

ghostpilot
Forumsvar skapade
-
Pelegrin & Lasse W: Tackar för svar.
Om någon tycker att jag spårar ur tråden för mycket från ämnet, ta bort eller flytta mina inlägg utan förvarning. Jag vill inte att ni skall känna att jag förstör en bra diskussion om isbrädor med massa utomämnes-inlägg.Ja jag har sett byggbeskrivningen för höga skridskor. Jag har åkt betydligt mer utförsåkning på skidor än vad jag åkt skridskor. Då har jag valt att åka på äldre helt raka skidor utan timglasform som är betydligt längre än de bör vara för min längd. Jag upplever att jag har mer balans då eftersom jag kan luta mig bakåt mer. Men det kanske mest är så för att jag tror att det är så. På skridskor använder man inte bakåtlutning på samma sätt eftersom man som oftast inte åker utför med dem. Men jag kan ändå inte skaka av mig tanken på att långa åkdon bör ge mer stabilitet. Men det kanske bara är ett hjärnspöke som blandar ihop begreppen för mig.
Jag har även kollat på en hel del filmer med folk som skridskoseglar på allt från isbrädor, hockeyrör till antika longreachers och sparkstöttingar. De verkar inte nämnvärt bekymrade av vad de har på fötterna eller under isbrädan. Så jag antar att det slutligen bara är en fråga om personlig preferens.Jag såg ett par jättelånga s.k. is-skidor som heter xc-ice (klicka på namnet, det är en länk). De ser stabila ut, men då jag inte är längdskidåkare i grunden så kanske jag inte har någon fördel i balans med dem jämfört med något annat.
Kort om kitewingbygget. Maströren i glasfiber, ramen i aluminium. Beslag och pluggar i glasfiberarmerad plast. Yrörslänken blir helt i aluminium, så där lär den inte gå sönder i första taget, Svagaste länken blir de flexibla maständorna eftersom jag använder vanliga bilradioantenner. Segel i tältnylon, vindpoplin med fönster i vinylplast. Dubbelhäftande tejp mellan segmenten sydda med dubbel överkastsöm med kapellmakartråd.
/Tony
-
Tack för svar trots att sommaren knappt har dött än.
Jag klämde in aningen för mycket information i den posten. Så mycket att själva frågan drunknade.Jag inser att jag lika gärna kunnat fråga om stora potatisar är godare en små, men jag vill nog ändå höra om ni har någon uppfattning om hurvida meden/skärets längd har stor eller liten inverkan på hur stabil åkningen känns?
Angående avrådan att fortsätta bygget. Trodde ni som bygger egna brädor kunde förstå varför någon väljer att konstruera och bygga utrustning som finns tillgänglig att köpa för pengar. Det är ju bara seglet och skridskorna jag vill bygga. Säkerhetsrelaterad utrustning så som hjälm, fånglinor, isdubb, etc, är köptasutrustning.
-
Jag är rätt ny i isåkningssammanhang. Som Bambi på hal is ungefär.
Då jag är skapligt instabil på is iförd skridskor så föredrar jag så långa skridskor som möjligt. Gärna så långa att de är i gränslandet mot korta skidor. Hur upplever ni isbrädeåkare att längden på isbrädans medar hänger ihop med hur sabil brädan blir på isen? Eller handlar det mer om antalet medar (3 eller 4) eller kanske om vinklingen på dem i svängarna. Det finns ju en del exempel på isbrädor med skevbara medar här i tråden.Jag tänkte försöka mig på att bygga ett eget kitewing inspirerat segel som inte skall sitta fast på åkdonen utan hållas direkt i händerna. Därtill funderar jag på att bygga sådanna där höga styltskridskor som skridskoseglarna har. Ska försöka lägga sista handen i konstruktionen av vingens ramverk de närmaste veckorna och sedan blir det till att sy segel av bl.a. två slaktade tvåmanstält, ett trasigt genomskingligt paraply, och lite trasig vindduk från en byggnadsställning.
Ni som byggt isbrädor på långfärdsskridskor och köpt dessa på blocket eller liknande, ni råkar inte ha några Lundhags/Almgrens snabb-bindningar till övers? Eftersom jag ska gå åt andra hållet så att säga, och bygga ett par egna långfärdsskridskor för skridskosegling behöver jag just sådanna bindningar.