

dancapitan
Forumsvar skapade
-
Vogon Jeltz;698534 wrote:OK vill du ha ett idiot samhälle där du måste ha folk som tänker åt dig ! INGEN kite idag och för 3 år sedan är farlig i sig. Man kan inte begära av en säljare att dom ska gå igenom alla tänkbara scenarios som kan inträffa. Och att sen gå och skylla på att det är utrustningen det är fel på är så jävla idiotiskt för mig. Det är som idioterna som skulle stämma dom som satt ut den där blobben i vattnet nu i somras, här i sverige någonstans, för att det inte stod några varningsskyltar att du kanske kommer knäcka nacken om du testar denna. Däremot tycker jag att man kan uppmanan folk som verkar oerfarna på stranden och att nybörjare verklingen vågar fråga folk om tips och råd . Merparten delar förhoppningsvis min inställning till att alla har vi en gång varit nya och hjälper gärna till på stranden .
Och till dig som skada dig hoppas jag att du snart är på fötterna igenUppskattar inte din ton :)… och du missar poängen… :))
-
Skitsamma det var inte poängen att recensera en viss kite-modell…
-
Lima-ko;698521 wrote:RPM ostabil och obehaglig?
Det där får du nog utveckla en aning eftersom RPM kan göras väldigt snäll, har riktigt bra depower, kan flagga på en framlina, och används som skolkite av många skolor som kör Slingshot.Labil är inte detsamma som ostabil ;)… Jag upplevde den kite-modellen, vet inte hur de är idag, rätt oförutsägbar (labil) och snabb. Jag tycker nybörjare bör ha en kite som ger en lite tid att reagera eftersom det är så mycket annat man ska ha koll på – fötter, brädda, kroppsläge, vindriktning, osv osv…. Det är en sak att lära sig på en sådan kite med lärare bredvid och en annan sak att vara själv med den i vattnet. Det som hände mig var att när jag ramlade så bakvoltade den så att linorna korsades. 4:e gången var som sagt nog. En annan grej var också att den var för snabb. Som nybörjare saknar man ofta finkänsla och drar i bommen som bara den… då inbillar jag mig att det är bra att ha en trög kite…. Tredje grejen var att depower systemet var rätt opålitlig då linan hade en förmåga att hoppa ur och hamna i full power…
I alla fall poängen är inte att dissa RPM:en utan att ha rätt utrustning till rätt nivå från början, så är man lite proaktiv….
-
Jag hoppas verkligen att de som har råkat illa ut har klarat sig. Det är verkligen obehagligt att läsa… men också bra att ventilera ut detta!… Det med all respekt för de drabbade.
Lite tankeställare;
Min första drake för 3 år sedan när jag precis började var en ny Slingshot RPM 12 kvm. Helt sjuk kite, tycker jag, att sälja till en nybörjare. Extrem labil och obehaglig, för en nybörjare alltså. Slog mig som fan ett par gånger och 4:e gången jag korsade linorna sålde jag fanskapet och skaffade mig en bättre snällare kite. Jag håller alltså med några här, man bör sälja rätt kite till rätt person. Så ni som säljer utrustning; ta ansvar! Visst det är kul med pengar men ni får upplysa folk om vad de köper… kanske det är bättre nu än för 3 år sedan?Vidare, under min nybörjarkurs, gick instruktören inte alls genom body drag uppvind och self-rescue-teknik. Hamnade själv i en obehaglig situation i djupt vatten och nästa gång efteråt köpte jag privatkurs i säkerhet. När jag pratade om detta med några mer erfarna killar på stranden var reaktionen ”Va’?! Har inte du lärt dig self rescue?!”….
Kontentan är; Gå kurs i en skola som följer de riktilinjer som finns inom sporten och som har certifierade lärare. Fråga massor och testa massor innan köp av utrustning. Bättre att köpa begagnade nybörjar-grejer istället för ”bra grejer att utvecklas med i”…
-
dancapitan
Medlem14 september, 2012 vid 09:23 som svar på: Hur minskar vi antal olyckor inom kitesurfing NU?!viktor77;698497 wrote:Jag höll på med klättring (på is, klippa, alpint) i flera år innan jag började med kitesurfing och säkerhetstänket ligger på en helt annan nivå inom klättervärlden. Incidenter rapporters in till ett förbund, olycksstatistik och artiklar om bra tekniker publiceras årligen i förbundets tidning och på deras webbsida, certifikat krävs för att klättra inomhus (olika nivåer dessutom beroende på hur du vill klättra) och så vidare. Det finns också en mer öppenhet att hjälpa och sprida kunskap om säkra tekniker.Inget av det finns inom kitesurfingen. Det enda jag sett är uppmaningen att bära hjälm från exempelvis BKSA i olika tidningar. Och naturligtvis är säkerhet ett viktigt moment på kurserna.
Vad jag tror skulle vara bra är att ta fram något som liknar klätterförbundets säkra tekniker, exempelvis hur launchar/landar du din kite på ett säkert sätt, hur väljer du rätt storlek på din kite, hur går du på ett säkert sätt med din kite etc.
Jag tror att sporten är relativ ny i förhållande till klättring för att ha den nivån på information och kunskapsspridning. Idén om ett förbund är lysande tycker jag. Jag betalar gärna en rimlig avgift under förutsättning att man bedriver ett seriöst arbete inom säkerhetskunskap och god beteende / attityd inom sporten.
-
dancapitan
Medlem13 september, 2012 vid 21:13 som svar på: Hur minskar vi antal olyckor inom kitesurfing NU?!Jag nämnde detta i en annan tråd om ämnet;
Ett sätt att minska olyckor kan vara att ha tydliga skyltar. Börja på spots där är mest folk som t ex i Habo. Ni gamla rävar kanske kan komma på en smart design som tilltalar folk men ändå är informativ samt jaga sponsring (tips – Försäkringsbolag…) till att tillverka dem. Bilder kombinerade med text. Till exempel: ”I över x m/s rekommenderas nybörjare att vara på land. Bär hjälm! Launcha inte ensam! osv osv”
Ciao!
Daniel (själv nybörjare….) -
Kan vara bra att upplysa om olyckor så att folk blir riskmedvetna. Så länge man är saklig; vad har hänt och vad har man lärt sig av det?
Ett sätt att minska olyckor kan vara att ha tydliga skyltar. Börja på spots där är mest folk som t ex i Habo. Ni gamla rävar kanske kan komma på en smart design som tilltalar folk men ändå är informativ samt jaga sponsring (tips – Försäkringsbolag…) till att tillverka dem. Bilder kombinerade med text. Till exempel: ”I över x m/s rekommenderas nybörjare att vara på land. Bär hjälm! Launcha inte ensam! osv osv”
Ciao!
Daniel (själv nybörjare….) -
Tack alla för bra råd… Jag tror jag vet nu vilken väg jag skall gå. Jag börjar nog med en större brädda. Även om jag är rätt ny i denna sport så har jag lyckats segla min Carbrinha SB 12 i 6 m/s tillsammans med min 135 brädda…. när andra var uppe med sina 14-17 kites :))… En gång till, tack för bra feedback!
Ciao!
d