vet vilken jag menar, http://www.slb.mf.stockholm.se/e/img/sodar/graf1.gif). T ex i måndags kunde man se att grundvinden ett par hundra meter upp låg på SSV > 11 m/s redan rätt tidigt på morronen. Det faktumet, plus att det skulle bli vackert väder, plus stor tempskillnad vatten-land = RÄKNA ME SCHYSST BLÅS!!! (OK, de e lätt å mästra me facit i hand, men t ex idag nu kl 7:00 visar SLB syd 1.7 m/s på 200 m höjd – även om sjöbrisen adderas senare är det nog ingen större chans för segel < 9.0 idag.) För övrigt tycker jag att windguru brukar funka förvånansvärt bra. Sjöbriseffekter vete 17 om den tar hänsyn till, dock. /Peter

  • ola-h

    Medlem
    22 maj, 2002 vid 06:47

    111, 191 etc står för avståndet mellan punkterna i det “grid” man räknar på. Med flera (tätare, representerat av ett mindre tal) punkter blir det givetvis mer att räkna men rimligen också mer noggrant. Priset blir att man inte kan räkna lika långt fram i tiden (datorprestandan sätter stopp). Även hur stora tidssteg man använder i sina beräkningar påverkar noggrannheten och hur långt fram man kan räkna.

    Att man kan räkna så långt fram i tiden med MRF 191 beror alltså på stora tidssteg och glest “grid”. Dessutom är väderekvationerna i grunden väldigt instabila, så prognoser långt fram i tiden kan bli väldigt osäkra.

    Som tidigare nämnts var dock även MRF 191 väldigt träffsäker i höstas. Min gissning är att det berodde på en relativt stabil och “normal” vädersituation. Jag har en känsla av att de flesta prognoser är säkrare på höstarna, både när det gäller om det skall blåsa och hur mycket det skall blåsa. PÅ somrarna tycker jag att “om” kan prognostiseras rätt väl medan “hur mycket” brukar missas ibland. Det brukar vara minst att par gånger per sommar vi ser vindar på drygt 17 när instituten knappt varnat för kuling. Prognoserna på våren tycker jag brukar vara sämst.

    Generellt verkar det också vara mycket lättare att bedömma verkan av lågtrycken som kommer via Island och sydnorge än de oberäkneliga rackarna från Polen.

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing windguru! – erfarenhet efterlyses

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.