Forum Replies Created

Page 1 of 427
  • dr-masse

    Member
    17 april, 2024 at 14:30 in reply to: Några intryck – NP Combat HD 24 och tankar om vågsegel

    Välkommen! Min upplevelse är att fler märken fått tillgång till en ny typ av material som är mer avancerade än tidigare. Det har gjorts en del försök att få till lättare segel genom åren, men ofta resulterat i (väldigt) dyra segel som dessutom haft tveksam hållbarhet. Men nu känns det som om det skett lite av ett genombrott, kanske kopplat till bättre maskiner med mindre toleranser som tillverkar själva materialet (segelduk). Jämför jag känslan i själva duken på de segel jag har så känns det mycket mer följsam och mjukare än tidigare scrim-dukar (som funnits rätt länge). Det är liksom “gjutet” på ett annat sätt med finare trådar och lager än tidigare.

    Det verkar som om dessa nya scrim-material är klart lättare, men med bättre hållbarhet än tidigare (förhoppningsvis). Utöver det verkar antalet sömmar/förstärkningar kunna minskas, vilket även det ger lägre vikt men som även, är mitt intryck, förändrar känslan i seglen en del.

    För någon som är ny i sporten tror jag inte detta knappt har någon betydelse. Man kan med fördel välja lite äldre segel i bra skick och få grymt fin upplevelse. Vindsurfingprylar har varit välutvecklade i rätt många år nu, definitivt de senaste 10-15 åren.

    Men för de som kört ett tag och söker en ny känsla i sina (våg)segel tycker jag nog att det kan finnas något som är värt att testa i den senaste generationen av segel. Om man har råd, tid och lust såklart. Skillnaden i mina nya vågsegel och de jag hade tidigare är den största jag känt på ganska många år, det har länge mer varit fråga om gradvisa skillnader rätt länge, även om det också varit uppskattat.

  • dr-masse

    Member
    16 april, 2024 at 11:38 in reply to: Torö – 10 april

    Riktigt trevligt att vara igång igen! Ser fram emot fler pass på Torö och runtom i Sverige under året. 🤩

  • dr-masse

    Member
    12 mars, 2024 at 14:16 in reply to: ツ Stockholm 2024 ツ

    Körde wingfoil Fågelöudde igår, riktigt fin premiär!

  • dr-masse

    Member
    29 april, 2020 at 12:38 in reply to: Vilken segeltyp ger mest planing per m²

    Kul att väcka liv i gamla trådar!

    Såhär ser jag det.

    – För planing per kvadratmeter och om man har hyfsad teknik är moderna freestylesegel riktigt svårslagna. Tyvärr görs många inte större än 5.2/5.4 numera, men går igång väldigt tidigt för sin storlek med drag högt upp i seglet som verkligen hjälper för att komma igång tidigt. Nackdelen är att de har kort bom och inte håller planing särskilt bra. Glömmer aldrigt när jag testade ett Gaastra Pure 5.2 första gången, gick igång nästan overkligt tidigt.
    – För mer allround-segling är många fem-lattade freeride-riggar bra, framförallt om man satsar på en bra och lätt mast och skaplig bom. En sådan 6.0-6.5 går ofta igång bra och har större vindregister än många tror.
    – Mitt “lättvindssegel” är ett no-cam 7.2 med ganska lång bom. Jag kommer igång tidigt (typ 6 sekundmeter beroende på hur platt det är och hur jämn vinden jag får), det går att rigga för lättvind och håller planing riktigt bra. Den låga vikten och “mjukare” känslan gör att det är rättså lättpumpat.

    Personligen tycker jag inte att det är värt att gå på segel upp mot 9-10 kvadrat (och över) om man inte är rättså dedikerad. De kräver riktigt bra master och kolbommar för att funka bra. Man har man möjlighet så kan ju ett beggat formula-kit köpas för vettiga pengar och är snudd på oslagbart som lättvindskit för distans- och sommarcruising.

    Själv tycker jag att för många har för “räjsiga” grejer som faktiskt är designade för att köras med tryck i grejorna och kräver ganska mycket av seglaren. Jag gillar enkelhet och tycker det går fort och bra nog med mitt relativt enkla kit, där jag dock har satsat på bra mast och bom för att hålla ner vikt och få en så bra ryggrad som möjligt i seglet. Hellre ett enklare segel med riktigt bra komponenter än ett avancerat segel med halvbra mast och bom.

    En grej som stökar till det lite är foil. Med en foil så funkar en ganska platt typ sexnolla i väldigt lite vind. Men det är kanske en annan diskussion… 🙂

  • dr-masse

    Member
    6 februari, 2020 at 08:45 in reply to: Blast vs Jag vs Futura

    Blasten har jag testat i Garda sjön, den är lite “speciell”, påminner en hel del om Starboards Hypersonic fast utan konkaverna. Tyckte inte att den var något vidare rolig faktiskt, kanske kan det funka på väldigt platt vatten ihop med camber segel. Då är Geckon mycket roligare, särskilt kolfiber varianten med den bättre fenan till.

    Jag är inne på min tredje säsong med Blast. Har mindre koll på freeride än vågbrädor, men tycker den är riktigt bra.

    Jag håller inte med alls om att “den skulle funka på väldigt platt vatten ihop med camber segel” utan tycker precis tvärtom. Om det är något Blast är bra på så är det att gå oväntat fort och kontrollerat i stökiga förhållanden, gärna med ett no-cam segel… så, en helt annan syn från min sida. Dessutom så gippar den riktigt bra och är allmänt kul att bränna runt med. Detta gäller Blast 115 (som jag har) och 100 (som jag kört flera gånger). Tycker det är en riktigt bra bräda med brett register.

  • dr-masse

    Member
    18 september, 2019 at 09:07 in reply to: ☆ Stockholm 2019 ☆

    Haha, är ju med i båda klippen. 😎

    Fler bilder!

  • dr-masse

    Member
    17 september, 2019 at 11:44 in reply to: ☆ Stockholm 2019 ☆

    Torö var svårt bra, en av de bästa någonsin där för min del, och då åkte jag ändå “tidigt” och det höll tydligen i sig till sen kväll… faktiskt inte så svårkört, men visst åkte man (jag) på en del spolningar precis som det ska vara.

    Fina bilder finns bland annat på Calle Nybergs fejjan-sida.

    Hoppas att det läggs upp fler här…

  • dr-masse

    Member
    16 april, 2019 at 10:39 in reply to: CAM O NO CAM

    Vilken storlek handlar det om? Har nyligen kört cam (7.8 Duotone) och no-cam (mitt eget 7.2 V-max) och på samma bräda (hyrd och ägd Blast 115) så kan jämföra skapligt bra om det är av intresse.

    • This reply was modified 5 years, 8 months ago by  dr-masse.
  • dr-masse

    Member
    11 april, 2019 at 09:52 in reply to: CAM O NO CAM

    Jag håller med masse, men jag tror nog det finns många där ute som kan nyttja ett racesegel. Och framförallt två mini CAMs. Personligen tycker jag det är stor skillnad i register, och det är byig vind i Sthlm..

    Däremot tycker jqg det är märkligt att så många kör på slalom, när det finns freerace och freeridebrädor som är roligare och nästan lika snabba

    Ja, ett par mini-cams är nog många som fixar. Samtidigt så tycker jag, ändå, att för många kör med cambers och, framförallt, full-räjs riggar. Här är några faktorer, i min bok, som gör att fler borde köra no-cam

    – Flexiblare drag. Det är mycket svårare att “spilla av” kraft med ett camber-segel, som har ett närmast konstant drag, vilket gör att många blir passagerare till riggen snarare än att styra över den.
    – Lägre vikt. Säger sig självt.
    – Enklare hantering, både i manövrar och under segling. Jag tycker dessutom att no-cam befrämjar en lite aktivare segling på ett bra sätt.

    Ett cam-segel är dessutom närmast alltid känsligare för rätt trim och mast. Ett cam-segel som inte är perfekt riggat, ofta med för lite nedhal, är inte kul. Ett hyggligt riggat no-cam funkar ofta ändå rätt bra att köra med.

    Jo, en sak till. Just i byig vind tycker jag att no-cam, under typ 8 kvadrat, är helt överlägset cambers just för att du kan vara mer aktiv med seglet och många gånger komma igång enklare tack vare lägre vikt och bättre respons.

  • dr-masse

    Member
    10 april, 2019 at 09:14 in reply to: CAM O NO CAM

    Helt ärligt så tycker jag att på tok för många kör på räjsprylar och camsegel. De allra allra flesta har ändå inte den teknik och styrka som krävs för att få ut prestanda ur sådana grejor. Det finns väl typ tre som klarar detta i hela Sverige och två råkar heta Marc(k)us… 🙂

    Efter ett lååååångt uppehåll från freeride, och rena slalom- och fartprylar, så skaffade jag det igen för att hitta mer segling på hemmaplan, få ut mer av dagar med mindre vind och hade jag enkelt saknat att bara bränna runt på öppet vatten. Betydligt roligare än löprundan är det också.

    Då har jag fått möjlighet att åter träffa å freeride- och räjsfolket i Stockholm, och på Öland, vilket har varit väldigt kul. Samtidigt måste jag medge min förundran över att såpass många åker runt på slalombrädor och fullcam-segel. Tycker ärligt talat att det är smått obegripligt. Är det månne tillgången på beggat som styr detta… ha, ha! Men mer seriöst så ser i alla fall jag hur många hämmas i sin segling av detta. Prylarna kräver alltför ofta en insats som seglaren inte har kapacitet till.

    Själv kör jag no-cam 7.2 och måste säga att vindregistret i detta är väldigt imponerande. Jag blir dessutom sällan omåkt och när det händer är det av duktiga seglare på mer räjs-orienterade grejer. Tills vi gippar, då är jag ofta ifatt igen… Eller seglat ett längre tag, då vinner jag genom freeride-prylarnas överlägsna komfort och kontroll, gärna i stökigt vatten. Om inte annat i ren rolighetsfaktor, och det är ju den som räknas mest eller hur? Under typ 8 kvadrat skulle jag pesonligen knappt drömma om att köra med cambers… senast på Kap Verde tog jag och Calle en sväng på freeride med de allra senaste Nort…., errrrrr Duotone, S-type SL seglen, 7.8:or, och visst var det drag i det, men jag saknade direkt ett lättare no-cam för roligare, enklare och lika snabb segling.

    Mitt tips, nej, övertygade rekommendation, är därför no-cam. Lägg däremot pengarna på en bra, gärna riktigt bra, mast och bom. Det är seglets ryggrad och väldigt viktigt för att få ut bra prestanda. Jag kör mycket hellre ett enkelt freeride-segel med en 100% prestanda mast och vass (kol)bom än ett räjsigt cam-segel med halvbra mast och småseg bom.

  • dr-masse

    Member
    27 mars, 2019 at 08:20 in reply to: Närlundabadet vid Östliga vindar

    Bra ostliga vindar är så sällsynta att det kan du stryka helt ur “husköparekvationen”.

    Fast när det händer funkar södra Ekerö hyggligt för det.

  • dr-masse

    Member
    15 januari, 2019 at 14:01 in reply to: R.I.P.

    Oerhört tråkigt, hemskt. Vet någon mer om detta?

  • dr-masse

    Member
    1 september, 2018 at 13:11 in reply to: varmaste/skönaste vintervåtdräkten?

    Har man testat en heldräkt i enkelneopren så fattar man skillnaden, men trots detta tycker jag de är för omtåliga och för obekväma kring armveck och armhålor mm. kring ben och överkropp är det sjukt bra dock, tycker det är lite märkligt att det är så liten del av alla våtdräkter som försöker använda fördelarna med enkelneopren på ett smart sätt (alltså paneler där de behövs)..

    Personligen tycker jag att åtminstone Flashbomb tar bort väldigt mycket av denna skillnad. Jag har aldrig frusit mer på land i min än vad jag gjort i en enkelneo dräkt (jämför exempelvis med NPs Zealot 6/5 i enkelneo). Då har jag väl haft typ ett trettiotal dräkter i enkel- och dubbelneo genom åren… Tajta armar håller jag med om är ett problem, det går att trycka ut en del med stora pet-flaskor, men inte så mycket.

  • dr-masse

    Member
    30 augusti, 2018 at 08:45 in reply to: varmaste/skönaste vintervåtdräkten?

    Min lista:

    1. Passform
    2. Ny dräkt som du förvarar som potatis – mörkt och svalt. Nytt och smidigt gummi är varmt gummi.
    3. Vad-ska-du-ha-den-till. Jag kör våtdräkt, då jag även vågsurfar med den och då känns en torrdräkt utesluten.

    Jag har RipCurl Flashbomb, inne på min andra och tredje. De är (väldigt) varma och passar mig bra i LT. Vissa hävdar att dubbelneo blir kallt, men det har jag inte märkt av alls med Flashbomb-dräkterna iaf.

    Även Xcel, Mystic och Simmer (de senaste) har bra dräkter. Underställ i polyprolen kan oxå funka, men jag kör endast shorts (ett par Mystic som faktiskt nog är mitt mest använda plagg för vindsurf och surf….) då jag vill ha flashbomb-fodret direkt mot kroppen.

  • dr-masse

    Member
    28 augusti, 2018 at 10:09 in reply to: Frågor om min utrustning.

    Och som av en händelse….

    http://www.surfzone.se/advert/fanatic-skate-bgs-110-2014/

    den är fasiken närmast perfekt i mina ögon.

Page 1 of 427
Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums dr-masse

You must be logged in to create new discussions.