

flex
Forumsvar skapade
-
tws;559985 wrote:OK, vil ikke være tråkig men det er en siste ting ’Flex’ bør vite: Alle bevegelser starter med motbevegelse. Kan ikke ordet på svensk, men det er omvendt bevegelse av bevegelsen du vil gjøre. Er du med Flex?
jag är med jag är med! 🙂 (tur man är halvnorrbagge :)) jag var ute och testade igår, även om det inte gick så jättebra fattar jag själva grejen!! Här finns potential! det kändes mer rätt än vad det gjort tidigare..så bara ut och toköva nu!
-
tws;559465 wrote:Njaa, det er nok din bottomturn som må fixes på om du skal få til en bra cutback eller airial. Her kommer en norrbaggares forklaring, om du vil ha
Du skal ta bottomturn med noe som ser ut som laydownjibb. Men du skal ikke legge ned seilet. Det ser bare sånn ut.
Frontside – Sideshore:
1. God fart sidelengs ned vågen. Pump som fan.2. Nå skal du jukse som fan. Styr ifrån vågen med helarna medan du vrider seglet bak kroppen ved å strekke ut framre handen ock trekke inn bakre hand. Stå oppreist. Ikke legg seilet ned. (Forstår du jukset?)
3. Siden du svingte ifrån vågen så har du flere grader å svinge og du kan kanta bredan mer. Når du gjør det så ser det ut som at seilet, som du fører fremover slik at nosen på brettet kommer innunder, faktisk er lagt ned på vannet. Men bare ett kort sekund.
4. Fremførsel av seilet i 2. er allerede starten på cutbacken. Når bottomturnen er ferdig er du på toppen av vågen med seilet pushet laaang fremåt. Nå er det bare å tråkke til med bena og ta leppa på bølgen som kommer imot deg. treff gjerne leppa så sent som mulig, så blir det airial 😉
Der har du det. Hemmeligheten som ingen talar om er jukset med seilet. Leg det på ryggen før svingen medan du står oppreist og efter det skal det bara framåt under bottomturn ock cutback. Slik, nå er katta ute av sekken og alle vet hemmeligheten.
mvh
ThomasShit! tack för alla tips från alla! en hel del nytt för mig här!! det här med att man ska trycka med hälarna har jag missat helt. Hoppas på vågor snart, då blir det ut och testa!!
-
Jag tycker definitivt att det inte är värt att välja 7,5 m2 om det innebär att du behöver köpa ytterligare en bom för detta. Dels kostar det mer än det smakar. Sen får du tänka på allt bök med att alltid plocka med dig två bommar när du ska ut och surfa. Slimma utrustningen så mycket som möjligt skulle jag säga.
Angående planingströskeln så borde den ligga någonstans mellan 6,5 – 7 m/s med ett 7.0 m2 med den omnämnda brädan. Ett 7,5 m2 segel skulle enbart ge en försumbar lägre planingströskel.
att rigga ett segel i ändläget på en bom (alubom) är inte att rekommendera. Dessutom är min erfarenhet av segel att det kan skilja ganska mycket på vad tillverkaren skriver på luff/bom mått och på hur man sen bör rigga det.
-
surfslusken;558746 wrote:Övning brukar hjälpa. Iaf om du inte e ett helt hopplöst fall som te x Frippe75. Som trots 20 år på bräda o ett gäng Maui resor senare fortfarande niger som en skolflicka i bottensvängen!
hehe..okay bara att börja träna mer alltså och hoppas att man inte är ett lika hopplöst fall som frippe75 då 🙂
-
@TomasN 530627 wrote:
Under vilka år gjordes denna bräda?
jag har haft en mistral heat 90L. och det var en 2002. 2003 salufördes den också tror jag, men modellen är en 2002:a. Förövrigt så gillade jag den aldrig riktigt
-
jag är inne på carls linje, det var ett bra köp, se det som ett stycke konst :D. Jag såg i en surftidning för massa år sen en recension om ett par hängare man kunde köpa för att montera surfbrädor på väggen, det kan bli grymt.
hursomhelst var ditt val kungligt gjort!!
-
@kinetic 523734 wrote:
Spray: Jag tycker att det är dax att du avslutar tråden o bestämmer dig SJÄLV för vilken brädstorlek/brädtyp DU vill ha…Man kan dra vissa paralleller med bilköp, många gånger vill man ha ”den värsta” modellen (tex en M eller en RS osv) men det faller på priset eller de högre servicekostnaderna eller nåt helt annat…Jag säger så här: Jag sk*ter i service/försäkringskostnaderna osv om jag vill ha just en sådan bil, sen att jag inte utnyttjar prestandan till hälften ens kvittar, man köper sig mer en känsla/vetskap att potentialen finns där…Det är lite samma sak med surfbrädor, köper man en ”mellanmodell” så kanske man går o fnular i stil med ”Jag skulle nog ändå köpt den där andra brädan fast de sades att den inte passade mig, jag skulle ha tagit detta beslut själv”. Så köp nu den bräda som du vill, det e ju trots allt du som skall segla med den o ingen annan…Sen har du fått en del råd o tips här, men man ger ofta råden utifrån sig själv…Du kanske borde testa lite olika brädor så du känner eventuella skillnader, jag är rätt övertygad om att du klarar av att segla samtliga brädstorlekar som nämnts i tråden, så jäkla mycket svårare är det inte att segla en ”liten” bräda…Jag hade ett liknande dilemma för många år sedan, blev idiotförklarad av andra surfare för att jag alltid körde ”tokiga segelstorlekar” på ”konstiga brädstorlekar”, men det funkade ju bevisligen…I höstas tex när det tryckte på bra o min bror var med i Habo så valde jag 6.8 medan de andra surfarna rådde nåt kring 5 absolut max 5.5. Min bror som har äldre segel (anno -94 modell ”racing”) ville först ta 5.0, men jag rådde honom att ta hans största (6.0), o mycket riktigt absolut inga problem att hålla det, fanns mer o ta sa han till o med. Han var själv förvånad över att det gick så lätt o bra, nu vet jag iofs hur duktig/dålig min bror va när han surfade som mest så med det i minnet antog jag att han skulle klara det galant…
Kenetic, jag förstår din tanke, det råder ingen tvekan om att spray har en viss materalistisk ådra :).
Jag känner igen mig själv. Ibland är inte alltid det som är mest lämpat det man blir mest lycklig över. Men serious (vilket jag var tvungen att slå upp för att få rätt stavat :))Det känns som du vill ha ett konkret förslag. Utan att ha träffat dig, sett dig surfa eller något annat så är jag tämligen övertygad om att den bräda som passar bäst för dig, dvs den bräda som du kommer segla snabbast på, sätta mest gippar på och vara roligast att surfa, samt vara tillräckligt utmanande som nästa steg i utvecklingen.. är en starboard futura runt 100 liter (alt carve = billigare). Om du vill känna lite mer ”ägarglädje”, lite mer extra glädje, så kan du köpa en kombat, eller en kode runt 100 liter, eftersom det är en mer ”specialiserad” bräda men ändå allround. Du kommer förmodligen ibörjan inte märka någon skillnad mellan dessa brädor, så mycket skiljer det inte. men som sagt en kode kan nog kännas roligare att ha absolut
Tillslut så är det inte kärnfysik att välja bräda
-
@sode 523085 wrote:
Tja, vattenstarten är väl inga störra problem längre, gipparna går väl sisådär (om än åt rätt håll), kan väl säga att ”det är inte säkert att jag blir blöt”, nån enstaka sitter iaf… 😉
Vete fasiken, är en vindfattig sommar som fått mig på tankar om större bräda, men kanske först borde tweaka stropparna på Kombaten till 4/yttre/bak, samt testa ett större segel, och ev större fena… för den är ju väldigt skoj for bump’n’jump… Det som skulle tala för en liknande bräda är att jag då skulle kunna ha den ute på stugan, och iaf ha ett paket mindre att kånka på när man skall dit, lite smidigare att bara plocka med sig riggarna…
…men kanske borde prioritera en mindra bräda i första hand… snacka i-landsproblem…
Det beror lite på var du är i din vindsurfing karriär, för ett par år sen skulle jag absolut inte vilja vara utan en 110 liters bräda, tyckte att det var hur kul som helst, men nu känns det inte som det ger så mycket, jag har blivit mätt på den typen av surfing. Tycker du att det är kul att köra en stor bräda och att målet med förändringen är att få fler timmar på vattnet så kan det absolut vara motiverat att köpa en större bräda, så fråga dig själv var du är, om du känner dig färdig med freeridandet eller inte..och vad du tycker är roligt. Absolut kan det vara bra för gipp utvecklingen att köra en större bräda.
-
Om du vill ha ett riktigt lättvindspaket med din vikt så är ju den bästa ideén att behålla 97 litern, komplettera med en något större fena och släng på ett 6,7 – 7.0 segel på den..det borde funka tror jag. Har dock inte testat det själv. Då tror jag att du kommer plana väldigt tidigt med dina kilon och att investera i en 10 – 15 liters större bräda är bara onödigt. Det är ju ioförsig en lycka i sig att ha fler grejer men jobbigt att kånka på.
-
@PGVirtual 523000 wrote:
Men som du själv egentligen redan förstått, K97:an är för nära en 105 liters snabb freeride, och också för nära en 85 liters FSW. Kombaten blir en kompromiss hur man än vänder och vrider på det (och det var ju också meningen!).
Visst kunde du skaffa en 75 liters vågbräda som komplement till K97 (och ett nyt 6.5-6.7 som största), men den är då betydligt mera specialiserad, tyngre att använda när det är variabla vindar. I praktiken skulle du bara använda den när det blåser riktigt ordentligt.En FSW 85 med 10 plusliter och andra sidan kommer du att kunna använda kanske till och med en majoritet av dagarna! Det hela blir mycket roligare. Och den funkar bra ännu med en 4.2.
Jag håller inte alls med PG Virual. 97 litersbrädan är inte en kompromiss, det är den perfekta brädan i massa förhållanden!! Jag väger 85 kg, och har en 97 liters kombat som jag kör 4,7 – 6,2 på, samt en 75l EVO som jag kör 4,2 – 5,4 med. Om man tänker rent praktiskt och hur det blåser i detta landet så tycker jag att dom överlappar varandra väldigt bra. Och för en som väger 74 kg så är det nog ännu bättre överlapp, då är inte en 75 liters speciellt specialiserad. och en 97 liters borde absolut räcka som största bräda.
Med mina kilon tycker jag 97 litersbrädan är en perfekt bräda som passar väldigt ofta, jag kör 6,2 som störst, och det behöver inte blåsa så våldsamt mycket för det. Ändå är den forfrarande kul och manuvrerbar att köra vilket är det viktiga, går man upp säg 10 – 15 liter så blir surfingen en helt annan grej (= tråkig).
Sen det här med att inte välja för liten bräda, tror jag det mer är en psykologisk grej att en 70 litersbräda låter så liten, det var det för mig..men det är det inte. köper du en 85 litersbräda som komplement till 97 literbrädan så har du två stora brädor att tampas med, likaså som du köper en 85 liters och en 110 liters. Satsa på att bara ha en stor bräda och en liten så lär du får maximal lycka för pengarna!
Just EVO kanske inte är det bästa valet, eftersom du inte tänkt köra så mycket vågor, jag har en evo från 08, den tyckar jag i o för sig inte är så tokig att bara bränna runt på också, jämfört med tidigare vågisar jag haft. Men som sagt en mindre kombat eller en traditionell vågis kanske är bättre. Och som sagt våga går ner mer än vad du tror i volym nu när du har ett 4,2 som minsta. Kan man grunderna är det inte speciellt svårare att köra litet när det blåser på..det är ju faktiskt mer lätt kört. Blåser det för lite, välj bara den större.
-
nu vet jag inte om calles sammanfattning motsätter sjöreglerna..tänker på det här med att göra manöverar på våg osv som jag tror Ola H varit inne på innan. Men glöm inte att det är en sport vi håller på med. Precis som t ex boxning, enligt lag är det förbjudet att nita någon på käften men i ringen gäller andra regler. Det är väldigt många sporter som sätter upp egna regler, för att helt enkelt göra det möjligt att utöva det på ett smidigt sätt.
-
@woodleaflay 492277 wrote:
Jag har sett detta argument förut men är det någon som någon gång tagit sig ut från seglet på detta sätt?
jag har aldrig behövt komma loss på det sättet. Normalt funkar det ju att bara kroka ur utan problem. Däremot har jag några gånger lyckats göra en halv saltomotal och tvinnat ett varv runt hängselelinan, så det är direkt omöjligt att kroka ur utan att att rularunt tillbaka med hela kroppen. Att hamna i det läget under seglet i vågor tror jag kan bli knepigt. Därför har jag alltid i bakhuvudet att jag bara kan lossa spännet så är det lungt.
-
@sode 491987 wrote:
Tjaba,
är det bara jag som är konservativ och bakåtsträvande, och tycker att automatic krokarna inte kan hålla lika mycket som standard-remmar?
Jag har inga egna erfarenheter ang skillnaderna, utan detta är bara min spontana känsla, och därför frågar jag den samlade erfarenheten på konfen hur det riktigt står till med hållbarhet och annat på auto-krokarna…
jag har haft två automatic krokar. Den första, en lite äldra modell var plastremmarna dåliga på..aldeles för tunna och gick av några gånger. Den andra har betydligt tjockare plastremmar..och det har hållt i tre år utan problem. Det är mycket smidigare med Automatic tycker jag..o sen känns det bra att snabbt kunna få låss kroken om man skulle linda in sig i hängselelinorna under seglet.
-
@Roding 491185 wrote:
Tja
Har testat Windsurfing nu några gånger och är hyfsat fast kan man säga så jag tänkte ta tag i mig själv och inhandla en utrustning så att jag kan börja på allvar till våren.
Nu till mig fråga och det som jag behöver hjälp med. Kommer att ha hyfsat med pengar nu i höst så planerna är att köpa helt nytt.
Är 170cm 75kg stor och jag vill helst ha en bräda som jag inte behöver byta ut efter ett till två år.
Satsar hellre på en bräda som är lite jobbigare för mig i början men som jag kan ha ett litet tag.Alla tips och synpunkter mottages med glädje och ödmjukhet!
Ha det bra alla och tack på förhand!
1. Köp inte nytt, det är heelt onödigt. Som nybörjare sliter du på prylarna på ett helt annat sätt en en rutinerad surfare. Dagens nya grejer behöver inte var bättre än en några år gammal utrustning, bara annorlunda. o är dom bättre så kommer du formodligen inte kunna utnyttja det eller ens känna det.
2. Köp det som passar dig bäst just nu. o inte en bräda som kommer passa dig om två år. Du kommer förmodligen ändå vilja byta bräda om två tre år oavsett vad du köper. Köper du begagnat behöver det inte kosta dig så mycket extra att sälja om två år och uppgradera.
-
trött efter 6 timmars surf idag. men möter jag en kite eller åker ikapp en så försöker jag om möjligt höjda och gå på insidan, av rent säkerhetsskäl, speciellt om det är någon som inte verkar ha koll. Alla har väl hört ljudet av kitar som tappas ner i vattnet o där vill man ju inte vara, det är säkrare att gå på insidan. och kitare borde ju då försöka gå up utsidan..dvs längst ner i vind.
Skulle man få en kite i huvudet skulle jag ha svårt att tro att det kan bli någon annans fel än kitarens om det skulle bli rättsligt oavsett väjningsregler..därför bör kitaren visa större hänsyn, och se till att hålla tillräckliga avstånd, man kan inte som kitare begära att alla andra ska förstå vilka risker det finns med okontrollerade kitar och vilka säkerhetsavstånd man ska hålla. Så visst ett lite större ansvar måste man nog ta som kitare tycker jag.
Jag har mycket sällan haft problem med att vindsurfa bland kitare även om det ibland kan vara trångt. tycker ofta det funkar hur bra som helst. Duktiga kitesurfare som kör vågor är ofta inte mer ivägen än andra vindsurfare som man möter.